С какво ви дразнят свекървите – 73

• 68 184
  • 739
  •   1
Отговори
# 285
На мен ми звучите много странно като казвате, че пари дадени ви за децата не ползвате за лични нужди. Аз пък ползвам. Да е ясно - всички нужди на децата ми са задоволени, че и отгоре. И пари по  сметки на тяхно име не внасям. Парите са в сметка до която имаме достъп едновременно аз и баща им. Защото ако са на сметка на името на детето и искам да ги изтегля преди то да е на 18 трбява да доказвам пред съдия, че ще ги харча за него.

Точно заради тях няма опасност да попадна в ситуация да съм снаха в мюсюлманско семейство.
По-спокойно и не толкова категорично с твърденията Simple Smile
Защото обикновено става това, за което казваме, че никога няма да стане.
Много е изтъркано твърдението, че става това, за което казваме, че никога няма да стане. Ние сме зрели жени, на 35+, сериозно ли мислиш, че толкова можем да се влюбим, че да си погазим принципите???? Направо невъзможно. И аз също никога няма да съм мюсюлманска снаха.

Аз няма да съм толкова рязка като Ма ко, но все пак ще отбележа, че да, наистина има такава преобладаваща тенденция. Не всички, но доста. От три смесени семейства над които имам поглед в едното няма подобни проблеми (мъжът е от Йордан), другите две имат.
Ако ти не се влюбиш, може някое от децата ти да го направи. Още се смея на познат, който ненавиждаше мюсюлмани и ги наричаше с отвратителни имена. Дъщеря му се омъжи за турчин и сега баща й сигурно хълца всеки път, когато му гостуват.
Да не говорим пък за това, как от турчин до турчин има разлика, колкото от българин до българин,
Тук се начетох на истории... Някои разказват за български мъже, за които мога да кажа само: благодаря, прибери си го този.
Хората са различни, предвид социалния си статус.
А не защото са мюсюлмани или християни.

# 286
  • Пловдив
Не можеш ли да четеш, хем си ме цитирала - говоря за себе си, аз няма да го направя. АЗ! АЗ! АЗ! АЗ няма да съм снаха, къде отиде при децата ми?!?!!?

# 287
  • при късмета
vesela_veli, вече казах, че само 3 семейства от изброените от мен живеят в чужбина. Останалите са тук.
И ти четеш турчин, като аз напиша мюсюлманин. Аз включих българските турци (винаги ще се чудя що за термин е това изобщо, ама това е друга тема) към мюсюлманите, което си е така. Даже при различните националности на мюсюлманите традициите са им продиктувани от общото, религията. Нашите не правят изключение. Нищо, че не влизат в джамия, пият алкохол и т.н.
Идва един момент, в който в цивилизования свят казват, че мъжа уляга и си сяда на задника, в техния свят мъжа се връща към святите корени и традиции. Най-образно казано, че да стане ясно, да не вземе някой да каже, че съм съвсем буквалистка.
Аз познавам от много години български турци, от почти всички краища на страната, където са концентрирани. Но изключения относно представата им как трябва да е в едно семейство, лично не познавам.
Повечето като приятели са много отговорни и това съм го признала много отдавна, не мога да си изкривя душата. Но както се казва, да не ти е в къщата. Или в родата  hahaha

# 288
Като не слизате по-долу, да ви питам по-долу в кое отношение? Гащи? Дрехи, козметика, поддръжка, развлечения, пътувания...?
Трудно е да го обясня с думи. Но да, за всичко. Виждам деца с телефони за над хиляда лева, а майките им със скапани обувки.
Това и аз не го приемам. Или ще има за всички, или всички ще живеем според стандарта си.
Уважението към родителите е чудесно, стига човек да е наясно, че създава семейство с човекът да себе си и двамата да си съгласуват решенията за живота, бита, децата, ваканциите, без да намесват мама. Могат и така да си я обичат Wink.
Аз много се радвам, че няма да възпитаме дъщеря си в патриархални ценности, освен това, ще я научим да ги избягва. Simple Smile

# 289
  • София

Аз много се радвам, че няма да възпитаме дъщеря си в патриархални ценности, освен това, ще я научим да ги избягва. Simple Smile
Чудесно, въпросът е дали ще ти е приятно да платиш цената, защото този вид възпитание ще се проектира и върху отношенията с вас. Peace

# 290
  • при късмета
Какво е лошото да отричаш патриархалните ценности?
Само като ги отречеш всички в едно семейство ще са равнопоставени. Защо пък трябва мъжа и родата му да е по-равнопоставена от жената и децата?

# 291

Чудесно, въпросът е дали ще ти е приятно да платиш цената, защото този вид възпитание ще се проектира и върху отношенията с вас. Peace
Считам за нормално, когато има семейство,  Да се съобразява първо с плановете на това семейство-мъжът и дете/деца. Така правя и аз. Уважавам и обичам родителите си, но плановете за семейството обсъждам с мъжа си. Ние решаваме как ще си възпитаваме детето, какво ще си купим, къде ще идем на почивка, как ще си разпределим грижите по домакинството.

# 292
Е защо реши, че патриархалното възпитание е нещо друго? Много изкривявате. Точно това е, семейни ценности и уважение, а не преклонение и покорство. Нима не искаш дъщеря ви да ви уважава и почита или ще й кажеш " Няма проблем, мамо, от днес си имаш мъж и ние ставаме втора ръка хора!"?!
АбсурТ добре го написа.

# 293
  • София

Считам за нормално, когато има семейство,  Да се съобразява първо с плановете на това семейство-мъжът и дете/деца. Така правя и аз. Уважавам и обичам родителите си, но плановете за семейството обсъждам с мъжа си. Ние решаваме как ще си възпитаваме детето, какво ще си купим, къде ще идем на почивка, как ще си разпределим грижите по домакинството.
Че, това с какво е в разрез с патриархалното възпитание? newsm78

# 294
Аз мисля, че патриархалното възпитание е да се слушат старите, особено от страната на мъжа и живот в разширено семейство. Това, което описвам аз са партньорски отношения. Така го разбирам аз. Човек трябва да може да даде криле на децата си и едновременно с това да са си близки.

# 295
  • Бургас
Хм, явно имаме доста различни схващания за патриархално възпитание. Мнението ми се припокрива на 100% с това на veselka1 по темата.
То ако не беше различно от това, което тя описа, нямаше да има отделни термини, патриархално, матриархално и т.н. И нямаше да е нарицателно за възпитание тип Ориента. Много турски сериали гледат май някои.

Не съм отгледана в патриархални ценности /пази Боже/, обаче уважавам и обичам родителите си. Да се чуди човек как се е случило? Сигурно защото са се погрижили да си заслужат това отношение?

# 296
На ударена ли се правиш или наистина така ги разбираш? Какво ще рече, че не си възпитана в патриархални ценности и пази Боже? В основата им стои уважението и авторитета, нямала си и нямаш такъв към родителите си? Баща ти не ти е авторитет?

# 297
  • София
Аз мисля, че патриархалното възпитание е да се слушат старите, особено от страната на мъжа и живот в разширено семейство. Това, което описвам аз са партньорски отношения. Така го разбирам аз. Човек трябва да може да даде криле на децата си и едновременно с това да са си близки.
Не, патриархалното възпитание просто е уважително към майката и бащата.
Без значение от чия страна са.
Уважението не се налага със сила.
Със сила се налагат страх и омерзение.
И когато някой от семейната двойка показва уважение към родителя си, то е защото, според него, го е заслужил с целия си живот, още дори преди партньорът му да е бил заченат............
Мисля си, че няма как да дадеш криле на детето си и да останете близки, ако го възпитаваш в това, да не те зачита, щото ще дойде време да се омъжи и да се съобразява само с мъжа си.

# 298
  • София
Хм, явно имаме доста различни схващания за патриархално възпитание. Мнението ми се припокрива на 100% с това на veselka1 по темата.
То ако не беше различно от това, което тя описа, нямаше да има отделни термини, патриархално, матриархално и т.н. И нямаше да е нарицателно за възпитание тип Ориента. Много турски сериали гледат май някои.

Не съм отгледана в патриархални ценности /пази Боже/, обаче уважавам и обичам родителите си. Да се чуди човек как се е случило? Сигурно защото са се погрижили да си заслужат това отношение?

О, ти просто имаш неизяснени схващания за патриархалното възпитание! hahaha
Както родителите ти не са те възпитавали в патриархално уважение, са се оказали достойни за него, нали?
Е, като се омъжиш, ще спреш ли да ги уважаваш по начина, по който досега си го правила, щото вече си в друго семейство и мъжът ти не намира за правилно и нужно това ти отношение? newsm78

# 299
  • при късмета
Дори женен/омъжена, патриархалното възпитание изисква волята на родителите да е над тази на партньора. Отричането на патриархалното означава, че собственото ти семейство е над волята на родителите, по- точно да не се съобразяваш с родители, когато обсъждаш и взимаш решения за семейството си. Това не значи, че спираш да ги уважаваш и обичаш, а че има част от живота ти, която не е нужно да съобразяваш с тях. Особено когато родителите ти имат собствена визи за това какво да е твоето семейство, кой да се уважава по задължение, как да гледаш и възпитаваш децата си и други, предимно свекървенски налагания.
 Елементарно е и толкова просто

Общи условия

Активация на акаунт