МАШИНА ЗА ХЛЯБ - 62-ра ТЕМА

  • 83 715
  • 748
  •   1
Отговори
# 555
  • Мнения: 493
N_A_N™, благодаря, дали ще се справя и аз така сполучливо като теб, тепърва предстои да разбера

# 556
  • Добрич
  • Мнения: 6 210
Вела, как точно ги правиш портокаловите корички?

 Беля портокалите с белачката за картофи, за да е само оранжевата част, без бялата.
Режа ги на малки парченца около 1 на 1 см /не задълбавам, както се получи/.
Тегля ги, защото слагам после толкова захар и два пъти повече вода.
Заливам ги със студена вода и ги варя около 5 мин. После изхвърлям водата и изплаквам обилно под течаща струя студена вода.
Добавям захарта и водата, които са премерени.
Заварявам и чакам да се изпари водата. По дъното остава само малко гъсто количество захарен сироп. Тук трябва да се улучи момента, защото, ако се задържи повече се карамелизират и прегарят, а ако се изтегли по-рано, остава сироп.
Пълня в буркани с винт и затварям веднага капачките, както е гореща сместа.
После като ги слагам, парчетата са залепнали едно за друго, но с ръка ги разлепвам и така ги ръся обилно върху тестото.
Ароматът на козунака е разкошен.

Става бързо като цяло. Най-бавно е извирането на водата, но пък не е необходимо нищо да правиш, освен да наблюдаваш от време на време за "точния' момент.

# 557
  • Мнения: 19 847
Века, с лилаво не съм виждала. На Софиямел също  Sad

# 558
  • Добрич
  • Мнения: 6 210
...
В книжката има рецепти само за 1000гр хляб. От къде да взема за 750гр. Повече такъв голям няма да правя.

Най-лесно става като сложиш от всичко 3/4 части, защото 750 г. е 3/4 от 1000 г., т.е. намаляваш с 1/4 количеството на всички продукти.

# 559
  • somewhere over the rainbow
  • Мнения: 3 276
N_A_N™, благодаря, дали ще се справя и аз така сполучливо като теб, тепърва предстои да разбера
Кажи после как е станало Peace

# 560
  • София
  • Мнения: 12 006
Скрит текст:
...
Не мисля, че без лимон/портокал ще стане "истински" козунак. Баба задължително слагаше лимонова есенция, освен кората от лимон. Аз от няколко години правя козунаци без есенции - само настъргани кори от лимон и портокал, сок от двата плода и ванилия (по възможност - шушулка), а ако слагам стафиди - накиснати в ром. Тази година обаче съм си купила комплектче есенции от Лидл  Embarassed
Наистина козунакът е "нов" в българската кухня - както KayRenn казва - навлязъл е в края на 19-ти - началото на 20-ти век.  Peace
Тъй като у  нас пък имаме хора, които не обичат тесто с цитрусов аромат, за подсилване на глутена аз добавям витамин С.

Колко витамин Ц слагаш и количествто витамин Ц спрямо колко брашно е горе долу?

# 561
  • гр. София
  • Мнения: 4 981
Вече и аз съм горд собственик на хлебопекарната от Лидл.  Grinning Връщам се да чета някои неща отново, че хал хабер си нямам от месене, сладкиши и т.н.
С какъв хляб /по-лесен/ е най-удачно да започна и който е с минимален шанс за провал? ММ и без това е скептично настроен, искам да го опрвергая.

Честито! Със здраве да я ползваш.  bouquet
Моята машина е друга, но първата рецепта, която пробвах беше от книжката към машината за обикновен бял хляб. Peace Ползвай мерките към машината (лъжица, ако има чашка). Наблюдавай в началото тестото дали се оформя на хубава топка (виж клипчето в началния пост на темата). Пресей брашното, спази точно рецептата първия път и успех! След няколко хляба можеш да започнеш с експериментите. Peace Аз например намалих захарта и маята (ползвам френската) по препоръка на една дама от темата, смесвам типово и бяло брашно по равни количества. Всеки път хлябът ми е чудесен.

Благодаря Fortuna, ще видя кога ще имам време да я пробвам, може би в събота или неделя. Още и достатъчно продукти нямам. Доколкото си спомням препоръчвахте суха мая д-р Йоткер, брашно на София Мел. Нещо друго трябва ли да знам?  Thinking
blue.angel, благодаря и на теб за насоките!  bouquet

# 562
  • Мнения: 8 394
Leila, аз ползвам френската суха мая (саф инстант), типово брашно на София мел и бяло на Суворово или София мел. Peace Харесвам и брашното от Лидл - тип 650.

# 563
  • гр. София
  • Мнения: 4 981
Leila, аз ползвам френската суха мая (саф инстант), типово брашно на София мел и бяло на Суворово или София мел. Peace Харесвам и брашното от Лидл - тип 650.

А за пълнозърнест хляб?

# 564
  • Мнения: 8 394
Купувах някаква смес от Лидл, но нещо не останах очарована.

# 565
  • гр. София
  • Мнения: 4 981
Купувах някаква смес от Лидл, но нещо не останах очарована.

Ясно, ще търся някакво брашно тогава по другите магазини.  Simple Smile

# 566
  • София/Варна
  • Мнения: 2 413
Купувах някаква смес от Лидл, но нещо не останах очарована.

Ясно, ще търся някакво брашно тогава по другите магазини.  Simple Smile
На Арчар брашното не е никак лошо, има го в Била и е на добра цена. Аз лично го предпочитам пред това на София мел.

# 567
  • до най-прекрасния мъж
  • Мнения: 12 556
Пробвала съм готовите смеси на Лидл, не ми допадат, защото са пълни с добавки. Ползвам тяхното брашно 650, харесва ми. Правих хляб с грахам на Вибо и лидлското 650 в пропорция 1/3 на 2/3. Стана много хубав. Сега искам да пробвам да увелича още грахама за сметка на бялото.

# 568
  • София
  • Мнения: 3 034
Пробвала съм готовите смеси на Лидл, не ми допадат, защото са пълни с добавки. Ползвам тяхното брашно 650, харесва ми. Правих хляб с грахам на Вибо и лидлското 650 в пропорция 1/3 на 2/3. Стана много хубав. Сега искам да пробвам да увелича още грахама за сметка на бялото.

 Стигал съм до 400гр грахам на 100гр бяло и си става хлебчето, но редовната ми мешаница е 300грахам и 200 бяло. Ползвам програмата за пълнозърнест хляб - 1000грама и най-препечена коричка. Машината е Финлукс, но резултата е същия и с лидълската. Преди няколко страници пуснах снимка на хлебче от лидълската машинка по моята рецепта Peace bouquet.

П.П. И аз съм доволен от брашната на Арчар, но Билата ми е по-далече та по-често ползвам Вибо от Кауфланд - мързелът е голяма работа, не мОри а мЪчи Joy.

# 569
  • Мнения: 1 486
здравейте, някой има ли такава хлебопекарна, може ли мнение, че сега е на промоция

http://www.emag.bg/hlebopekarna-star-light-12-programi-1000-gr-c … 00w/pd/DQTKWYBBM/


п.с търся по бюджетна, защото едва ли ще я използвам често

Общи условия

Активация на акаунт