Как се възпитава жена в самоуважение и достойнство?

• 71 946
  • 997
  •   1
Отговори
# 870
Един малко по-адекватен списък с неща, които изграждат самоуважение и самоувереност у децата (не само момичета!):

- Сериозно отношение към това, което детето казва; към мислите и чувствата, които споделя. Създаване на усещане, че то е ценно и има интересна, важна гледна точка, независимо от възраст и пол.
- Комуникация с детето без ненужна/постоянна критика и без трудни за покриване, нереалистични очаквания (т.н. болни амбиции)
- Възпитание с думи и пример, че тялото е неприкосновено и никой не може да се отнася с агресия или с нежелани целувки и т.н.
- Култивиране на самостоятелност и самодостатъчност при регулация на емоциите и при решаването на житейски кризи, от малки до големи.

# 871
Аз в тоя аспект значи съм имала е§аси смотаното детство, пълен минимализъм откъм потребителски стоки.

Извинявай, но самочувствието да ти идва от анцуга, пък дори и по детски...в смисъл как става тая работа? Срещаш някой и о, ти не си ми на левъла, аз на 9 годинки имах якия корекомски Адидас, лол.

Ами личи ти какво ти е било детството - увесваш се на врата на всеки, който ти покаже апартамент или паричка. И си склонна да търпиш какво ли не за кора кашкавал. Личи си и родителите ти какво мнение са имали за теб ...и много други неща си личат....И нито аз, нито циганчетата сме имали Адидас, но наистина няма смисъл да ти обяснявам.

# 872
  • София
И на теб ти личи, че си играла с мангалчета. Laughing

# 873
Действам ти като червено на бик. Misc Bomb И на теб ти личат много неща - най-вече неудовлетвореността и мишата душичка.

# 874
Значиии, още не съм изчела всичко от 30 - та страница, ама Фмино, та питам за по - пряко, щото виждам, че си на линия : как тълкуваш носенето на банани на бедните недокоснали се до този еликсир плодове, съученици . Те приемаха ли го.
Не си ли си купувала отношението им. За кило банани.

ПП Още съм доста назад , де. Но вече съм абонирана/ направо фиксирана / за темата.

# 875
Наистина ли ме питаш дали на 7-8 години съм си купувала приятели с банани? На толкова абсурден въпрос нямам отовор!

# 876
  • София
Мне, предпочитам те безцветна Simple Smile

# 877
Наистина ли ме питаш дали на 7-8 години съм си купувала приятели с банани? На толкова абсурден въпрос нямам отовор!
Я пак помисли. Какво точно те питам.
Чрез банани - от- но -ше -ние. Респект. Например.

# 878
Не съм виждала по-голяма простотия от горенаписаната. Твоето дете на 7-8 години така ли си купува респект и приятели? Явно така, щом питаш толкова абсурден въпрос, който явно те вълнува. Само че вместо да избодеш очи, изписваш вежди - не знам дали можеш да се усетиш...
Както написах - не съм страдала никога от липса на самочувствие или увереност , особено пък като дете....

Последна редакция: ср, 24 апр 2019, 02:51 от fmino

# 879
Зададох прост въпрос. Агресията ти е неуместна

# 880
Наистина много прост въпрос, ама моят въпрос към теб е "Как умът ти (ако го имаш) може да роди подобно нещо?"
Говорим за деца, нали така? Както аз на времето (което беше много различно от сегашното и истинските ценности имаха значение) , така и сега твоето дете ....

# 881
Между другото, информация и ресурси за родители на момичета и момчета има страшно много. Тази статия дава добри насоки за родителите на бебета и малки деца, например: https://www.detetoigrae.com/%D0%BA%D0%B0%D0%BA-%D0%B4%D0%B0-%D0% … 0%B0%D0%BC%D0%BE/

Ключово в развитието на самочувствието е детето да знае, че има автономност и контрол върху съдбата и живота си. Противно на налагани във форума мнения, обстоятелствата не са оправдание за неуспех.

Съвсем тривиално казано, ако едно дете се научи, че ако работи и се труди, то ще успее, защото е способно, най-малкото няма да се налага да чака провайдъри да му създават условия за реализация или да прави компромиси със себе си в името на сигурност, дадена от друг.

Това се култивира буквално от най-дребните ежедневни форми на комуникация с децата, например тон и думите, които избираме. И това дали говорим въобще с тях или висим по лаптопи и телефони. Последното е дотолкова важно и изникват все повече данни за него, че лично аз не отварям форум, социални медии, смс-и от не-спешно естество или работни мейли/слак (освен ако не са мега критични) в часовете, когато не работя и децата ми са будни. Цената на блеенето пред монитора е прекалено голяма и се плаща от децата. Но не момента, а през целия им последващ живот.

Последна редакция: ср, 24 апр 2019, 05:18 от elenna

# 882
  • София
Егати истерията Joy
"навремето" е наречие, хаха

Последна редакция: ср, 24 апр 2019, 03:40 от The Catcher in the Rye

# 883
Наистина много прост въпрос, ама моят въпрос към теб е "Как умът ти (ако го имаш) може да роди подобно нещо?"
Говорим за деца, нали така? Както аз на времето (което беше много различно от сегашното и истинските ценности имаха значение) , така и сега твоето дете ....
Човек, едва ли някой друг, освен теб, не разбра какво питам. Точно защото става дума за деца.
Никога ли не си се замисляла, че си имала благоразположението на децата, защото си ги "купувала" с лакомства. Не си ли се замисляла, че отношението към теб е било фалшиво. За мен не е правилен родителски подход да внасям чрез детето си в училище недостъпни за другите стоки , уж с цел почерпка, а в дъното на това стои едно явление, което при възрастните се нарича подкуп / дар,  който не се дължи, но е с цел.../. Та така. Не се възпитава така самоуважение. Според мен.
Не ми отговаряй.

# 884
У нас доволно често имаше банани Simple Smile Не само че бяхме в София. Просто на най-добрата ми приятелка баща й работеше в плод-зеленчук и всички дефицитни стоки се заделяха с пристигането Simple Smile Късмет Simple Smile Аз пък не обичах портокали и много мразех да ме тъпчат с тях.

Общи условия

Активация на акаунт