Искам да кажа ... (97)_21.11-27.11.

• 54 681
  • 831
  •   1
Отговори
# 180
  • Sofia
... Аз миналата година исках да сложа кутийки с домашно изработени и украсени сладки, ама не били купени, та не можело...Измества се фокусът и то в грешна посока.
Все едно,че по училищните коледни базари предлаганите сладости и солености са със сертификат  Whistling.
И аз смятам нещо за хапване за най-удачно,ама пък някои се сърдят...Миналата година купих малък коледен пъзел и някакво коледно лакомство.Моят получи и той пъзел...Ми, к'во да е- или нещо канцеларско, или пъзелче, книга никой не желае...за това почерпка на корем и това е.  Peace
Сега ще започнат коледните базари в училище  ooooh!.Досадни са ми на мен,ама пък децата се кефят и се наяждат доволно. Кой и как е приготвял сладкишите е друга тема... newsm78.Предпочитам да не си купува моят син,ама...не сме имали проблеми до сега  Praynig.

# 181
       Много весело става с викторината. Смисълът е в забавлението, а не в придобивката.

Желани подаръци децата си получават от родители и близки.В клас е по-скоро за веселбата.

Не зная защо, но ми се струва, че и коледното забавление им е толкова. Някак не умеят да се забавляват децата, все им трябва аниматор или някой да води игри, танци.Знам, че като бабичка ще прозвуча, но като цяло им гледам тържествата, дори от физиономиите на снимките личи,  че не могат да се веселят истински.

А си спомням,че когато бях ученичка , в края  на декември беше най-веселата част от годината. Пак с помощта на учители, но като цяло ние си измисляхме забавленията- рисувахме, украсявахме класните стаи.После малко музика, танци, сладки , томболи , някой мини-театър - и се помнеше с години.

Скрит текст:
Днес сутринта пуснах на детето "Лебедово езеро",че имаха някаква задача по музика в училище. Това ми напомни едно новогодишно празнуване в гимназията. Учителката по руски и момчетата- бяха малко в нашите класове- ни подготвиха изненада-сцени от "Лебедово езеро." Така се смяхме и така се забавлявахме, а не помня друг случай, при който да са ме болели ръцете от ръкопляскане, както тогава.

# 182
  • София
О, не, защото няма сертификат. Собственият ми син беше против, явно се опасяваше, че ще го обвинят в скъперничество - вместо да похарчи уговорените 10 лв., той домашни сладки ще ми слага Laughing Те че бяха с мед, лешници, хубав шоколад и пр. и себестойността им сигурно беше двойна, за труда да не говорим - това няма значение, десетте лева са важни Rolling Eyes Абе - против съм всякакви такива меркантилизации на хубавите празници Crossing Arms Ако ще се разменят подаръци, аз бих наложила да са лично правени от децата - ей това показва отношение, да нарисуваш картичката, да я надпишеш, да изпечеш сладките, да изплетеш гривна и пр. Ако ще опира до това колко оригинално родителите могат да похарчат десет лева - мерси! А най-добре нищо да не разменят. Да съберат парите, да си купят почерпки и толкова Simple Smile

Светкавица, за съжаление, моите наблюдения върху способностите им за забавление са същите, като твоите Tired Рядко им се получава.

# 183
  • Sofia
Презадоволени са ни децата, за това и не умеят да се забавляват, а и въображение липсва да си измислят интересни занимания. Днес видях деца да носят сурвачки  Rolling Eyes,рано ми се струва, но всъщнност има месец до Коледа  Peace.
Следващата седмица я прогнозират студена, дъждовна,та и снежна, а ние с младежа се наканихме да гостуваме на моите родители в Добрич. Окъсняхме тая година  newsm78.
Гумите ще сменям днес.

# 184
Аз нямам очаквания за подарък, но ако са приети 20 или 25 лева, за тази сума, все нещо интересно може да се намери. Белинда, не коментираме това, поне аз не. Аз избирам подаръка, за да зарадвам детето, което и да ни се е паднало.
Преспапието го сложи под елхата и даже ще ни радва и тази година.
Но има гадни деца, не може в торбичка за 4 лева да сложиш банан, защото на някой са му клепнали ушите... Затова е добре, тази томбола да се тегли в деня на размяна на подаръците.

Имам спомен от томболата ни в училище как една година половината клас носеше "Не се сърди, човече", а другата половина книжка  Laughing И тогава и сега е едно и също, за толкоз пари, такъв подарък Peace

Гена, в тези пазари синът ми участва от 5-ти клас. Децата подхождат отговорно според мен. Когато трябва да направим каквото е заявил отиваме в магазина да напазаруваме - "Госпожата каза: Пресни продукти", не че аз ще сложа други, но детето иска само да отидем да ги купим от магазина. Там чете етикета кога е произведено и до кога е годно. Не вярвам, някой нещо развалено да сложи. И въпреки, че той носи, аз също му казвам да не си купува от другите...

# 185
Да кажа как миналата година за Коледа мина тържеството/викторината/състезанието в класа на щерката. Тогава 4 клас и последен срок им оставаше с класната. Ние, родителите имахме задачата да купим подаръците. Тъй като имаше и състезателен характер се разбрахме за общи награди за класа- футболна топка и настолни игри, второ място- баскетболна топка и обръчи, трето- волейболна топка и въжете за скачане. Всичко остана в класната стая за целия клас. После имаше и почерпка- пак със събраните пари. Всеки си щъка в стаята и си говори с родители, деца, учители. Имаше и специална маса за по- малките братчета и сестричета и те да рисуват, пишат задачи и да не пречат, докато върви състезанието. Децата имаха шапки с  различни цветове и сформираха отборите. Имаше и отбор от родители(- на момента се избраха, това за нас беше изненада) който също решаваше задачите наравно с тях. После всеки капитан излизаше пред дъската и  казваше решението, как, защо....много смях, тайно подсказване..... Децата, който бяха получили грамоти за творчество посветено на Коледните празници си казаха стихотворенията, показаха наградените картички и всички бяха доволни. Лични подаръци никога не са разменяли. Така има равноправие с общите подаръци и няма недоволни деца и родители.
Коледния базар ми е друга бира. И там взимам участие. Нема лабаво!

# 186
Ако ще се разменят подаръци, аз бих наложила да са лично правени от децата - ей това показва отношение, да нарисуваш картичката, да я надпишеш, да изпечеш сладките, да изплетеш гривна и пр. Ако ще опира до това колко оригинално родителите могат да похарчат десет лева - мерси! А най-добре нищо да не разменят. Да съберат парите, да си купят почерпки и толкова Simple Smile

Светкавица, за съжаление, моите наблюдения върху способностите им за забавление са същите, като твоите Tired Рядко им се получава.

И аз съм много "За" ръчно изработени подаръци, особено за най-малките.В момента в проект "Твоят час" по-талантливите в изкуството деца изработват кукли и играчки заедно с учителката по ДБТ и рисуване.. Видях някои неща-прелестни са! Такъв подарък с удоволствие бих подредила в дома си.

Тъй като не всички деца са сръчни, може и да са купени, но наистина- символични. Украшение за елха- според мен е хубав подарък. Друг хубав подарък за мен е книгата. Дори и да се помръщи детето, все в един момент ще я разтвори .

Както писах, миналата година се падна да подаряваме на най-ученолюбивото дете и затова му купих книга на първия изучаван чужд език. В книжарницата имаше цяла поредица различни, дори взех в един момент да ги броя- 26 бяха, децата са 28.Точно между 7 и 10 лв, с твърди корици и прекрасни илюстрации, повечето- от популярни автори за деца.Замислих се, дали да не предложа, вместо размяна- да се купят 28 книжки и да се тегли томбола за тях. Но, колкото и да ми е неприятно да го кажа- първо си представих физиономията на родителите.

# 187
  • Ако искаш да бъдеш щастлив, бъди!
Благодаря за загрижеността, момичета, няма истински проблем, само рутинно изследване, което се прави в болнична обстановка.

За тази размяна на подаръци съм със смесени чувства (включвам се в разговора, защото и на мен ми предстои в една група приятелки). От една страна има приятно вълнение, особено при децата, какво ще получиш, а във възрастта на първите трепети сигурно и с кого ще си разменяш, но от друга е съмнението дали ще улучиш вкуса на другия, дали нямада го разочароваш. Пък и твоето собствено разочарование, ако подаръкът не те радва. Има и трета страна - получаваш нещо, което не те е зарадвало, не ти върши и работа, но понеже е от близък човек, сърце не ти дава да го хвърлиш. Аз лично не съм човек на веществените спомени - нямам такава кутийка, в която да има разни "спомени", нито обичам да държа из къщата сувенири и да им бърша праха, но въпреки всичко ми е свидно да изхвърлям, поне не в началото, след години - може. И това ми е проблем.
Децата нямат такива скрупули, слава богу. При тях обаче наистина е важно да се зарадват, иначе за какво е цялата разправия. Но неминуемо ще има огорчени, такъв е животът...На едни се пада нещо хубаво, на други - не.
Присъствала съм на разговор на тийнейджъри и го имаше изречението "дано не ми се падне едикой-си, той прави страшно тъпи подаръци.
А моите собствени деца навремето ме бяха попитали дали не мога да кажа на една много близка роднина, че няма нужда да им прави подаръци Joy

Белинда, много ми хареса написаното от теб.

А моята тринайсетгодишна госпожица обожава коледните базари, защото сама прави кекс (беше на 7 години, когато започна да го прави съвсем сама, аз само го изваждах от фурната, да не се изгори) И нейният кекс, моля ви се, вече е "най-популярният" в училището, всички искали от него и "просто не знам колко кекса ще трябва да правя тази година, за да стигнат", тюхка се тя много сериозно, а всъщност се пръска от радост и гордост.

Последна редакция: ср, 23 ное 2016, 10:34 от svetal4o27

# 188
  • sofia
Значиии, и чаши не купувайте за подобни томболи. Една съученичка на малкия се била разплакала. А на мен това ми беше една от идеите и срещнах яростен отпор. Толкова обичам всякакви чаши и си мисля, че всички са като мен  Laughing
Моите приятелки пък много си харесаха чашите.
Купувал е слушалки-тапи, ключодържатели с някаква закачка (фенерче или друга простотийка). Момиче може и да се изкефи на тефтер и преспапие, ама момче, едва ли.
Белинда, моят много цени храната. Щеше да се зарадва на сладки  Laughing От базарите даже рецепти търси.

ПП:Украшението си беше откровено грозно и отбий номер, а аз обичам такива неща.

# 189
Имам много тъжен спомен от размяната на подаръци в училище. Нямахме възможност да купим нещо хубаво, нито аз, нито брат ми, не по десет, двадесет, по 5 лева нямахме. Майка едва ни изхранваше за Коледа, празници, подаръци дума не е ставало. С ужас чаках деня за размяната.
Майка ми сложи някаква книжка, да беше погледнала обаче, че е надписана.... Всички ми се подиграваха, никой не искаше идната година да си разменя с мен. И сега като се сетя ми става мъчно.
Разказвала съм това на Мария хубаво да си помисли, дали да се цупи на подарък от левчето, защото в някои случаи не е въпрос на желание, а на не възможност. И на мен сега десет лева ми се виждат нищо, но ако работя само аз и месечния ни бюджет е 450 лв, а имам две деца ще бъде различно.
Аз съм за почерпка, всеки да направи или купи нещо, според възможностите си и да се повеселят в стаята. Вероятно съм предубедена, заради горната случка.

# 190
  • Някъде там
Добро утро.
И аз съм против размяната на подаръци за високи суми но уви и при нас винаги са се разменяли и тази година ще е така.15 лева е сумата(за мен 30) тази година. В тези размени моите винаги са били разочаровани,защото на едната подаръка винаги беше по хубав и по интересен от на другата.И все се случваше така че Дани беше ощетената.3 години и подаряват керамични чашки в кутийка.Предполагам сте ги виждали.Струват 6-7 лева а сумите за подарък са били от 10 до 15.
За това не ми харесва тази размяна но децата си я искат,дори сега в 8 клас в гимназия...За съм тези ръчни неща символични но както казах и преди Коледа е упорочена и празника се превърна в кич..това се случва и с целта на подаръците.
И в този ред на мисли..идеи за подарък до 15-20 лева за момче на 15? За момиче по лесен избор но за момче... Rolling Eyes

# 191
  • София
Аз съм против ръчно изработените подаръци. Не всяко дете има желание или може да направи нещо подобно и съответно родителите трябва да впрегнат усилия, което е тъпо.
За мен най-добрите варианти са два. Или подарък до 20-25 лв или нищо. Когато подарявам, мразя да отбивам номера. Сори, но до 10 лв нищо читаво не може да се купи, а разни половинчати изпълнения не са ми по вкуса.  Grinning
Почерпката също е много удачен вариант.  Peace
В училището на дъщеря ми сигурно отново ще има коледен базар, заради който се потрисам отсега.

# 192
  • Някъде там
Жаки, много кофти история,и не в теб и вас е била вината,просто никога не се мисли за всеки по отделно а като цяло.А при нас възможностите на децата които подаряваха чашка бяха доста големи.Все деца на бизнесмени бяха,не е било от липса на средства,защо са го правили не знам Rolling Eyes Много ми беше мъчно да гледам нацупената и физиономия с думите..пак чаша мамо. Sad

# 193
  • София
Коледните базари и размяната на подаръци в училище (а и в работата, понеже и това правим ...) никак не ги обичам, а съм върла любителка на Коледа.

Зарадвах се като прочетох, че чак другата седмица се разваля времето, защото утре заминаваме за дълъг уикенд в Разлог и щеше да е неприятно да ни вали. В този ред на мисли, дайте ми идеи за книги, които да си сваля за почивката - иска ми се нещо леко, женско, по възможност за жени, които променят драстично живота си (хич нямам претенции, а  Laughing).

# 194
  • Mediterraneo
Аз пък с нетърпение чакам тазгодишния коледен базар в училище. Миналата година меденките на ММ обраха овациите и бяха разпродадени на момента. Тази година май сама ще се трудя по въпроса, ама се надявам да се справя!
Тук подаръци не се разменят, и слава Богу! Поне в класовете на двете няма такава практика. Но не мисля, че изобщо я има, понеже тук по традиция подаръци не носи Дядо Коледа, а Рейес магос, които се посрещат на 6 януари.
А, ето Жаки е споделила преживяно. Точно това налага определянето на ниска граница на бюджет. Едва ли семейството на всяко дете може да отдели 20-25 лева за подарък на другарче и то точно покрай празниците.

Общи условия

Активация на акаунт