Нормално ли е това?

• 12 240
  • 109
  •   1
Отговори
# 45
  • Варна

И не става въпрос за това, че 4-годишно не може само да слезе по стълбите, а че трябва някой да се убеди, че като слезе, попада в правилните ръце. Дори за децата до 12 години в училище се иска да бъдат вземани от родител или родителят да подпише декларация да се прибират сами, какво остава за 4-годишно.

Точно, и аз това имах предвид, но може би госпожата по-горе не ме разбра. Да не говорим, че в нашата група в градината има деца и на по 2г10м,

# 46
А кой точно очаквате да отиде да вземе нечие друго дете  newsm78
Да знае точно в коя градина, на кой звънец по какъв начин да звънне...

При нас набираме номера на групата по един вътрешен телефон - и госпожата ги сваля долу. Което мен ме дразни, че ги чакам по 1/2 час... да не говорим, че остава всички останали дец сами горе.
Пускат си ги да слизат и толкоз. Аз сутрин в 7:00 я пускам да се качва сама - отива си в стаята маха ми през прозореца и толкоз.

От всичко ли трябва да се прави драма  Rolling Eyes

# 47
  • Sofia
Ей така ми отговаряше и нашата директорка. А деца в България се крадат, повярвайте. Да не дава Господ да се убедите лично.
Ще ти кажа кой - крадците на деца, разведен и лишен от права родител и т.н.
За звънеца е много лесно. При нас всяка група си имаше табло във фоайето, на което целомесечно висяха списъците с таксите. Т.е. там пише групата и двете имена на детето. Това е достатъчно.

# 48
И как точно плащаме за образователната система? Къде във фиша си мога да открия каква част от данъка ми отива за това? Или това е част от ДОД?

Тоя въпрос също ли е сериозен? Публична информация е, че 1/3 от приходите в държавния бюджет са от данъчно облагане, около 9% от разходите се правят за образование, като това е третият по-големина разход на държавата след социалното подпомагане и здравеопазването. Ако искаш да знаеш каква е точно стойността от твоите данъци, сметни го.

# 49
Аз не искам да кажа, че не сте прави да се страхувате, но това няма как чисто математически да се разреши. А иначе, че не покрива минимума, така е,  но не може да се измени.

# 50
  • Варна

От всичко ли трябва да се прави драма  Rolling Eyes

Да не дава господ някой откачен да ти нарочи детето. Маниаци и в България не липсват. И примери имам от приятелки, които са се сблъсквали с откачени. А и Савина ти е написала - откачен бивш, някой дето само иска мръсно да ти направи, вариантите са безброй. Хайде няма нужда да наденем розовите очила и да вярваме, че живеем с мирен свят и време. Тя белята един път става. И да, аз лично бих направила голяма драма от подобна ситуация. И смятам, че съм в правото си. АЗ оставям детето си, очаквам АЗ да го взема. Очаквам и минимално усилие от страна на учителката да се увери, че правилният родител взима правилното дете. Добре, че в нашата градина е позволено влизането на родителите.

# 51
И как точно плащаме за образователната система? Къде във фиша си мога да открия каква част от данъка ми отива за това? Или това е част от ДОД?

Тоя въпрос също ли е сериозен? Публична информация е, че 1/3 от приходите в държавния бюджет са от данъчно облагане, около 9% от разходите се правят за образование, като това е третият по-големина разход на държавата след социалното подпомагане и здравеопазването. Ако искаш да знаеш каква е точно стойността от твоите данъци, сметни го.
Това го знам, но не съм наясно каква част от училища, градини, ясли са към общинския и каква към държавния бюджет и истината е, че няма много прозрачност в тези неща.

# 52
  • Плевен
Това сигурно са ДГ в София?Там май е по-различно от провинцията.В Плевен в нашата ДГ вратата след 8.30 се заключва и се отключва към 4 следобяд.Всеки родител се качва до етажа на групата на детето и си го взима лично.Много пъти сме оставали с родителите вътре в самата стая при учителката и децата,да си лафим.Всеки пита как е минал деня,обсъждат се проекти които ще правят децата,искат материали(онзи ден поискаха сутринта да донесем кутии с които да правят град със жилищни сгради).Това докато чакаме децата да се разделят с приятелите си или да си дорисуват картината.В фоайето при гардеробите има закачени творбите на децата от предните дни и седмици,съобщения разни.Децата се обличат и всичко заедно слизаме до входната врата при обувките.Отгоре върху шкафчето се намира книжката по която са работили днес и всеки родител вижда какво може детето му.след като види,книжката се затваря и по това учителите разбират че сме наясно какво са правили.В петък се взимат пижамите,а в другите дни си взимаме рисунките или това което са рисували и творили съответния ден

# 53
И какво тогава са детските градини, ако не социална придобивка? След 5 години е различно, подготвителните групи могат да са или в градина, или в училище. А до тогава?

Таксата е цената на услугата. На всяка една услуга.  След като се плаща за тази услуга-от родители и от държава, следва и страната ,предоставяща тази услуга, да я предоставя както си треБе и качествено.
Ако беше безплатно - айде , да кажем, че на харизан кон зъбите не се гледат Mr. Green, но не е безплатно. Като плащам за услуга, искам качествена такава. Примерът с винетките е доста точен Peace

# 54
  • Варна
Аз не разбирам идеята - за 50 лв толкова. Не е така. 50 лв е гласувана тарифата, както се казва съгласили сме се и край. И двете страни трябва да са коректни - едните /ние/ да си плащат навреме, другите /градината в лицето на учители, лели и т.н./ да си вършат работата както трябва. Като не стигат 50 лв да се гласува нова такса. Аз там не се бъркам. Колкото кажат толкова ще плащам. Но очаквам адекватно поведение отсреща. Иначе да, ще направя драма и то голяма.

# 55
  • Sofia
Според мен има неща (едно от които е сигурността, здравето и живота на децата), с които никога и при никакви обстоятелства не може да се прави компромис. Независимо дали и платено, безплатно, дали стигат парите или не. Може да се направи компромис с качеството на килима или на цветните моливи. Но с живота на децата - не.

# 56
А кой точно очаквате да отиде да вземе нечие друго дете  newsm78
Ей така ми отговаряше и нашата директорка. А деца в България се крадат, повярвайте. Да не дава Господ да се убедите лично.
За звънеца е много лесно. При нас всяка група си имаше табло във фоайето, на което целомесечно висяха списъците с таксите. Т.е. там пише групата и двете имена на детето. Това е достатъчно.
Нямам бивши  Blush още по-малкото откачени  newsm78
Явно в мен е грешката, ясно.

# 57
Че те откачените крадци на деца не са твои Laughing И не могат да бъдат.
Но не значи, че ги няма Peace

А кой точно очаквате да отиде да вземе нечие друго дете  newsm78
Нямам бивши  Blush още по-малкото откачени  newsm78
Явно в мен е грешката, ясно.

# 58
  • Бургас
Подай сигнал към Дирекция закрила на детето с копие до централата в София, че има порочна практика, която застрашава сигурността на децата....сигнала може и да е анонимен и ще си стегнат гащите.

Има родители с ограничителни заповеди, с практика за домашно насилие, педофили, социопати, агресори , и всякакви други откачалки, които посягат и на деца в ръцете на майките, а какво остава за неподсигурено и НЕПРИДРУЖЕНО ДЕТЕ. Това е дори подсъдно.

Да казвам ли за физическата опасност да падне и да се убие. Това лято, дете/2,5 години/, залитна слизайки на стълбите в хотел тук по морето, защото беше останало без надзор, падна  и умря. Като стане белята и само ще мигат лелките и най много дисциплинарно да ги смъмрят,но детето ви никой няма да върне......за това ако не става с две думи, направете всичко необходимо да се подсигури сигурността на детето, пък било и с по-остър тон.

# 59
  • София
Не са изцепки, това е реалността, когато нещо е направено с държавни субсидии, за да е общодостъпно, то е социално.
 Аз мисля, че бюджетът на всяка градина, ясла, училище е публичен (http://cdg5varna.com/clients/9/files/files/cdg5varna-biudjet2016.PDF) и не е въпрос на интерпретация малко ли са или много 50 лв. и с колко са увеличени от държавната издръжка. Щом в този бюджет не може да се предвиди заплата за още 2-ма, означава, че той е недостатъчен за това.
А това, че някои градини са го измислили - то пак е за сметка на нарушение, защото родителите по закон не могат да влизат.
Не е вярно това. В общинската градина на сина ми децата също слизат сами, родителите не се качват горе, но във всяка група има камери и се вижда кой идва за детето. Има начин, въпрос на желание и организация е.

Общи условия

Активация на акаунт