Финансова зависимост и динамика в семейството

• 36 774
  • 373
  •   1
Отговори
# 165
Аз май не познавам такива жени, като тези, за които говориш. Повечето си работят съвсем наравно с мъжете, като поемат и много други неща. Да, има такива, които не успяват да се върнат на работа, но то е, защото мъжете им не са съгласни да не са на разположение, т.е. да работят в часове, в които трябва децата да не са на училище или градина.
И повечето мъже далеч не изкарват фантастични пари, а са с доходи, близки да тези на жените си - разлика може да се появи там, където мъжете работят извънредно, но то е пак поради факта, че жените поемат децата по това време.

# 166
Е, аз познавам. Жени и на 27, и на 40, и на 55. Това дори не е обвързано очевидно с майчинството винаги. Просто са си такива. Търсят и се залепват за мъжа и му увисват на врата.

# 167
  • Sofia
   При повечето двойки около мен, мъжът е с доходи, поне няколко пъти по-високи от тези на жената. Не знам дали е случайност – не съм се замисляла.

# 168
   При повечето двойки около мен, мъжът е с доходи, поне няколко пъти по-високи от тези на жената. Не знам дали е случайност – не съм се замисляла.
И при мен е така.
Но нито една не е домакиня. Всичките работят и могат да се издържат сами.

# 169
Чакай ся... Ти какво искаш да ми кажеш? Че се справяш с тези разходи сама? Добре ако е така. А защо ми подскачаш? Наясно ли си, че огромен процент от жените успяват да покрият малък процент от изброеното от теб?
Или искаш да ми кажеш, че няма такива момичета и жени?

Защото е смешно да наричаш разходите по едно дете смешни.
Само че... аз казвам не че разходите са дребни по принцип, а че има жени, които успяват да помагат само с дребна част от тях. И мъжете приемат своя жребий. Не винаги, защото искат. Понякога жените ги поставят в тази ситуация.
В повечето случаи мъжете изобщо не биха се навили да работят по 4 часа на ден И да гледат деца, И да въртят дома, ако жената предложи да ходи на работа и да изкарва прехраната.

Ако и двамата кажат, че искат бляскава кариера и 3-4 цифрена заплата, съответно работят по 8-10 часа на ден, кой ще помага с деца и бит? Предполагам, че в много случаи се опира до бабите, а не всеки има баби. Който няма баби прави прост избор: оставя детето на целодневна градина и си работи, обръща му внимание само и евентуално (ако не е прекалено изморен) вечер, или единия се заема с по-голямата част от прехраната, докато другия забавя малко кариерното развитие и отделя повече внимание на деца и домакинстване. ИЛИ кариерата се оказва достатъчно бляскава, че да позволява високоплатена бавачка тип гувернантка + чистачка, разбира се.

За справка, аз още нямам деца, обичам да работя и не бих си седяла вкъщи при никакви обстоятелства, но и не смятам да се състаря преждевременно, опитвайки се да се натоваря с всичко, докато си го меря с мъжа ми по заплата.

# 170

И при мен е така. Намирам го за абсолютно в реда на нещата  Peace

# 171
  • София

Повечето ми близки дами печелят повече или еднакво с мъжете си. Намирам го абсолютно в реда на нещата. Даже познавам мъже, били в майчинство, поради голямата разлика в заплащането  Peace

# 172
В града, в който живея, заплатите са между 400 и 1000 лева. Ако хората имат бизнес, той често е общ и жената също работи не по-малко. Така че няколко пъти е невъзможна комбинация. Най-много да е един път повече. Изключенията се броят на пръстите на ръцете, така че не ги броя.

# 173

Повечето ми близки дами печелят повече или еднакво с мъжете си. Намирам го абсолютно в реда на нещата. Даже познавам мъже, били в майчинство, поради голямата разлика в заплащането  Peace

Е, аз пък не го намирам в реда на нещата, това "мъже в майчинство", нито издръжката на мъж, но затова хората сме различни  Peace

# 174

Да, и моите са такива познати. А като знам какви суми печелят, направо ми става лошо.

# 175
Чакай ся... Ти какво искаш да ми кажеш? Че се справяш с тези разходи сама? Добре ако е така. А защо ми подскачаш? Наясно ли си, че огромен процент от жените успяват да покрият малък процент от изброеното от теб?
Или искаш да ми кажеш, че няма такива момичета и жени?

Защото е смешно да наричаш разходите по едно дете смешни.
Само че... аз казвам не че разходите са дребни по принцип, а че има жени, които успяват да помагат само с дребна част от тях. И мъжете приемат своя жребий. Не винаги, защото искат. Понякога жените ги поставят в тази ситуация.

То и мъжете понякога поставят жените си в ситуацията-жената да не може да си изгледа детето до градинска възраст, а го дава по ясли бебе, че да работи, щото той с една заплата не може дете да издържа (зарежи жената, детето си не може!), ма на-свят шарен.Темата не е за това.
Пак да кажа-мнението ми е, че възрастни индивиди могат и сами да преценят кога и какво и на кой да плащат. Семействата си имат свои вариации по темата - колко дълго да е една жена в майчинство и подобни неща се решават лично вътре в семейството и никой отвън не може да обяснява кой кого е поставял в ситуация, след като не е вътре в тази ситуация.
Нищо лошо няма, даже напротив-желателно е всеки мъж да може да остави две-три години жена си да не работи, след като е родила. Това, че не всеки го може е тъжно. И факта, че жената следва да се включва и то нескромно, а по възможност с поне равна сума, също е ужасно, сметкаджийско и гадно.

# 176
За мен не е точно сметкаджийство. Все пак не е речено, че щом гърбът е мъжки и сто тояги може да понесе. Става дума за обикновени хора със средни доходи. Богатият мъж естествено няма да се притесни даже и жената никога да не работи.

Въобще не се бъркам на никой в семейните отношения. Темата е за финансовата зависимост. Всяка жена в определен период е зависима. Въпросът е, че понякога сама се поставя в тази зависимост по-дълго от обичайното, защото ѝ харесва домашния уют или докато детето тръгне на градинка... пък после докато стане ученик... Не говоря за авторката, а по принцип.

Повечето мъже приемат за свой дълг да изкарват повече и повече и повече. И никога няма да кажат нищо. Но отвътре биха се радвали ако по някое време половинката им помогне в общия бюджет.

# 177
Всяка жена в определен период е зависима. Въпросът е, че понякога сама се поставя в тази зависимост по-дълго от обичайното, защото ѝ харесва домашния уют или докато детето тръгне на градинка... пък после докато стане ученик...
Зависимост? Да тръгне тогава жената на работа, а мъжът да плаща на детегледачка. Поне ще е наясно точно колко пари му спестява жената, оставайки си у дома и полагайки адекватни грижи за децата. Наблягам на "адекватни", защото грижите в повечето институции са далеч от адекватност. Янечек хубаво ги беше нарекла в една тема "дневни сиропиталища".

# 178
"Зависимост" е много условна думичка.

Примерно в случай, в който жената работи и изкарва много добри пари, обаче мъжът пак печели в пъти повече. И жената, ако е само на нейните пари, никога няма да си позволи нито луксовете, нито да разчита на комфорта, че няма да опрат до нейната работа. Ей такова едно чувство на спокойствие, че- ако се уморя, мога да поспра.

Въобще дори не говоря за случаите на крайна зависимост, в които жената дори обикновена работа не може да подхване, но такива случаи са рядкост. И обикновено там липсата на постижения при жената не идват от това, че е много гледана, ами от някакво мачкане и подтисничество. Забелязала съм, че от един момент нататък на "гледаните жени" дори им дават пари да започнат свой малък бизнес, пак с условието, че семейството не зависи от него и ако нещата не станат, ще има "възглавница" за падане, но пък ако станат- самочувствие и собствени джобни.

# 179
"Зависимост" е много условна думичка.

Примерно в случай, в който жената работи и изкарва много добри пари, обаче мъжът пак печели в пъти повече. И жената, ако е само на нейните пари, никога няма да си позволи нито луксовете, нито да разчита на комфорта, че няма да опрат до нейната работа. Ей такова едно чувство на спокойствие, че- ако се уморя, мога да поспра.

Пак е зависимост. Става зависима към лукса. Гледам го този филм нон-стоп. Печели 5 000 лв. но живее с милионер. Нейните пет бона ги харчи, за 2 дни. Не си е работа и това.

Общи условия

Активация на акаунт