Бързи КУЛИНАРНИ въпроси и отговори

• 94 540
  • 751
  •   1
Отговори
# 30
# 31
  • София
Някой може ли да помогне с идея какво да направя от останала смес за баница със сирене? Simple Smile

Задуши в мазнина малко нарязан лук, скилидка чесън. Добави нарязани печени пиперки и патладжан,объркай. Накрая изсипи сместа за баница. Почти като миш маш.
Дано не си слагала хлебна сода в сместа за баница.
Сложих сода  Embarassed

Марчева, предния път това направих, но не беше кой знае колко вкусно. Сигурно, обаче, пак така ще направя.
Щом има сода направи бухтички, прибавяш още 2 яйца, брашно за по-гъсто тесто, с 1/2 коф кис мляко и 1/4 ч.л. сода колкото да кипне отново и пържиш в олио.

# 32
  • Sofia
И аз търся идеи какво да направя с останала заквасена сметана  newsm78 Искам нещо с пилешко, вкусно и бързо, ако може на фурна.

# 33
И аз търся идеи какво да направя с останала заквасена сметана  newsm78 Искам нещо с пилешко, вкусно и бързо, ако може на фурна.

Правила съм същото - мнение №4 на Александра - бързо, лесно и вкусно.

http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=31311

# 34
Може с някакво пилешко филе - нарязано на жулиени, или кубчета, някакви подправки, може и гъби, може и топено сирене - и в един момент - сметаната леко разбита с малко вода. Много неща могат да се направят със останала сметана, но зависи и от количеството, и от времето за готвене, и най-важното - ако не е сладка Sunglasses Със подсладена, не знам...

# 35
Здравейте,
Имам нужда от помощ за направата на картофено пюре. Вече няколко пъти се пробвам и не ми се получава. Веднъж варя картофите обелени и нарязани, веднъж цели...слагам после масло, мляко...веднъж пасирам, веднъж намачквам с вилица...ами не става и не става. Получава се една жилава смес, (по-рядка или по-гъста, в зависимост от млякото) която няма нищо общо с картофено пюре  Sick
Моля за съвети! Кое не правя правилно? Дали самите картофи също са от значение?
Мерси на всички  bouquet

# 36
Да пасираш варени картофи с мляко е голяма грешка, питай патило. Mr. Green Получава се лепило за тапети. Аз варя картофите обелени и да се разварят добре. Още горещи ги намачквам с уред за картофи (но може и с вилица), като слагам и маслото. То се разтопява самО от топлината. Млякото го сгорещявам и прибавям на части към намачканите картофи. Бъркам енергично. Оставям го редичко, то като изстине се сгъстява. Слагам сол, черен пипер, а често и настъргано сирене.

# 37
Аз варя картофите обелени и то по-продължително /знам, че необелени са по-полезни, но за пюре предпочитам така/. Докато са горещи ги смачквам с нещо /имам и преса, но ме мързи да я вадя, след това мия/, прибавям масло, малко мляко, бъркам с вилица, ако трябва - отново масло, пак мляко... Може да стане по-фино, може да има малки парченца /ММ така ги обича/, но жилаво? Или маслото е малко, или млякото.

ПП. Писали сме едновременно - но, аз мисля, че ако се направи по-рядко докато е горещо, изстива, сгъстява се, и като се стопли - отново става рядко.

# 38
  • Русе

http://ipeychev9.blogspot.bg/2014/05/blog-post_7.html

Заквасената сметана не трябва да кипи във фурната, защото се пресича.

# 39
  • Русе
Здравейте,
Имам нужда от помощ за направата на картофено пюре. Вече няколко пъти се пробвам и не ми се получава. Веднъж варя картофите обелени и нарязани, веднъж цели...слагам после масло, мляко...веднъж пасирам, веднъж намачквам с вилица...ами не става и не става. Получава се една жилава смес, (по-рядка или по-гъста, в зависимост от млякото) която няма нищо общо с картофено пюре  Sick
Моля за съвети! Кое не правя правилно? Дали самите картофи също са от значение?
Мерси на всички  bouquet

http://www.bonapeti.bg/recepti/domashno-kartofeno-pyure/

# 40
И аз търся идеи какво да направя с останала заквасена сметана  newsm78 Искам нещо с пилешко, вкусно и бързо, ако може на фурна.
наистина се пресича заквасената сметана при термична обработка. аз не бих я ползвала за готвене.
Можеш да си направиш някакви филенца пилешки (може с корнфлейкс на фурна, например) и да направиш сос от заквасена сметана с кисело мляко или майонеза и чесън. Аз използвам една страхотна рецепта за соса от тук: http://www.kulinarno-joana.com/2014/02/pechen-karfiol-sus-sos-ot … oneza-i-parmezan/. Правила съм и печения карфиол - става божествен  chef

# 41
Здравейте,
Имам нужда от помощ за направата на картофено пюре. Вече няколко пъти се пробвам и не ми се получава. Веднъж варя картофите обелени и нарязани, веднъж цели...слагам после масло, мляко...веднъж пасирам, веднъж намачквам с вилица...........

Картофите варя най-често нарязани на дребно в подсолена вода. Защото обикновено все нямам време. Отцеждам водата, наклонявам тенджерката с леко отхлупен капак, после в същата тенджерка върху картофите слагам масло, нарязано на парчета, защото и то е в хладилника и нямам време да го чакам да омеква. Разбивам с миксер, като едновременно с това сипвам вряло прясно мляко, като увеличавам количеството, докато ми хареса гъстотата на пюрето. Става чудесно пюре за нула време, леко и пухкаво без топчици от картофите.

Скрит текст:

# 42
labrex с миксер или с пасатор разбиваш? Има ли значение дали е горещо или студено прясното мляко? Аз до сега съм сипвала студено.

# 43
labrex с миксер или с пасатор разбиваш? Има ли значение дали е горещо или студено прясното мляко? Аз до сега съм сипвала студено.

LoveIsTheAnswer, с миксер, аз затова го подчертах, с бъркалките за кекс. Приятелка го правеше с пасатор и точно туткал се получаваше. За млякото -  горещо, направо вряло, или на газта го завирам или в микровълнова, ако бързам, но да е горещо, не просто топло. С горещото пюрето ми става по-хубаво. Това от моя опит. Peace
Пробвай с малко картофи, просто да видиш как ще се получи. Като бързам наистина режа картофите почти като за мусака, но доста ситни парченца, просто ги надялквам с ножа и ги сварявам хубаво. Изцеждаш водата, слагаш маслото, приготвяш мляко в чаша и сипваш по малко в процеса на разбиване, сама ще усетиш как пюрето става пухкаво и по отношение на гъстотата - както ви харесва. Не мога да дам точни пропорции, защото все наизуст го правя. Peace

# 44
много благодаря за технологията, labrex  Hug
Ще опитам още тези дни. Детето много обича картофено пюре, но поръчвам само на заведение, а то не винаги е от картофи (често е от прах).
Задължително ще се похваля с резултата, когато направя  Grinning

Общи условия

Активация на акаунт