Безсилието на днешните учители

• 23 745
  • 243
  •   1
Отговори
# 60
Потърси колега с по-голям опит, който да ти помогне.
Ако си забелязала при едни учители всичко е наред, при други са като изтървани. Просто трябва да се научиш как да станеш от първия вид.
И не мисля, че проблемът е само на днешните учители, по мое време беше същото.
До голяма степен си права, с изключение на тезата, че по твое време е било същото. По твое време не е имало делегирани бюджето, заради които учителите да не смеят да изпуснат дори най-миризливото леке, само заради парите от субсидията, които вървят с него.
правилно! Усещам суетата около класната, като споделям за проблемите, всякаш не иска да чуе

# 61
Barbed, аз учителствам от 2002 в гимназия, но и аз не мога да ти помогна със съвет. И аз имам проблеми с дисциплината. Вчера имах кошмарен ден, от 5 класа в 4 имах конфликти и разправии. Директорката ме е гледала на камерата в четвърти час как 10 минути  укротявам десетокласници. Поиска среща с двама от тях. Почувствах се ужасно, каза го на съвет пред всички колеги. На съвета взехме решение телефоните да се събират в специални органайзери в началото на всеки час. А за извинителните бележки, бедна ти е фантазията какви нови изисквания се въвеждат. За всяка бележка родителя ще попълва уведомление, че детето му е болно. За изгонването също има безкрайно сложна процедура и директно ни се препоръча да го практикуваме само в краен случай.

# 62
Да знам, че е така с отсъствията. Вчера дойде психолога. Ще организираме среща с родителите на въпросното момче.Супер неудобно се чувствам. И знам, че сигурно ще излезне така, че аз не мога да се справя, защото класната постоянно повтаря "това е буен клас" 

# 63
Ако са изморени, ми идва наум да изкарат първия час от занималнята навън, тичайки или в стаята с някакви подвижни игри. На нас навремето ни организираха такива в стаята. Не включваха бягане разбира се, а някакви движения на място-клякане, подскачане, игри с пляскане на ръце по двама и броилки.

От позната учителка, която също е възпитател и много се оплаква от дисциплината, знам, че успява да  заангажира проблемните, като ги разпитва някакви неща, които на тях са им интересни. На какво играят в свободното време, къде са пътували, нещо за вкъщи и т.н. Останалите пишат през това време.
Наказания по никакъв начин не можели да ги сплашат, защото са циганчета и направо идвала цялата рода да се разправя.

# 64
  • София
Чета, чета и все се възпирам да пиша по такива теми, но .......

Мила родна картинка. Родители, които са абдикирали от тази си роля и чакат на учителите да им свършат работата. Учители, които не знаят какво да правят, нямат мотивация или и двете. Деца, които използват колапса на образователната система и се възползват на макс.

Като не иска да те чуе класната, прескачаш я и отиваш на по-високо ниво и така, докато намериш някой, който да те чуе.
Тук роля имате ти, учениците, класната, психологът и директорът. За бездействието на всеки един от изброените няма оправдание.

Наблюденията ми са, че освен учене на децата им трябва движение т.е. всеки божи ден трябва да имат време да изразходват енергия. Родители се оплакват, че часовете за спорт често отпадат и се изпозлват за наваксване на материал по други предмети, което е поредното безумие.

# 65
Родители се оплакват, че часовете за спорт често отпадат и се изпозлват за наваксване на материал по други предмети, което е поредното безумие.

За пръв път чувам такова нещо. Не само, че не отпадат часовете за спорт, а от трети клас имат вече четири пъти седмично спорт. Три пъти физическо и веднъж "Модул спорт". И си бягат, покриват нормативи, всичко като си трябва. Ако някъде са неглижирали тези часове, то това вероятно е единичен случай.
Твоето дете не е ли във възраст за ДГ, откъде черпиш впечатления за училището?

# 66
  • София
Синът ми започна да ходи на курс по английски миналата година. Първия срок беше при една преподавателка, която беше младичка и неопитна. Беше много мила, но по никакъв начин не успяваше да задържи вниманието на 12-е деца в групата. Резултата беше - никакви усвоени знания за целия срок. Не я упреквам - 12 деца, които цял ден са били на училище, след това и на занималня, а накрая и 2 часа на курс по английски си е сериозно предизвикателство. Много говорех вкъщи, обяснявах, карах се и т.н.
Втория срок го преместих при друга учителка, която беше много строга - нямаше гък при нея. Ами същите тези деца стояха мирно и слушаха. Викаше ги на допълнителни часове всяка седмица, за да наваксат това, което не са научили през първия срок, много амбициозна беше, много стриктна, всяка седмица звънеше на родителите да дава отчет как вървят децата и т.н. И за един срок + един месец лятно училище синът ми си взе крайния изпит без нито една грешка
Та определено смятам, че твърдия подход е много полезен. Тази година им смениха учителката, а сина ми още се сърди, че не си е пак при нея  Peace

В детската му градина беше същото между другото - едната учителка беше много добричка и мила, а другата строга, сериозна и с доста твърда ръка. Резултата беше - до втори клас си говореше за строгата госпожа, питаше си за нея и искаше да го водя, за да я види  Grinning

# 67
Това, което повтаря класната им не бива да служи за оправдание, а да сигнализира, че наистина проблемите не са само на занималня, защото учителката не може да се справи или децата са уморени. И не бързайте да казвате, че децата са невъзпитани. Някои деца са "трудни" за овладяване, защото имат и проблеми. Разсеяните и буйни деца, непрекъснато привличащи вниманието може да са с дислексия или хиперактивни с дефицит на вниманието. Хубаво е, че и психологът се е намесил и ще има среща с родителите. Ако приемат, че детето има проблем, който не се дължи на неглижиране и лошо възпитание, ще вземат мерки и детето ще се успокои. Поговори с психолога как да работиш с това дете, давай му кратки и ясни задачи, една по една, а не всички наведнъж. Не започвай веднага с домашните и подготовката за следващия ден, дай им възможност да отдъхнат, да поиграят, занимание по интереси и когато видиш, че са психически отпочинали и готови да се концентрират пристъпи към самоподготовка. Видиш ли, че се уморяват и разконцентрира прекъсни занятието и направете малко гимнастика, проветрете стаята, играйте на нещо пет минути и се върнете към самоподготовката. Редувай различни дейности и предмети, така по малко ще се уморяват. Предложи им да подготвят някаква пиеска, може и от учебния материал, дай роля на палавника, той иска да се изявява, да е център на внимание, нека е пред публика, но с нещо позитивно. Бъди творец, техен приятел ( с определени граници). Децата се подчиняват на строгите по принуда, но обичат забавните, тези, които ги разбират и също ги слушат, но вече мотивирано и по собствено желание. Да си учител е призвание. Ако обичаш децата и работата си те ти отговарят със същото.

# 68
И аз писах, но в общото обвинение на тези деца-закоравели престъпници рецидивисти се изгуби
Имам общо 8 години опит със занималня като родител, вкл и частна. Ако има такива проблеми,рано или късно ще има оплаквания и смяна на възпитателя...ритане, липса на дисциплина...абсурд...
Успешният модел ЗАНИМАЛНЯ ( нека не говорим така общо за училището все пак) включва задължително точен график на часове и отдих, плюс организиране така, че децата да имат достатъчно време да потичат, поритат на двора и като цяло да разпуснат. Просто задължително. Протяжни лекции и наказания нямат смисъл, да не говорим че доста от предложените наказания са забранени и абсурдни и възпитателят може да бъде дисциплинарно уволнен заради тях
В нашето училище има даже трима психолози, но и тримата са калпави, та полза от тях няма. Но пък зам. директор на начален етап е прекрасен професионалист. Така че пробвай, все ще получиш адекватна помощ от някой- класна, психолог, зам. директор, ако трябва- съвет и директор. Повярвай ми, вредиш и на себе си, и на децата като чакаш.

# 69
  • София
Мила родна картинка. Родители, които са абдикирали от тази си роля и чакат на учителите да им свършат работата. Учители, които не знаят какво да правят, нямат мотивация или и двете. Деца, които използват колапса на образователната система и се възползват на макс.

В училище имахме един интересен проблем - заради няколко проблемни деца целия клас беше наказан да ходи една седмица без телефони на училище. И познай какво стана - целия клас ходи без телефони, само въпросните деца си носеха телефоните. Синът ми даже се сърдеше, че не му давам телефона, а децата, заради които е наложено наказанието си ги носят и дразнят останалите

# 70
  • София
Родители се оплакват, че часовете за спорт често отпадат и се изпозлват за наваксване на материал по други предмети, което е поредното безумие.

За пръв път чувам такова нещо.
Скрит текст:
Не само, че не отпадат часовете за спорт, а от трети клас имат вече четири пъти седмично спорт. Три пъти физическо и веднъж "Модул спорт". И си бягат, покриват нормативи, всичко като си трябва. Ако някъде са неглижирали тези часове, то това вероятно е единичен случай.
Твоето дете не е ли във възраст за ДГ, откъде черпиш впечатления за училището?
Е, аз не чувам пък за пръв път. Laughing

Цитат
Титла: Re: Първокласници 2016/2017 уч. г. - тема 4
Публикувано от: зелено човече в пт, 14 окт 2016, 05:46
Мисля си, че скоро няма да ми хрумне за състезания. Досадно му е писането и въобще цялото седене мирен/слушане. Вече са имали неиграно физическо и това ужасно много ме дразни. Следобед явно се уморява съвсем, защото учителката от занималнята всеки път обяснява предимно кофти неща за поведението (въпреки написаните домашни), а вчера имах случаен непланиран разговор с класната, където освен това, с което ме попари в личен аспект, все пак се изказа съвсем добре за него.

Цитат
Публикувано от: Ваня1975 в сб, 15 окт 2016, 09:27
При нас тази седмица от общо 3 часа по физическо 2-та са пропилени.  Twisted Evil
В четвъртък в часа за физическо по-големите им разказвали приказки в специален час за тях, а вчера - попълвали анкета дали са тормозени в училище (ако правилно ми е предадено съдържанието). Еми, не съм съгласна да се отнема от времето за игра на децата  Crossing Arms Всички имат нужда от разтоварване, дори и моето кротко момиче  Peace
Снощи за първи път се прибра без домашни за събота и неделя и е много щастлива  Mr. Green

Цитат
Публикувано от: Анн– в сб, 15 окт 2016, 09:36
И на нашите вчера в часа по физическо, са им чели приказки, по-големи ученици.

Цитат
Публикувано от: зелено човече в чт, 20 окт 2016, 05:52Междучасията отиват в пиене на вода и ходене до тоалетна или вадене на неща за следващия час. Час по физическо не е рядкост да се замести с наваксване на писането или смятането. Част от възрастните, работещи на бюро, поне имат свободата да си измислят ходене до принтера или просто да идат до тоалетната когато имат нужда. Децата са принудени да чакат дори за такива елементарни раздвижвания...

Ето ти и темата, за да попрочетеш. Има още доста такива мнения. Тази практика се дискутира и в още 1-2 теми в подфорума.
http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=944778.240;topicrefid=20

Като ми гледаш подписа, дали дете на 7г. и половина е още в ДГ? Или е важно да си чешем тук езиците, че е по-лесно. Wink За да говоря нещо, значи съм го чула, видяла, не съм си го съчинила.

И, моля те, сподели кое е това у-ще, което визираш, че да имат и други родители късмета да запишат децата си там след като не сте чували за "такива проблеми". Какъвто и проблем да се сподели, явно до това училище не достига.

Скрит текст:
Извинявам се на момичетата, че се налага да ги цитирам от друга тема. Когато се прочете тук, че не са фантазии, ще изтрия цитатите. Peace

Последна редакция: чт, 20 окт 2016, 10:20 от missence

# 71
Потвърждавам за физическото, че се случва да пропуснат час - имам първокласник. Едва ли е масово, но все пак го има. Някои училища нямат достатъчно салони и малките ученици или играят навън, или ако вали или е адски студено стоят в стаята и учат. Не е добре, разбира се, но добре, че не разчитаме само на часовете по ФВС за двигателката активност на децата ни.

# 72
  • София
Потвърждавам за физическото, че се случва да пропуснат час - имам първокласник. Едва ли е масово, но все пак го има. Някои училища нямат достатъчно салони и малките ученици или играят навън, или ако вали или е адски студено стоят в стаята и учат. Не е добре, разбира се, но добре, че не разчитаме само на часовете по ФВС за двигателката активност на децата ни.
Това е истината. Peace

Ще ме извиниш, че използвам поста ти Hug: "Ееее, ,не може да бъде това с физическото, единичен случай сте вие и всички горецитирани майки. Да не сте от едно у-ще или от един клас? Недейте така сега!" Wink

В училище имахме един интересен проблем - заради няколко проблемни деца целия клас беше наказан да ходи една седмица без телефони на училище. И познай какво стана - целия клас ходи без телефони, само въпросните деца си носеха телефоните. Синът ми даже се сърдеше, че не му давам телефона, а децата, заради които е наложено наказанието си ги носят и дразнят останалите
Тц, и това е единичен случай. Такова нещо няма как да се случи! Отказвам да го повярвам. Crossing Arms

Сега сериозно: докато не се промени изначално тази каша, която се нарича "бг образование", няма да се оправят нещата. Децата не са изначално лоши или добри. С тях трябва да се работи. Да се работи вкъщи, в у-ще, ако се наложи от психолози, класни ръководители, директори. Всички в екип. Тези хора, за да го правят, трябва да знаят как и да имат стимул да го правят, а не всичко да е на принципа "ден да мине, друг да дойде".

# 73
Моето дете е трети клас. В отчетната тема  вече трета година се изказват оплаквания, че понякога се пропуска физическото.
И не, не всички оплакващи се са от едно училище.

# 74
  • София
Моето дете е трети клас. В отчетната тема  вече трета година се изказват оплаквания, че понякога се пропуска физическото.
И не, не всички оплакващи се са от едно училище.
Благодаря за информацията! bouquet Това имах предвид. Peace В крайна сметка се съмнявам, че който и да е родител ще седне да си измисля "проблеми" за забавление.

Общи условия

Активация на акаунт