БГ проучвания за свойствата на майчиното мляко

 • 7 544
 • 12
 •   1
Отговори
 • София
 • Мнения: 2 249
22.7.2003, В-К ДУМА

Публикация за проучванията на екипа на ст.н.с., д.б.н. Елена Николова, завеждащ лабораторията по радиография в цитологичната секция на ИЕМА при БАН, за свойствата на майчиното мляко


Защо Крали Марко е бозал 7 години; защо животинското мляко, включително човешкото, съдържа кръвни клетки; какво е предназначението им; как влияят на новороденото; дали умират бързо, след като се отделят в течната съставка, или остават по-дълго в нея. С тази научна тематика от години се занимава ст.н.с., д.б.н. Елена Николова, завеждащ лабораторията по радиография в митологичната секция на Института по експериментална морфология и антропология (ИЕМА) при БАН. Неотдавна тя завърши научен проект, който дава съществен принос в изясняването на функциите на левкоцитите за имунната система на новороденото.
Млякото съдържа огромно количество кръвни клетки - левкоцити (бели кръвни клетки), сред които лимфоцитите са основните в имунната система. В един милилитър женска кърма се съдържат от един до два милиона левкоцити. Учените в света отдавна се опитват да докажат, че след стерилната обстановка, в която бебето расте в утробата, именно кръвните клетки в млякото са тези, които му помагат постепенно да развие имунната си система срещу болестотворни агенти като бактерии и вируси. Изследванията по този проблем се развиват активно в света, защото, ако хипотезата се докаже, това ще увеличи шансовете за борба с имунните заболявания, обяснява Елена Николова. С кърмата левкоцитите преминават в храносмилателната система на новороденото и действат като чистачи - убиват вредните бактерии. Лимфоцитите, които са носители на имунната памет, изпълняват и други защитни функции. Какви? При експериментите в лабораторията (които се правят само с животинско мляко - от мишки, маймуни и пр.), кръвните клетки се бележат с изотопи или светещо вещество и се проследява пътят им в организма на новороденото. Оказа се, че лимфоцитите влизат в органите на организма - маркираните светещи "точки" се виждат в лимфните възли, в слезката, в черния дроб. Те отделят специфични вещества и имат свойството да прихващат друг вид клетки или микроорганизми, събуждайки реакция срещу бактерии и вируси, доказва Елена Николова. В своите изследвания тя за пръв път в науката доказва, че при замразяване на майчината кърма лимфоцитите не загиват (досега това е било известно само за белтъчните клетки) и при размразяване запазват имуноза-щитните си функции. В първите една-две седмици от кърменето в млякото има огромно количество левкоцити и лимфоцити, които веднага пристъпват към ролята си на чистачи в организма на бебето. После те постепенно намаляват и на 52-та седмица (1 година) остават около 1000-2000 на брой. Затова е добре майката да кърми детето дотогава, докато има кърма, защото млякото носи не само хранителните вещества, но и силата на имунната система, казва Николова. Кръвните телца в млякото не се влияят от евентуално заболяване на майката (например от грип), тяхното количество зависи единствено от генетичните особености на жената. Кърменето трябва да се преустанови обаче при мастит, защото в този случай броят им се увеличава, но те стават опасни носители на бактерии. Голямата мечта на учените е върху основата на кръвните клетки в млякото да страни показва, че децата, които не са кърмени, след това като възрастни развиват много повече алергии, стомашно-чревни заболявания, повече страдат от инфекциозни и други болести. Според изследване на датски учени кърмените деца са по-добре умствено развити. Така че: повече кърмене! Да помним, че Крали Марко е бозал 7 години!

Последна редакция: пн, 20 сеп 2021, 17:40 от Редактор*

# 1
 • Мнения: 485
Беше много интересно,благодаря за инфото.

# 2
 • Мнения: 1 770
И на мен ми беше много интересно да прочета това. Това още повече ме стимулира да продължавам да кърмя! Simple Smile

# 3
 • Мнения: 3 200
Много интересен материал, благодаря за информацията!!

# 4
 • Мнения: 503
Много интересна статия, благодаря, 4е я пусна във форума!

# 5
 • Мнения: 2 616
Всеки път като прочета такава стратия и се чувствам една горда-горда кърмеща мама  Grinning

# 6
 • Мнения: 285
Много съм горда,когато прочета подобна статия,че кърмя и по този начин помагам и на детето си.Благодаря Ви!

# 7
# 8
 • Мнения: 911
Значи тая тема я четох някъде в пресата, но това не ми попречи пак да си я препрочета с кеф.
Неотдавна имаше тука една тема за кърмене или АМ, нещо долу- горе такова, която се превърна в безобразен спор.
Е, познайте, въпреки, че се опитах да съм умерена - кърмата има безспорни качества, но майката си решава и т.н. накрая излезе, че съм вманиачена кърмачка и фанатичка.
Не е лошо да се закове статийката. Някой да помоли модераторите?

# 9
 • Мнения: X
Много полезно.   bouquet
Наскоро четох в една тема, че педиатърка дала кърма за изследване на някаква майка и се оказало, че била с висока киселинност. Детето трябвало да мине на АМ. За съжаление, не мога да открия темата, иначе щях да питам.  Embarassed 
Има ли наистина места, на които педиатър може изпрати да се изследва кърма? Не че съм се съмнявала някога в състава на кърмата, но ми стана чудно къде точно е била изпратена въпросната кърма, като някакво редово изследване, на всичкото отгоре, май поето и от ЗК. Дали не е въпросната лабораторията по радиография в цитологичната секция на ИЕМА при БАН?

# 10
 • Мнения: 911
Ооо, много се съмнявам, че в списъците на медицинските услуги касата е предвидила пътека за изследване на кърмата.
По-скоро педиатърката е била близка на майката.

# 11
 • Мнения: X
Ооо, много се съмнявам, че в списъците на медицинските услуги касата е предвидила пътека за изследване на кърмата.
По-скоро педиатърката е била близка на майката.

Това със сигурност, просто ме заинтригува фактът, че може да се открие киселинност на кърмата, което противоречи на доста от нещата, които съм чела.

# 12
 • Мнения: 5 401
Изчетох статия на един дъх. Определено имах нужда от това точно в този момент - колегите ме гледат като НЛО откакто разбраха, че все още кърмя, че не съм давала сокчета и че обичам да си гушкам и целувам детето.  ooooh!

А и наскоро разбрах, че си имам къртица, която следи какво пиша и ме докладва на началството. Ако го прави чрез профила ми, надявам се да прочете и тази статия!  Laughing

Общи условия

Активация на акаунт