Кой пенсионен фонд да избера?

• 70 240
  • 397
  •   1
Отговори
# 345
Вместо да си затваряш парите в пенсионен фонд, инвестирай взаимен. В банката предлагат. Вноските започват от 20 евро. Можеш да си ги следиш в банкирането. Можеш да не внасяш, ако нямаш. Можеш да ги изтеглиш, ако се наложи и ти трябват средства. Ако започнеш от сега да инвестираш и трупаш, на 60 нещата ще изглеждат добре за теб.
Пенсионните сметки обаче не разрешават теглене преди 60 и таксите са доста високи.
Прочети малко повече, преди да се набуташ с пенсионен фонд.

Точно взаимните фондове от банките са набутване.. Всичко е много добре на хартия, но никой не ти гарантира нищо. Те си прибират солени комисионни, а клиента си мисли, че инвестира.. Аз имах такъв в УниКредит и го закрих на втората година след като сериозно тръгна надолу.
Личните вноски в ДПФ могат да се изтеглят по всяко време ако човек реши.

# 346
Няма как да има хем гаранции,хем високи лихви.Обикновенно печеливши са по-рисковите инвестиции.Банките имат и високи такси.

# 347
Имам следната чуденка- винаги съм била към УПФ Доверие, но сега ми предлагат да се прехвърля към Дск-Родина. Въпросът ми е кой от двата фонда се явява по-стабилен и реално има ли смисъл от преместване като по-добре доходност?
Благодаря

# 348
Реално е все тази. Имат си договорка фондовете. Една година едни са първи, друга година другите. Всички са с високи такси и ниска доходност на фона на фондовия пазар. Когато фондовете са задължителни и имат висока такса, мениджърите нямат мотивация да ви печелят пари. Често и инфлацията не могат да бият. Така, че и да се преместите и да не се преместите все едно.

# 349
  • София
Кредит ли теглите, та ви агитират? Много пъти съм ги гледал, но не виждам смисъл

# 350
Не, не тегля. Явно пак са в кампания за агитация Joy
Аз също ги сравнявах на тази база и явно ще си оставам в Доверие Thinking

Кредит ли теглите, та ви агитират? Много пъти съм ги гледал, но не виждам смисъл

# 351
А какво ви е мнението за УПФ Топлина? Попадна ми информация , че таксата им за управление е по ниска отколкото на другите фондове

# 352
А какво ви е мнението за УПФ Топлина? Попадна ми информация , че таксата им за управление е по ниска отколкото на другите фондове

Вероятно е нов фонд и за да привлече хора, намаляват такси.

# 353
Не гледайте само таксите. Проверете добре кои са собствениците.

# 354
Не гледайте само таксите. Проверете добре кои са собствениците.
Къде може да се провери това? Топлина е български фонд, доколкото ми е известно, няма чуждо участие

# 355
Действителен собственик е Христо Ковачки, за когото има достатъчно информация в мрежата.
Иначе таксите са им като на останалите фондове. Ограничени са по закон и всички прилагат максималните такси, с някои малки изключения.

# 356
  • София
И “Топлина” е от тези “малки изключения” и е български фонд.

# 357
Таксите им от всяка вноска и за управление са колкото и на другите. Това,  че е български, аз лично не го считам за предимство..

# 358
Никакво предимство не е това,че е български фонд,даже напротив.

# 359
Къде инвестират фондовете цък

Общи условия

Активация на акаунт