С какво ви дразнят свекървите – 73

• 68 183
  • 739
  •   1
Отговори
# 330
  • Бургас

Скрит текст:

Не, абсурТ! Да НЕ си възпитаван в патриархално мислене означава точно да НЕ се подчиняваш сляпо И на мъжа си, а да имаш все пак собствено мнение. Защото принципите на патриархалното възпитание предполагат, че първо си слушкала баща си, пък после И мъжа си. Ти си безгласна буква, предимно щото си жена. Ама и мъж да си, пак ще слушаш предимно тати, щото той е по-стар и по-мъдър.
Да не бъдеш възпитан патриархално, не означава автоматично да не уважаваш и зачиташ родителите си. Вземете си изяснете малко понятията, че май ви убягват някои подробности. Патриархата изисква ПОДЧИНЕНИЕ, чрез него се засвидетелства така лелеяното уважение и зачитане на по-възрастните. Примери в темата - дал Господ. Тя всъщност заради тях съществува.
Много ги омесваш нещата и изобщо не са ти верни твърденията, това са си някакви твои свободни интерпретации, нямащи общо с реалността.
Днес е 14.12. 2016г.
Чувствам се длъжна да ти припомня, че това означава 21- ви век, а ти ми описваш някакъв патриархат от 18- век, с който всички феминистки плашат жените и оправдават пълната си неспособност за нормална комуникация и уважение към другия.
Бих могла да поспоря с теб, защо в днешната реалност, патриархално не означава това, което преди векове, но е безсмислено.

АбсурТ, чудесно знам в кой век сме. Обаче, има достатъчно примери за хора, които все още живеят в 18-ти и се опитват всячески да прилагат остарелите си разбирания. Достатъчно на брой теми "с какво ви дразни свекървата" има вече, чела си ги всички. Защо отричаш очевидното?
В интерес на истината и обективността, с много твои мнения съм била съгласна, с някои дребни уговорки. Ти обичаш да отиваш в крайниости, а аз смятам, че златната среда е по-доборото. Лично мнение.

Ще ти кажа, обаче, че за целите на дискусията "какво представлява патриархалното възпитание", няма значение в кой век сме. Дефиницията си е една и съща и ние обсъждаме нея, поне аз. Кой как си пречупва през призмата на съвремието или миналото - няма значение. Терминът "патриархално възпитание" си има точна и ясна дефиниция. Все едно да обсъждаме християнството и да твърдим, че 10-те божи заповеди не били вече същите като преди 2000 години, защото сме 21 век и то било различно вече, а ония от тогава са остарели. Дано ме разбра какво казвам. Не ми се спори за очевидни неща.

Demmy.,  bouquet

# 331
На мен ми звучите много странно като казвате, че пари дадени ви за децата не ползвате за лични нужди. Аз пък ползвам. Да е ясно - всички нужди на децата ми са задоволени, че и отгоре. И пари по  сметки на тяхно име не внасям. Парите са в сметка до която имаме достъп едновременно аз и баща им. Защото ако са на сметка на името на детето и искам да ги изтегля преди то да е на 18 трбява да доказвам пред съдия, че ще ги харча за него.
Точно заради тях няма опасност да попадна в ситуация да съм снаха в мюсюлманско семейство.
По-спокойно и не толкова категорично с твърденията Simple Smile
Защото обикновено става това, за което казваме, че никога няма да стане.
Много е изтъркано твърдението, че става това, за което казваме, че никога няма да стане. 
Ако ти не се влюбиш, може някое от децата ти да го направи.
Звучиш ми като злата орисница, честно.

http://-spam185-/fullscreen/29679/andzhelina-dzholi-kato-zlata-orisnitsa

# 332
Те  наистина са остарели божите заповеди.Както и патриархата ,матриархата  и каквото  и  да е друго,наложено със сила над една личност.Сила  е  всичко,което не идва от вътре ,не е  осъзната необходимост,а  манипулация  и   норма на обществото край  нас.Защото така трябва.
Човек се ражда добър  и светът повече го уврежда,отколкото създава.Та   само да има щастието да не попада на  "вредни"души.
Не  знам какво влагате в уважението,но  смисълът на внимание ,възпитание , и  каквото описахте е  същият на моето уважение  към непознати.И стигам до извода,че вие  сте правите ,защото не намирам дума за следващото ниво,да е различна от първото уважение,може би второ уважение  става-по заслуги.

# 333
  • Бургас
Бор_яна, много си права, особено в първия абзац! Но и не става без никакви общствени норми, иначе ще е джунгла. Божите заповеди може и да са остарели, но за мен това са общоприети човешки ценности и аз си ги спазвам, а не съм религиозна, нито вярваща. Колкото и време да е минало и нещата да са се променили, все още не намирам за нормално и редно да се краде, убива, лъже, изневерява и т.н. В никакъв случай не съм някаква морализаторка или нещо подобно, просто за мен има приемливи и неприемливи неща и дали те са установени преди 2000 години или вчера - разлика няма. Говорим за общия случай и изключенията и особените ситуации не ги коментирам, защото са обект на друг разговор и обстоятелства.

# 334
Така е ,но са формулирани  по някакъв начин,разширеното оригинално  изписване е  остаряло,същността   е  важна и  си права в това,трябват общи норми.
За  да съм ясна с втория  абзац,един пример
Уважавам мнението ти ,но не съм съгласна с него.Това е само дума ,няма уважение,защото си държа на моето.Или поне не е  уважение  в същността на думата.Ще  го забравя веднага ,щом отмина.

# 335
Здравейте , момичета а какво мислите за "бившите" свекърви. Поддържате ли някакъв контакт с тях?  Дразните ли се, когато детето  в дните при баща си е всъщност при баба си?

# 336
  • София
Здравейте , момичета а какво мислите за "бившите" свекърви. Поддържате ли някакъв контакт с тях?  Дразните ли се, когато детето  в дните при баща си е всъщност при баба си?

Ами то от свекървата си зависи, аз се радвам, че моят син има хубава връзка с баба си, въпреки че аз не поддържам връзка с нея.

# 337
Аз съм дете на разведени родители, баща ми и до ден днешен не се сеща за мен, но неговата майка- моята баба, е много грижовна и го замести във всякакво отношение, вкл. ми гледа децата до ден днешен. Не знам конкретната ситуация, но ако жената е свястна, не се дразни. Излишно е да казвам, че майка ми редовно сипеше огън  жупел по техен адрес, и то  основно пред мен, все едно аз съм виновна . Извлечи най-доброто от ситуацията без излишни емоции.

# 338
  • София
Не поддържам отношения нито с бившия съпруг, нито със свекървата, но 25 годишната ми дъщеря се вижда по-често с баба си, въпреки, че е на 70 километра от София отколкото с баща си, който е в същия град.

# 339
Да, поддържам и не, не се дразня.
Преди все се оплаквах че въздух не мога да си поема от тази жена, все беше с мен и детето по площадките, един вид ми изземваше функциите. Обаче, колкото и меркантилно да звучи, все повече имаме нужда от нея. И тя помага. Дразнех се преди когато в дните в които малкия е при баща си той й го връчва, но вече не. Баба си му е, страхотно се гледат, готвят кифлички, всички са доволни. Grinning

# 340
  • София
Зависи от желанието на детето и от бабата. Ако тя е нормална баба, връзката с нея е плюс за детето.

# 341
Въпроса ми не е свързан лично с мен. В такава ситуация е етърва ми( съпругата на брата на мъжа ми), с нея винаги сме били много близки. Преди няколко месеца се разделиха с съпруга си,  и  тя  в момента може би от обида, не желае децата и да бъдат при баба си. Опитах да поговоря с нея, че не е права, но вече и аз останах без аргументи. Не знам дали успях до някъде, да обясня ситуацията.

# 342
Хубаво е децата да имат връзка с баба си. Особено ако жената е свястна. Но е лошо, ако бащата вместо да общува с децата и да се грижи за тях, ги връчи на майка си.

# 343
  • София
Мога да кажа с ръка на сърцето, че когато дъщеря ми беше по-малка се връщаше от посещенията при бившата ми свекърва настроена срещу мене. Така че може би етърва ти си има своите аргументи.

# 344
Мога да кажа с ръка на сърцето, че когато дъщеря ми беше по-малка се връщаше от посещенията при бившата ми свекърва настроена срещу мене. Така че може би етърва ти си има своите аргументи.

Разбирам това, но децата са на 12 и 15. Не казвам че не могат да бъдат донякъде настроени, против мама ,но мисля че ще бъде трудно.Другото което ,разбирате че въпросната баба е, все още моя свекърва, и не казвам че няма своите отрицателни страни, но не мисля че би постъпила така. Това се опитах да обясня и на етърва ми, но не иска да чуе.

Общи условия

Активация на акаунт