Как се възпитава жена в самоуважение и достойнство?

• 71 887
  • 997
  •   1
Отговори
# 30
Това, което трябва да се възпита, е нетърпимост към определен ти поведение. Защото всяка, каквато и бяла птица да е, знае, че не е редно да я удрят или унижават и т.н. Дори и тези, които пускат теми, го знаят, затова и пускат темите, с надеждата някой да им опровергае подозренията. Оправданията идват, за да го понесат някак си. Как се възпитава нетърпимост обаче идея нямам. Самата аз около 20 годишна изтърпях един образ няколко пъти да ме напсува и да ми покаже среден пръст. Реагирах, като му обяснявах, че не може да се държи така. Отне ми цели 3 месеца връзката с него, а ме напсува на първия. Сега знам, че подобно провинение заслужава червен картон, но тогава беше само сигнална лампичка.

# 31
  • Бургас
Директно на въпроса: "Как се възпитава ЖЕНА в самоуважение и достойнство?".
Ами както се възпитава и мъж - в хармонично функциониращо семейство от майка и баща адекватни на ролите и задълженията си. Ролята на бащата за нормално изграждащата се женска идентичност  е  от голямо значение. Бащите имат много важна роля при отглеждане на момиче.Те му помагат да развие чувството си за женственост и това какво означава да си жена. Както е казал Фройд /цитирам по памет/: "Бащата е първата любов на момичето." /символично/ Дъщерите се учат от бащите си, че са достойни да бъдат обичани и уважавани, като хора. Бащите са модели на това как един мъж трябва да се отнася с жените и това, което подсъзнателно ще търси във всички мъже впоследствие  момичето. Когато баща обича подкрепя и закриля дъщеря си, тя развивива по-голяма независимост, самочувствие и  увереност в себе си. Когато един мъж обича, закриля и подкрепя жена си, прави и най-добрия подарък на дъщеря си....

# 32
  • София
Скрит текст:
" но не са чак такова огромно болшинство биещите, обиждащите и редовно изневеряващите. "
Да предположим, че са 1/3 от всички мъже и бъдат отхвърлени и никоя жена не ги търпи, не им ражда деца и т.н., което естествено е супер.
Какво ще стане в дългосрочен план с тези самотни и бездетни жени, които не са се прецакали с муньо.
Скрит текст:
Обзаведените с 1во качество мъже обикновено са ревниви и си искат мъжа само за себе си.
Разсъждавам си просто.
Предполагам, че животът им ще бъде по-добър от този на жените, които са се прецакали с муньо.

Това косвено има връзка и с темата за самоуважението.

Трябва ли жена, която няма мъж и/или деца, да бъде с по-ниско самочувствие и самоуважение?

Като говорим за налагани роли...  

# 33
За съжаление, всичко започва и свършва в семейството.

Последна редакция: пт, 28 окт 2016, 20:53 от babunka

# 34
" Мога на минутата да те запозная с поне двадесетина свободни в момента мъже, които нито посягат, нито играят хазарт, нито бият и тормозят "
Добре де , ама ти не живееш с тези 20 свободни мъже , ти виждаш само опаковката им. За да познаваш някого наистина добре , трябва да живееш с него известно време и тогава можеш да видиш дали бие , обижда , играе хазарт. Често мъжете се превръщат в побойници , когато жената е зависима от тях - бременна, гледа малко дете и т.н.
Има една мъдрост , смятам я за много вярна "Дай на един човек власт и тогава ще го видиш в истинската му светлина" . Да речем , че мъжът има много повече власт , когато е единственият , който печели пари, докато жената гледа малко дете. Майчинството навсякъде е малка сумичка 2рата година, ако изобщо има 2ра година. Та много мъже си показват истинското лице СЛЕД  появата на дете, но е вече късно за жената.

# 35
Как сте възпитавани от родителите си, какви съвети и насоки са ви давали

Майка ми от много ранна възраст разговаряше на тези теми с мен, винаги е била открита с мен макар по детски да ми е обяснявала някои от нещата за "мъжът и жената", винаги ми е казвала, че "веднъж посегне ли, следващия път ще удари, а по следващия ще е бой", за това още с посягането да се махам и да не търпя такова отношение, милион пъти ми е казвала "всеки ще иска да те целува, да прави секс с теб но малко от тях ще гледат на теб като на човек и жена". Не знам колко е било правилно, все още нямам деца за да го знам но мисля, че на мен ми е помогнало. Също най-ценния съвет от нея ми е, че дори и да се омъжа, да работя, да продължавам да се усъвършенствам и да не се заробвам да бъда "робиня" а да продължавам да си живея живота дори и омъжена. Мисля, че нейните съвети са продиктувани от факта, че тя беше "робиня" за баща ми и беше спряла да си живее живота, да излиза с приятели, а той се разведе с нея уж заради по-млада, по-учена, знаела 5 езика, по-красива защото майка ми/според него/ е спряла да се "гледа себе си" което според мен й показа, че не всичко е да имаш просто "мъж" по пол до себе си и като малка й е втълпявано, че ако не се омъжи на 20год. ще остане стара мома и хората ще я мислят за "лека жена". Тогава мисля, че й се е "сменил компютъра", че преди всичко си човек със собствени интереси и собствен живот, след това си майка, съпруга, домакиня и готвачка.

# 36
Ще прощаваш, Розичке, но това са супер елементарни разсъждения. Дори не мога да ги коментирам довод по довод, защото са твърде... повърхностни.
Като отсечеш, че мъжете са калпави и не стават, а "свестните са заети", после какво? Викаш, каквото е останало - да взимат там, само и само да не са "самотни и бездетни"  Stop

Не ми се искаше дискусията да тръгва в тази плоскост. "Свестни" и "несвестни" има в достатъчно количество и от двата пола. Клишета и обобщения могат също да се мятат и в двете посоки.

Въпросът е не, че за младите момичета няма свестни партньори, а че те не си дават шанс да срещнат такъв, като си губят времето с неподходящи. И след няколко години с ръб, след това трудно чупят модела, и попадат пак на същия. Това е акцентът, а не тотална липса на мъже, каквато реално не съществува.

# 37
  • n/a
Сегашните момичета са затруднени и от две други явления:
- лайк-културата, стремежът да са харесвани, при това от
всички (всъщност "пазенето", считам, че не бива да е само
спрямо момчетата/мъжете, критериите за свястност са без-
полови);
- цялостна по-висока инфантилност, включително и заради
повика "живей тук и сега"; вечното непорастване е почти в
ранг на култ.

# 38
За съжаление годините промиване на мозъци не може да се изпари изведнъж.
За разлика от вас аз виждам тенденция към добро!
Когато бях дете съм виждала сума ти ревящи жени заради изброените неща, но нито една, нито една! не се разведе.
Сега %-тът е много по-висок. Винаги ще има и такива, които нямат достойнство, но определено има движение напред. И вече не всяка смята, че тези неща са нормални.
Тогава и натискът на собствените им родители беше в посока - стой и търпи, щото нали, какво ще кажат хората...
Дори да те бие или да обикаля всеки ден различна фуста, пак им се набиваше в главиците, че те са виновни. Че жените са родени да прислужват на мъжете, да ги слушат и да гледат децата.
Виждам, че и Lady Brinne е дала личен пример в таи посока...

Мен са ме възпитавали, че съм хубава, добра, възпитана и имам винаги подкрепата на родителите (и морална, и финансова). Че бой, ергенски живот и пиянство не се оправят. Затова и никога не съм разбирала жените, които ми обясняват колко нормално е това, колко много ги обичат и че всички са такива.
Имаме дъщеря и я възпитаваме в същото, с мъжа ми сме на еднакво мнение по въпроса, дано успеем.

П.П. Тук отварям една скоба, че под пиянство имам предвид алкохолизъм. 1 литър бира (2 бутилки) вечер на терасата не ги броя за такова, аз също пия и намирам количеството за нормално.

Също и че има разлика м/у това да повиши тон и да се сдърпате за нещо, след което да се разберете набързо и скандали с обиди, тръшкане или изчезване с дни, психически тормоз, в който я убеждава, че не струва и стотинка и подобни.

# 39
" Трябва ли жена, която няма мъж и/или деца, да бъде с по-ниско самочувствие и самоуважение? "
Не , разбира се. Но ако тя иска да има семейство и деца? Повечето жени искат да имат семейство и деца, но мъжете, които се държат като хора и които стават за семейство са много малко.
Слагат си маска , омайват жената и след като я вържат с едно или две деца си показват истинското, тиранично лице. Няма нужда да се стараят за нея , тя да опъва каиша патката дето се е вързала на номерата им. Сигурно още в началото е имало признаци , че този мъж не е читав , но мечтата за семейство, деца или сериозна връзка просто са заслепили жената и е попаднала в капана.

Тези жени, които не искат мъж и деца , няма какво да ги мислим. Те са си супер и нямат такива дилеми.  Peace

# 40
  • София
Лайк-културата е съвременното "име" на "Какво ще кажат хората?". Не от сега, за съжаление.

До голяма степен съм съгласна с НСЧ.

# 41
  • София

1/3 е безумно много. Общо взето изброеното са патологии.

Добре, не са 1/3, а 1/4. Според всички официални статистики, всяка четвърта жена е или е била жертва на домашно насилие. И това са регистрираните случаи. А колко си мълчат и търпят?

Това, че някой мъж в компания е прекрасен, мил, възпитан и любезен, изобщо не значи, че вкъщи с жена си е същият.
Скрит текст:
И го казвам от личен опит, за съжаление. Баща ми пред хора беше разкошен, с майка ми се държеше като с принцеса... докато не си тръгнат гостите. Но извън къщи никой не подозираше какво се случва и никой не разбра защо го напусна. Даже дълго звъняха семейни приятели да я убеждават да се върне, защото били "толкова прекрасно и хармонично семейство".

А защо някои седят и търпят... не знам. Някакви емоционални дефицити, ниска самооценка, финансова зависимост. Много може да са причините, но категорично не мога да повярвам, че възпитанието в семейството или някакъв наследен семеен модел са причината. Дори смятам, че именно жените, които са били по един или друг начин свидетели на лошо отношение в семейството си, впоследствие са много по-нетолерантни към такова и много по-малко вероятно е да изтърпят дори и първите му признаци.

# 42
  • n/a
Лайк-културата е съвременното "име" на "Какво ще кажат хората?". Не от сега, за съжаление.

Не съм съвсем съгласна. Лайковете се търсят
сред същото поколение, а менторите от "Как-
во ще кажат хората" са били от предишните.
Те са имали ролята да предават "мъдростта"
на поколенията. Наборите - възпроизвеждат
собствените си ценности, въпреки традицион-
ните.

# 43
  • Sofia
Има мъже, които изглеждат забавни, добри, мили, грижовни, особено сред приятелите си. Не са хазартни типове, пияници, не бият, не тормозят пряко. Но продължителната връзка с тях пак е зле, лека-полека започва психическият тормоз и по-трудно се забелязва.

За мен най-лошият съвет от родителите ми е бил този, че съвместното съжителство изисква компромиси. Ужасно много ме закопа това, макар и да са го казали с добра мисъл.

# 44
  • София

Не съм съвсем съгласна. Лайковете се търсят
сред същото поколение, а менторите от "Как-
во ще кажат хората" са били от предишните.
Те са имали ролята да предават "мъдростта"
на поколенията. Наборите - възпроизвеждат
собствените си ценности, въпреки традицион-
ните.
С това съм съгласна, но и двете имат един много голям, общ минус – преполагат търсене на външно одобрение, което е проблемът според мен. За да има човек самоуважение, на първо място трябва да търси собственото си одобрение, а не чуждото, то е екстра.

Общи условия

Активация на акаунт