Трудно проговаряне - ТЕМА 21

• 133 042
  • 799
  •   1
Отговори
# 750
 Проблемите на развитието при децата като диагноза са само и единствено от компетентността на детските психиатри, не на невролозите. Сори, ама  това малко ми звучи като да имам нужда от кардиолог, но да ида на гинеколог - нещо подобно е и с диагностицирането на проблеми в НПР на децата от хора, които не разбират от това. Иначе прегледът при невролог не е лошо нещо, но за неврологичен статус само.

# 751
  • София
Знаеш, че нас логопедът и ергото ни пращат при невролог  newsm78

# 752
Когато посоката е такава - о.к., вероятно имат нещо предвид и искат да се доуточни, но тук визирам случаите в които на невролога се гледа като на психиатър, а пък той не е.  От купищата невролози, които гледаха моето дете, как пък един не видя, най-малкото, че има изоставане в развитието /аз го твърдях, те го отричаха/ и така ни загубиха доста време. Моето мнение е, че са компетентни само, ако проблемът си е чисто неврологичен. Не е в никакъв случай излишен преглед, но невролог да слага  диагноза "аутизъм"  или каквато и да е била друга - не, благодаря.

# 753
  • София
Литвиненко още преди прохождането на детето ми обясняваше, че изоставане до 3 месеца е допустимо...
Добре, че сама се усетих на 1г, че трябва рехабилитация, та детето проходи в норма.
Та и нашия опит с невролозите досега, не е особено добър.

# 754
Аз водих сина ми на невролог при Христова, когато беше на 1г. и 2 м.
През цялото време ме питаше защо съм отишла, отказа да направи ЕЕГ, пита го къде му е носа (той естествено не знаеше) и в заключение каза, цитирам:
"На тая възраст трябва да знае поне 2 цвята и да сочи животните като го питаш кое какво е. Ако до месец не се научи, ела в частния ми кабинет."
Приключих със "светилата" в неврологията и просто го заведох на логопед и психолог.

# 755
  • София, Люлин-8
През цялото време ме питаше защо съм отишла, отказа да направи ЕЕГ, пита го къде му е носа (той естествено не знаеше) и в заключение каза, цитирам:
"На тая възраст трябва да знае поне 2 цвята и да сочи животните като го питаш кое какво е. Ако до месец не се научи, ела в частния ми кабинет."
Приключих със "светилата" в неврологията и просто го заведох на логопед и психолог.

На година и два месеца да знае два цвята !!!!!!  #Crazy
Моето дете ги научи към 4,7-4,8 г.  ooooh!
Цветовете са норма за над 3 г.
Животни започна да сочи след 4 г.

А в следващия момент като заведа мойто го питат къде е лампата (нещо което е норма за 10 месечно бебе) и като я посочи ми казват че е ок.  Shocked

# 756
  • София
Ще посочи къде е лампата,ако си го научил на този трик. Не съм го знаела и не съм го учила на годинка за лампата,щяхме да изгорим на този тест.ако на годинка знае два цвята, мисля че може на пет да иде на училище,а на седем на работа.

# 757
  • София
 Joy ooooh!

# 758
  • София
За какво им е становище,за какво ще го ползват.
За комисиите от РИО които идват.
Има някакви промени, касаещи ресурсните центрове и начините за определяне на необходимост от ресурсна помощ. Май ще става "на място", в училище/ДГ.
Моето дете от тази учебна година е на ресурсно подпомагане. Лятото приключихме обследването по класичекия ред - св. Никола, ЕКПО-комисия и после с документа - в училище, от където правят общ списък на децата им, за които имат решенията от ЕКПО и ги препращат към ресурсните цемнтрове. От там им изпращат ресурсен учител. След 1.януари вече училищата трябвало само да си назначават ресурсен учител, няма да се изпраща от ресурсен център. А как се оформя финансирането към училище за този специалист..не ми е ясно. Но на нас ни поискаха целия комплект документи - епикризата от св. Никола, логопедичния статус, педагогическата характеристика от миналата учебна година, решението от ЕКПО /отново/, защото чакали комисия от ресурсния център, които да решава отново кои деца да останат на ресурсно, кои от каква помощ имат нужда. Връчиха ми един въпросник от 20-30 страници, попълвах го даже там, в коридора на училището, защото не можел да се изнася от сградата  ooooh! Част от въпросите бяха към класната - как оценява помощта към детето, има ли полза, такива неща. Детето един ден каза: "днес при ресурсната имаше много какички, които ни питаха разни неща". Всичко това беше някъде средата на декември.
Откакто се върнаха на училище след ваканцията нито ресурсната, нито психоложката, нито логопед я е взимал моята  Crossing Arms Давам им още 2 дни и отивам да се разправям  Crossing Arms

Ще посочи къде е лампата,ако си го научил на този трик.
Сетих се за една районна логопедка, от тези, които минават да обледват децата в ДГ - вика ни и страшно възмутена - детето не знае пръстите на ръцете си! Не е чувало за палец, показалец! На тази възраст някой вече трябва да го е научил на тези елементарни неща!...А то на 3 години, тъкмо казало първите си 2 смислени думи, които с голямо въображение разбираш, липсваха му поне половината звуци от азбуката, говореше носово и завалено - ми хич пък не ми беше хрумнало да го уча на пръстите на ръцете  Crazy То една "мама" едвам каза, тя до палец/показалец го докарала ooooh!

Последна редакция: ср, 25 яну 2017, 09:52 от мандаринка

# 759
  • Варна
Оф, тая лампа. Като беше бебе, всеки ден го питах и показвах къде е лампичката. Накрая се предадох, изобщо не поглеждаше към нея. След месец-два се присетих да го питам. Веднага погледна към лампата.

# 760
 Именно, а се води за една от най-добрите...  newsm78
В крайна сметка вече знае животните, кое какъв звук издава, назовава ги с думи, познава формите (кръг, звезда, сърце, квадрат), брои до 5, знае всички гласни и някои съгласни, но още не знае цветовете... Ако съдех по нейната оценка, да съм изтрещяла ...

# 761
  • Пловдив
Логопеда поиска да направим консултация с невролог и УНГ.
Относно диагнозата най-обективна явно ще е на др.Пискова,тъй като е невролог и психолог.
Дали е удачно да се дава Брейн бустър на хиперактивно дете?Четох,че доста превъзбуждал.

# 762
  • София
Удачно е. Моето дете го успокои много.
Сега не пие и тазманийския дявол се завърна  ooooh! Mr. Green

# 763

Тази рецитация явно не се променя с годините.
Даже цветовете са поне три, както и частите на играчките.

# 764
  • София
нашата логопедка пък примерно беше изпаднала в потрес че не различавала пуйка, патица и гъска
и някакви други селскостопански и диви птици Shocked
ми и аз почти не ги различавам, отне ми доста време докато й обясня ми аз и баща й сме градски чада, без близки и роднини на село, та такива животни и птици можем да видим само на картинка или в зоологическата градина Joy
като малка майка ми брала голям срам с мен на някаква екскурзия съм видяла крави и с възторг съм ги посочила...Мамооо, какви голями овцеее hahaha hahaha
та тия норми за палци, пръсти, цветови гнозис и лампи...понякога доста ме изнервят като се извадят от контекста на изледването на развитието на детето

Общи условия

Активация на акаунт