На попрището жизнено в средата

• 5 459
  • 30
  •   1
Отговори
  • Far away from here...
Здравейте,
не съм от често пишещите, но за това пък спадам към групата на активно четящите.
Напоследък, обаче, все повече ме терзае въпросът за онзи преломен момент, който хората наричат "на попрището жизнено средата". Та... като всяко социално животно реших и аз да потърся странични мнения какво точно представлява и как преминават през него различните личности.
На каква възраст се случва, свързано ли е с оценка на досегашните "постижения" и пренареждане на приоритетите, какви са емоциите и решенията, които го съпровождат и какво следва нататък?
Има ли връзка с "кризата на средната възраст" или двете са тотално независими събития?
С радост ще оценя сериозните отговори, свързани с личния ви опит и се надявам да ми бъде спестено изграждането на форумен психологически профил, придружен от съвети: "В депресия си, хвани си любовник!"  Wink

# 1
  • Пловдив
"На попрището жизнено в средата"... при средна продължителност на живота в Бг 74 години, означава около 37 години. Без да задълбаваме в точност до месеци, че ми затрудняват сметките. Я колко много време е това, още 37 години.

# 2
  • Far away from here...
Тамън там съм, Янтра, по първия показател се вписвам  Grinning .
Давай нататък - ти усетила ли си го тоз момент като по-особен и какво се случва тогава (ако отговорът е "да")?

# 3
  • Пловдив
На години съм там, ама момента не съм го усетила Simple Smile

# 4
  • Ямбол
Аз не разбирам какво е искал да каже авторът. Може ли превод?

# 5
  • Far away from here...
Разбира се, Лиляна  Peace !
Коя точно част от въпросите си да поясня?

# 6
"На попрището жизнено в средата"... при средна продължителност на живота в Бг 74 години, означава около 37 години. Без да задълбаваме в точност до месеци, че ми затрудняват сметките. Я колко много време е това, още 37 години.

Моля, моля, да си имаме уважението, аз мисля да живея над 100 години, даже едно орле съм си взела за компания.  Crossing Arms

Сега сериозно – не знам какво разбираш под "На попрището жизнено в средата...", но ако въпросът е за старостта, започнах да получавам "телеграмите" с наближаването на 50-та си година. Говоря за този момент, в който промените вече стават необратими – във физически, здравословен, психически дори аспект. Онова гадно усещане, че времето ти изтича и все не достига за толкова много неща...
Поне това на мен най-много ми тежи, освен фактът, че сутрин виждам в огледалото майка си.
Но пък компенсирам с куп дребни удоволствия, за които преди не съм имала време или не съм им обръщала нужното внимание.
Така че всяка възраст си има своите плюсове и минуси, номерът е да акцентираш на плюсовете, а не на минусите. И да се възползваш максимално.
Пък колкото – толкова...

# 7
  • Far away from here...
Как` Сийка, благодаря за включването в темата, винаги ми е било много приятно да те чета!
Не, нямам предвид старостта, очевидно не съм се изразила достатъчно ясно, защото и Лиляна поиска превод.
Визирам онзи момент на равносметка, който все някога настъпва: къде си, какво си направил и има ли, аджеба, смисъл от твоето съществуване изобщо в битов и професионален план дотук, и какво следва нататък?
Покрити ли са "ценностите", които сме смятали за такива като по-млади (семейство, дом, работа, деца), удовлетворяват ли ни, а ако не - какво правим?

Последна редакция: вт, 08 ное 2016, 19:43 от Луна и грош

# 8
На 44 съм.
Надявам се да е средата.
Равносметки си правя всяка година на 31 декември. Навик ми е от малка - на свечеряване обикновено си оставям един час, в който се усамотявам и си мисля за свършеното и пропуснатото, припомням си хубави и лоши моменти, начертавам си няколко основни линии за следващата година...
Промени в приоритетите и някои виждания за нещата от живота ми се случват непрекъснато. Това е нормално - житейският опит е суров учител. Опитвам се да следвам основните си принципи, и там мисля, не съм отстъпвала от това да бъда себе си, дори с риск да изглеждам глуповато понякога.
С физическите промени нямам проблем. Не робувам на бръчки, мерки и килограми. Гледам да съм в здравословна форма, не толкова естетическа. Докато мога да изкача 10 етажа на бърз ход, и три-четири часови планински преходи по средно труден терен не ме уморяват, а зареждат - няма от какво да се оплаквам. Е, не мога да изпия 700 мл водка и да дивея цяла нощ, а на сутринта да отида на работа, но и нямам потребност да го направя. Не пуша и не употребявам алкохол от около осем години, но това не е намалило интензивността на забавленията ми. Гледам да се храня балансирано, без да спазвам хранителни режими и без ограничения.

Имам много планове, и много непостигнати цели. Надявам се да ги осъществя.

Станах свидетел на много житейски кризи и драми. Според мен идват преди всичко от нежеланието на хората да се променят - дали ще го нарекат "пораснат", "узреят", "остареят", "помъдреят" - няма значение; важното е, че искат да "уловят мига". Истината е, че за да уловиш следващи красиви мигове, трябва да пуснеш някои от предишните. И в това няма нищо страшно, особено ако има с кого да го споделиш, и се движиш на приблизително еднаква скорост с партньора до себе си.

# 9
Ако изобщо може да се нарече криза, единствено на около 31-32 имах такава.
Имах усещането, че всичко хубаво е свършило и ме чакат неприятни неща като старост, наднормено тегло Crazy Crazy Crazy, разширени вени Laughing Laughing и въобще старчески неволи! Sunglasses
Ами, нищо такова не ми се е случило, вече 20 години по-късно!
Даже това лято надминах себе си, без особени усилия съм на кг от преди 18 г. Heart Eyes bowuu

Така, че - всичко е в главата! Peace

В материален план също се гордея със себе си. bouquet
Постигнах много, съвсем сама, при това отглеждам сама дъщеря си. Peace

# 10
  • Far away from here...
...
Станах свидетел на много житейски кризи и драми. Според мен идват преди всичко от нежеланието на хората да се променят - дали ще го нарекат "пораснат", "узреят", "остареят", "помъдреят" - няма значение; важното е, че искат да "уловят мига". Истината е, че за да уловиш следващи красиви мигове, трябва да пуснеш някои от предишните. И в това няма нищо страшно, особено ако има с кого да го споделиш, и се движиш на приблизително еднаква скорост с партньора до себе си.

Най-сетне, сякаш, съм станала по-разбираема, благодаря, BirdsFlu! За тази част от цитата, която съм оставила, ще ми е особено полезно да разкажеш повече, ако имаш желание.

# 11
  • Far away from here...
Скрит текст:
Скрит текст:
Ако изобщо може да се нарече криза, единствено на около 31-32 имах такава.
Имах усещането, че всичко хубаво е свършило и ме чакат неприятни неща като старост, наднормено тегло Crazy Crazy Crazy, разширени вени Laughing Laughing и въобще старчески неволи! Sunglasses
Ами, нищо такова не ми се е случило, вече 20 години по-късно!
Даже това лято надминах себе си, без особени усилия съм на кг от преди 18 г. Heart Eyes bowuu

Така, че - всичко е в главата! Peace

В материален план също се гордея със себе си. bouquet
Постигнах много, съвсем сама, при това отглеждам сама дъщеря си. Peace

А това ли бяха целите (материална осигуреност и отглеждане на дете като самотен родител)?
Питам, защото съм постигнала същото сама и няма от какво да се оплаквам, но и не ми носи особено задоволство.

# 12
  • Ямбол
От отговорите разбирам, че става дума за етапите от живота. Така ли е?
Никак не съм по равносметките, плановете и анализите. не съм за тая тема, но ще почета още малко.

# 13
И аз не съм по равносметките.Каквото е трябвало да става е станало.С каквото съм се минала,сега не мога да го променя...Не ми е било хич лесно,но като гледам повечето как от всичко се ядосват и паникьосват се радвам,че не съм такъв човек.С интерес ще следя споделяното.

# 14
  • Варна
Има още много да се рита от средата нататък. Да е живот и здраве, чакам си хубавините според възрастта след средата.

Общи условия

Активация на акаунт