Избор на училище след 4-ти клас в Пловдив

• 93 572
  • 753
  •   1
Отговори
# 165
  • Пловдив
Среден успех за първи срок на единия пети клас в МГ е 5,92. Дали е само обща култура... кой знае.
Ходенето по състезания е по желание. Имаме познато момиченце, учи си детето, но на математически турнири не ходи. В събота сутрин ходи на репетиции и пее. 
За Лиляната - зависи в каква паралелка са децата. Да, имат високи изисквания, но не за всички класове. Има паралелки със среден успех на входно ниво по МАТ около 3,50.
А решаването на задачи за време от 5 клас е супер тренировка за НВО-то в 7 клас. Но това е друга тема. 

# 166
  • Пловдив
renident, и аз пиша за прием след 4-ти клас( не съм объркала темите 😃) и то с настоящи наблюдения и резултати на децата след тригодишното си обучение в МГ, затова визирах  статистиката на НВО, и че си струва усилието да се учи там до 7-ми клас, пък после има шанс за преосмисляне на приоритети и предпочитания. Който не се е изморил или отегчил 🤣🤣, защото те все още са си деца, продължава, а останалите се преориентират... никой не се жЕни за МГ, нали!?
(след 7-ми клас също вече ги тренират на “къс пас”, но да свикват, но това е за друга тема)

# 167
  • Пловдив
Може нещо аз да не съм разбрала.Извинявам се ,ако е така.
За мен МГ винаги е била институция ,а не просто училище. Но... както навсякъде междуособиците я съсипаха.За мен е важно учителя преди всичко да е човек с голямо Ч .За съжаление най-големите Човеци вече не съм там.
Кухнята винаги е по-различна от ресторантската зала.

# 168
  • Пловдив
Не знам кои човеци вече не са там. Аз харесвам учителите в МГ на дъщеря си. Имаше един проблем, но се разреши.

# 169
Ако някой има мнение и време да пише, нека сподели какво е нивото на профилираната паралелка по математика в СОУ „Александър І“. Колебая се между нея и профилираната математическа паралелка в „Патриарх Евтимий“. По-близо ни е „Александър І“, но като чета май „Париарх Евтимий“ е по-добрият вариант. Изпитите са скоро – на 21,04 в Лиляната и на 29,04 в Благоев. Става дума за дете, което се учи, но след първото състезание за МГ-то е на кантар да го приемат.

Последна редакция: ср, 11 апр 2018, 10:51 от mama furia

# 170
Ако някой има мнение и време да пише, нека сподели какво е нивото на профилираната паралелка по математика в СОУ „Александър І“. Колебая се между нея и профилираната математическа паралелка в „Патриарх Евтимий“. По-близо ни е „Александър І“, но като чета май „Париарх Евтимий“ е по-добрият вариант. Изпитите са скоро – на 21,04 в Лиляната и на 29,04 в Благоев. Става дума за дете, което се учи, но след първото състезание за МГ-то е на кантар да го приемат.
мама фурия, в абсолютно същата дилема съм

# 171
  • Пловдив
мама фурия, в абсолютно същата дилема съм
И аз така,звънях днес на приятелка чийто дете е прието миналата година в Лиляната.Казва че рязко си понижила успеха и в класа съотношението момчета момичета е 23 към 5,откъдето познайте как са с дисциплината.

# 172
  • Пловдив
Моят син е в Патриарх Евтимий 5 клас /обикновена паралелка обаче/. Първия срок, за разлика от повечето деца, успеха си му беше почти същия, както в 4 клас. Явно по инерция е полагал маалко повече усилия. Сега обаче му падна доста, но за това не мога да виня учителите или училището, а него /просто го мързи да учи и понеже не е глупав, си мисли, че ще научава всичко в час, а не става/.  В класа му са повечето момчета и доста малко момичета. Не мога да кажа обаче, че точно момичетата са олицетворение на дисциплината. Напротив, в по-голяма степен не им се учи, в по-голяма степен ги теглят вече мадамски неща и не им пука толкова за училище. И когато си в такава среда, губиш посока. В математическата паралелка имаме познато дете, също има много момчета в класа, но дисциплината е доста по-сериозна. Просто си зависи от децата, това е. Ако трябва да говоря за ниво на подготовка, високо е. Изискванията също. Но не е нещо непосилно. Учителите също са хора, също имат деца, със сигурност не мога да кажа, че е необходимо да се учиш денонощно. За сравнение - племенницата ми е в Черноризец Храбър и се засичат със сина ми след училище в майка ми, където да учат. Ами тя не учи почти въобще , или да речем 10-15 минути и има само шестици. Не е гений. То това също му пречи на моя синковец, тъй като се дразни, че е необходимо повече време да отделя, но пък да се надяваме, ще се подготвят по-добре. А, да кажа, моята приятелка помага по математика на едно детенце в 5 клас от Александър 1, сина ми също ходи при нея да решават задачи. Онова дете е в математическа паралелка, а задачите ,които им дават, са доста по-лесни от тези на обикновената, където е сина ми. И домашните са по-малки. И контролните. Та ... нещата не са черни и бели, сложно е, зависи от много неща.

# 173
luba_rizova много полезна информация
точно това ми беше чуденката, дали подготовката в благоев е сериозна колкото и в лиляната

# 174
Синът ми е 6 клас снатематика в Княза. Не исках Лиляната едно, че ми е по-далече. Друго че имам близки не добри отзиви напоследък.
Аз съм довилна много от г-жите, класната им е по БЕЛ, лично на мен ми допада как ги управлява и учебно, и като клас. По м-ка Вяра е уникална и яко ги стяга Simple Smile
Ама и аз съм от лошите майки и го натискам при най-малкото отклонение. Simple Smile)
За момента е отличник от до, успеха на класа 5 клас беше 5,75
Сега е 5,40-50 нещо такова. Има някои калпазани, ама то във всек клас има. Ще ги видя догодина в7ми ще е веселба.
Точно отивам на родителска натам...

# 175
Бих ви посъветвала да проучите кои учители по математика и български поемат догодина 5 клас в Патриарх Евтимий и Княз Александър. Често има различни преподаватели на различните набори, да не говорим и между различните паралелки.
Миналата година в Княз Александър например все още не бяха сигурни кой ще поеме математическата паралелка /началото на юни говоря/
А пък за след 7ми клас - така или иначе всяка година има едни 250-300 деца, които са по-амбициозни и правят добри резултати по състезания и после НВО. Простата математика показва, че общия брой на местата в Руската, Английската и Математическата стигат за всички - въпросът е всъщност, дали детето ще бъде прието първо желание в определена паралелка Simple Smile

# 176
общия брой на местата в Руската, Английската и Математическата стигат за всички - въпросът е всъщност, дали детето ще бъде прието първо желание в определена паралелка Simple Smile
горе-долу е така Simple Smile
Да не говорим, че местата са същите като преди 20 години примерно, а пък децата са на половина Sad
В Пловдив-град е имало например 3000 първокласници от набора на сина ми.. Моят набор са 6000 ... (рових по статистиките, така са...) -кандидатстват и от окололните общини да, но пък и доста от маалата изобщо не омислят дори. Та бройката си е така.
Но това е една друга тема (за прирастта).

Между другото похвалиха класа, че има най-висок успех в училището към момента (5,70 за 1 срок официално). Та съм хепи Simple Smile
Но пък всички г-жи дадоха да се разбере, че догодина ще ги действат здраво - ще имат и бонус часове за матурите специално. Изобщоооо веселба ме чака Simple Smile

# 177
А къде има информация за състезанията в Княз Александър?(нали това е Благоев, извинете, ако бъркам).На сайта им няма нищо, нито пък в нета.
Дъщеря ми беше днес на български език в Патриарх Евтимий, като си е предала работата, са ѝ взели и въпросника, яд ме е, че не мога да проверя как се е справила. Ще трябва да чакам до петък!😞 На други деца видях, че не са ги взели

# 178
  • Пловдив
   На основната страница на училището пише следното:

ОСНОВНО УЧИЛИЩЕ  „ КНЯЗ АЛЕКСАНДЪР I “

организира Великденски състезания за ученици от  4-ти клас.

Състезанията ще се проведат от 09:00 ч.в сградата на училището на следните дати:

- 21.04.2018г. –  БЪЛГАРСКИ ЕЗИК И ЛИТЕРАТУРА (от 09:00ч.)
- 22.04.2018г.  – АНГЛИЙСКИ ЕЗИК (от 09:00ч.)
- 28.04.2018г.  – ИСТОРИЯ И ГЕОГРАФИЯ (от 09:00ч.)
- 29.04.2018г.  – МАТЕМАТИКА (от 09:00ч.)

Заявлението за участие в състезанията, можете  да се изтеглите от сайта на училището  – Бланки или да го попълните на място в деловодството.

# 179
*ashley* , благодаря, аз търсих в раздел Прием и съм изпуснала информацията.

Общи условия

Активация на акаунт