Задължително ли е здравното осигуряване?

• 29 262
  • 377
  •   1
Отговори
# 225
  • София
Моделът лесно може да се приложи. Въпросът е кой ще плаща.

Всички.

Скрит текст:
Лично аз смятам, че солидарната система е по-справедлива за обществото като цяло. За малко запознатите, НЗОК покрива скъпоструващи медикаменти от най-ново поколение, които дори държави като Полша не покриват.
Справедлива е, но когато плащащите са по малко от ползващите, тази справедливост се губи.
Скрит текст:
Вноските, които се правят като цяло не покриват разходите на НЗОК и по тази причина тежестта на плащащите се увеличава, а това увеличение не може да бъде безкрайно. В един момент никой не получава това, от което има нужда като цяло, а част от него, останалото се плаща допълнително от нуждаещия се.
Тези, които мислят системата, те трябва да решат как ще се ползват парите и как ще бъде организирана работата, за да няма източване т.е. крадене.

ПП Системата на пръстови отпечатъци беше едно очевидно харчене на вятъра. Сигурно има и други подобни "разходи", които са с добри намерения, но към момента не са наложителни.
Именно.

# 226
  • София
Апаратите за сканиране пръстови отпечатъци струват 305 100 000 лв. Тях кой ще ги плати?

newsm78 newsm78 newsm78

"Едно устройство четец струва около 300 лв. – за цялата страна са 20 000 броя, общата им цена е към 6 милиона лева." https://trud.bg/%D0%BC%D0%B0%D1%85%D0%BD%D0%B5%D1%82%D0%B5-%D0%B … 0%BE%D0%BB%D0%BD/

Харесват ми тези очила, които умножават всичко по 50. За цици действат ли?

# 227
  • София
В началото и аз бях възмутена от идеята с пръстовите отпечатъци, но след като видях данните относно спестените /наши/ пари, след въвеждането и, не съм против вече.
Смятам, че това май-май ще се окаже единственият начин да се спре източването. И дори ако имах правомощията, бих стигнала доста по-далеч - пръстов отпечатък ще има във всеки болничен кабинет. За съжаление на тази мисъл ме навежда собственият ми опит, преполагам, че всеки от вас, преминал през болнично лечение, ще ме подкрепи - в епикризата накрая виждаш изписани куп изследвания, от които свят ти се извърта. И когато си поисках амбулаторните листове от т.нар. "консултации", на отделението свят му се завъртя и им отне половин ден да си оправят бакиите.

Зина, не съм ти подминала въпросите относно покритието на фонда - две колежки родиха, но не мога да се сетя колко месеца след сключването на договора. Ще питам. При една приятелка пък, направиха смяна на фонда само дни преди да роди, и специално бяха питали за нейният случай - избор на екип, ВИП стая и т.н., което и се покриваше от предния фонд и тя искаше да ползва - нямаше праблем в новия фонд, всичко и беше покрито.
Едно от изискванията на фондовете тук е да си задължително здравно-осигурен, т.е. така или иначе нямаш избор дали да се откажеш от ЗК.

# 228
Апаратите за сканиране пръстови отпечатъци струват 305 100 000 лв. Тях кой ще ги плати?

newsm78 newsm78 newsm78

"Едно устройство четец струва около 300 лв. – за цялата страна са 20 000 броя, общата им цена е към 6 милиона лева." https://trud.bg/%D0%BC%D0%B0%D1%85%D0%BD%D0%B5%D1%82%D0%B5-%D0%B … 0%BE%D0%BB%D0%BD/

Питай Москов

# 229
В началото и аз бях възмутена от идеята с пръстовите отпечатъци, но след като видях данните относно спестените /наши/ пари, след въвеждането и, не съм против вече.
Смятам, че това май-май ще се окаже единственият начин да се спре източването. И дори ако имах правомощията, бих стигнала доста по-далеч - пръстов отпечатък ще има във всеки болничен кабинет. За съжаление на тази мисъл ме навежда собственият ми опит, преполагам, че всеки от вас, преминал през болнично лечение, ще ме подкрепи - в епикризата накрая виждаш изписани куп изследвания, от които свят ти се извърта. И когато си поисках амбулаторните листове от т.нар. "консултации", на отделението свят му се завъртя и им отне половин ден да си оправят бакиите.

Зина, не съм ти подминала въпросите относно покритието на фонда - две колежки родиха, но не мога да се сетя колко месеца след сключването на договора. Ще питам. При една приятелка пък, направиха смяна на фонда само дни преди да роди, и специално бяха питали за нейният случай - избор на екип, ВИП стая и т.н., което и се покриваше от предния фонд и тя искаше да ползва - нямаше праблем в новия фонд, всичко и беше покрито.
Едно от изискванията на фондовете тук е да си задължително здравно-осигурен, т.е. така или иначе нямаш избор дали да се откажеш от ЗК.

Не навсякъде е задължително да си осигурен към касата, за да ползваш здравен фонд(застраховка). Разбира се минаваш на частно здравно застраховане и има оскъпяване на премията, примерно 50% за болнично лечение, 25% за амбулатория(доболнично). Задължителният елемент идва, за да си "законен", понеже е задължително да се внасят осигуровки.

# 230
  • София

newsm78 newsm78 newsm78

Питай Москов

Москов в интервютата говореше за още по-ниска цена от 300 лева на устройство, а линкът, който сте постнала е на апарат за снемане на отпечатъци в полицията и на граничния контрол в САЩ, очевидно Вие не правите разлика между устройство за пръстов идентификатор (каквото има на повечето мобилни телефони)  и скенер за снемане на отпечатъци. Нищо ново като гледна точка, но много удобно на лекарската мафия и на БСП.

Така и не получих отговор за очилата, умножаващи по 50.

# 231
 Laughing Това спестяване е само по думите на Москов и Ваню Шарков, що ли някакси не им вЕрвам какви ми ги плещят

# 232
В момента може ли да се възстановят здравните права ?

# 233
  • София
В момента може ли да се възстановят здравните права ?
Винаги може като се платят невнесените задължения за последните 5 години.

# 234
5 години  назад ????  Това са около 1000 лв.
В такъв случай е по-изгодно в частен фонд.

# 235
  • София
Скрит текст:
При мен нещата стояха точно така. Смени се фондът 2 месеца преди да родя и нямаше проблем.

# 236
  • Ямбол
Laughing Това спестяване е само по думите на Москов и Ваню Шарков, що ли някакси не им вЕрвам какви ми ги плещят
Аз пък вярвам. Никога ли не си виждала и чувала как се източват пари от касата?

# 237
Ще бъде интересно новия министър какво ще измисли.
Може  да случим на нормален.

# 238

Simple Smile Simple SmileЧувала съм чувала съм и за едни турски ваксини съм чувала, една далаверка за няколко милиона с последничеството на Местан, ама ти си им вярвай.

# 239
В кое вярваш, че пръстовите отпечатъци ще спрат корупцията или че вече /това е много условно/ се спестява по 1 млн. на месец?
Едно мнение на човек работещ в зравеопазването, абсолютно произволно ТУК

Общи условия

Активация на акаунт