Кой пенсионен фонд да избера?

• 70 282
  • 397
  •   1
Отговори
# 360
Къде инвестират фондовете цък

Толкова консервативно инвестират, че при спад на големите индекси са надолу, при печалба имат лек възход, но като цяло не могат да бият дори инфлацията. Невероятна инвестиция. То на влог да ги държи човек повече ще е на кяр.
А иначе напират да вдигат задължителната вноска. Много са загрижени за нас и нашите пенсии.

# 361
Къде инвестират фондовете цък

Толкова консервативно инвестират, че при спад на големите индекси са надолу, при печалба имат лек възход, но като цяло не могат да бият дори инфлацията. Невероятна инвестиция. То на влог да ги държи човек повече ще е на кяр.
А иначе напират да вдигат задължителната вноска. Много са загрижени за нас и нашите пенсии.

Ами съвсем нормално е да са консервативни. Не са хедж фондове, имат законови лимити по класове активи, и са дългосрочни, а не купи продай. Имат да спазват ограничения. Проблемите им са на друго място. Не в консервативността. Wink На влог лихва няма.

Иначе за вноската съм съгласна. И за БГ компаниите също.

# 362
  • Бургас
Кой пенсионен фонд е по-добре - Алианц или ЦКБ Сила?

# 363
# 364
  • София
[...]

Кой напира да вдига вноските за допълнителните фондове? Къде сте чули това? Всички действия показват точно обратното - беше заложено повишение на вноската в УПФ, но се отказаха.

# 365
[...]

Кой напира да вдига вноските за допълнителните фондове? Къде сте чули това? Всички действия показват точно обратното - беше заложено повишение на вноската в УПФ, но се отказаха.

https://www.bta.bg/bg/news/economy/726285-vnoskata-za-pensiite-o … vno-do-10-na-sto-

Ето ти един линк, има подобни статии в печатните ежедневници, но с елементарно търсене в Гугъл може да видиш и други.
Все трябва да можеш да ползваш Гугъл за намиране на информация. Ако не можеш питай чатgtp ще ти създаде отговор (аз пробвах) ще ти посочи и източници и даже някой имена, кой е предложил. ВТОРИ СТЪЛБ.

# 366
Ще се увеличи вноската за фонд пенсии през следващите 2 години /общо с 5%/, не за допълнителното осигуряване към частните фондове. Поне засега няма предвидено подобно увеличение. Но не се знае какво ще решат като тръгнат да правят следващия бюджет..

# 367
Има предложение, няма единно решение. Въпросът беше кой е предложил.

# 368
  • София
[
https://www.bta.bg/bg/news/economy/726285-vnoskata-za-pensiite-o … vno-do-10-na-sto-

Ето ти един линк, има подобни статии в печатните ежедневници, но с елементарно търсене в Гугъл може да видиш и други.
Все трябва да можеш да ползваш Гугъл за намиране на информация. Ако не можеш питай чатgtp ще ти създаде отговор (аз пробвах) ще ти посочи и източници и даже някой имена, кой е предложил. ВТОРИ СТЪЛБ.

Аз мога да ползвам Гугъл. Но ползвам и главата си. Ако Вие си бяхте направили труда да прочетете статията от линка, който сте дали, щяхте да видите, че госпожата казва, че много й се иска да се увеличи вноската, но няма да стане.
И да, точно за втори стълб става дума, което са допълнителните фондове. По-добре ще е да не разпространявате глупости.

# 369
  • Разпиляна във въображението
И двете ми дъщери започнаха работа и се чудя кой фонд да им препоръчам. Аз съм Алианц.

# 370
Няма никакво значение.
Резултатите им са сходни. Високи такси и ниска доходност. Задължителен е, така че и да не избере ще им сложат служебен.
Може Алианц, за да сте в един и същ.

# 371
Някой може ли да ми каже с дати или пък с дни как е протекла технически смяната на пенсионен фонд в конкретен случай с който той е запознат. На коя дата е било подадено заявлението, на коя дата са се прехвърлили активите, по цената валидна към коя дата са били отчетени като изходящи от напуснатия фонд и по коя цена са били отчетени като входящи в новия приемащ ги фонд?

# 372
Всички фондове прехвърлят партиди на тримесечие, на 15-то число на Февруари, Май, Август и Номеври. Аз като прехвърлях преди няколко години, пуснах заявление на 26.05 и в новия фонд ги отразиха на 15.08. Стария фонд изчислява сумата като взима дяловете в партидата към 14-то число и ги умножава по стойността на 1 дял на тази дата, а новия фонд ги завежда по стойност на 1 негов дял на 15-то число /това е в месеца на реалното прехвърляне на средствата/.

# 373
Значи има голямо забавяне в системата.

# 374
  • София
Не! Значи, че процедурата е месец и половина и започва след края на тримесечито, в което е подадено заявлението.
В този месец и половина Вие все оше можете да се откажете от прехвърлянето. Тогава фондовете проверяват всички бумаги, уведомяват НАП и още други неща, които ги пише в Наредба 3 на КФН. Там пише и точните дати на прехвърляне на средствата и за кои дати се взема стойност на един дял. Дружествата не могат да избират.
За прехвърляне в ДПФ не се уведомява НАП и там процедурата се изпълнява след всеки месец.

Общи условия

Активация на акаунт