Как се възпитава жена в самоуважение и достойнство?

• 72 113
  • 997
  •   1
Отговори
# 375
Няколко неща:
1. Въвеждането на развод без доказване на вина- лесна вратичка за излизане, с минимум проблеми.
2. Лични наблюдения- да си разведена не е катастрофа и страхотия, каквато е била в миналото.
3. Развод в популярната култура и възприятия- като говоря с хора или гледам филми, общо взето идеята е, че разводът е нова свобода и път към себеоткриване. Ако тези идеи не бяха популярни, ако хората се отвращаваха от тях, нямаше да има такава популярност книгата/филмът "Яж, моли се и обичай".

Та така, това са ми наблюденията, ако смяташ, че са невалидни и всъщност живеем в свят, в който разводът за жените в развитите страни е труден, петнящ и подтискащ, може да сведеш и своите доказателства.

# 376
  • Бургас
Разводът според мен е право на втори шанс, за някои трети.... Акцентът е в правото на избор. Да не се връщаме в миналото викам. Част от самоуважението е да знаеш кога трябва да кажеш стига. А не да стоиш в нещастна връзка, зер стрина Пена да не помисли, че нещо лесно искаш да се отървеш и да помъкнеш децата по квартири.
Иска ми се да избягаме от клишето "щом не пие, не бие и не изневерява, значи всичко е супер".

# 377
Лесният развод е точно вратичка в случай на "не искам да съм омъжена, това се оказа кошмар, искам свобода". Не е вратичка към бягство с друг мъж, защото резултатът ще е общо взето същият.

# 378
Няколко неща:
1. Въвеждането на развод без доказване на вина- лесна вратичка за излизане, с минимум проблеми.
2. Лични наблюдения- да си разведена не е катастрофа и страхотия, каквато е била в миналото.
3. Развод в популярната култура и възприятия- като говоря с хора или гледам филми, общо взето идеята е, че разводът е нова свобода и път към себеоткриване. Ако тези идеи не бяха популярни, ако хората се отвращаваха от тях, нямаше да има такава популярност книгата/филмът "Яж, моли се и обичай".

Та така, това са ми наблюденията, ако смяташ, че са невалидни и всъщност живеем в свят, в който разводът за жените в развитите страни е труден, петнящ и подтискащ, може да сведеш и своите доказателства.

Интресно, къде съм го казала? Моля, посочи.
На няколко пъти пиша, че е личен избор и отстрани ("по картинка") не може да се съди, а само да се говори по свой опит (както и направи ти).
В тази връзка, не мога да съдя за решенията на никой, дори и само по декларациите, които реши да прави пред мен или на база на това, какво съм видяла на улицата.

# 379
  • Бургас
Сирен, разводът по взаимно съгласие не е само вратичка към свободата тип волна пИпИруда.
Да не навлизаме в дебрите на семейното право, има си причина да съществува опция "лесен развод" и тя не е тази, за която ти говориш.

# 380
Никой не спори, че е личен избор- но всеки живее в някаква среда и климат. Така че до голяма степен накъде ще се наклонят везните е предопределено. Едно е да направиш "личен избор" в страна, която със закони и морал ти помага да имаш безпроблемен развод, друго е да се бориш за развод на места, където това е страшно затруднено.

В тоя ред на мисли, някак лесно може да си представим, че жена в западна и развита държава може да има много по-малко сериозни "причини" за развод, но да го получи- отколкото жена от бедна държава, която може да има сериозни причини, ама няма начин да реализира развода.

Няма нужда да пишеш неща, би трябвало да усещаш и кога имплицираш някои положения, без да ги описваш директно.

Sixsens, аз не говоря за причините да има лесен развод- говоря за ефекта от съществуването. А един от страничните ефекти е точно феноменът "волна пеперуда", само щом те стегне шапката.

# 381
  • Бургас
Sixsens, аз не говоря за причините да има лесен развод- говоря за ефекта от съществуването. А един от страничните ефекти е точно феноменът "волна пеперуда", само щом те стегне шапката.

Сега те разбрах. Да, съгласна съм. Но трудният развод и преди не спираше волните пеперуди. Просто си отлитат, нищо че нямат официален развод, не им пречи Wink А сега поне ще освободят партньорите си и юридически.
При всички положения, аз съм за да съществува лесна възможност хората да избират и реализират семейното си планиране. Проблемът у нас е, не че липсва юридическа улесненост. Проблемът е чисто финансов, няма какво да се кривим. Колко жени търпят какво ли не, защото сами не биха могли да се справят или просто ще им бъде мнооого много трудно. Дълга е тази тема.

# 382
Никой не спори, че е личен избор- но всеки живее в някаква среда и климат. Така че до голяма степен накъде ще се наклонят везните е предопределено. Едно е да направиш "личен избор" в страна, която със закони и морал ти помага да имаш безпроблемен развод, друго е да се бориш за развод на места, където това е страшно затруднено.

В тоя ред на мисли, някак лесно може да си представим, че жена в западна и развита държава може да има много по-малко сериозни "причини" за развод, но да го получи- отколкото жена от бедна държава, която може да има сериозни причини, ама няма начин да реализира развода.

Няма нужда да пишеш неща, би трябвало да усещаш и кога имплицираш някои положения, без да ги описваш директно.

Сирен, не се базирам само на вътрешни убеждения, когато става думи за другите.
Не би било коректно, най-малкото.
И точно защото не знаеш нищо (в случая, за мен), си съчиняваш някакви твои теории.
Аз съм последния човек, който да заклеймява тази възможност за прекратяване на брак. С далеч по-либерални възгледи съм и понеже сме в тема за уважение, проявявам го, без да съдя, защото и това претендирам за себе си.
Всеки има различни критерии, всеки е в различна ситуация, всеки си живее своя живот - не съм аз тази да го съдя и да съм наясно, какво му, нито аз ще живея живота му.

# 383
Аз честно казано не усещам какво се опитваш да покажеш в тази тема, каква ти е тезата в случая. За мен "всички са различни" е доста банална позиция, която се използва с цел да спре дискусията.

По принцип човек може да прецени какво мотивира другите с различна степен на успех. Някои го правят добре, други нямат представа, трети- средно положение...

# 384
  • София
"Яж, моли се , обичай" е прекрасен филм и книга, ако си остане само такъв. Обаче то е една цяла култура, от която се влияят хиляди жени.
Имам познато семейство, мацката е 1:1 с героинята . Пича е мега свестен, обаче тази изперка по източни учения и забегна да си търси щастието. Обаче ... заряза 2 дечица. Та така е в реалния живот.
И още няколко подобни примера имам на омъжени жени с деца в търсене на щастието...
Пък дали са го намерили... кой знае.

# 385
  • София

Абсурт, ако съпругът ни е необходим само, за да вади пари, то за какво ни е тогава съпруг? Ще ни стига и спонсор. Докато мъжете сами се поставят в позицията на банкомати, да не се чудят защо масово жените гледат на тях по този начин. Без пари не се живее, ама и само с тях - също. Баланс трябва да има. И да, ако ще имам мъж само да ми носи пари, ми мерси. Аз имам нужда и от друго, той също. Малко неща могат да те направят така нещастна, както усещането, че си даденост. И не, парите не компенсират това усещане. Освен това, те не са едиснтвеният фактор в уравнението. Масово мъжете използват многото работа и ваденето на пари, за да скатаят от домашни задължения. Или просто не им се седи вкъщи при нещастната жена, защото виждат в нещастието й собствената си неспособност да я направят щастлива Wink
Да, аз също мисля така, но виж писанията тук- мъжът трябва да бъде напорист и стремящ се към кариерно израстване, а от там и към високо заплащане, трябва освен това да работи наравно с жената вкъщи, а в същото време, жената трябва да има такава позиция и заплата, че да може сама да си изгледа децата, ако се разведе.
Е, при толкова изисквания, явно няма как да се получат нещата.
От друга страна, ако една жена чака мъжът ѝ да я направи щастлива, а не тя да допринесе за щастието и на двамата, има да си чака. Peace

# 386
  • Бургас
Подкрепям търсенето на щастието, но не за сметка на децата. Бих се развела, ако съм нещастна в брака си и не успеем да се върнем на общия път с половинката. Но детето идва с мен!

А всякакви дзен али-бали, източни учения, йонита и подбните идиотщини, каращи хората да зарязват здравия разум и семействта си, за да дирят михаля, твърдо анатемосвам Laughing

Филмът не е лош, но както каза Free Agent, ако си остане само филм. В реалността нещата стоят по руг начин.

П.С. АбсурТ, то хубаво, ама такива са изискванията към жената в днешно време, че и деца гледа, дом върти. Защо за нея може, а за мъжа не може? Аз също имам подобни очаквания към моя съпруг, като частта с кариеризма не е така силно изразена, важно ми е да имам партньор, не банкомат. От него очаквам да е отговорен към семейството си във всички аспекти. И тези си очаквания съм ги заявила в момента, в който заговорихме за семейство. А заговорихме за семейство, защото видах у него подходящите качества. И да, имам самоуважение, слугиня не съм и няма да бъда нито на мъжа си, нито на децата си, нито на когото и да било. Задълженията по дома, децата и изхранването са на ДВАМАТА.

# 387
  • София
Между другото, трябва да си леко тъпа, ако имаш базата - жилище, мъж с работа и пари поне да ви издържа, деца и да не можеш да стъпиш на тази база и да си потърсиш сама щастието. Било работа за удоволствие, било хоби, било образование, било каквото и да е - толкова нови неща има на този свят! Които могат спокойно да се вършат, без да си зарязваш семейството.

# 388
  • Бургас
Между другото, трябва да си леко тъпа, ако имаш базата - жилище, мъж с работа и пари поне да ви издържа, деца и да не можеш да стъпиш на тази база и да си потърсиш сама щастието. Било работа за удоволствие, било хоби, било образование, било каквото и да е - толкова нови неща има на този свят! Които могат спокойно да се вършат, без да си зарязваш семейството.
Абе, зависи от мъжа..... Иначе си права. А някои просто си намират любовници... Варианти много Mr. Green

# 389
Винаги е имало такива филми за щастливата разведена, която си намира щастието. Оригиналът е How Stella Got her Groove Back. В краткосрочен план наистина разводът освежава...обаче после...после се усеща колко работа трябва да се свърши, за да се нормализират нещата, да се стигне ниво, което преди си приемала за даденост. Във всеки аспект- физически, финансов, ако щеш и кариерен.

Free Agent, с първия си мъж имах тия неща, без жилище, но и това щеше да се осигури. Е не е толкова лесно просто да си затвориш очите и да се радваш на работа и хобита- след като човекът ти създава неприятно усещане и просто нямаш вдъхновение и сили да го търсиш това щастие.

Общи условия

Активация на акаунт