ЕНДОМЕТРИОЗА - ТЕМА 11

• 67 772
  • 747
  •   1
Отговори
# 495
  • София - Варна
И на мен ще ми е интересно да споделите, тези, които знаете, че тепърва навлизам в тази материя. За безглутеновото говоря.

Последна редакция: пн, 02 яну 2017, 18:41 от afrikancho

# 496
  • Варна
Честита нова година . Желая на всички ни да бъдем здрави и по-малко обсебени от ЕМ  Joy

Преди време жена от темата  с ЕМ беше писала, че въпреки , че яде продукти  без глутен ОТНОВО има киста ендометриозна !!!!  Praynig Peace

# 497
  • София
Аз купувам от Фантастико един, който е 100% лимец, но не помня фирмата. Утре ще мина да погледна и ще пиша.
Боби, златна си с тази информация :-*
Иначе днес майка ми предположи, че болките може да са от изстиване. В този студ е много вероятно. Дано да е права! Simple Smile

# 498
Майка ти може и да е много права. Мен този месец ме започнаха много кофти болки 5 дни преди да ми дойде цикъла. И хоп след няколко дни ме тресна и вируса, който върлува. Та си мисля, че и аз сигурно съм била настинала, защото чак пък толкова отрано да ме боли, това не се е случвало.

Иначе за ендометриозната болка ... бях я забравила след лапарото. Но от лятото от както моя доктор ми каза, че вижда пак ендо киста и ме започна пак. Моята болка не е постоянна. Най-много ме боли по време на цикъл, като болката е само в десния яйчник и е специфична. Аз си я познавам, че е от ендометриозата.

# 499
И аз съм си мислила, че болите ми може да са от настиване. Но пък тогава се получават едни възпаления, че като се почне няма отърваване.
Boby_pl, пишеш, че твоя доктор е видял пак ендо киста - прави ли нова операция или само я наблюдавате? Колко е голяма? И аз съм в момента на тема кисти и за това и питам.
При мен най-страното е, че освен болките от няколко дни ме почнаха леко и едни топли вълни, не като тези от золадекса, а по-слаби, но все пак ги има. С възстановяването на цикъла бяха преминали, но пак сякаш почват да се появяват  Thinking

# 500
  • София - Варна
Съни, забелязала ли си кога ги получаваш: преди цикъл, по време на, след цикъл, около овулация, има ли някаква закономерност?
Аз имах такива нощни изпотявания и дневни топли вълни преди цикъл и овулация само, когато ме почна хипофункцията на ЩЖ, а оттам се наруши балансът естроген-прогестерон в полза на естрогена. И еднокриноложката, при която ходя сега, потвърди, че от ЩЖ се повлича прогестерона, той спада, и настават някои неприятни явления. А по време на тия изпотявания имах и малка ендо киста, ама тя си беше така и преди и не ми беше правила проблеми, та си беше от ЩЖ това моето тогава.
Но такъв дисбаланс се появава и от самосебе си, в смисъл не само от ЩЖ. Мислила ли си в тая посока, колко дни ти е ЛФ, колко е стойността на прогестерона, и тъй нататък?
Горещи вълни се получават както от нисък, така и от висок естроген (тоест неопониран от прогестерон).

# 501
afrikancho, забелязах, че от два дни ги имам. В момента съм в четвърти ден от цикъла. Не знам дали има значение от него, още повече, че този път ми дойде малко по-рано /25ти ден/ - може да е заради кистата, която имах, а и може да е заради ранната овулация - беше някъде на 10-11 ден, за разлика от предходните - на 13- 14 ден. Иначе и аз си мислех за щитовидната жлеза. Мерих пролактина на 24 ден  - беше на долна граница 4.8 при реф. 1.7-27.0  - не знам дали е ОК за този период, а и нали имах и киста /този ден беше вече изчезнала, за разлика от болките - там са си/. Странното е, и че преди цикъла, един ден по-рано, имах леко кафеникаво зацапване, което много ме учуди - за толкова години цикъл за пръв път ми се случва. По скоро си мислех, че ефектите от золадекса са още в ход. Още повече на моите години какво ли да се очаква. Вече почвам да съжалявам, че слагах тия инжекции. Да не говорим колко ми е ФСХ и АМХ + един неработещ яйчник. Ще видя и ЩЖ, благодаря ти за инфото Hug

# 502
  • София - Варна
Зацапването преди цикъл говори за нисък прогестерон, и виж, че вълните съвпадат с началото на МЦ. Много жени имат подобни симптоми без проблем с ЩЖ, но си я виж все пак и нея.

# 503
afrikancho, явно менопаузата вече ме гони. Ниският прогестерон дали може да има нещо общо с ендометриозата или не, в случай, че се появила отново, каквито подозрения имам.

# 504
  • София - Варна
Мисля, че може, дотолкова, доколкото ако има кисти и огнища се разбъзиква баланса между естроген и прогестерон.
При мен преди 4 години се беше получило точно това, дефицит на прогестерон (тогава ЩЖ си беше супер), но само за 4 месеца, после само се оправи, хем си бях с киста и непочистени места.
Иначе не е задължително да е симптом на предменопауза това, макар че по принцип е.
Аз и в момента имам дефицит на прогестерон, къса ЛФ, както и по-обилен цикъл заради хипофунцкията на ЩЖ предполагам.
И миналата година имах 2 месеца, в които имах кафяво зацапване 2 дни преди цикъл, и скъсени лутеални фази с по 1-2 дни, но пак не бях в предменопауза, забременях точно след месец с къса ЛФ, че и барабар с недиагностицирана хипофункция на ЩЖ, но все още лека.
А може и яйчниците ти още да не са заработили добре след Золадекса.

# 505
afrikancho, браво, че въпреки ендометриозата си успяла да забременееш, аз не мога и това ми е голямата драма. А и годините ми не са малко.
Накара ме да се замисля дали пък постоянните ми болки в яйчниците не са именно от ниския прогестерон.

# 506
  • София - Варна
Ами да, всъщност е голям късмет или и аз не знам как да го нарека. Със забременяване не съм имала проблем, въпреки че съм с последна степен ендометриоза и с един яйчник и аз. Дори забременявам всеки път само от един контакт, то това дори за здрава жена е рядкост, може би и мъжът тук има значение...  newsm78 newsm78
Само че аз например имах едни други проблеми от ендометриозата, които са свръхредки и доста опасни и не се знае кога пак ще се прояват. Тук няма момиче с подобни. Имам и доста болки, а и сега много дълги цикли, дори съмнения за нещо като аденомиоза, сраствания в матката, какво друго може да е това. Вече имам едно хистеро, на което се доказаха тия сраствания, сега може би второ предстои.
Всичко това още веднъж доказва колко индивидуално е всичко.
Ти по-добре виж колко ти е прогестеронът първо. Знам, че витамин Б6 помага за удължаване на ЛФ. Аз съм го пила с тая цел, като се потях като пор.

# 507
  • София
Момичета, извинявам се, че все ви занимавам с моите болки, но все пак да видя какво мислите...Според вас, има ли логика овулиращият яйчник да боли по преме на секс?

# 508
Boby_pl, пишеш, че твоя доктор е видял пак ендо киста - прави ли нова операция или само я наблюдавате? Колко е голяма? И аз съм в момента на тема кисти и за това и питам.
Съни, не съм правила втора операция. Кистата док ми я видя юли месец и беше малка, към 12 мм. Каза, че няма да я пипаме, защото повече ще ми навреди отколкото ще помогне. Аз съм в инвитро процедури, две неуспешни досега. От юли обаче нямам информация дали е пораснала и колко, моя доктор не обича да се вкарвам в драми и ми спестява тази информация доколкото може.

# 509
  • София
Момичета, може ли от Витекса да ми се е активизирала ендометриозата? Нали уж пише, че качва прогестерона и помагал... Sad

Общи условия

Активация на акаунт