Пазарът на недвижими имоти - какво се случва реално?-12

• 117 429
  • 739
  •   1
Отговори
# 330
Готово жилище, което купихме в престижен район за 720 евра/кв. съседът ни е купил за 1400 на зелено само 3 години преди нас ! Вие си правете сметка колко са паднали. Говоря за изключително качествено строителство в затворен комплекс и за голямо жилище. С изолации, юг, гледка директно към Витоша, газово отопление и т.н. При това положение да се дават 60 хил. евра за двустаен панел.... Идеята да се "инвестират" едни пари в недвижимости, само защото лихвите в банките са 0% е меко казано спорна. Дори да допуснем, че покупката е със 100% лични средства с цел запазване на парите, самата транзакция е около 3% комисионни за брокер + още толкова поне държавни и нотариални такси. Същата процедура я повтаряте на излизане от "инвестицията". Междувременно говорим за панели на средно 35 години с изгнили тръби, често с едно козметично саниране под формата на дограма и външна изолация. Не искам да продължавам, ако всичко това е направено и с ипотека за 15-20г. и лихва в момента около 4% минимум, а в едно близко бъдеще и повече...

Чакай малко. Пишеш много неща, които нямат нищо общо с написаното от мен. Не съм говорила нито за панелки с изгнили тръби, нито за имоти по 1400 евра, нито за ипотеки по 20 години за купуване без нужда...
Казах, че цената за добро строителство към момента (1000 евро/квадрат) е нормална и няма да пада. Който има пари и се нуждае от жилище да си купува, а да не чака Годо. Който няма налични, но може да си позволи ипотека, пак да взема, защото ако реши да чака да паднат цените няма да дочака. Ако цените паднат ще спре строителството и пак няма да има свястно предлагане.
Освен това добрите днешни имоти се строят по-добре от добрите имоти преди десетина години и използването на по-добри материали и повече бетон/желязо заради новите земетръсни изисквания води до показване на цените без това да е спекулативно.
Т.е. който купува днес на 1000 евро качествен имот няма да се е минал, защото 750 евро/квадрат вече не е реалистично за добър имот.

# 331
Отговаряла съм на два поста едновременно Simple Smile

# 332
  • София
Бих искала да попитам какво точно трябва да се извади като скица и схема на имот при продажба на апартамент - само за апартамента или и за цялата сграда? Искам да ги пусна онлайн и откривам и двете, но дали трябва и за двете всъщност...

Също, от къде мога да взема (копие на) Разрешение за ползване на обекта?

Последна редакция: вт, 15 ное 2016, 16:11 от jenn_kata

# 333
  • София
Цените на истински качествените имоти няма да паднат никога. Независимо от бежанци, демографски или икономически кризи и т.н. Може в някой момент да са изкуствено завишени, някои имоти, но и това се определя от търсенето. Та, ако има купувачи за една цена и тя се търси, значи не е завишена. newsm78 newsm78 Така се оказва, за жалост.
Лично за мен има значение дали търсиш за живеене или за инвестиция ( или гледаш оферти от скука). Тръгнеш ли по огледи обаче 100 нови акъла ти идват, и все едно не е същия имот дето е описан в обявата Grinning Grinning
И друг път съм казвала, въпреки че тогава тук ме наплюха. За мен близо 90% от цената на жилището е локацията. Бих направила компромис по- скоро с цена и квадратура, отколкото с локацията и конструкцията на сградата. Особено внимателни бъдете, когато купувате с кредит Naughty Жилището не бива да има големи кусури ( последни етажи с течащ покрив, цигани съседи, гредоред, или партерен 150 кв. апартамент) Ако ви се наложи да продавате спешно заради необслужен заем, е важно да се продаде бързо.
Последно: не живейте под наем, ако можете да си позволите ипотека.  Naughty
Другото е късмет.  Wink Wink

# 334
Здравейте, интересувам се от продажба на имот в студентски град и по-точно от фирма Бароко. Някой купувал ли е имот от тях? Обявената дата за акт 16 е до януари месец, притеснявам се дали ще изпълнят всичко в срок. Прочетох, че изпълнението на сградата е с некачествени материали, но никаква друга информация не намирам, а в студентски град те са едни от основните строители. Някой може ли да ми каже някакво мнение? Благодаря предварително!

# 335
Бих искала да попитам какво точно трябва да се извади като скица и схема на имот при продажба на апартамент - само за апартамента или и за цялата сграда? Искам да ги пусна онлайн и откривам и двете, но дали трябва и за двете всъщност...

Също, от къде мога да взема (копие на) Разрешение за ползване на обекта?
Трябва ти само на апартамента. Разрешение за ползване можеш да вземеш от строителната фирма построила сградата или от някой добронамерен съсед, който е купил от строителя.

# 336
  • София
Благодаря за отговора, нямам връзка със строителя, а никой от съседите не разполага с копие, в този случай как се процедира, чета нещо за РДНСК...

# 337
Цените на истински качествените имоти няма да паднат никога. Независимо от бежанци, демографски или икономически кризи и т.н.
Честно? За Детройт да си чувала?

# 338
  • София

Добър показател се счита ако инвестицията се възвърне след 10 години. Т.е. - 120 наема на направят цената на имота. Написах преди време този показател, нахвърлиха ми се, че не било възможно. Възможно е.

Много ще се радвам, ако дадеш пример с инвестиция в имот с 10% годишна възвръщаемост. Може и да има някаква, но е изключение. Говорим за цени на имота/цена на наем към един и същ времеви период.
Единственото за което се сещам е за един съсед, който си купи гараж с топла връзка към входа, впоследствие прегради от него 10м2 и сега взима наем стотина лева за помещението и стотина лева за гаража.
Ако се взимаха 10% печалба от наемите всички щяха да скочат да инвестират в имоти и цените щяха да гръмнат, като например Ню Йорк...
Реално в 99% от случаите възвръщаемостта се върти около 5%, 18 години или 200 наема, който както иска да ги смята  Naughty

# 339
jenn_kata , ако сградата е 4-та или по - ниска категория Направление архитектура и градоустройство са публикували копия на  удостоверенията за въвеждане в експлоатация издадени след 01.01.2004 г. на сайта си. Можеш направо да си го свалиш.
Номерата на Разрешенията за ползване на сгради 3-та и по -висока категория издадени след 2011 г. са публикувани на сайта на ДНСК. Предполагам че може да се поиска копие.

# 340
И аз съм любопитна къде да тия имоти дето за 10години се изплащат сами. Ще се зарадвам на пример.

# 341
Не може да има такава възвръщаемост у нас на този етап, поради спецификите на пазара: българинът предпочита (и е склонен да инвестира повече в) собствен имот, а тъй като притежаването на недвижимости е важен статусен символ за обществото - много малък процент от платежоспособните живеят под наем, т.е. наемите остават непрестижен сегмент за студенти, ергени, млади семейства и т.н.
Това започва да се променя, но много бавно и се съмнявам при сегашните темпове на развитие на икономиката някога да се доближим до другата графа.

# 342
Здравейте, интересувам се от продажба на имот в студентски град и по-точно от фирма Бароко. Някой купувал ли е имот от тях? Обявената дата за акт 16 е до януари месец, притеснявам се дали ще изпълнят всичко в срок. Прочетох, че изпълнението на сградата е с некачествени материали, но никаква друга информация не намирам, а в студентски град те са едни от основните строители. Някой може ли да ми каже някакво мнение? Благодаря предварително!

Имам наблюдения от строителството им, изключително бързо вдигат блок, при дъжд един ден отливаха плоча на предпоследен етаж, същевременно на друг етаж слагаха дограма и изолация. Тухлите им са малки, обикновени четворки. Това са на два от обектите им през 2016. Един познат разказа, че е имало пропаднала тераса на един от строежите. Има и други строители в Ст.град, над НСА има доста строежи които не са на тях.

# 343
  • София
jenn_kata , ако сградата е 4-та или по - ниска категория Направление архитектура и градоустройство са публикували копия на  удостоверенията за въвеждане в експлоатация издадени след 01.01.2004 г. на сайта си. Можеш направо да си го свалиш.
Номерата на Разрешенията за ползване на сгради 3-та и по -висока категория издадени след 2011 г. са публикувани на сайта на ДНСК. Предполагам че може да се поиска копие.

Благодаря, за съжаление не успявам да се оправя с тази търсачка, освен да отида до РДНСК с нотариален акт, дали ще свърши работа?
Абе нахраних ги набързо, но всъщност успях, БЛАГОДАРЯ много за линковете!

Последна редакция: вт, 15 ное 2016, 21:32 от jenn_kata

# 344
  • София
... Който има пари и се нуждае от жилище да си купува, а да не чака Годо. Който няма налични, но може да си позволи ипотека, пак да взема, защото ако реши да чака да паднат цените няма да дочака. Ако цените паднат ще спре строителството и пак няма да има свястно предлагане.
А който има налични, но не се нуждае от жилище? Дори и 3-те процента възвращаемост ми се струват мираж напоследък, а уж се опитвам да следя пазара.

Общи условия

Активация на акаунт