Първокласници 2016/2017 уч. г. - тема 4

• 68 709
  • 745
  •   1
Отговори
# 600
  • София
Прасунчо, написала съм го, че най-вероятно няма да са такива задачите, защото са с повече четене. Просто съм модифицирала задачите за втори клас с по-малки числа. Поне на моята дъщеря и бяха интересни и по-различни от досегашните състезания само с картинки и досети се какво се иска от теб.  Дори и в тази тема има задачки, които почти нямат текст.
Поправям се в темата за състезанията съм написала, че надали ще са такива задачите, но и тук изрично съм писала, че е модифицирана тема за втори клас с по-малки числа. Който иска може да я прегледа и да пробва с детето си.
Благодаря за уточнението, че да темата за Салабашев за първи клас ще е по-скоро от типа на СМТ и КМС за първи клас по правилник  bouquet.

# 601
  • ВАРНА
Aila , разбрах  Simple Smile Явно не съм чела внимателно предния ти пост  Embarassed

# 602
  • Варна
Мислех Филип да го пусна на Салабашев, но явно няма да може, че каката има състезание и няма да сме в града тогава. Ще ходи на КМС. Peace Разпучатах му задачите от предни години, не се затрудни изобщо, но той си е афинитет към математиката.

# 603
  • София
Hope for Two, браво, явно е много емоционален! Моята девойка също се беше развълнувала като си е разбрала резултата. Бих предпочела Салабашев, защото ще е на територията на вашето у-ще, а там организацията е винаги на ниво и на децата им е спокойно да решават. Моята девойка я записах, но за жалост започна да кашля снощи, вкъщи си е, да видим как ще се развие вируса.

# 604
Тези задачи, които по горе са публикувани, ми се струва невероятно да бъдат дадени на 1 клас, дори и с по-малки цифри.
Иначе за деца, които в момента се опитват да решават текстови задачки, в сборника "Сборник задачи по математика за 1. клас" от  Ангелина Манова, Люба Чилингирова има доста простички, точно за първи етап на свикване с "четене с разбиране". Сигурно има и други, но този имам в къщи и използвах преди време за тази цел. Иначе има по-сериозни задачки в други сборници.
В сборника на Кортезов за 2 клас също има задачи, които смятам успешно се решават от 1 клас. Пример: "Ани изплела 7 чифта ръкавици. Колко общо ръкавици изплела Ани?"

# 605
Незнайно защо съм ви изпуснала.. Отивам да чета за Слабашев, ако не е късно. Само в НПМГ ли ще се провежда в София?

Последна редакция: вт, 29 ное 2016, 08:57 от Сиси ♥♥

# 606
Имате ли информация какви ще са задачите на Салабашев?
Ние решаваме сега предишните години на коледното, но май Салабашев е с по-голяма трудност

# 607
Имате ли информация какви ще са задачите на Салабашев?
Няма как да знаем, защото за пръв път ще могат да се явяват и първокласници. Но ето от Danybon:
Относно информацията за 1-ви клас, от всички линкове със съобщение на състезанието, които имаме – само в този на СМБ Габрово дава някаква яснота за формата на състезанието за първокласниците, а именно: „Темата за първи клас се състои от 10 задачи, условията на които са без текст (само с картинки).“

# 608
Аз чакам с интерес задачите от Салабашев. За големите винаги са били добри и са правени от известни математици. Моята дъщеря няма да успее да отиде поради други ангажименти, но ще и ги дам после да се пробва.
Едва ли ще има текстови, защото такива по другите състезания дават след Нова година.

# 609
Моята иска да се пробва на Салабашев, защото няма да може да отиде на Коледното (съвпадна с коледния турнир по плуване). Като сравнявах темите за 2ри клас на КМС и Салабашев, Салабашев ми се струват по-трудни. Ще видим какво ще измислят за 1ви клас, но и аз не мисля, че ще има условия, описани с думи. Записването при нас е до четвъртък или петък, така че ако не размисли, ще я запиша утре или вдругиден.

# 610
  • София
Салабашев винаги е с по-трудни задачи от СМТ, и с много по-трудни от Коледното. Интересно е как ще успеят да спазят тази идея за първолаците, предлагайки задачи без текст. Аз залагам на сложни верижки, задача с везни, от тези с по няколко неизвестни скрити зад картинки, нещо за симетрично прерисуване, някакво бебешко судоку 4х4, нещо за наблюдателност, и разни сметки.

# 611
Салабашев винаги е с по-трудни задачи от СМТ, и с много по-трудни от Коледното. Интересно е как ще успеят да спазят тази идея за първолаците, предлагайки задачи без текст. Аз залагам на сложни верижки, задача с везни, от тези с по няколко неизвестни скрити зад картинки, нещо за симетрично прерисуване, някакво бебешко судоку 4х4, нещо за наблюдателност, и разни сметки.

Има ли онлайн такива задачи да погледнем?

# 612

Има ли онлайн такива задачи да погледнем?

Салабашев за първа година ще е и за 1 клас. Така, че няма задачи от предни години. Иначе задачи от всички други състезания са подходящи за тренировка.

# 613
  • София
Vanya_P, нямам представа дали има подобни онлайн. Моите предположения са въз основа на задачките, които преглеждаме с малката  - от сборничетата и предните години на СМТ и коледното. От тези видове биха могли да измислят нещо по-завъртяно, ако решат Simple Smile
Примерно - елементарна верижка - 1 4 7 10 ..........
По-сложна верижка - 1, 2, 4, 7, 11....., като ако липсват средни числа, а не крайни е по-сложно за децата. Но всичко това са си мои разсъждения, какво точно ще дадат ще видим в събота  Grinning

# 614
  • София
Хайде да впиша и един по-обикновен сричащ първолак, който едвам се оправя с учебното съдържание и вероятно тази година няма и да стигне до състезание. Имахме родителска среща вчера и просто съм отчаяна. Всеки ден малки диктовки, всеки ден четене у дома - къде да го наместя това време. Ами че един ден е само някакви си 24 ч. Едвам успяхме да изцедим още 40 мин. спане сутрин, защото въпреки лягането в 20.30 ч. много се уморява. Безумното предложение да напусна работа, за да го вземам по-рано и да не седи по 10 ч. в училище просто много трудно го преглътнах. Сякаш е опция за всеки... на репликата ми, че някои родители имат повече от едно дете и че всъщност предпочитат децата им все пак да имат какво да ядат никой не даде контрапредложение... Оплаках се, мрън!

Общи условия

Активация на акаунт