Бързи КУЛИНАРНИ въпроси и отговори

  • 94 573
  • 751
  •   1
Отговори
# 45
  • Мнения: 22 867
Скрит текст:
много благодаря за технологията, labrex  Hug
Ще опитам още тези дни. Детето много обича картофено пюре, но поръчвам само на заведение, а то не винаги е от картофи (често е от прах).
Задължително ще се похваля с резултата, когато направя  Grinning

Пробвай, ще стискам палци да стане, но поне досега, който е опитал така, не се е оплакал, че не става. За солта - може водата да посолиш, на мен така ми е по-лесно, може и след това да посолиш пюрето, като почнеш да разбиваш. Peace

# 46
  • Русе
  • Мнения: 6 168
Здравейте,
Имам нужда от помощ за направата на картофено пюре. Вече няколко пъти се пробвам и не ми се получава. Веднъж варя картофите обелени и нарязани, веднъж цели...слагам после масло, мляко...веднъж пасирам, веднъж намачквам с вилица...ами не става и не става. Получава се една жилава смес, (по-рядка или по-гъста, в зависимост от млякото) която няма нищо общо с картофено пюре  Sick
Моля за съвети! Кое не правя правилно? Дали самите картофи също са от значение?
Мерси на всички  bouquet

https://www.youtube.com/watch?v=Bq97alREzdc

https://delo-vcusa.ru/recept/kartofelnoe-pyure/

Последна редакция: вт, 11 окт 2016, 15:47 от i_peych

# 47
  • София
  • Мнения: 1 832
Горещото мляко прави картофеното пюре пухкаво. И никога не се използва  пасатор, става лепило.  Аз го правя с уреда за намачкване. Следващия път ще опитам и начина на labrex.
labrex, скоро направих млечната ти майонеза - стана перфектна. Много благодаря. Следващия път ще направя по-голяма доза /сега опитах с 100мл. пр. мляко и 200мл. олио, малко изцеден лимон/и мисля да й добавя сварени намачкани жълтъци и 1-2ч.л. домашна горчица.

# 48
  • Мнения: 22 867
..... Следващия път ще опитам и начина на labrex. labrex, скоро направих млечната ти майонеза - стана перфектна. Много благодаря. Следващия път ще направя по-голяма доза /сега опитах с 100мл. пр. мляко и 200мл. олио, малко изцеден лимон/и мисля да й добавя сварени намачкани жълтъци и 1-2ч.л. домашна горчица.

Лелее, verabel, ти си и взела страха на тая капризка Simple Smile, браво, майстор си! chef Пюрето се получава, но точно млечната майонеза ту става, ту не става, и момичета писаха, че не им се е получила. Е, не на всички, но имаше и такива. Радвам се, че е станала, сподели и като я направиш с добавките, не съм се сещала да пробвам. Вкъщи сме любители на провансалската и нея правя често. bouquet

# 49
  • София
  • Мнения: 12 222
Гледах  в един клип един френски готвач, ама го забравих кой беше, май Ж.Пепен и показваше как  се прави картофено пюре. Обелва ги картофите и ги реже на малки парчета с горе-долу с еднаква големина за да може  еднакво да се сварят в малко вода подсолена. Изцеждат се през цедка. Смачкват се горещи с лъжицата за картофи и се поставя само масло . На 1 кг картофи се  добавя 200- 250  г масло. Точно така го правя и аз и е вълшебно, никога не ползвам миксер , и се продължава смачкването и разбъркването на картофите с лъжицата докато станат пухкави и гладки. Жестоко е. Поднасям го оформено с лъжицата за сладолед, на топки. Не слагам никога прясно мляко.
Скрит текст:
[/spoiler]

Последна редакция: вт, 11 окт 2016, 18:21 от marchеva14

# 50
  • Sofia
  • Мнения: 29 126
От французи знам,че в картофеното пюре се добавя малко или повече настърган кашкавал,още докато е топло.Така и на следващия ден е пухкаво и вкусно.

Искам да направя пандишпанено руло с някаква плънка,но да може да се яде след 2-3ч.,а не да се чака...нещо с крем,сладко,ядки newsm78

# 51
  • София
  • Мнения: 12 222
От французи знам,че в картофеното пюре се добавя малко или повече настърган кашкавал,още докато е топло.Така и на следващия ден е пухкаво и вкусно.

...........................
Точно. Понякога добавям и настърган пармезан, вълшебно е.

# 52
  • София
  • Мнения: 5 738
Марчева, аз правя по същия начин картофеното пюре, слагам малко и от водата, в която са врели картофите, защото моите го обичат по-течно. Но никога не ползвам миксер, само вилицата за картофи (или както се казва това, с което се начкат). Мисля, че имаше някъде обяснение, че така влизал повече въздух в пюрето.  Peace
И сега да питам един зелен фасул с доста конци какво да го правя?

# 53
  • София
  • Мнения: 31 402
Скрит текст:
От французи знам,че в картофеното пюре се добавя малко или повече настърган кашкавал,още докато е топло.Така и на следващия ден е пухкаво и вкусно.

Искам да направя пандишпанено руло с някаква плънка,но да може да се яде след 2-3ч.,а не да се чака...нещо с крем,сладко,ядки newsm78
Аз преди време правих едно руло по рецепта на labrex и много ни хареса.

http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=297129.240

# 54
  • на Мелмак
  • Мнения: 12 041
Картофеното пюре с пасатор ВИНАГИ става на туткал.
Аз преди доста години изхвърлих доста пюрета Laughing

# 55
  • София
  • Мнения: 12 222
Марчева, аз правя по същия начин картофеното пюре, слагам малко и от водата, в която са врели картофите, защото моите го обичат по-течно. Но никога не ползвам миксер, само вилицата за картофи (или както се казва това, с което се начкат). Мисля, че имаше някъде обяснение, че така влизал повече въздух в пюрето.  Peace
И сега да питам един зелен фасул с доста конци какво да го правя?
newsm10 наистина как се казваше онзи уред за мачкане на картофи... newsm78
Зелен фасул с конци за мен отива на боклука.

# 56
  • София
  • Мнения: 5 738
Марчева  Peace, пращам го в боклука. И без това на 90% натам беше тръгнал, ама реших да ви питам.

# 57
  • Мнения: 3 020
Не остава време да ви чета, но се включвам с въпрос - хвърляте ли първата вода на месото /всякакво такова/ или само прецеждате бульона?

Преди хвърлях първата вода, но така се хвърля и бульонът и после не е толкова вкусно, ако е за супа. После спрях и само прецеждах, но сега няколко познати ми казват, че и те хвърлят първата вода, заради гадориите по месото /така изпадали  Rolling Eyes/. И се чудя вече как да правя?!?

И въобще варите ли месото преди същинското му готвене? Аз винаги го кипвам преди това, сурово никъде не го слагам...

Според вас кое е здравословно и правилно, и правите ли го?

# 58
  • Мнения: 2 374
Аз само отпенвам с решетъчна лъжица докато месото се вари.

# 59
  • София
  • Мнения: 12 222
Не остава време да ви чета, но се включвам с въпрос - хвърляте ли първата вода на месото /всякакво такова/ или само прецеждате бульона?

Преди хвърлях първата вода, но така се хвърля и бульонът и после не е толкова вкусно, ако е за супа. После спрях и само прецеждах, но сега няколко познати ми казват, че и те хвърлят първата вода, заради гадориите по месото /така изпадали  Rolling Eyes/. И се чудя вече как да правя?!?

И въобще варите ли месото преди същинското му готвене? Аз винаги го кипвам преди това, сурово никъде не го слагам...

Според вас кое е здравословно и правилно, и правите ли го?
Зависи и какво ще приготвям, ако са пържоли на скара няма как да го сварявам предварително, същото е и за фурната, но никога не хвърлям водата от месото когато ще е готвено, то това е бульона, как ще го хвърлям...?? Измивам го добре, слагам  го в тенджера и оставям да ври до готовност, после си прибавям каквото си искам. Както ти е писала КокоМира, се отпенва ако е телешко и пиле, на свинското няма какво да му отпенваш, там пяна има съвсем малко. Как е по-здравословно, ами да се храниш със  сурови зеленчуци и плодове......и накрая ще развиеш анемия.  Peace

Общи условия

Активация на акаунт