Как се възпитава жена в самоуважение и достойнство?

• 71 917
  • 997
  •   1
Отговори
# 780
  • София
Ааа Абсурт, тук не съм съвсем съгласна. Продуктите не растат ей така от Господа, иска си знания и грижи, което не всеки умее, хеле пък градско чедо. Но може да се научи.

Тъй, де, кучето скача според хъса и тоягата. Simple Smile
Ако предпочита да лежи и ближе люти рани, ще го трепят.
Ако викне неволята, ще си намери ниша.

Само като си помислиш колко неща може да започне човек от нулата и да ги направи източник на доходи и начин на живот...ако не е подчнил съзнанието си и не е фиксирал поглед само в една точка.....

# 781
  • София
Виж сега, без всичко може. Но ако имаш някои цели, някои виждания, си трябват и някои материални неща като основа. Без тях е тегаво и резултатите не са добри, а може да се объркат точно от нещо малко. Примерно за някои е жизнено важно качествен и бърз нет и хубава техника, няма да мине с нет за 15 лева и комп. за 500.
Пак казвам - зависи от базовите ти настройки. Ако постоянно мислиш за празната половина на чашата и какво повече може да имаш просто ей така, не с някаква цел - окей, моята визия не е такава.
Ако месечният ти доход зависи от нета, разбира се, че ще вземеш по-добър план. Но ако е само "ей, къф бърз нет имам" - вече може и без него. Това пък ще ти освободи пари за нещо друго, чиято липса ще те подразни много повече.

Както се казваше в една книга "Проумях, че винаги ще има някой с по-голяма яхта от моята и затова не купих по-голямата, ами продадох и моята" - а тя била мечтата му. Та един задоволен човек по наши критерии може да се тръшка за подобни неща и пак не е хепи.

# 782
Ако месечните ти доходи зависят от Интернет, се предполага, че не си толкова глупав, че да оставиш всичко на "Съдбата" и да изпробваш рисковата страна от своя характер с кофти техника или доставчик. Ако не си тъп и упорит, ще изживееш това "екстремно" изживяване максимум за седмица и ще вземеш мерки.

Но ако не можеш да си осигуриш ресурсите, ще си примениш и целите, дотогава докато станат реалистични с това, което използваш за постигането им.

Последна редакция: чт, 18 апр 2019, 20:24 от Iza_

# 783
  • София
В смисъл - ако някой има опит да е обяснявал на гледано дете защо сега не може вече ски/пони/тенис или каквото там, да сподели как е минало.
Аз съм ходила на тенис и още нещо посещавах, а после- не съм. Нищо фатално не се е случило, но възпитанието ми е друго. И не- не е че е окей да се свиваш, просто когато възпитаваш съвест у децата си, после не ти се цупят в други производни ситуации. Сама го каза в примера си с нечии деца- разглезени били. Разглезването е в настройката, не толкова във вещите и хобитата.

Изобщо, децата не са толкова тъпи. Или ако са, то стават тъпи възрастни. Никое нормално дете на 10-15 не пита "защо не може това". Ми щото няма пари, що не може. Що няма пари- щото си се разболяла/загубила работа/развела/вложила в друго и това следва да се приеме нормално от едно "дете" с потенциал за нормален човек. Ако не може да го приеме и мрънка и се тръшка, явно ще стане неприятен възрастен.

# 784
Сирен, изброяваш един куп камъчета, които преобръщат колата ти. Това навежда на мисълта, че твоята кола се преобръща твърде лесно, т.е. никога досега, дори след развода си не си успявала са се спарвяш сама с един куп елементарни неща. Тези неща не са нито приятни, нито лесни, но не малко жени се справят с тях сами. Нелошо, при това.

# 785
В смисъл - ако някой има опит да е обяснявал на гледано дете защо сега не може вече ски/пони/тенис или каквото там, да сподели как е минало.

Изобщо, децата не са толкова тъпи. Или ако са, то стават тъпи възрастни. Никое нормално дете на 10-15 не пита "защо не може това". Ми щото няма пари, що не може. Що няма пари- щото си се разболяла/загубила работа/развела/вложила в друго и това следва да се приеме нормално от едно "дете" с потенциал за нормален човек. Ако не може да го приеме и мрънка и се тръшка, явно ще стане неприятен възрастен.

Освен това, има случаи, при които семейства остават с един родител или по ред нещастно стечение на обстоятелствата - с почти един. Наистина ли си някой може да си мисли в такава ситуация, че проблемът му ще е какво ще обяснява на децата си за въпросния стандарт, че няма да ходят (може би целогодишно) на ски, да яздят пони, тренират овчарски скок, учат суахили и ред други неща, без които "не могат"?!И ако не можеш да им обясниш нещо такова, как би им обяснил, например, далеч по-сериозни неща, като смъртта, например?!
Интересно ми е, какъв толкова й е стандартът на Сирен, че само провайдърът може да й го осигури?! Бърз Интернет?!

# 786
Ако трябва да се върнем малко по темата, бих искала да възпитам дъщеря си, и сина си, да знаят, че много малко неща в живота обръщат колата и марката/цената на обувките не е едно от тях.

Като ще си говорим за истории за обувки, моята любима е тази за Джим Торп, който през 1912 печели два златни олипийски медала и 8 от 15-те състезания, в които участва по време на игрите. На втория ден от тридневния декатлон бяга с две различни обувки, защото неговите са откраднати и постига рекордно време за епохата: https://www.snopes.com/tachyon/2019/01/jim-thorpe-fb-post.jpg

# 787
На крива ракета космосът й е виновен, е казал народът...

# 788
  • София
Нещо безкрайно ми бяха самоуважението в ситуация, в която стоиш с тъпанар, за да имаш хубави обувки и защото не можеш да откажеш нещо на децата си.
Най-вероятно и аз не съм я разбрала Сирената де.

# 789
Оказва се, че скъпите обувки създават по-голям комфорт от този, който можеш да имаш без отровни хора в живота си.

# 790
Щом някакви си скапани планински обувки и яке Норт фейс станаха неземен стандарт ....И то за едно ходене преди 7-8 години на планина.....жалка работа. И веднъж ходите по почивки, веднъж не ходите никак, защото децата малки и е много опасно - Сиренке, спри се с лъжите и измислиците. Става наистина досадно да слушаме диаметрално противоположни мнения и то от днес до утре. И три дни в Япония, а се произнасяш като експерт по азиатските въпроси.
Истината е, че много ти се иска да си заможна, но просто не си. Защо не се успокоиш и да си живееш с колкото там пари имаш? И на кого какво искаш да докажеш не ми е ясно.
Норт фейс е една евтина до средна марка - последно купихме на дъщеря ми за 70 долара. Аз имам Патагония - пак не е някакъв лукс - 300 долара. И не си купувам всеки сезон, а ги търкалям по няколко години. Най-хубавите ми и удобни планински обувки струват около 60 долара - Блак Маунтин. А аз ходя много по планини - и тук, и в Щатите, и в Бг, както и лятото почти всеки уикенд на къмпинг на палатка.
По темата - самоуважение е достойнство се възпитават във функционално семейство на родители, които остават заедно, докато смъртта ги раздели. Лично за мен охолното и щастливо детство е сериозна предпоставка за стабилна личност без комплекси.

# 791
По темата - самоуважение е достойнство се възпитават във функционално семейство на родители, които остават заедно, докато смъртта ги раздели. Лично за мен охолното и щастливо детство е сериозна предпоставка за стабилна личност без комплекси.
Така формулирано, поставя под въпрос възможността сам родител да възпита децата си в самоуважение и достойнство. Не е рядкост  родителите да се разделят още докато детето е бебе или единият да почине. Не мисля, че това е пречка другият да възпита дете в самоуважение и достойнство. По-скоро, бих казала че самоуважаващият се родител възпитава самоуважаващи се деца. Иначе, функционалното семейство и охолното детство са пожелателни, а не задължителни.

# 792
Гледам че темата клюмна към друга посока. Баща ни ни изостави, не плащаше издръжки, или го правеше на другия месец. Израснахме с чужди дрехи,носила съм и войнишки чепици, сега като се сетя какво сме прекарали.....защото майка изплати апартамента на баща ми, който тя сама е купила. Така че никога не съм имала самочувствието да се тръшкам за сладолед, за нови обувки или за кънки. Баба работеше в един офис,чистеше, докато чисти аз намирах едни кънки в един шкаф и ги карах. Такава радост изпитвах.  Така че сега много родители глезят децата си и те им се качват на главата.

# 793
За теорията с ботушите на Тери Пратчет, като всяка теория нещата са представени доста едностранчиво....
Все едно той е в омагьосан кръг и няма изход. А има варианти:
1. Отива и изпросва едни ботуши от някой богаташ.
2. Открадва ги. Не че одобрявам, ама примерно прислужва в къщата  и си ги чопва незабелязано 😂😂
3. Прави предложение на богаташ - ще ти работя това и това, ти ми плати предварително в едни ботуши, да не ми мръзнат краката и аз ще ти работя много повече, отколкото струват ботушите, щото ще са ми ъопли краката и ще съм щастлив.
4. Взема пари назаем с лихва за да си купи ботушите и ги връща, защото ще са му топли краката и т.н.
5. Моли роднини, приятели за помощ да си купи ботушите и когато на свой ред някой се нуждае, помага с каквото може.
6. Уговаря се с приятел, който има неговия номер ботуши да ги използва само нощем, когато на приятеля не му трябват, а за отплата примерно делят неговото палто....
И още мога, ама ме мързи.

Не говоря точно за ботуши нали е ясно.

# 794
Изобщо цялата глупост с това, че стандарта ти ще падне, е такова оправдание за хора, които са безволеви, страхливи, склонни да се отказват преди да опитат.... абе търсещи си оправдание за безумни компромиси в живота си.
Значи аз си представям ситуация - осравам без мъжка подкрепа... сега защо е така / изневерил, бие ме, излъгал, похарчил спестяванията, а може само да е умрял човека 😂/  толкова наранена ще съм от самата случка, толкова ще ми е трудно мислите да си събера, да успокоявам децата, да съобщавам на някой си, че сме разделени....
Знаете ли през кое ще ми е какви ще са ми обувките ....

Общи условия

Активация на акаунт