Как се възпитава жена в самоуважение и достойнство?

• 72 006
  • 997
  •   1
Отговори
# 600
  • Насред хаоса
Има разлика между разбирането за домакиня в западните страни, примерно, и тук. Там този труд, защото наистина е труд, в повечето случаи се зачита. Тук в много случаи се смята за задължение на жената от раждането й и се омаловажава. И това, че съм жена, по никакъв начин не ме прави възприемчива към домакинстване, камо ли призванието ми да е такова, макар доста мъже да смятат, че щом е жена, значи трябва да е домакиня. Не се виждам да се чучна като единствен поддръжник с функция поддръжка на уюта в дома, независимо какви ползи ще ми донесе това, и да зарежа работата си - абсурд! По-добре да се метна от балкона. А освен това в днешно време е много важно за една жена да не изпада във финансова зависимост.
Понеже някой попита как са били нещата в семейството, в което съм родена и израсла - нито баща ми е от оня крайно противен псевдопатриархален тип, нито майка ми се е считала длъжна да бъде домакиня. Работеха и двамата до пенсионирането си и след прибиране, ако имаше неща да се правят, всеки се заемаше с едно или друго, включително и ние, като поотраснахме. Помагат си взаимно и днес, когато са вече на по 70. Когато започнаха да ни възлагат задължения, не ни е било набивано в главите, че трябва да ги изпълняваме, понеже сме жени - вършехме ги заради себе си и ни учеха, че всеки възрастен човек трябва да може да прави поне едни основни неща. Кога и как ще ги свършим, е било въпрос на наш избор, но знаехме, че ние трябва да си го свършим. Същото прилагам днес към децата си - примерно чистенето на стаите им си е тяхно задължение. От това дали ще го изпълняват и как, зависи в какво ще стоят. Виждат и модел, в който полът няма никакво значение за нещата, които трябва да се вършат ежедневно.

# 601
С три деца,и аз бих клонила към минимума..
Именно,Ла Сомбра,домакинския труд си има цена и за това уча синковеца,че ако иска дом и уют,първо да се погрижи за финансите и усмивката (доброто насторение) на жена си.

# 602
  • София
О, не, никога не съм имала един правилен модел. Но твърдя, че има модели, които дават добри и прилични резултат и такива, с които всичко е сдуханко и смотанко.
Скрит текст:
Аз лично клоня към функционално, минималистично домакинстване, не джуфки и "уют", защото изпиват силите и накрая децата казват, че всъщност било не уютно, а невротично. Като например домът да е изпънат, ама на всички да е забранено да сядат по мебелите, да не развалят покривките.
Зависи за кого какво е сдуханко и смотанко. Твоите критерии не са на другите, но ти обичаш да принизяваш чуждите.
Не създаваш уют, не работиш...явно моделът "Правя се на много заета с 2 деца, за да имам време за форума и да си чета за обща култура" не е сдухан.

За домакинстването съм напълно съгласна, преди години една колежка сподели, че децата й помнели от детството си как ги тормозела всичко да е прибрано и под конец.
Моята свеки е такава и двете й деца имат някои изкривявания в тази насока. Обаче аз успешно развалих ММ - кога у мама ще посмее да си остави неоправено леглото сутрин...
У тях на оправената спалня се слага седнала кукла...ЖДНБ

# 603
  • Пловдив
Даааа, в днешно време три деца са непосилно много, или както се беше изразила една потребителка - раждане до откат. Почти циганска работа.  Laughing

Аз и без нито едно си клонях към минимума, бай дъ уей.

# 604
Къде съм казала, че не работя? Напротив, много пъти го казвам, само че не ми вярват:)

И кое му е грешното на четенето за обща култура? Всичко е от полза, после помага в работата. Докато реденето на чинийки в нищо не помага. Четеш си, трупаш, оглеждаш се и в един момен става Аха! и доста неща ти се подреждат и виждаш пътища. Аз пък много се дразня на хора, които омаловажават четене и мислене, трупане на материал.

Как по дяволите може някой да се подиграва за четене? Умът ми не го побира. А вие какво, не четете ли? И гордеете ли се с това?

# 605
Добре, че изписахте последните постове, за да повторим и потретим как да НЕ възпитаваме дъщерите си. Идеята не е да определим какви домакини или не ще бъдат след време, какъв домашен уют ще "създават". Идеята е да ги научим, че са ценни сами за себе си, че не бива да разчитат някой друг да им осигури щастието, че никой няма право да ги бие, да се държи гадно с тях, да ги обижда; че хората с подобно поведение не ги обичат, а искат да ги контролират. Няма значение дали са безработни кифли, професори, магистрални труженички, CEO-та или домакини. Има значение единствено правилната им самооценка и нетърпимостта към проявите на неадватно поведение към тях самите. А не - дали са си почиствали стаята на 8 години или са хвърляли буклука на 5.

В този смисъл и аз имам да извървя доста път. И не съм сигурна, че се справям добре в момента.

Не е нормално ММ да се върне от работа и да седне на дивана с таблета без да прави абсолютно нищо и да не обръща внимание на никого.Не бих търпяла.

И за мен не е нормално това, независимо от заетостта на жената/мъжа през деня.

# 606
Моите нека си чистят и подреждат, а какъвто искат после модел да налагат в собствените си семейства. Не може при големи деца майката да чисти и подрежда стаите им - абсурд.

# 607
  • София

И аз. Да му се не види и "правилният модел".
Някои станаха като Сирената и АбсурТ - един правилен модел и другото - неправилно.

Къде съм писала, че правилния модел е да останеш домакиня?

Дай един линк поне, защото твоя модел на държание е да обвиняваш на база фантазиите си
Леко ми писва непрекъснато да ме заяждаш само защото си решила, че преди 2 години съм казала нещо, което няколко пъти ти обясних, че не съм.
То, бива злопаметност, ама твоето е уникално!

# 608
Що да възпитавам женомразец?
Щото го уча да уважава и цени първо себе си ли?
Първо,думата "мразя" е нещо което не се употребява от семейството ни.
Уча го,че омразата цапа най-вече самия него.
Второ,моя модел на семейство е този в който мъжа работи и се грижи за всички финанси,а жената е домакиня,ило работи за кеф,не от нужда.И в този модел го възпитавам и него.Да има готовност да издържа и жена и деца,и да не чака на нейната заплата за нищо,тя си е за нейни глезотии и за децата..
Но,да гърби и да се прибере у дома,където ще го чака прахосмукачка и пералня,не ми е ОК  .
Единствения приемлив за мен вариант ,при който мъжа поема домакинските задължения наравно със съпругата си,е тогава, когато той няма възможност да подсигури финансите сам,и се налага и тя да работи.
Не знам дали правите разлика между работа за кеф и работа от нужда.
А ако поради някакви причини семейството му не следва този модел, той подготвен ли е да се справи?
-ако остане без семейство
-ако жена му е кариеристка, а не домакиня
-ако бизнесът му не върви и им се налага и на двамата да работят за заплата.....
...........

# 609
  • Пловдив
АбсурТ, това, дето съм си мислела, че си казала нещо, което не си го казала, ама от това се ръководи цялото ми форумно поведение спрямо теб, са си баш твои развинтени фантазии.
Твоя фантазия впрочем е и твърдението, че твърдя да си казвала нещо за оставане цял живот домакиня. Дай линк да видя къде съм го казала.
Аз казвам само, че си една умерено тесногръда жена (с ударение на втората дума от словосъчетанието), за която съществува правилен модел - един на брой. (Няма да се спирам сега на отликите ти от Сирената, тя е малко по-друг вид.)
Скрит текст:
Не са мои, в края на краищата и конкретно по темата за жените, работата, децата и домакинството, неодобрителните изсумтявания за "хвърляне" на децата на ясла, нито поученията коя, и само тя, била ИСТИНСКАТА еманципация, нито обясненията как жената трябвало да работи толкова и толкова часа на ден за собствено развитие (след като детето стане на 3, разбира се), нито още в този дух.

# 610
Аз отглеждам мъж (син).
Научила съм го на всичко и да може да се оправя сам във всяка ситуация.
Когато стана на 18, му заявих, че вече е редно да си разпределим домашните задължения по равно, а той поиска просто да се редуваме - една седмица аз, следващата той.
Получава ни се и става все по-грижовен даже.
Една тежка торба не съм качила от тогава, както и почти на пазар не ходя вече.
Смятам, че снахата ще е истинска щастливка..🙏

# 611
Даааа, в днешно време три деца са непосилно много, или както се беше изразила една потребителка - раждане до откат. Почти циганска работа.  Laughing

Аз и без нито едно си клонях към минимума, бай дъ уей.
Тва няква статистика ли е?
Познавам доста жени с по 3 деца,нито една не го окачествила като "непосилно",обикновенно такъв етикет лепят жените които са с по едно дете..
Всичко опира до възможностите и ресурсите на идивида

# 612
# 613
  • София
Стига сте търсили под вола теле, разбира се, че 3 деца разхвърлят повече от 1.

Какво?, някои са прочели само това, което им изнася и няма смисъл да се хабиш

# 614
Що да възпитавам женомразец?
Щото го уча да уважава и цени първо себе си ли?
Първо,думата "мразя" е нещо което не се употребява от семейството ни.
Уча го,че омразата цапа най-вече самия него.
Второ,моя модел на семейство е този в който мъжа работи и се грижи за всички финанси,а жената е домакиня,ило работи за кеф,не от нужда.И в този модел го възпитавам и него.Да има готовност да издържа и жена и деца,и да не чака на нейната заплата за нищо,тя си е за нейни глезотии и за децата..
Но,да гърби и да се прибере у дома,където ще го чака прахосмукачка и пералня,не ми е ОК  .
Единствения приемлив за мен вариант ,при който мъжа поема домакинските задължения наравно със съпругата си,е тогава, когато той няма възможност да подсигури финансите сам,и се налага и тя да работи.
Не знам дали правите разлика между работа за кеф и работа от нужда.
А ако поради някакви причини семейството му не следва този модел, той подготвен ли е да се справи?
-ако остане без семейство
-ако жена му е кариеристка, а не домакиня
-ако бизнесът му не върви и им се налага и на двамата да работят за заплата.....
...........

Ми чии модел да следва?
Твоя?
На комшийката?
Та нали аз го възпитавам..

П.п.Ще се опраея с каквато жена си избере,не съм аз тая дето да го мисли..
Относно това какво би било,ако се наложи и жената да работи,вече съм изказала мнението си по-назад.
И бай дъ уей,това е едно от най-основните неща за които му говоря.
Защото на всеки може да се случи труден период,и тогава жената би трябвало да има капацитета и ресурса да се включи с подпомагане на бюджета.

Общи условия

Активация на акаунт