Професия учител - 2

• 114 967
  • 1 180
  •   1
Отговори
# 105
Здравейте!За първи път пиша в този форум и се надявам да ми помогнете.Имам голямото желание да стана преподавател по география(8-12клас),но нямам никаква идея как.Къде трябва да уча,каква специалност,след това как се намира реално работа в училище.Ако можете да ми обясните ще съм ви много благодарна! Simple Smile
Аз съм учител по география, така че ще ти кажа каквото знам. В българските университети има три специалности (бакалавърски), с които можеш да станеш учител по география, това са:
- География
- История и география
- Биология и география

Избираш си една от тях и кандидатстваш. По принцип първата се води за научни специалисти - географи, поради което е в научно направление "Науки за Земята", но ако запишеш избираем педагогически курс, с нея също можеш да бъдеш учител. Другите две специалности са си с педагогическа насоченост - те са част от професионално направление "Педагогика на обучението" - хубавото при тях е, че излизаш с два предмета и имаш по-голям шанс в намирането на работа.

В Софийския университет ги има и трите специалности, във Великотърновския и Югозападния (Благоевград) са само първите две. Мисля, че е това общо взето - завършваш ги за 4 години като първите три от тези години учиш фундаментални за науката дисциплини. Последната година я прекарваш почти изцяло в училище - изнасяш пробни уроци под ръководството на местния учител и на преподавател от университета, трябва да направиш минимум 75 часа пробни, ако ги направиш, ти присъждат учителска правоспособност. Междувременно държиш държавен изпит по география, при положителното му вземане, се дипломираш.

След това търсиш обяви за работа в сайтовете на Регионалните инспекторати по образование, подаваш документи и чакаш да те одобрят.
Изключително много Ви благодаря за изчерпателния отговор!

# 106
Може ли в училище за почерпка за Коледа родителите да носят домашно приготвени сладки?

# 107
  • Майничка
При нас не само може, ами редовно правим коледен базар, съществена част от който е храната. Обаче учениците са големи.

# 108
Става нъпрос за 3 клас.

# 109
  • Burgas
Отговорих в анкетата ,,категорично да". Харесвам работата си, мисля, че това е моето призвание, работила съм и други неща, но не съм се чувствала на място. Обичам децата, много ме зареждат, всеки един ден е различен, колкото и да е трудно в България ако трябва да се върна назад пак бих избрала тази професия.

# 110

Изключително много Ви благодаря за изчерпателния отговор!
За нищо! Ако нещо конкретно те интересува ми пиши, макар че съм завършила преди 16 години вече и не знам до колко са ми актуални впечатленията  hahaha

# 111
  • Майничка
Става нъпрос за 3 клас.

Може би е по-добре да се попита в самото училище. Не винаги децата в малките класове се усещат да питат за съставките, даже да имат алергии, така че началните учители понякога го играят Тефал.

# 112
  • у нас
Всяка година в у-ще правим Благотворителен коледен кулинарен базар. Peace

# 113
  • Ямбол
А при нас са забранени почерпки с храни. Училището не е заведение за хранене.

# 114
  • у нас
А при нас са забранени почерпки с храни. Училището не е заведение за хранене.

Лиляна, вие в учителската стая не се ли черпите по някакъв повод - РД на колега, имен ден или нещо друго?

# 115
  • Burgas
Колеги имам огромна молба(ако някой може да ми помогне) Има ли сред Вас такива, които живеят в Стара Загора и близо до Тракийския Университет? Октомври карах ме с колежките 5ПКС към Дипку Стара Загора и тези дни ще са готови дипломите и трябва някой да ги вземе, не можело куриер защото трябвало да се разпише в някаква книга, а куриерите не искали да се разписват. Имам една позната, която щеше да ги вземе, но момичето всеки ден е до 17ч на работа и няма как да излезе, а учебен отдел работят до 16 и 30. За това ако някой може да помогне ще бъдем много благодарни. Благодаря предварително. Хубав ден!

# 116
  • Пловдив
Много  години правихме коледни базари, миналата го направихме без храна. Децата бяха разочаровани, те са си свикнали да си хапват разни коледни вкусотийки. И докато тази година се чудехме дали с храна, дали - без, шефа обяви, че базар няма да има. Нали е забранено да се събират пари в училище го е страх да не го накажат нещо.

# 117
Много  години правихме коледни базари, миналата го направихме без храна. Децата бяха разочаровани, те са си свикнали да си хапват разни коледни вкусотийки. И докато тази година се чудехме дали с храна, дали - без, шефа обяви, че базар няма да има. Нали е забранено да се събират пари в училище го е страх да не го накажат нещо.
Много ясно, че ще са разочаровани ..българите правехме кулинарни съревнования, коледни базари, великденски трапези .....и какво ли още не, децата преди организираха в нашето училище английска срещу българска коледна вечеря......имахме коледари.....беше толкова вълнуваща подготовката, ама сега.....нали сме европейци...то алергени, то ГМО та... ooooh!

Последна редакция: пн, 12 дек 2016, 21:56 от mimi.7299

# 118
Колеги имам огромна молба(ако някой може да ми помогне) Има ли сред Вас такива, които живеят в Стара Загора и близо до Тракийския Университет? Октомври карах ме с колежките 5ПКС към Дипку Стара Загора и тези дни ще са готови дипломите и трябва някой да ги вземе, не можело куриер защото трябвало да се разпише в някаква книга, а куриерите не искали да се разписват. Имам една позната, която щеше да ги вземе, но момичето всеки ден е до 17ч на работа и няма как да излезе, а учебен отдел работят до 16 и 30. За това ако някой може да помогне ще бъдем много благодарни. Благодаря предварително. Хубав ден!
Може ли другата седмица(имам ходене до Ст.Загора)? После по Еконт ще ти я пратя, нали?

# 119
  • Burgas
 РуСа-Мамма  Hug Пишете ми предния ден ако до тогава не съм успяла да ги взема, много благодаря. Да по еконт после  Hug

Общи условия

Активация на акаунт