Бързи КУЛИНАРНИ въпроси и отговори

• 94 895
  • 751
  •   1
Отговори
# 105
marchеva14, не е късно. След около час ще започвам. Още се ослушвам и чета. Peace

Около кило сини сливи - пасирани Simple Smile, се разбъркват с 130 мл. олио и 100 гр. захар. Като се поразтвори захарта се добавя 600 гр. брашно и 2 ч.л. сода. Разбъркано хубаво се изсипва в намаслена и набрашнена тавичка и се пече на 200 градуса около 30 минути.
При нас пасираме сливите или направо ползвам конфитюр защото принцеска не яде плодове в сладкиши.  #Cussing out

# 106
  • София
И синът ми не обича парчета плодове в торти и сладкиши, но понякога прави компромис. Не виждам логика да яде пресни плодове, а в кекс да не яде парчета от същите плодове, но е факт.
Мерси за рецептата. Peace

# 107
  • София
Миналата седмица ядох макарони със сметанов сос и нещо като бекон. Много семпло, но много вкусно. Някой има ли рецепта, че и макарони, и сметана съм купила, но не ми се иска да импровизирам.

Ето един вариант: Спагети Карбонара.

# 108
  • София
Пускам, ако не я изяде тортата, че му я пусна в гушката... Simple Smile
Торта с италиански сливи
НЕ СЕ РАБОТИ С МИКСЕР, А С ТЕЛ ЗА РАЗБИВАНЕ!
Скрит текст:
брашно - 165 г
 бадемово брашно - 30 г
бакпулвер - 2 ч.л. или 8 г
1/4 ч.л сол
2 яйца L стайна температура
120 мл зехтин
120 г кисело мляко висок %
кора лимон
ванилия, аз използвам течна ванилия екстракт
200 г захар кристал
7-8 бр сливи. използвах италианските  кръгли тъмно червени сливи, но може и да се заменят с  нашите сините сливи
кафява захар за поръсване отгоре

Фурна -190 градуса
Кръгла форма с диаметър 20-22 см намаслена и покрита с хартия за печене

В купа се разбърква брашното, бадемовото брашно, бакпулвер и солта.
В друга купа се разбиват яйцата , мазнината, кис. мляко, кора лимон и ванилията. Добавя се захарта.
Мокрите съставки се добавят към сухата смес  и много добре се разбъркват с тел за разбиване.
Сместа се изсипва във формата, а отгоре се нареждат разполовените и нарязани на четвъртинки сливи, като кожичката им е към тестото.
Поръсва се с кафява захар.
Пече се на 180-190 градуса за 45-55 мин.
Охлажда се. Поднася се с топка бита сметана или сладолед.
Ако нямаш бадемово брашно вдигни грамажа на бялото брашно, или го замени със сухо мляко, или някакъв пудинг, например ванилия.
.
рецептата е наистина разкошна. Пробвана е нееднократно с всякакъв вид сливи. Силно я препоръчвам

# 109
  • София
Мерси много! Peace

# 110
  • Русе
Какво мога да направя с омекнали сини сливи? Някакъв кекс, мъфини, сладкиш. Предложете ми нещо изпитано и вкусно.

http://ipeychev9.blogspot.bg/2014/07/blog-post_15.html

http://ipeychev9.blogspot.bg/2016/08/blog-post_17.html

# 111
Ваня, благодаря много!  bouquet Още утре ще ги направя.

# 112
Не успях да благодаря на пеп-4о относно съветите за свинското във фурната. Стана изключително крехко и вкусно.  Hug bouquet

моля, радвам се за което   bouquet

# 113
  • София
 i_peych, мерси и на теб! Peace

Останаха ми сварени пилешки гърди. Искам да направя спагети с пилешко месо. Търся подходящ сос за спагети (на доматена основа).

# 114
  • Sofia
На шипков мармалад трябва ли да се слага накрая лимонтозу?

# 115
На шипков мармалад трябва ли да се слага накрая лимонтозу?
Не се слага. Ако искаш да е по-плътен, но да се маже лесно добави ябълки към шипките. На кг. шипково пюре се слагат 200 гр. ябълково. Simple Smile

# 116
  • plovdiv
За първи път купувам калифорнийски чушки,от тези големите.Дайте идея,моля!!!

# 117
Ако е за готвене обикновено ги правим на пълнени чушки с кайма и ориз. Или срязани на две и напълнени със сирене, домати и едно дебело кръгче пушено сирене. Запичат се в тавичка и малко преди готовност се добавя наръсен отгоре кашкавал. Запича се само колкото да се разтопи кашкавала.

Ако е за туршия правихме миналата година 5 кг. които бяха взети да ги пълним, но ...  да ги не хвърлим мъж ми ги спретна на парена туршия заедно с 2 кг моркови и 2 глави цветно зеле. Изяде се за нула време. Simple Smile

# 118

Всичко, което по принцип готвиш с чушки.
Пълнени, миш-маш, задушени на жулиени като добавка за ориз, кускус, паста...
Може да добавяш в супи, ястия със сос или да си направиш мариновани или туршия...т.е каквото се сетиш.
Ако имаш къде и как да ги опечеш - също стават.
Само имай предвид, че при готвене пускат повече вода. По-месести са, което за мен е предимство.
Сурови също са много вкусни.  Heart Eyes

# 119
  • plovdiv
Благодаря,сега ще измайсторя нещо.

Общи условия

Активация на акаунт