Трудно проговаряне - ТЕМА 21

• 133 127
  • 799
  •   1
Отговори
# 585
Здравейте, имам нужда от вашите съвети.
Бях писала преди, че детето ми нямаше очен контакт, не се обръщаше на името си, не сочеше, не разбираше нищо, не изпълняваше команди, не играеше с играчки по предназначение и не говореше. Бях убедена, че е в спектъра.
След като навърши 2 години нещата се промениха. Преди това пи Брейн Бустер и приложих Son-Rise терапията. Не е ходил на терапия при логопед, защото след първата консултация, логопедката ме посъветва да изчакам и няколко месеца след като тръгне на ясла ако няма подобрение, да се върнем. Ще ви опиша ситуацията в момента:
Той е на 2 години и 1 месец. Все още не говори, но започна да сочи и да казва думи. Очният му контакт се подобри, разбирането също. Когато му кажа, че е време за сън си отива в стаята, когато му кажа, че е време да мием ръцете - отива в банята, когато му кажа да си донесе обувките ги носи и т.н.
От две седмици започна целенасочено да казва думи. Вижда топка - сочи я и казва "топка". Отива до хладилника с чашката си и казва "Сок", застава пред шкафа и казва "Барни", сочи си паничката с яденето и казва "Ам", сочи колите и казва "Кола". Знае къде му е нослето, ушите, косата. Сочи нослето на плюшеното мече и казва "Нос".
Повтаря думи, които съм казала, но не отговаря. Например:
Аз: Здрасти !
Той: Здрасти...
Аз: Как си ?
Той: Как си ?
Аз: Ок ?
Той: Ок...
Все още две думи в изречения не е използвал. Много се колебая вече дали има нужда от терапия...
Логопедката ме посъветва на 2,2 г. ако все още имам притеснения да го заведа. Но аз самата не съм сигурна дали имам... Да, не говори, но има скок в развитието. Дори вече бута колички...
Вие какво бихте ме посъветвали ?

# 586
  • София
Изчакай

# 587
Аз бих ходила-моят като тръгнахме на логопед знаеше около 70 думи (писах тук), но едно изречение не можеше да върже.
Така че независимо от напредъка не мисля, че трябва да отлагате.
Аз заради такива надежди го заведох чак след 3 на логопед и ме е яд още че отлагах, въпреки че в малките градове няма много кандидати да работят с деца под 3, но вие щом сте намерили-още по-добре.

# 588
  • Варна
И аз бих изчакала. Виждам огромен напредък в твоето момче, Florecita. Браво на детето!

# 589
Благодаря, момичета...
Мисля да изчакам, почти съм сигурна, че до 2 годинки и половина ще е започнал да използва думи в изречения, дано съм права. Наистина много напредна и продължава със всеки изминал ден...
Искам да благодаря на всички за подкрепата, която ми оказаха до момента. Ще продължавам да ви следя с интерес ! Пожелавам на всички happy end !  Heart Eyes Hug

# 590
От така описаното не виждам това детенце да има проблем. Какво значи не говори, ти сама пишеш колко думи казва, може да повтори след теб дори цяло изречение. Разбира всичко, мий ръце, донеси обувки, време за сън правилно схваща. Съвсем адекватно поведение. Та то все пак е на 2г.1м.

# 591
Извинявам се за невежеството, но може ли повече инфо за Son Rise терапията?

# 592
Извинявам се за невежеството, но може ли повече инфо за Son Rise терапията?

Основната идея е следната - аз имитирам теб, ти имитираш с мен. Започнах да правя всичко, което прави моят син. Допира лицето си до стената - аз правя същото, върти се в кръг - аз правя същото, хвърля неща по земята - аз правя същото, крещи - аз правя същото, върти предмети - аз правя същото. В началото изглеждаше така, сякаш изобщо не ме забелязва, но се оказа тъкмо обратното. В един момент започна да ме гледа. После започна да ме гледа в очите. После започна да се смее на това, че го имитирам и да прави нови и нови неща, само за да ги повторя. Не след дълго започна сам да ме имитира. Започна да очаква реакцията ми. След това започна да повтаря и думите, които казвам. След имитацията се появи интересът. Със соченето... започна да се интересува кое какво значи, кое как се нарича. С повтарянето започна да учи и да употребява думи целенасочено.
https://www.youtube.com/watch?v=NeJUK-rXcyQ - тук има информация, но е на английски. На български така и не намерих.
За мен това е много полезен метод, детето ми започна да се социализира по този начин. Вместо аз да го насилвам да разбере моят свят - аз влязох в неговия и започнах да го опознавам. След това той прояви желание да общува с мен. В момента всички неща, заради които плачех по цели нощи ги няма. Не е кой знае колко трудно и няма да навреди ако опитате... Преди също бях писала с този призив...  Wink

# 593
  • София
Моите уважения,но вие не сте постигнали чудото с тази терапия,а при детето е настъпил най нормален период на развитие. Думите избухват точно към две и малко,както и поведението на усилено имитиране. Това е напълно навреме и нормално,без сънрайз терапия ще стане същото. Радвайте се на детето си и не се занимавайте с логопеди.

# 594
Моите уважения,но вие не сте постигнали чудото с тази терапия,а при детето е настъпил най нормален период на развитие. Думите избухват точно към две и малко,както и поведението на усилено имитиране. Това е напълно навреме и нормално,без сънрайз терапия ще стане същото. Радвайте се на детето си и не се занимавайте с логопеди.

Проблемът при моето дете не беше само липсата на думи, а липсата на очен контакт, споделяне на емоция, сочене, играене с играчки по предназначение, необръщане на името. Липсваше разбиране и желание за контакт. Не можеше да научи нищо също така. И това му състояние беше до скоро, т.е. имаше очевидно забавяне в развитието и странности в поведението...

# 595

Проблемът при моето дете не беше само липсата на думи, а липсата на очен контакт, споделяне на емоция, сочене, играене с играчки по предназначение, необръщане на името. Липсваше разбиране и желание за контакт. Не можеше да научи нищо също така. И това му състояние беше до скоро, т.е. имаше очевидно забавяне в развитието и странности в поведението...

Шмати, има ефект от сон райз. Дъщеря ми изстреля първата си дума след 2-3 седмици /това е било някъде към 2 годинки/. За труднопроговарящи за стимулиране на имитация е страхотен подход, също така е идеален начин за накараш детето да играете заедно, което за мен е половината работа. Дъщеря ми не искаше да си играе с мен, на нея й беше кеф да си играе сама.

# 596
Съгласна съм с Шмати. Особено пък за възрастта която видях. Описаните дефицити се срещат и при деца в норма . Описания диалог също не е кой знае какво постижение , може и да е ехолаличен. С дете на тази възраст не бих се вкарвала във филми но не бих и прекъснала нещата след първото пристъпване напред.

Поппи Фери. По спомен говорим за съвсем различни възрасти при твоето дете и това наФлиресцита. Затова и изказването на Шмати е доста точно. На тази възраст сон райз може да е лекия нужен тласък.

# 597
  • София
Не случайно не се бърза да се поставят диагнози на много малки деца,разбира се има категорични случай. Но децата се развиват,затова не бива да се бърза с конкретни диагнози и заключения. Не е случайно и по старото разбиране да се изчака над три,за диагнози. Но винаги и всякакви усилия са добри за детето. Моето дете се опитва вече да ме пита защо,обаче пак като проговарянето го прави рядко. Иначе е като латерна за всичко и коментира. За сравнение на две години знаеше десет думи,нямаше пълен очен контакт,заради забавянето на речта, не имитиране кой знае колко, и не можеше за нищо на света да го накараш да повтаря думи и звуци, не играеше наужким. Към момента е напълно нормално дете с малко изоставане в речта, по трудно се организира да прави упражненията в детската, има огромна фантазия,всичко е наужким, обожава да играе с деца и има приятелчета. Ако го бях завела на на обследване на две години,щеше да се окичи с диагноза като слънце.

Последна редакция: сб, 26 ное 2016, 21:05 от Шмати

# 598
Описания диалог на мен ми направи впечатление, защото на възрастта 2,1г моето дете само пищеше, пищеше.   Тя имаше 3 думи, несвързани с нищо - тата, го, не. Тя не можеше да повтори никаква дума.
А това, аз да вляза в нейния свят, го започнах от първия ни ден заедно.
И съм съгласна с Шмати

# 599
  • София
От осем месечен когато не ревеше,а се радваше пищеше и врещеше. Нямаше лепет, па за думи да не говориме,а диалог никакъв, ехолалия даже нямаше.

Общи условия

Активация на акаунт