Как се възпитава жена в самоуважение и достойнство?

• 71 979
  • 997
  •   1
Отговори
# 585
Единствения приемлив за мен вариант ,при който мъжа поема домакинските задължения наравно със съпругата си,е тогава, когато той няма възможност да подсигури финансите сам,и се налага и тя да работи.
Не знам дали правите разлика между работа за кеф и работа от нужда.
Какво, а не ти ли хрумва, че има жени, които имат сериозни и отговорни професии и не искат да се разделят с тях, дори и когато мъжът спокойно може да подсигури семейството? Жени, които са образовани, амбициозни, търсят равностоен партньор и въобще не искат да прекарат живота си пред печката и с парцала. Едва ли си даваш сметка, но моделът, в който възпитаваш сина си е, че жената е обслужващ персонал. Синът ти има ли домакински задължения вкъщи - да си чисти стаята, да прибира след вечеря, да пусне пералня.?Ако ти вършиш всичко и той това вижда, ще търси точно това и в жена си.

# 586
  • Най-красивата страна
И в нашето семейство модела е подобен.
Аз работя вкъщи по 2-3 часа.
Но това не пречи на мъжа ми ,като се върне от работа да се занимава с детето.Прави го с желание.И така е редно.Защото детето има нужда да общува и с баща си.Независимо,че е бил на работа.
Аз обичам да готвя.Но мъжът ми и детето също помагат.
Слагат масата,отсервират си....Прането не е никакъв проблем.Едно копче трябва да се натисне.

Не е нормално ММ да се върне от работа и да седне на дивана с таблета без да прави абсолютно нищо и да не обръща внимание на никого.Не бих търпяла.

# 587
Това с натискането на копчетата ми е особено любимо. Най-обичам като се прибера, някой да е натиснал пет копчета. И толкоз. Ами ваденето на неща от уреда с натиснато копче? Ами прибиране по шкафове и сортиране? Отнема в пъти повече от едно натискане на копче. Инак и аз го умея това с натискането на едно копче.
За пет натиснати копчета на пералнята вчера аз имам към това и пет навеждания да извадя прането и вдигания на тежкия леген, местене на прането-част в сушилня, част на простор, а преди това събиране на старото изсъхнало пране и неща от сушилня и сортиране и прибиране по места на дрехите. 5 натискания на копче са 5 секунди време. 5 прибирания на изсъхнало пране и простиране на ново и вадене от сушилня и прибиране по гардеробите са ми 2 часа.
Забавно е.

# 588
Смятам, че точно моделът описан от "Какво" е правилният. Но при едно условие. Да не се гледа на домакинята като на втора ръка жена. Защото е точно обратното. Ако ще говорим за първа и втора ръка жена изобщо...точно домакинята (но тук влагам смисъл не на чистачка и обслужващ персонал а на творец на красота, чистота, здраве, добро настроение, хармония....уют...ЛЮБОВ) e първата ръка, а онази с кариерата дето иска да се доказва навън докато чужди хора и гледат децата и и пипат из къщата....точно тя е втората ръка. Всичко днес е тотално изкривено. хората не знаят какво да уважават, загубили са си ценностната система и се влага отвратителен принизяващ смисъл в думата "домакиня". Една домакиня също може да има и някой който да и помага в домакинството, но тя трябва да носи короната на създателката на домашната атмосфера. Да правиш това, да възпитаваш деца и да ги учиш на ценностти....това е достойно за уважение за една жена. И като казвам това не защитавам себе си, защото аз съм от втория тип - с кариера, научна степен и пр. и именно от тази страна на летвата мога да заявя, че не се гордея с тези постижения, а съжалявам за това, че не съм се реализирала именно в дома и семейството си. Една жена, която не се е реализирала в семейството си, не е успяла да създаде хармония и да отгледа и възпита качествени хора..ако ще да постигне върховете на кариерата няма да се чувства реализирана.

# 589
Ужасявам се от мисълта да бъда домакиня и да "внасям уют в дома си". Ако мога, само ще обикалям и пътувам. Обаче с малки деца това не става Simple Smile Което не значи, че ще се вторача в чистотата и дома. Гледам да е чисто и изпрано, ядене има винаги, жилището ни е много удобно, но създателка на домашна атмосфера ми идва в повечко, не ставам за това да слугувам на къщата само. Добре, че големите деца си създават атмосфера по стаите и си чистят те вече Simple Smile Дай Боже да оценят това, което правя за тях един ден.

Иначе аз съм отраснала с точно такъв тип майка - домакиня. Може би затова не искам да съм такава - не знам.

Да се реализираш в семейството за мен не значи да трепериш постоянно над мебелите, дома, подредбата и храната. Друго е.

# 590
За да може да се разгърне една жена като домакиня, описана по този начин в горния пост, следва да бъде обгрижвана, обичана, да не става силом под формата на: длъжна си. Въобще, пак е двустранен процес. Ако изнемогва от натискане на копчета и последвалото обслужване, но и тича да работи и всичко останало-няма как да и се получи естествено този процес и няма да се вършат дейностите с онази любов и грижа, които дават впоследствие усещането за уют.

# 591
Наличието на професионална реализация  не виждам как пречи на качествената грижа и възпитание на деца. Интересно ми е родители, които влагат средства и усилия в образованието на дъщерите си, като домакини ли ги виждат?  За мен всеки пълнолетен човек трябва да може да се погрижи за себе си и за дете в битов план, съответно домашните задължения са отговорност на всички.

# 592
  • Наблизо
Да,като в онзи филм "Усмивката на Мона Лиза".По тази логика защо изобщо трябва да учи жена,като призванието й е децата,печката,парцала и уюта на мъжа.

# 593
Има жени, за които това е безкрайно готино положение. Моята майка е такава. Но дори и тя е работила 20 години през живота си.

# 594
Аз лично не виждам децата си никак. Неведоми са пътищата, няма как да знам кога, дали, как, къде ще се реализират и в какво. Това са лични избори, които се случват в процес на живеене на този живот. Ако момиче си намери мъж, който да го предразполага да създава уют-нека така да е. Ако намери повече смисъл в динамиката на кариерната стълбичка-така да е. Всеки има поне право на избор.
Ще бъда нещастна, ако детето ми е нещастно, заставяно да върши някакви неща, които изпиват и силите му и желанията му.

# 595
  • София
Ей, то претенции, то чудо. Да се реализирала вкъщи, ама само когато й кефне и сакън някой да не каже нещо неприятно.

BeautifulM , за престиж. Същата ситуация се описва и в книгата "Прислугата" - в САЩ през 60-те белите южнячки след брака си остават вкъщи, независимо от образованието си.

Бианка, и аз съм по-скоро като теб. Обаче ти, въпреки тази нагласа, си родила 4 деца, за което имаш моите адмирации.

Последна редакция: ср, 17 апр 2019, 10:59 от Cuckoo

# 596
  • Пловдив
Ужасявам се от мисълта да бъда домакиня и да "внасям уют в дома си".
И аз. Да му се не види и "правилният модел".
Някои станаха като Сирената и АбсурТ - един правилен модел и другото - неправилно.

# 597
Единствения приемлив за мен вариант ,при който мъжа поема домакинските задължения наравно със съпругата си,е тогава, когато той няма възможност да подсигури финансите сам,и се налага и тя да работи.
Не знам дали правите разлика между работа за кеф и работа от нужда.
Какво, а не ти ли хрумва, че има жени, които имат сериозни и отговорни професии и не искат да се разделят с тях, дори и когато мъжът спокойно може да подсигури семейството? Жени, които са образовани, амбициозни, търсят равностоен партньор и въобще не искат да прекарат живота си пред печката и с парцала. Едва ли си даваш сметка, но моделът, в който възпитаваш сина си е, че жената е обслужващ персонал. Синът ти има ли домакински задължения вкъщи - да си чисти стаята, да прибира след вечеря, да пусне пералня.?Ако ти вършиш всичко и той това вижда, ще търси точно това и в жена си.

Кво ме грее това,че да "ми хрумва"?!?
Ако синът ми избере жена която иска кариера,ще си намерят златната среда и ще си изградят техен модел..

П.п.Не знаех,че е "редно",таткото след работа да обръща внимание на децата си..Все си мислех че това е нещо естествено и не влиза в графа "задължения"..
От този форум,наистина научавам много нови неща:)

П.п.2
Пиша бавно,понеже явно някои потребителки не могат да четат бързо:)
Никъде не съм казала,че моделът описван от мен е “правилен".
Казвам,че това е моя модел,т.е.това което за мен е приемливо.
Сега,като има жени на които им харесева да бъдат наравно с мъжете си във всичко,то коя съм аз,че да определям дали това е "правилно"?!?
Просто не е моето нещо..

Последна редакция: ср, 17 апр 2019, 11:03 от Какво?

# 598
О, не, никога не съм имала един правилен модел. Но твърдя, че има модели, които дават добри и прилични резултат и такива, с които всичко е сдуханко и смотанко.

Аз лично клоня към функционално, минималистично домакинстване, не джуфки и "уют", защото изпиват силите и накрая децата казват, че всъщност било не уютно, а невротично. Като например домът да е изпънат, ама на всички да е забранено да сядат по мебелите, да не развалят покривките.

# 599
Всеки гради някакъв модел, стъпил на възпитанието си първоначално.

Общи условия

Активация на акаунт