Задачка май те затруднява, тук някой мигом я решава и добре я обяснява :)

• 76 927
  • 736
  •   1
Отговори
# 15
  • София
Здравейте, ако може помощ за задачка от Немо- математически приключения за 2 клас. Само да поясня - задачата не ми трябва за дете, аз прелиствам сборничето и за мой ужас се оказа, че не мога да се справя, изобщо не разбирам какво ме питат. Та срамувах се от себе си известно време и реших да попитам тук. Не мога да приложа снимка, но ще препиша дословно.
Зад. 2, стр.55
Градският часовник бие през 4 секунди. В колко часа той ще бие в продължение на 16 секунди?
( Приемаме, че за самият звън не се губи време.)
Решение: Схема: (нарисувано птиченце) ___________ ( птиченце) ______________

# 16
  • гр. София
Благодаря за темата, пенсионирана Русалке  bouquet
Надявам се и аз думичката математика да събужда интерес, любопитство и приятни чувства newsm10
Записвам се тук и аз да следя интересните задачи за седмокласниците...

# 17
Здравейте, ако може помощ за задачка от Немо- математически приключения за 2 клас. Само да поясня - задачата не ми трябва за дете, аз прелиствам сборничето и за мой ужас се оказа, че не мога да се справя, изобщо не разбирам какво ме питат. Та срамувах се от себе си известно време и реших да попитам тук. Не мога да приложа снимка, но ще препиша дословно.
Зад. 2, стр.55
Градският часовник бие през 4 секунди. В колко часа той ще бие в продължение на 16 секунди?
( Приемаме, че за самият звън не се губи време.)
Решение: Схема: (нарисувано птиченце) ___________ ( птиченце) ______________
16:4= 4 интервала по 4 секунди всеки между отделните звънове.
Значи пет звъна. Предполагам, че съответва на пет часа.
птиченце - 4 секунди - птиченце - 4 секунди - птиченце - 4 секунди - птиченце - 4 секунди - птиченце ( ако се придържаме към стилистиката на сборника  Grinning )

# 18
  • София
Благодаря. Значи, може би аз не разбирам условието. Излиза, че в 5 часа той няма да бие  16 секунди, а тогава сборът на продължителноста  на  интервалите( 4 сек)  между отделните звъна ще станат 16 секунди. Правилно ли разбирам, защото в условието пише "В колко часа той ще бие в продължение на 16 секунди?"
Продължава много да ме е срам Embarassed, а да не ви пиша на колко години съм.

# 19
И аз намирам условието за недоизпипано, доколкото се твърди, че за самия звън не се губи време, а после се пита в колко часа часовникът ще бие 16 секунди.
Просто дадох решението, което вероятно са имали предвид съставителите.

# 20
  • София
Благодаря още веднъж. Между другото, много добра тема, често чета в нея ей така, за раздвижване на мозъка, без, разбира се, да се меря с голяма част от отговарящите.

# 21
  • София
Темата е отворена за задачи от всякакви класове, с различна трудност, но понеже в седмокласната  конкретно прочетох, че  на някои майки им се струва, че тук е полезно по-скоро  за по-малките ( а и мама Мими очаква коментари по интересни седмокласни задачи Grinning),  реших да пусна няколко върху минатия сигурно вече от всички седмокласници дял "Цели изрази".

Подчертавам, че не търся решение Wink. Надявам се задачките да са полезни за някой и друг седмокласник. А вече ако има пожелали да се пробват, но затруднили се с решението, ще помогна на драго сърце.

1.Ако х^2 +у^2-6у-4х+13=0, намерете стойността на израза х^3 +у^3

2.Намерете най-малката стойност на израза х^2-4ху+6у+5у^2+77 и определете при кои стойности на х и у се постига тя.

3. Ако  х+у= 5 и ху=7, намерете стойността на израза  М=х^2+у^2- (х^2.у+х.у^2)

4. Разложете на множители 4а^3-3а+1

5. Докажете, че за всяко цяло а изразът  а^3-а се дели на 3.

6. Най-малката стойност на израза А=(х^2+6х+11)^2 е?

7. За коя стойност на параметъра р при променлива х изразът М=(х^2-р)^2-(х-3)(3рх-1)-(р+х)^2 има коефициент на члена пред линейната степен, равен на най-малката стойност на кв. тричлен  х^2-2х+9?

Последна редакция: пн, 07 ное 2016, 19:02 от пенсионирана русалка

# 22
Момичета, дали в темата са решавани задачи тип ребуси, например: Реши ребуса, ако на различните букви съответстват различни цифри, а на еднаквите букви – еднакви цифри -  РАК+РАК= ОМАР; ТУРИСТИ+ТУРИСТИ=ПАЛАТКИ и подобни. Нещо не се справих с търсачката. Embarassed bouquet

# 23
Момичета, дали в темата са решавани задачи тип ребуси, например: Реши ребуса, ако на различните букви съответстват различни цифри, а на еднаквите букви – еднакви цифри -  РАК+РАК= ОМАР; ТУРИСТИ+ТУРИСТИ=ПАЛАТКИ и подобни. Нещо не се справих с търсачката. Embarassed bouquet
Възможно е някъде из форума да има подобна решена задача, но не бих разчитала на търсачката.
За какво става въпрос?

# 24
Възможно е някъде из форума да има подобна решена задача, но не бих разчитала на търсачката.
За какво става въпрос?

С една четвъртокласничка се пробваме да ги решим, пък нещо не ни се получава. Това е единия ребус: Реши ребуса, ако на различните букви съответстват различни цифри, а на еднаквите букви – еднакви цифри -  РАК+РАК= ОМАР. Сетих се за темата и реших да питам. Peace

# 25
Аз виждам 2 възможни отговора: 603+603=1206 и 804+804=1608. Да ти обясня ли логиката, по която са получени?

# 26
А 698+698=1396?
И, да. Мисля, че labrex потърси решение, а не отговор.

# 27
Аз виждам 2 възможни отговора: 603+603=1206 и 804+804=1608. Да ти обясня ли логиката, по която са получени?

Ако не те затруднявам, да. Много благодаря! bouquet

# 28
При събиране на две трицифрени числа с различни цифри най-големият възможен сбор е 987+987=1974
Следователно О е едно.
За да може сборът РАК+РАК да надхвърли 1000, Р трябва да е пет или по-голямо от пет.
Р е сбор на К+К, следователно Р е четно.
От двете предходни твърдения следва, че Р е 6 или 8.
Ако Р е 6, то К е 3 или 8.
Ако К=3, то А=0
603+603=1206
Ако К=8, то А=9
698+698=1396
Ако Р е 8, то К е 4 или 9.
Ако К=4, то А=0
804+804=1608
Ако К=9, то А=9, но това противоречи на условието.

# 29
Дидева, хиляди благодарности! bouquet bouquet bouquet Много ме респектирате математиците, филолог съм. Навремето хич ме нямаше по математиките, все не можех да изкарам верен резулатат на задача.  Преподавателят ми по математика, като ме изпитваше, искаше да кажа как ще се реши задачата, а на дъската друго момиче излизаше да я реши, до там бях - уж ми ясно, пък резултат не изкарвам, пълен резил си бях.  Embarassed

Общи условия

Активация на акаунт