Идеи за стартиране и развитие на бизнес 24

• 143 924
  • 752
  •   1
Отговори
# 165
Би ли споделила как направи тези сметки, че не мога да докарам нито процентите, нито килограмите?

# 166
Печалбата е на годишна база. Ако вложиш 5000, а спечелиш 15000 са 300% печалба.
За килограмите дано да успея да обясня:
- печалба 1500лв +  400лв наем (примерно) + поне 100лв други разходи. До тук 2000лв.
- ако да кажем надценката ти е 100%, трябва да продадеш стока за 4000лв, за да останат 2000 за разходи.
- разделяме 4000лв на 21 работни дни и се получава около 200лв оборот на ден. Което според мен е между 10кг-15кг при средна цена 13лв/кг. Скъпите ядки са по 30-тина лева, но фъстъците са към 6лв, а семките и по-малко.
- сложи си и едни 5%-10% брак
Не че такъв оборот не е възможен, но трябва наистина добра локация, за да потръгне бързо.

Не приемай това, което пиша като критика, а по-скоро като разсъждения по въпроса. Peace

# 167
Хахаха, виждам, че мен се "зачекнали" с нулевите познания и 1500 лева доход  Hug Ами така си ги представям нещата и такива ги искам. А човек може и да постигне това, което иска, нали?  Flutter  Може и да не може, но може и да може. Магазинчето за ядки ми беше подхвърлено като идея от приятел, който сподели, че в техния район няма такова. Не смятате ли, че това е свободна ниша? Защо да не се възползвам? Целта ми, аз и преди го бях писала мисля, не е да печеля хиляди от първия месец. Целта ми е да продавам КАЧЕСТВО. И след него си мисля и се надявам, че ще дойдат и клиентите, съответно и приходите. Какво бих целяла с това магазинче ли? Ами често ми се е случвало да си купувам ядки отнякъде, но те гранясали. Не знам до начин на съхранение ли е, по начално лоша стоки ли, но ми се е случвало. И сега имам страх да си купувам ядки. Даваш немалко пари и получаваш горчив вкус. И бих искала магазинче с вкусни и качествени ядки. Освен това си имам един коз, който би привличал още клиенти, но не му е тук мястото да го обявявам  Mr. Green

Освен това, темата е дискусионна. Това, че някой се е допитал за съвет и че разполага с 5000 лева, не значи, че се е хвърлил през глава да "прави бизнес". Аз лично съм в етап на проучване. Търся си нишата. Понеже в момента съм ангажирана главно с лични неща, не ми остава време да си направя проучване, както на мен ми се иска и затова все още не предприемам нищо. Но ще настъпи и това време. В крайна сметка затова се нарича "предприемач", защото човек "предприема" нещо.

В постът Ви, Петкова, има много важни и смислени въпроси, които ако човек си ги зададе, би си изяснил немалко неща. Но тонът на моменти е малко, лично усещане, обиден. Не ми е приятно да ме вкарват в графата на хора с "мислене на работник , а не на предприемач". Звучи обидно, разбирате ли? Винаги има начин да се каже по-меко и по-деликатно. Аз лично работя в добре заплатена сфера, но работата не ми доставя удоволствие. Затова се опитвам да си "измисля" нещо. И да, вярвам, че нещата се получават с мислене. Нямам гениалната идея, която да развия, но съм в търсене на "нещо". И това "нещо" скоро ще изплува.  Peace Засега обмислям, сравнявам, отхвърлям, претеглям, изчаквам. Не бързам.

Споменали сте и магазини втора употреба. Замислям се и за такъв бизнес.  Flutter Не ГЛАВНО, защото "има пари", а защото самата аз от два месеца съм пристрастена към тези магазини. Гардеробът ми никога не е бил толкова добре "зареден", с разнообразни дрехи, цветове и модели. За разлика от години, в които съм заделяла цял работен ден, за да си купя нещо, и не съм успявала. Затова, искам да разпространя това нещо. Но виждам разни проблеми в този тип магазини, които мен ме отказват да се върна там. Тези "проблеми" бих борила. Много често бизнеси се започват точно по този начин. Особено с моята сфера: "Това не ми харесва по този начин. Искам го по мой си начин". И така таргетираш хора като теб. Дали са много или малко, не знам дали може да стане с прочуване. Най-вероятно го пише в дебелите книги, които споменавате, но предпочитам "да си блъскам" главата. Предпочитам да се сблъскам челно с това.

Тръгнах да пиша в темата един дискусионен въпрос, който си задавам от известно време насам, а как се разви поста ми с последните два в темата. Ето, Петкова, може да помогнете тук с мнение, защото все пак сте човек с 10 години опит и най-вероятно има какво да кажете по въпроса Hug Та, виждам доста пустеещи помещения в района, в който живея. Имало е опити за "бизнеси", но са затваряли след 2-3-4 месеца. Мястото е от тип затворен комплекс и се разчита само на живущите там. Имало е опити за плод-зеленчук, хранителен магазин, химическо почистване, магазин за перилни препарати. Но не потръгва. Хората, в това число и аз, предпочитат да пазаруват в големите хипермаркети, или в по-големите магазини в комплекса. Място за по-малки няма. Купувала съм си от тях нещо инцидентно, не съм им ставала редовен клиент. Явно така и с другите живущи наоколо. И така се стига до фалит.

Та, да се върна пак на тези помещения. Смятате ли, че всяко едно място може да бъде разработено, че да носи печалба? Дали просто проблемът с фалиралите вече фирми не е бил, че не са намерили "правилния" бизнес? Опитвам се да измисля на какъв тип магазин/услуги бих се зарадвала, ако открият тук, но не се сещам. Пазарувам от хипермаркети или от по-големите в района. Но бизнес, който предлага услуги, мисля, че няма шанс в нашия комплекс. Какво е вашето мнение? Има ли пътници за всеки влак, съответно, бизнес за всяко помещение?  Laughing

На примера с 1500лв. реагирах още по-силно заради това, че бизнеса ми е главно с ресторантьори, на които продаваме услуги и продукти . Нуждата от услугите /консултации и изграждане на концепция,обучения ,събития и визия / се поражда освен от нужда за нови хоризонти и от много грешна представа . Пиша го , защото е много подценяван като работа и ангажимент бизнес от хората, а всъщност изисква цялата ти енергия и време ,и  средства , отношение  и пълно отдаване . Човек може да постигне всичко ако работи достатъчно много за него . В поста не си представяше така нещата , а по-скоро доход , който да върви и без много от твоето присъствие .

Липса на качество има в почти всички услуги в България , затова свободна ниша е всичко , в което може да добавиш полза за потребителя, достатъчно голяма че да плащат за нея . Тъй като , за да стане бизнес от идеята ще е необходимо много отдаване от твоя страна , като време, средства и труд , затова моя съвет е помислиш кое те радва толкова много , че да ти помогне да продължиш в трудните моменти и да има смисъл за теб .

За тона ми - игнорирайте го ако може да си вземете нещо полезно ок , ако не здраве да е . На мен лично в годините ми помогна страшно много човек , който никак и за нищо не ме щадеше .Не ми беше приятно , но беше най-полезното нещо което ми се случи . Колкото по-рано се научим да отсяваме полезното за нас без да скача много егото - толкова по-добре . Познаването на това как мисли работника е от полза после , ще си разбирате персонала по-добре и ще знаете какво да предприемете , че хем да им помогнете да порастнат , хем да работят за бизнеса . И това не е обидно , а е бонус , просто минете на следваща стъпка .

За затворения комплекс - какви са хората , предполагам с възможности , но колко ? Средна класа или с повече доход . Ако хората са с доста по-добър доход значи най-вероятно ценят времето си . В такъв случай бих помислила за услуги , които да им подобрят ежедневието и да не ги ангажират - може да бъде и сбор от менажиране на домакинството -почистване , грижа за домашни животни , пазаруване , организация за гости - пазар , меню , дори и готвач . Магазин също би имал успех , но от новия тип - с проверени мандри , био храни , меса и млека от малки производители .Там бих правила дегустации , готвене по режими , кетъринг по домовете , представяне на чисти продукти за домакинството - препарати , козметика дори . Бих им правила и нещо като нюзлетър с нови продукти на пазара , заедно с информация за тях - кое за какво е подходящо , дори да ги вкарам в рецепти . Може да пробвате и да разработите седмичното им меню за храна и спрямо това да планирате зареждане , събития и доставчици . Но най- умното нещо е да ги питате от какво имат нужда . Ако отделите това време за контакти  и разговори те сами биха ви насочили , ще съберете база данни и ще създадете така необходимите ви контакти за после .

Също така това е само една част от идеята - всичко това трябва да може да работи и извън комплекса -план Б . Ако напипате нуждите им може да разработите доставки и обслужване и на много други места . Колко са потенциалните потребители , голям ли е комплекса ? Колко деца има ? Всяка идея може да се доразработи и през децата - уъркшопи и забавления за тях . Винаги мислете как да показвате отношение към клиента . В семейство с деца - към децата , при двойки - към жената и т.н.

За темата - да дискусионна е , просто преди имаше много полезни идеи и потребители които предизвикваха аудиторията към различно мислене и подготовка . За мен беше много полезно да чета постовете , прочетете старите теми и ще видите разликата ако искате .Има много хляб в писанията назад . Успех и поздрави

# 168
Здравейте!
Чета темата отдавна, сега идвам с питане:
Има ли някой от Вас, който да се занимава с туризъм - и по-точно туристическа агенция?
Имам идея, която засега е в застой, но проучвам варианти за осъществяването й.
Благодаря предварително на включилите се  bouquet

# 169
Имам близки в туроператорска фирма. Не знам дали ти върши работа, но мога да поразпитам нещо.

# 170
Здравей, Мира! Благодаря ти, но вече получих отговор на въпросите си, четейки наредбата.
Успех в начинанията на всички!

# 171
Здравейте, специално се регистрирах за темата. Живея в едно село в чужбина. В момента училището на сина ми се разраства (беше само до 4-ти клас),  сега става до 9ти.Има голям наплив,  защото в големия град и близките села всичко е запълнено. Селото се развива много бързо,  тече голямо строителство и много нови семейства млади идват тук. Имам идея за частна занималня (тук е до 4 ти клас само),  но не знам добре езика,  а и помещение нямам. Книжарница също, но и там помещение....

# 172
Здравейте,
Искам да отворя малко заведение за вегетариански сладкиши. От години правя най-различни неща за близки, готвила съм също за програми и събития, дори на фермерски базар излизах. Ще ми се вече да си имам мое малко място, където да произвеждам продуктите. Какво бихте ме посъветвали, гледам наемите в София в центъра са доста високи, около 1000 лв и нагоре, а аз не разполагам с много голяма сума.

# 173
Здравейте,
Искам да отворя малко заведение за вегетариански сладкиши. От години правя най-различни неща за близки, готвила съм също за програми и събития, дори на фермерски базар излизах. Ще ми се вече да си имам мое малко място, където да произвеждам продуктите. Какво бихте ме посъветвали, гледам наемите в София в центъра са доста високи, около 1000 лв и нагоре, а аз не разполагам с много голяма сума.

Бих те посъветвала първо да прочетеш обстойно наредбата с изисквания за такова заведение. Така ще направиш сметка какво ти е необходимо. След това добър бизнес план с всички разходи.

# 174
Да, наредбите отдавна са изчетени, но както и да го смятам, поне 10 000 като за начало ще трябват, а може и повече.

# 175
  • София, Bulgaria

gkpetrova е много права, аз също чета от време на време и от базата на моя опит 20г. в търговията и услугите, мога да кажа, че за успеха на каквото и да е се иска много работа, креативност и бизнес план.
Последните 10г. съм в сферата на недвижими имоти и за мен това е най-добрия бизнес. Първо, защото това е един много млад пазар с голям глад за качество. Второ качества и умения се трупат цял живот, а това е бизнес, при който колкото повече време минава, толкова повече той работи за теб, но само и единствено, ако си работил целенасочено и с идеята, че изграждаш бизнеса си стъпка по стъпка. За около 3г. може да станеш първокласен брокер. На пазара има два вида компании. При едните брокерът е просто служител, а при другите брокерът е партньор, които изгражда собствения си бизнес. Да, започва като брокер, но има възможност да избира според собствените си амбиции и качества, да стане партньор, да изгради собствен екип, да отвори самостоятелен офис  под бранда.  Това е много различно и от " хайде да си отворим агенция" , макар че някои правят точно това, но е много по-ценно и полезно да си част от екип с общи цели и идеи. Всеки има своите лутания, възходи и спадове, когато си част от отбор, да се изправиш е много по-лесно.

В тази сфера последните 6 години научих страшно много и си давам сметка, че ако знаех това преди 20г. някои от бизнесите ми, от които съм се отказвала в последствие щяха да са много по-успешни. Защото независимо, какво продаваш...ядки, дъвки, книги или имоти някои неща са валидни винаги: не чакай хората да те намеря, а ти търси хората; винаги давай добавена стойност към услугата си; цел, план, работа и себеотдаване на 200%, ако наемния служител дава 100% от себе си, ти като собственик трябва да даваш 200%; стоейки в зона на комфорт е най-пагубното нещо за всеки предприемач и още много мога да пиша, но да не ви досадя.

# 176
Здравейте  bouquet Отдавна ми се върти една мисъл в главата и се чудя дали да се захвана. newsm78 Аз много поръчвам от английски сайтове дрехи,в моя град няма посредник и трябва да се плаща и доставка на Еконт ,а знам ,че има интерес от доста хора.Искам аз да бъда посредник.Някой занимавал ли се е с такъв бизнес?Как става плащането на такива сайтове,защото някои казват,че трябвало с английска карта да бъде,да не бъдело служебен адрес ,адрес на склад или подобни...
Моля някой,ако има опит да сподели. Peace

# 177
Здравейте, специално се регистрирах за темата. Живея в едно село в чужбина. В момента училището на сина ми се разраства (беше само до 4-ти клас),  сега става до 9ти.Има голям наплив,  защото в големия град и близките села всичко е запълнено. Селото се развива много бързо,  тече голямо строителство и много нови семейства млади идват тук. Имам идея за частна занималня (тук е до 4 ти клас само),  но не знам добре езика,  а и помещение нямам. Книжарница също, но и там помещение....
Кое село/град , държава ?От бг няма как да знаем какви са изискванията там

# 178
Здравейте  bouquet Отдавна ми се върти една мисъл в главата и се чудя дали да се захвана. newsm78 Аз много поръчвам от английски сайтове дрехи,в моя град няма посредник и трябва да се плаща и доставка на Еконт ,а знам ,че има интерес от доста хора.Искам аз да бъда посредник.Някой занимавал ли се е с такъв бизнес?Как става плащането на такива сайтове,защото някои казват,че трябвало с английска карта да бъде,да не бъдело служебен адрес ,адрес на склад или подобни...
Моля някой,ако има опит да сподели. Peace
Ами на 1во време трябва да имаш адрес в УК, където да си събираш стоката, след това от там да ти я изпращат  палетизирана към твоя град и оттам да си я раздаваш на хората...

Иначе как си го представяш по точно  newsm78

Като поръчваш много от английски сайтове би трябвало да знаеш с какви карти в кои сайтове се плаща.

# 179
tomeva, зная, че браншът на недвижимите имоти е специфичен, но ще се радвам да споделиш опит. Мисля, че можеш да дадеш много ценни съвети на започващите бизнес!  Simple Smile

Общи условия

Активация на акаунт