Работа, CV-та, HR-и, съвети - 56-та тема

• 48 488
  • 751
  •   1
Отговори
# 75

Според вас  какъв е нормалния период през който трябва да се обучи нов човек на ново място?

Месец,два,по-малко,повече....Различни са случаите разбира се.
Например-
Нова работа ,но е работил същото.
Нова работа,нови са дейностите и задачите,не е работил такъв тип работа досега.

# 76
Благодаря, страхотна информация все още не съм решила нищо, очаквам още един отговор до края на тази седмица , стара мечта ми е работа свързана с недвижими имоти.  Rolling Eyes

Не съм в сферата ,но все пак ще те посъветвам ако ще се хващаш с тази работа,глгедай да е  в голяма агенция,не някави малки измислени.Също така тук няма сигурни доходи,трябва да си подготвена.Също много контакти,много обкаляне,звънене на телфона ти.Ако обичаш такъв тип дейност е ок.
Търсихме апартамент,наблюденията са ми от другата страна,но доста понаучих за брокерската дейност.
Конкретно скоро разбрах за една от фирмите за моя град-два месеца се работи без заплата,после май някаква ниска или нещо такова..също така някои от брокерите съвместяваха брокерска дейност със друга.

# 77

Според вас  какъв е нормалния период през който трябва да се обучи нов човек на ново място?

Месец,два,по-малко,повече....Различни са случаите разбира се.
Например-
Нова работа ,но е работил същото.
Нова работа,нови са дейностите и задачите,не е работил такъв тип работа досега.

В рамките на изпитателния срок - основните задачи и задължения. Усъвършенстване - през цялото време!  Mr. Green

# 78
Значи шест месеца?

Има ли друг изпитателен срок на който назначават?.При мен винаги е било шест месеца.

Да ви питам и за още нещо-може ли да си искам пробен период ,на новата евентуално работа,преди да се сключи договора-напримен -един ден,или седмица?,Доколко е нормално това,практика ли е,често срещано или не толкова,как ще го изтълкуват от ЧР?

Последна редакция: вт, 29 ное 2016, 20:14 от Аktivity

# 79
Значи шест месеца?

Има ли друг изпитателен срок на който назначават?.При мен винаги е било шест месеца.

КТ: Трудов договор със срок за изпитване

Чл. 70. (1) (Изм. - ДВ, бр. 100 от 1992 г.) Когато работата изисква да се провери годността на работника или служителя да я изпълнява, окончателното приемане на работа може да се предшествува от договор със срок за изпитване до 6 месеца. Такъв договор може да се сключи и когато работникът или служителят желае да провери дали работата е подходяща за него.
(2) (Нова - ДВ, бр. 25 от 2001 г., в сила от 31.03.2001 г.) В договора по ал. 1 се посочва в чия полза е уговорен срокът за изпитване. Ако това не е посочено в договора, приема се, че срокът за изпитване е уговорен в полза и на двете страни.
(3) (Предишна ал. 2 - ДВ, бр. 25 от 2001 г., в сила от 31.03.2001 г.) През време на изпитването страните имат всички права и задължения както при окончателен трудов договор.
(4) (Изм. - ДВ, бр. 100 от 1992 г., предишна ал. 3 - ДВ, бр. 25 от 2001 г., в сила от 31.03.2001 г.) В срока за изпитването не се включва времето, през което работникът или служителят е бил в законоустановен отпуск или по други уважителни причини не е изпълнявал работата, за която е сключен договорът.
(5) (Нова - ДВ, бр. 25 от 2001 г., в сила от 31.03.2001 г.) За една и съща работа с един и същ работник или служител в едно и също предприятие трудов договор със срок за изпитване може да се сключва само веднъж.

Знам за случаи с изпитателен срок от 3 или 4 месеца, вкл. и за сключване на договор без изпитателен срок. Стандартно работодателите предпочитат максималния срок - 6 месеца, често уговорен в тяхна полза. Това са моите наблюдения поне.

# 80
Това е масимално допустимият от закона. Но той се дава не според това, че обезателно толкова е времето, необходимо, за да се научиш. Просто е най-дългият срок, в който работодателят си запазва правото да ти бие шута без обяснения.

# 81
Зависи от работата. Едно е за продавачка /предполагам изпитателният срок е не повече от месец/, друго е за готвач, трето - за финансист например.
Ако до края на изпитателния срок не си усвоил основните си задачи, то значи не си си на мястото.  Peace

# 82
Разбрах,изясних си нещата благодаря bouquetОсобено полезно  ми беше извадката от КТ.

А след като те одобрят на интервю,може ли да поискаш да те запознаят с бъдещите ти колеги?Преди да си приел работата.Аз лично бих искала да работя сред млад колектив,ако колектива е на пенсионна възраст,тов аби ме спряло.Но как да рабера колегите ми какви са?На интервюто сякаш няма как да питаш и за колегите си? newsm78 newsm78какви са Rolling Eyes

# 83
Аktivity, по моя скромен опит всичко е до късмет. И с колегите, и с работата!

В предишната ми работа още на интервюто питах за някои неща, които биха ме спряли да започна. Беше ми казано, че в няма такива неща, което после се оказа точно обратното.  Mr. Green Ама вече бях почнала, викам си, хайде от мен да мине, ще поработя малко....та това малко - цели 2 години.  hahaha Mr. Green

# 84
Аktivity, по моя скромен опит всичко е до късмет. И с колегите, и с работата!

В предишната ми работа още на интервюто питах за някои неща, които биха ме спряли да започна. Беше ми казано, че в няма такива неща, което после се оказа точно обратното.  Mr. Green Ама вече бях почнала, викам си, хайде от мен да мине, ще поработя малко....та това малко - цели 2 годиниhahaha Mr. Green

хаха hahaha Joy,добра стратегия hahaha

# 85
Аktivity, пробен период можеш да поискаш от 2-3дни, за да прецениш каква е работата и т.н.
Някои фирми сами го предлагат, други не. Имай предвид, че тази работа няма как да ти се заплати.

Относно искане за запознаване с колеги - защо?
Ако работодател започне да запознава колегите с всички нови кандидати, къде ще му излезе края? Това е губене на време и разсейване на колегите, особено ако за работата им се изисква спокойствие.
Като работодател не бих го направила, освен ако не съм решила твърдо да наема съответното лице.

# 86
Аз лично бих искала да работя сред млад колектив,ако колектива е на пенсионна възраст,тов аби ме спряло.
Нито съвсем младият колектив от надъхани всичко можещи подлизурковци е ок, нито пенсионните. От първите почти нищо съществено не можеш да научиш освен празни приказки без опит. Да не говорим за така ширещото се сред тях безогледно представяне на чужд труд и идеи за свои. Само да ги забележи вожда.

Вторите пък ще задушат опита, който биха могли да ти дадат, в океан от ретро хит паради в стил "А някога имаше един директор дето...". За разлика от първите, предпенсионните имат свян да не се тафърчат с чужда работа за своя. Но пък компютърната им грамотност в 90% от случаите е така отчайваща, че ще те принудят час по час да им вършиш тяхната работа.

# 87
На мен са ми отказвали пробен период от дори 2-3 дена. А тогава бях все още с обезщетение на борсата и никак не исках да се хвърля през глава. Настояваха от ден първи да съм с договор. Не се разбрахме,  но по други причини.
На сегашното място започнах директно с постоянен договор, което доста ме изненада. Обичайно фирмите държат на максималния по закон срок. Важното е, че нямаше скрити клаузи за неустойка при напускане . Имайте едно на ум и проверявайте,  че май стана голяма мода с тези неустойки.
При нас разхождат някои от кандидатите по офисите и кратко ни представят. По-скоро по структура и отдели,  отколкото поименно. Така че и това зависи от фирмата. Не е толкова екзотично.

# 88
Работодателите са прави да искат договор от ден 1ви, в който сте на работа.
Те са и длъжни да направят такъв.
Ако пристигнат от инспекция по труда, ще отнесат глоба.

# 89
Точно така! Нямаш право да работиш без трудов договор и, ако някой работодател бъде хванат, го чакат големи глоби!

За колегите не може да се изисква предварително запознаване, но може да пожелаете да видите бъдещото си работно място при отправена оферта.
Една позната точно затова не се задържа на едно място - бюрото й било точно до врата, която постоянно се отваряла, ставало течение, пък и не можела да се концентрира в работата.
Мисълта ми е, че не е маловажно какво ще е самото ви работно място. Peace

Общи условия

Активация на акаунт