Професия учител - 2

• 114 976
  • 1 180
  •   1
Отговори
# 120
  • Ямбол
А при нас са забранени почерпки с храни. Училището не е заведение за хранене.

Лиляна, вие в учителската стая не се ли черпите по някакъв повод - РД на колега, имен ден или нещо друго?
Черпим се, разбира се. Но след почерпката сами си изхвърляме всичко и след нея няма и троха. Докато след няколко празнувания, основно за Коледа в някои класни стаи беше ужасия - торти, напитки, мазало, та от тогава директорката забрани всякакво внасяне на храна за черпене в класни стаи.

# 121
РуСа-Мамма  Hug Пишете ми предния ден ако до тогава не съм успяла да ги взема, много благодаря. Да по еконт после  Hug
Добре, ще пиша  Hug

# 122
Здравейте! Много се радвам,че вече мога да се присъединя към групата.Като млад специалист без учителски стаж, ще се радвам да споделям с вас първи впечатления, трепети, вълнения. Казвам се София и по образование съм учител по руски език.В момента следвам начална училишна педагогика, втора магистратура ще ми е.Мама на две прекрасни слънчица съм-имам син в трети клас и дъщеричка на 1 г.3 м.Предстои ми завръщане от майчинство.Не харесвам настоящата си работа и вече започнах да следя обявите в РУО за начални учители.Доколкото разбрах, няма да ме вземат на работа като учител, докато не се дипломирам.Насочиха ме към позицията възпитател/учител ПИГ. Ще съм ви много благодарна, ако споделите какви са изискванията за заемане на длъжността, какво е работното време, какво е заплащането...Имам много неясноти, а съм бъдещ начален учител.

# 123
  • Марс
Здравей, Софи М.! Ще се опитам да отговоря доколкото мога на въпросите ти. Ако не си от София, Пловдив или Варна а от по-малко населено място, за съжаление ще те разочаромвам, че нещата няма да се случат толкова лесно. Много трудно се влиза  в системата на образованието в по-малките населени места, въпреки, че по телевизията постоянно ни "информират", че има недостиг на педагогически кадри. Разбира се, с малко "съдействие от познати" може да си намериш работа по специалността. Добре са те насочили към позицията учител в ПИГ, тъй като има едно неписано правило, че за да бъдеш начален учител трябва да си минал през възпитателско място. Но пак повтарям, по закон не е така.
 Относно работното време, по ТД ще се водиш на 8 часов работен ден, от които 6 ще прекарваш в училище, останалите 2 са за самоподготовка, а нея може да осъществяваш вкъщи. Разбира се, така е стандартно, но всяко училище има различни вътрешни правила, с които учителите трябва да се съобразяват. Относно заплащането, към момента основната минимална учителска заплата е 600 лв. С добавките аз самата се водя на  622 лв. основна заплата, от които след удръжките получавам чисто по 489 лв.
Иначе от 1 януари заплатата ще се увеличи и ще стане 660 лв. минимална основна заплата, което ще означава, че по груби сметки ще взимаме чисто около 515-520 лв.
За съжаление заплатите са ниски, но децата всеки ден ни дават важни уроци, които ни карат да продължаваме напред.  Като млади учители се сблъскваме с безумия в Системата, в която работят много можещи и знаещи учители, но въпреки това от години остават само коментирани, но не и коригирани...
Желая ти успех! Дано да откриеш призванието си в учителската професия!

# 124
  • Burgas
Има и няколко допълнителни плащания: клас прослужено време - 1 процент на всяка работена година като учител, водене на дневник 20лв месечно. Ако има дете със СОП в класа/груата при нас е 30лв месечно.
Но ако не сте дипломиран учител заплатата няма да е 600лв, а по ниска като нередовен учител, не съм сигурна колко.

# 125
  • Ямбол
При нас прослуженото време е 1,2%, малко повече, но от сърце. Воденето на документация е 30 лева. Някои имат и лекторски, на час около 6 лева, както и понякога ДМС. За представително облекло идния месец се очаква сумата да е над 400 лева. Имаме и диференцирано заплащане, което е по точки и точката е около 15 лева. Средно 40-50 точки почти всеки може да събере, някои малко повече, други - по-малко.

# 126
При нас прослуженото време е 1,2%, малко повече, но от сърце. Воденето на документация е 30 лева. Някои имат и лекторски, на час около 6 лева, както и понякога ДМС. За представително облекло идния месец се очаква сумата да е над 400 лева. Имаме и диференцирано заплащане, което е по точки и точката е около 15 лева. Средно 40-50 точки почти всеки може да събере, някои малко повече, други - по-малко.
15 при вас, при нас е 4лв Прослуженото време е 1%. ДМС тази година още не сме вземали. Така че не й давайте напразни надежди. Всичко зависи от това къде работи. Аз съм в "елитна гимназия" в провинцията.

# 127
От гр.София съм и редовно следя обявите за свободни места.Благодаря много за изчерпателния отговор Simple Smile Събирам кураж да кандидатствам, никога не съм работила в системата на образованието и ми е доста притеснено.Също не съм наясно какво представлява самото интервю/събеседване.Заплащането ме устройва като за начало, на сегашната ми позиция не получавам висока заплата.Ще се дипломирам живи и здрави през юни 2017.А какво ви е мнението за частните занимални, има доста обяви в jobs.bg?

# 128
А какво ви е мнението за частните занимални, има доста обяви в jobs.bg?

Не се ли питаш защо има доста обяви? Ще бъдеш слугиня на заможни родители. Плащат, искат всичко. Не се унижавай. Пробвай първо като възпитател в НЕ. Постепенно, ако си амбициозна и устискаш на условията, ще потръгнат нещата.

# 129
  • Burgas
РуСа-Мамма  Hug Пишете ми предния ден ако до тогава не съм успяла да ги взема, много благодаря. Да по еконт после  Hug
Добре, ще пиша  Hug
Благодаря още веднъж за предложението, но успяхме да ги вземем  bouquet

15 при вас, при нас е 4лв Прослуженото време е 1%. ДМС тази година още не сме вземали. Така че не й давайте напразни надежди. Всичко зависи от това къде работи. Аз съм в "елитна гимназия" в провинцията.
И при нас точката тази година нямаше 5лв. Тази година получихме 3 допълнителни плащания по 50лв, а коледни няма...няма пари. За облекло се надяваме поне да вземем 460 колкото ще е минималната от другата година.

# 130
  • Пловдив
И при нас точките бяха под 5 лева. Но пък трите допълнителни плащания  ни бяха по 250 лева, за Великден от няколко години ни дават премия от 60 лева и имаме коледни.

# 131
Здравейте, колеги! Имам едно такова питане, свързано с актуален въпрос. Какво е становището на онези от Вас, които преподават БЕЛ в горен курс, за проектопрограмата за 9.клас? Имате ли задача да напишете такова до няколко дни? На нас ни възложиха до сряда да сме готови с общо становище съответно за 7. и 9. клас. Интересно ми е да науча позиция на колеги от други училища.
Аз работя в СУ "П.К Яворов", гр. Чирпан.
Благодаря Ви предварително.
 П.П. За мен лично почти пълното игнориране на творби от руската литература е неуместно. Защо вместо "Робинзон" ще се изучава "Гъливер"например? Единственият аргументативен текст, който учениците израбтват, е есе. Кога ще се усвоява интерпретаивното съчинение, не става ясно. И това акцентиране върху резюмето много ме озадачава. Ако има нещо, което пропускам или не съм доразбрала, казвайте. Simple Smile

# 132
  • Луната ни пази
При нас точката беше около 6 лв. Плащанията са пълна скръб последните години.

# 133
При нас точката беше около 6 лв. Плащанията са пълна скръб последните години.
Това е една от причините да не искам да се върна към професията! Унизително е... #2gunfire

# 134
  • Ямбол
Точките са малко като стойност, но най-вероятно са два или повече пъти повече като количество. Колко точки средно събират учителите с точки по 5-6лева?

Общи условия

Активация на акаунт