МАШИНА ЗА ХЛЯБ - 62-ра ТЕМА

• 83 815
  • 748
  •   1
Отговори
# 330
  • somewhere over the rainbow

http://prikachi.com/images.php?images/459/9061459a.jpg
/хлябът е отрязан наполовина и едно мишленце си отчупи отстрани:)/
И при мен става такава коричката и така ни харесва. Слагам на средно ниво на изпичане.

Писах за СофияМел, защото преди това опитах с две други марки бяло брашно, но не се получи. Днес ще пробвам с четвърта марка, която ми похвалиха. Иначе и аз смятам да правя основно по-... тъмни хлябове, но нека се специализирам първо в белия. В този ред на мисли колко трябва да бухне хлябът от пълнозърнесто брашно, предполагам, че не колкото с бялото? Да знам какво да очаквам.

Току-що направихме първия кекс - стана много пухкав и вкусен, но беше страшно залепнал и го извадихме на късове.

# 331
Аз пък влизам с друг въпрос - купих от Кауфланд пълнозърнесто брашно Vibo Фитнес. Мисля да направя един хляб за вечеря, но нямам идея на 500 гр. пълнозърнесто брашно, колко суха мая да сложа и въобще трябва ли да променя нещо в пропорциите на водата, солта, захарта и олиото?

# 332
Направих същата рецепта, но не със СофияМел, а Мелници Търново. Тестото се надуло ужасно много и залепнало за капака. А имаше да втасва още 20 мин. Спрях програмата и пуснах печене. Сега се пече, но кой знае какво ще стане отгоре.

# 333
 N_A_N™, и при мен се беше получило така на 2-рия ми опит за хляб - тестото залепна за капака, но се изпече чудесно. Просто отгоре остана съвсем леко глетаво. Аз затова и го следя от време на време и ако видя, че твърде много се надува, както се случи последния път, спрях програмата BASIC и включих на BAKE за 55 мин.
Аз сложих хляба да се меси. Спазих същите пропорции като за белия с тази разлика, че използвах суха мая и добавих 4 с.л. олио /освен 3-те с.л. във водата/, защото стана твърдо тестото. Сложих го на WHOLE WHEAT и ще видим какъв ще е резултата...

# 334
Току-що направихме първия кекс - стана много пухкав и вкусен, но беше страшно залепнал и го извадихме на късове.[/i]
вероятността по-бързо да прецакаш уплътненията/семерингите около осите е много голяма.
един кекс се забърква на ръка за 5-6 до 10 мин. и след това се пече за около 40 мин.  не си заслужава да се използва машината

# 335

един кекс се забърква на ръка за 5-6 до 10 мин. и след това се пече за около 40 мин.  не си заслужава да се използва машината

И аз мисля така и вероятно няма да правя повече.

# 336
  • Добрич
Като чета, започвам да си мисля, че или нашият Мулинекс е нестандартен или заради мазнината коричките са дебели, но мекички. Хлябът се изпича добре. За белия слагам най-високата степен на изпичане на коричката, а за черния най-ниската. Ние както съм писала вече обичаме корички и хлябът става точно по вкуса ни - с дебели, но меки корички.

Скрит текст:

# 337
N_A_N, хлябът изпече ли се добре?
Аз съм разочарована от резултата с пълнозърнестото брашно...Хлябът се наду до около половината на съда и доби форма точно като тухла:) Сърцевината е някак глетава, може би поради повечето олио, което сложих. И освен това е безвкусен, въпреки че сложих същото количество сол като за бял хляб. Знам ли, вероятно така трябва да изглежда пълнозърнестия хляб, но поне на вкус да го бях докарала:) Дали пък не се получи така заради сухата мая? Утре ще пробвам да направя бял с нея, за да видя дали ще е същия резултат.
п.с. Наистина различни хора сме и имаме различни вкусове. Напр. ние обичаме светла, тънка и мека коричка, докато хлябът на Вела на мен ми е с твърде припечена коричка, но пък важното е, че на Вас Ви е вкусен bouquet

# 338
Не е от сухата мая. Peace Пълнозърнест хляб е по-добре да направиш на програма за такъв.

# 339
Аз обичам пък твърда, дебела и хрупкава коричка. То вярно вкусове всякакви Simple Smile.
Лично аз не правя вече чист пълнозърнест хляб, не ми харесва. Но примерно 50/50 с бяло брашно да. Нормално е вида на хляба да е като тухла, няма как да се надигне като белия. Иначе сякаш не ми е бил глетав, но безвкусен да. Пробвай да го препечеш, ако не си го метнала в коша.

# 340
  • Добрич
Както писах това е на най-високата степен за изпичане на коричката. Не помня на др. степени дали беше по-тънка или по-светла. Само в началото съм пекла на тях /беше 2009 г./

sugar_baby,  може и хляб баница да направиш.

На пълнозърнестия хляб слагам 310 г. бяло и 590 г. пълнозърнесто брашно с 14 г. прясна мая. Надига се точно колкото и белия.

Скрит текст:

Със семена.

Само, че него го пека на най-ниската степен на опичане на коричката.

# 341
Вела, моят Мулинекс ги докарва същите кори на най-ниската степен на изпичане. Изглежда доста апетитен хлябът, но ми идва твърд. Като се изпече го оставям поне два часа във формата да се задуши, после го изваждам и тогава е най-хубав за ядене.
Ако го извадя веднага след края на програмата си е направо корав. Правя главно натурален хляб от рецептурната книжка с бяло брашно на София Мел и пълнозърнесто на Мелко, суха мая на Йоткер. Става много вкусен, добре втасал хляб, но пусто тези кори са изпитание за зъбите.

# 342
  • Добрич
Като престои в казанчето, корите не омекват ли?

Искам да кажа, че дебелината и мекотата са различни неща. Моите са дебели, но са мекички. Предполагам, че ако се позадуши хлябът, трябва да омекнат.

# 343
Омекват, но чак мекички не стават.
Иначе хлябът престоява в казанчето точно с цел да омекне, то иначе не може и да се реже веднага, кората - твърда и дебела, вътре - прекалено меко и ще се сплеска.
А какъв е този хляб баница? За колко време става, дали ще е подходящ да го правя сутрин за закуска?

# 344
  • Добрич
Аз го предложих, защото явно не им е харесал получения хляб. Става от всеки хляб.
Скрит текст:

Реже се на кубчета със страна около  2-3 см и се запича във фурната - само на горен реотан с разбъркване няколко пъти.

После се изсипва в тавичка /ползвам хартия за печене/, поръсва се с мазнина и се залива с яйца и мляко/газирана вода - каквото предпочитате - предварително разбити заедно с малко сол. Пече се като всяка баница.

Не мога да дам пропорциите, защото я правя на око - според наличния хляб. Това е идеален вариант за сух хляб или за такъв, който по някаква причина не ви харесва.

Домашни кубети с подправки също е вариант за оползотворяване на хляба. У дома много ги харесват.

Общи условия

Активация на акаунт