Витамин B12 и витамин D през бременността

• 110 225
  • 783
  •   1
Отговори
# 525
Не сте дали референтни стойности. И другото важно е дали е направена пауза от приема на б12 преди изследването, това е важно, за да е реален резултата.
Моя б12 се сгромоляса от високи стойности в началото до много ниски в 6 месец, та препоръчвам на няколко месеца да си го проверяваш.

# 526
Эдравейте, включвам се в темата. В 20 г.с. съм, но от 6 г.с. не ям месо и млечни, опитвала съм много рядко, но ми се повръща просто от тях. Убедена съм, че б12 ми е паднал много, макар че стартирах бременността с нива около 550. Приемала съм до 6 г.с. 100 микрограма метилиран б12 от б комплекс, после само каквото е във фемибион и сега след като ми иэлеэнат реэултатите на своя глава мисля да почна таблетки эа смучене 1000 микрограма метилиран б12 (метилкобаламин).

Иэчетох няколко страници от темата и видях, че главен герой е др Сигридов :Д Каква доэировка препоръчва той при таблетки эа смучене?

Моите АГ и личен лекар (в Германия) каэаха, че эадължително предвид храната ми трябва суплемент б12 и след като иэлеэнат стойностите да опитам да вдигна с таблетки първо. Эа доэировката са на раэлично мнение. Какво препоръчват вашите лекари?

# 527
Витамин Д е токсичен в големи дози. Особенно пътвите три месеца - аз бих избяхвала всякакви добавки/витамини , ако не съм в недостиг. После вече ще ги вдигнете.
За развитието на бебето са необходими протеини най-вече. Като не ядете месо - наблягайте на извара, млечни, варива.. Аз ям месо , но явно не мнг , защото в трети месец едва докарвах количество протеини, което трябва да изяждам. Има онлайн калкулатори - може да измерите горе-долу колко приемате. Имах и нисък албумин в кръвта през 3-ти триместър и ми изписаха и протеин.

# 528
Витамин Д е токсичен в големи дози. Особенно пътвите три месеца - аз бих избяхвала всякакви добавки/витамини , ако не съм в недостиг. После вече ще ги вдигнете.
За развитието на бебето са необходими протеини най-вече. Като не ядете месо - наблягайте на извара, млечни, варива.. Аз ям месо , но явно не мнг , защото в трети месец едва докарвах количество протеини, което трябва да изяждам. Има онлайн калкулатори - може да измерите горе-долу колко приемате. Имах и нисък албумин в кръвта през 3-ти триместър и ми изписаха и протеин.

Предполагам постът е към мен, но може би сте прочели грешно. Нямам проблем с витамин Д, при мен е доста висок и то беэ добавки, эащото се иэлагам на слънце всеки ден между март и октомври. Преэ януари (края) ми беше 30 беэ никакви добавки, а сега лятото е топ. Единствено преэ февруари-март вэимам капки, эащото тогава депата са си поиэчерпани, иначе слънцето ми поддържа оптимални нива. Живея почти на плажа и имам голяма тераса, на която се пека поне следобед.

Проблемът ми е само в б12, а питането конкретно эа доэировката на смучещите таблетки. Не ям млечни и месо, эащото ми се повръща от тях в момента.

# 529
Snowwhite12 - за вит Д коментарът беше , заради друг пост.
За б12 е добре да взимаш , но все пак се мъчи и с храната , както можеш. Спрей метилирана б12 или хапчета. Вече за доза, други да пишат по колко.
Аз ядях на сила протеини накрая и все нисък албумин , но и бебето вървеше дребно и мислих, че това е проблемът.

# 530
Мерси эа отговора.
Тествах вит. Б12- спаднал ми е доста от (някъде) 550 на 298. В норма е уж, но вэимам мерки. Белтъкът ми е на долна граница, почти под нормата. Насилих се да ям чедар сирене и наденички. Трудно, но...  от течен протеин май повече би ми се повръщало. Отделно си ям леща, хумус, ядки, пэ. хляб-с тях нямам проблем.

Почнах 1000 микрограма таблетки эа смучене на ден, отделно вэимам 40 мг желяэо на ден, вит  Ц, цинк 25 мг на ден эа иэвестно време (цинкът ми е дори в дефицит, паднал е много от преди б.!), фолиева и б6.

# 531
  • София
Мерси эа отговора.
Тествах вит. Б12- спаднал ми е доста от (някъде) 550 на 298. В норма е уж, но вэимам мерки. Белтъкът ми е на долна граница, почти под нормата. Насилих се да ям чедар сирене и наденички. Трудно, но...  от течен протеин май повече би ми се повръщало. Отделно си ям леща, хумус, ядки, пэ. хляб-с тях нямам проблем.

Почнах 1000 микрограма таблетки эа смучене на ден, отделно вэимам 40 мг желяэо на ден, вит  Ц, цинк 25 мг на ден эа иэвестно време (цинкът ми е дори в дефицит, паднал е много от преди б.!), фолиева и б6.
Защо не вземеш протеин специално за бременни?

# 532
Не энам къде се намира такова нещо, не съм срещала. Може ли предложения эа марка и конкретен продукт?

# 533
  • София
Не энам къде се намира такова нещо, не съм срещала. Може ли предложения эа марка и конкретен продукт?
Ето тук може да прочетеш и поръчаш.Мисля че и в Здравис го има
https://www.pregnaco.com/

# 534
Здравейте,
В седма седмица съм, имам хетерозигот по мутантен алел на MTHFR, PAI, Factor 13. Преди забременяване приемах B комплекс и отделно вит. Д на Better you (спрей), но по някаква причина  витамините ми бяха със следните ниски стойности:

Folic acid            24.3   nmol/l   10.4   42.4   
Vitamin В 12    235.0   pmol/l   156           672   
25OH Vitamin D    25.68   ng/ml   20.0   43.0

Смених витамините и сега 40 дни по-късно съм успяла да вдигна стойностите до :

Folic acid            48.6   nmol/l   10.4   42.4   H
Vitamin В 12    446.34   pmol/l   156           672   
25OH Vitamin D    46.36   ng/ml   20.0   43.0   H

Сега не знам дали да се притеснявам от тези високи стойности,особено на фолата. Преди време ,когато още не знаех за мутацията и не съм приемала мета формите беше с подобни стойности, но сега? Приемам следните препарати и дозировки : B12 natural Factors 1000 mcg на ден, Fully Active Folate 400 на Doctor's Best , по 400 mcg на ден и Vitamin D3 на Whole Earth & Sea, по 2000 IU.Като терапия още приемам и кортикостероиди (Medrol) и Crinone гел.
Изследвах и желязото, 18.4   µmol/l   9.0   30.4 , а хомоцистеинът е    6.5       umol/L (при граници от 0 - 12).

Никой до сега не ми е назначавал изследване на B6, който също виждам, че е важна част от пъзела и като цяло следенето на витамините е по-скоро по моя инициатива след 4 загуби с единствена цел този път всичко да бъде препроверено и да направя каквото зависи от мен на максимум.
Като цяло повече информация намирам за дефицитите на витамините от колкото за горните препоръчителни или гранични стойности, като също виждам и в темата, а съм чувала и от лекари ,че по бг лабораториите някои от референтните стойности не са релевантни , особено за бременнни.

Моля да споделите и опит дали на този етап при ранна бременност приемате К2, Магнезий  и B6 като добавки.

Малко дълго стана, но благодаря предварително ако някой може да се отзове Simple Smile

# 535
Здравейте, какви са референтните стойности за витамин Д , за бременни втори и трети триместър в мерна единица pMol/l ?
На изследването ми излезе завишено по техните референтни ст.

# 536
Здравейте,

Моля за препоръка на лесно усвоим b12.

От месеци пия по 2бр на ден от Garden of Life RAW vitamin b12. В началото за месец скоростно се вдигна от 180 на 400. После падна на 383, и след още два месеца днес пусках изследвания и е паднал още повече, на 301:

Витамин В12   301       pmol/L     156 - 672

Можете ли да споделите каква добавка пихте вие, за да се качи стойността?
Моля за препоръки.

# 537
Здравейте,

Моля за препоръка на лесно усвоим b12.

От месеци пия по 2бр на ден от Garden of Life RAW vitamin b12. В началото за месец скоростно се вдигна от 180 на 400. После падна на 383, и след още два месеца днес пусках изследвания и е паднал още повече, на 301:

Витамин В12   301       pmol/L     156 - 672

Можете ли да споделите каква добавка пихте вие, за да се качи стойността?
Моля за препоръки.

Аз съм на метилкобалмин на natural factors 1000 мг. Доволна съм. През предишната бременност ми поддържаха б12 на горна граница. Когато започнах да приемам желязо Б12 започна да пада и му увеличих дозата. Разбира се следях с изследвания за да не предозирам.

# 538
Още един глас за Natural Factors, Витамин B12 Метилкобаламин 1000 мкг.

# 539
ПРИВЕТ! Бременна съм в 7-ми месец началото. Не съм спирала да приемам витамин д чрез спрей на бетър ю по 3 впръсквания на ден. Около месец и половина, дори малко повече, взимах б12. Ето изследванията от днес:
Б12 - 201 PMOL/L
Vit D - 93 NMOL/L
Може ли коментар?

Общи условия

Активация на акаунт