Пазарът на недвижими имоти - какво се случва реално?-12

• 117 391
  • 739
  •   1
Отговори
# 75
  • София
Здравейте, можете ли да ми кажете дали заварено положение на променена фасада би създало проблем вбъдеще? Как точно доказваш, че е заварено положението и може ли някой да направи проблем за това след време?

Последна редакция: чт, 06 окт 2016, 20:09 от jenn_kata

# 76
  • София
Имах спор с мой познат за това колко е изгодно да даваш апартамент под наем в София. Той твърди, че било изгодно и аз не мога да проумея как апартамент, който ти си купил и обзавел и ти е излязал 100К евро си заслужава да го даваш под наем за по макс 700 лева на месец. Не говорим за апартамент, който ти е паднал от небето, а да го купиш примерно с тази цел. Неговият довод е, че в чужбина било още по-неизгодно и България имала не знам си какъв индекс за възвръщаемост при наемите.. Какво е вашето мнение? Спорът се води на абсолютно лаишко ниво, и двамата не сме капацитети в областта.
За 100 000 евро се купува един двустаен ново строителство с обзавеждане за под наем за 62-63 хил евро и наем 600 лева и едно студио 35м2 в район на университет за 37-38хил евро и наем 450 лева.
Годишна възвращаемост след данъци, местни данъци и амортизация на обзавеждането над 4%
Хем след време като го изгони жената, че е слаб в сметките да има къде да отиде  Mr. Green

# 77
не е изгодно, но и в банка не е...

# 78
  • София
Ако имаше в държавата по-изгодни и нискорискови биснесначинания нямаше хората да си влагат парите в жилища и икономиката щеше да се развърти по-бързо. Само че това е реалността Peace

# 79

Аз я разбирам като общо 3 стаи + кухня.

Даа, аз не съм догледала. Реших, че са 3 стаи, хол и кухня. Но явно холът е една от тия 3 стаи.
Знам го този блок, там има само един на толкова етажи, другото е ниско строителство , стари сравнително сгради (по-стари и от този). На страхотно място като локация е, не само че е близо до НДК. Пред него е градинката Мадара, между три училища сравнително елитни е, метростанцията наистина ще на 2 мин. пеша. В същото време е на тихо място, има магазини около него за болници да не говорим- МА, ВМА, Пирогов.Блокът е с някакви плочки отвън строен, много запазен, изглежда на по-малко години и поддържан. Не съм влизала в този блок, нямам познати там, но ме впечатлиха стаите колко са малки поне на снимки. Очаквах по-добро разпределение. Да, за ремонт е, но който има пари за 100х да даде ново някъде си , аз бих предпочела този заради мястото и самия блок. Е ако смъкне малко ще е супер , но мисля и за тази цена ще им го вземат.

# 80
  • срещу двата комина :)))
записвам се да следя темата, надявам се скоро да има и с какво да се похваля  Peace

# 81
  • София
Здравейте, можете ли да ми кажете дали заварено положение на променена фасада би създало проблем вбъдеще? Как точно доказваш, че е заварено положението и може ли някой да направи проблем за това след време?

Този въпрос ме вълнува активно и ще съм благодарна, ако някой наясно със ситуацията се включи.. Става въпрос за променена дограма, която е в съвсем различен цвят форма и е леко издадена напред + парапети, които също са абсолютно различни от на всички останали в сградата. Може ли да възникне проблем от това?

# 82
Здравейте! Моля, някой ако има информация за строителна фирма "Жоро Билд" ЕООД да сподели. Коректни ли са и качествено ли строят? Благодаря предварително.

# 83
  • София

Този въпрос ме вълнува активно и ще съм благодарна, ако някой наясно със ситуацията се включи.. Става въпрос за променена дограма, която е в съвсем различен цвят форма и е леко издадена напред + парапети, които също са абсолютно различни от на всички останали в сградата. Може ли да възникне проблем от това?
По принцип ви трябва разрешение за строеж и т.н. Проучане дали конструкцията на сградата може да поеме натоварването, съгласие от съседи и още доста неща. По закон нямате право да сложите дори климатик или сателитна чиния на фасадата. Ако нямате оплакване от съседите никой няма да ви създаде проблем. Дори покрай програмите за санирането бях дочула министърката, че положението със остъкляване и т.н. е заварено и държавата и общините щели да бъдат в режим на търпимост  Peace

# 84
Според мене потребителката пита дали ще има проблеми, ако е харесала имот с вече променена фасада от предния собственик.
Не знам, може би трябва да се пита строителен специалист.

# 85
  • София
Дали ти си си го направила или така си го купила все си е незаконно. Но дефакто проблем няма  Sunglasses

# 86
  • София
Да, става въпрос за заварено положение, но ще излезе доста скъпо да се връща в предишното състояние; на мен не ми харесва, стои като кръпка на цялата фасада, но не мога да вложа средства да го поправям. Въпросът е ако някой ден някой реши нещо да се заяжда, аз какво мога да направя...

# 87
  • София
Моля да ме извините за многото въпроси, нещо явно се вдъхнових от темата и мозъка ми не спира да произвежда...
Чудя се, има ли силни и слаби дни от седмицата за търсене на имоти? Хората гледат ли предлагането уикенда и напр. понеделник и вторник да звънят по обяви или всеки ден е еднакво/всеки ден е различно..
Доколкото знам има силни и слаби месеци (и пак ясно е, че ако Х пусне за продажба имот, а У точно в този момент търси - това не се влияе дали е септември или януари, просто нещата се случват), но доколкото знам зимата се продават по-малко отколкото пролетта и есента?
Забелязват ли се някакви закономерности?

# 88
Кои космически суми точно? vaflichka казва 25000 за ремонт и обзавеждане, което си е съвсем нормално.
Не визирах конкретно поста на вафличка.  Peace
Не рядко се спрягат суми от порядъка на 50 к лева за 2-3 стаи.
Ние сме изцяло с майстори, в момента три бригади работят вкъщи.

хубава външна врата - поне 1 хил.лв
Какво значи хубава и поне 1000 лв?
Ние сме поръчали за 800 лв блиндирана с четирипосочно заключване.
Ето това имах предвид под завишаване на цените. Недейте така, че ще стреснете хората, които не разполагат с неограничен бюджет.  Wink Аз по-рано четях темата и се кръстех, докато не дойдоха офертите за ремонт и се успокоих.

Кухнята пък ми е най-малкият приоритет. Как ли пък не бих дала 5-6 к лв за кухненско обзавеждане.  Grinning

Тонка, Да ти е честит апартамента и чакам снимки, че преживявахме всички с теб търсенето.

По въпроса за цените - посочили са ти напълно нормални цени, а това, че си освободена от готвене лично ти, не означава, че елементарен комфорт при такава тежка и рискована работа като ежедневното готвене, другите хора не следва да си осигуряват. Кухнята е най-рисковото помещение в един апартамент, а добре направена кухня много по-лесно се ползва и чисти.
25 хиляди за основен ремонт на апартамент и то неголям, си е реална цена, освен ако някой от семейството не е професионално ангажиран.

Как три бригади работят едновременно ? Не си ли пречат, дори да вършат различна работа. Кой ги координира или всички са със свой ключ ?

# 89
  • София
Деборана, благодаря! Продажбата на имота ми беше на зор, не толкова търсенето на апартамент.  Wink
Иначе конкретно в деня, когато писах, имаше три бригади. Едната е "нашата", тоест строителната, която се занимава с ремонта. Втората бяха трима ел.техници, а третата - двама майстори за монтиране на външните тела на климатиците. Надявам се, че не са си пречели, след като са успели да свършат необходимото.  Grinning

Колкото до готвенето... Нали се сещаш, че дори и да не готвя аз, друг го прави. А и не е като съвсем да са ми вързани ръцете, понякога и аз спретвам по нещо по-завъртяно. Но не държа да е специално в кухня за 5к лева.  Peace По-скоро за диван бих дала подобна сума или гардероб. Както казах - въпрос на приоритети.

Общи условия

Активация на акаунт