Искам да кажа ... (97)_21.11-27.11.

• 54 697
  • 831
  •   1
Отговори
# 150
  • Ямбол
Белинда, не бързай да шашкаш народа. Всяка гимназия определя кои оценки ще са балообразуващи. Така че не е сигурно още кои точно оценки ще се вземат при кандидатстване.

# 151
Предлагам за балообразуване да вземат и оценките от детската градина.
Ще бъде най-справедливо.

# 152
Белинда, ама за сегашните седмокласници ли? Къде го пише, много ми е важно... Егати лудите хора...

# 153
  • София
Ами не искам никого да шашкам, просто това ни казаха днес на родителската. Блеки, не знам, сега влизам от  срещата. Нито съм чела, нито съм търсила. Класната каза, че днес са им го съобщили. Ако тя лъже, лъжа и аз. За седмокласниците не знам, моят е в шести.

# 154
  • Ямбол
Аз не казвам, че лъжеш. Точно така ще е, но това, че ще има оценките в свидетелството не следва веднага, че всичките те ще бъдат балообразуващи.
А колегите се възползват да ви го кажат, за да се стараят децата да имат високи оценки.
И аз ги плаша моите ученици с външното оценяване в десети клас.

# 155
Лили, но за сегашните 7-класници важи ли, ще влизат ли оценките от 6-ти клас?
Търсих инфо, но нищо конкретно не намерих...

# 156
  • Ямбол
За сегашните седмокласници не знам. За петокласниците съм сигурна. Много е вероятно да важи и за седмокласниците, които тази година ще получат първи основно образование в седми клас. И като такова завършване на етап, нормално е да се впишат всички оценки.

# 157

Да раздухам радостната вест, за който не е разбрал, че дипломите след 7-ми клас, вече ще се формират включително и от оценките от 6-ти, а за догодина - и от 5-ти клас. Тоест, балообразуването за кандидатстване след 7-ми клас, вече ще включва и оценките на децата ви, примерно по математика от пети клас Confused Лабавото свърши! Това по прясно спуснато от министерството инфо от днес!

Не е чак толкова прясно, на нас ни го казаха още на род. среща през септември.
Учениците, които в момента са в първи и пети клас са изцяло по новата програма, затова имаше специална род. среща на випуска преди началото на новата учебна година, да ни разясняват новите разпоредби.
     За род. срещи- мисля, че са отживелица. Всяко училище има сайт, а в днешното време на комуникации никак не е трудно да се предаде информация и без подобни сбирки

За коледните подаръци- миналата година децата си разменяха, тогава бяха в ІV клас. На моя син се падна едно момче, което е от най-ученолюбивите. Цената беше определена- до 10лв. Аз избрах хубава книга на първия чужд език, който учат децата.Мисля, че е сполучлив  подарък.
       Но си спомням, когато аз бях ученичка- всеки беше купил някакъв подарък и му беше сложил етикетче с номера си в клас. Разигра се томбола, при която всеки вади номерче и така предв. не се знае нито кой от кого ще получи подарък, нито какъв.Някак, по-весело ми се вижда, разбира се подаръците трябва да са по-неопределени, да няма "за момче", "за момиче".

# 158
  • София
Благодаря ти, Лили, това беше полезно уточнение. Защото и аз направих същата логическа връзка  и изрично попитах - това означава ли, че стават балообразуващи, при което получих отговор - да. Явно и тя толкова е разбрала. Ама то така става, като сменят правилата в сряда и в петък. И все пак - гимназията ще има възможността да реши, че балообразуваща ще е и оценката от шести клас, нали така? Дали ще се възползва от тази възможност, няма как да знаем засега. Но я има, нали? Или пак не съм разбрала нещо newsm78

Светкавица, не мисля, че говорим за едно и също нещо, но както и да е.

# 159
  • Ямбол
Светкавица - тези родителски срещи са целеви. Избира се представител/и от родителите за обществения съвет. А това се случва с гласуване.

Да, Белинда, гимназията решава коя оценка да вземе и според мен, ще се взимат оценките от 7 клас иначе стават много балообразуващите.

# 160
А каква е идеята ма този обществен съвет?

# 161
Попарихте ме Sad
Благодаря за инфото, Лили Hug
Ще говоря и с класния, а в понеделник имаме родителска от курса...

# 162
      За род. срещи за Обществен съвет съм съгласна,  няма как по др. начин да стане. Но при нас какво се получи- минава дневникът през всеки родител, да няма евентуално изненади и през това време- докато върви и обсъждането на основния проблем идват различни учители-Те се опитват да кажат нещо по предмета си, родителите ги навикват, говорят един през друг, едни демонстрират заинтересованост, други все нещо им са длъжни учителите, вкл. имаше и една майка, която се оплака, че не разбирала задачите от едно контролно...да, точно така, майката, не детето. И стана една говорилня до след 20 часа, а в резултат- нищо смислено.

Белинда, доколкото разбрах, говорим за новостите при отразяване на оценките в свидетелство за основно образование, нали? Със сигурност, випускът, който сега е V клас, ще има в свидетелството си за основно образование оценките от 5 и 6 и 7 клас, а не както досега- само от седми. Поне за нашия випуск това ще е сигурно, а за предните два- не зная.Но на нас това ни обясниха още през септември. И да, казаха, че оценката ще е балообразуваща.Въпреки, че всяка гимназия има право да реши сама.

Досега оценките по БЕЛ и МАТ от VІІ клас са били почти за всички гимназии балообразуващи. Логично е, сега тази оценка да е тази, която е отразена в свидетелството , а именно от 5,6,7 клас да е новата балообразуваща.

Последна редакция: вт, 22 ное 2016, 22:59 от Светкавица

# 163
  • Ямбол
А каква е идеята ма този обществен съвет?
Цитирам закона:
Скрит текст:
Чл. 269. (1) Общественият съвет в детската градина и училището:
1. одобрява стратегията за развитие на детската градина или училището и приема
ежегодния отчет на директора за изпълнението й;
2. участва в работата на педагогическия съвет при обсъждането на програмите по чл.
263, ал. 1, т. 8 и 9 и при обсъждане на избора на ученически униформи;
3. предлага политики и мерки за подобряване качеството на образователния процес
въз основа на резултатите от самооценката на институцията, външното оценяване – за
училищата, и инспектирането на детската градина или училището;
4. дава становище за разпределението на бюджета по дейности и размера на
капиталовите разходи, както и за отчета за изпълнението му – за институциите на
делегиран бюджет и за частните детски градини и частните училища, които получават
средства от държавния бюджет;
5. съгласува предложението на директора за разпределение на средствата от
установеното към края на предходната година превишение на постъпленията над
плащанията по бюджета на училището или детската градина;
6. съгласува училищния учебен план;
7. участва с представители в комисиите за атестиране на директорите при условията и
по реда на държавния образователен стандарт за статута и професионалното развитие на
учителите, директорите и другите педагогически специалисти;
8. съгласува избора от учителите в училището по чл. 164, ал. 2 на учебниците и
учебните комплекти;
9. сигнализира компетентните органи, когато при осъществяване на дейността си
констатира нарушения на нормативните актове;
10. дава становище по училищния план-прием по чл. 143, ал. 1;
11. участва в създаването и приемането на етичен кодекс на училищната общност.
(2) При неодобрение от обществения съвет на актовете по ал. 1, т. 1 и 6 те се връщат
с мотиви за повторно разглеждане от педагогическия съвет. При повторното им
разглеждане педагогическият съвет се произнася по мотивите и взема окончателно
решение.
(3) Общественият съвет в частната детска градина и в частното училище изпълнява
правомощието си по ал. 1, т. 4 само за средствата, получавани от държавния бюджет.

# 164
  • Sofia
Хм, съвсем се успокоих, че предпочетохме 'лабавото училище с високите оценки  Whistling. Моят син е в пети клас, до седми кой знае какво още ще измислят и променят.
И аз смятам размяната на подаръци за по-забавна,ако не се знае на кого ще се подарява.Иначе се започват едни уговорки, пазарлъци  Tired. Може да се теглят билетчета, на които да пише  момче/момиче.

Общи условия

Активация на акаунт