Пазарът на недвижими имоти - какво се случва реално?-13

• 101 920
  • 750
  •   1
Отговори
# 165
Скрит текст:

По принцип съм съгласен, но щом един имот е пуснат на една цена, е по-вероятно тя да се намали, а не да се увеличи, независимо дали е пусната реклама в интернет или по радиото, примерно. Да приемем, че има ощетяване на продавача, ок, това е негов проблем, но ако той задържи да речем 6 месеца даден апартамент, то има и други разходи - данък, който трябва да се плати, ток, вода, етажна собственост и т.н., понякога тези сметки надвишават едни да речем 500-1000 евро, в зависимост от имота. И все пак, всеки има мнение, не съм в ролята на продавач и честно казано това е една безкрайна тема, която обсъждаме.  Simple Smile
Пожелавам на всички, които търсят, през 2017г. да намерят мечтания дом! Simple Smile

Това не винаги е така - така беше в периода 2008-2013-14 (грубо). А в период на подем е обратното - затова и Angelique обясни как е продавала с наддаване - тоест, е продаден на по-всиока цена от обявената.  И докато не се обърне пазарът, ще става все повече обратното за хубавите имоти.  Разходите са си разходи, но хубав имот на този пазар, който да стои 6 месеца, е надценен не с 10 е/кв, ами с 40-50 % Simple Smile 

Ето един такъв, например - от частно лице е, стои поне от май 2016 - https://www.olx.bg/ad/apartament-ID609mg.html#87b9bfa142;promoted

Но имотът не е 155 кв.м и от там цената му не е 1250 е/кв

Този апартамент седи от няколко години на пазара

На същата цена от 195 000 евро?!  Shocked

# 166

Ми то ако не им трябват парите спешно, а просто им е излишен, защо да свалят цената? По някое време може и да се намери купувач, за когото точно особеностите на дадения апартамент са ценни. Когато не бързаш можеш да си позволиш лукса да чакаш. Също така цените растат здраво и накрая може и да дочакат. Аз вчера минах край една новострояща се сграда (към момента на кота нула) близо до СМГ (ама от другата страна на бул. "Левски"). И от любопитство проверих какво предлагат и на какви цени и останах като гръмната - за апартамент от 105 квадрата (като моя, закупен в същия район преди година и половина) и вероятно за същото качество на строителните работи (едва ли по-добро), и за не по-добри стаи се иска цена от 1700 евро/квадратен метър. И вече има продадени не един и два апартамента, вижте сами:

http://www.ok-imot.com/img/121216100529Cenovalistanova.pdf

http://www.ok-imot.com/property/54/%D0%9D%D0%9E%D0%92%D0%9E!!--%D0%9D%D0%9E%D0%92%D0%9E!!--%D0%9D%D0%9E%D0%92%D0%9E!!

Изумена бях, та това е ръст от над 70% за година и половина #Crazy Така скоро и онзи имот може да се продаде. До скоро той е бил като скала извисяваща се над водното ниво на пазарната цена, но с прилива и повдигането на това ниво скоро скалата ще бъде залята и ще стане на пазарно ниво. Това малко образно казано Simple Smile

# 167
Черна станция, и аз това наблюдавам за цените и предлагането  Peace

Но преди 2 години цена от 195 000 за под 80 кв. беше немислима дори за Докт. градина. По-скоро предполагам, че тогава е бил на цена около 120 000, която е била пак с 40-50 % над пазарната за тогава в района, но в момента на такава цена ще се продаде сравнително бързо, обаче собствениците вероятно искат винаги да са "напред" спрямо пазара и затова си седи от години. Освен ако няма някакви скрити обстоятелства. Затова попитах дали е бил на тази цена, защото виждам няколко имота в Лозенец, които бяха на по-ниски цени, после изчезнаха и сега се появяват пак с по-високи цени.  Да, ако цените продължат с този темп, до една година тази цена може и да стане пазарна, обаче при такова развитие собствениците вероятно няма да я оставят такава, а ще я вдигнат.

В района почти липсва ново строителство, сега започват една, в момента са на 0-лев цикъл, но парцелът е много малък и сградата ще е малка, а апартаменти за продажба  не са обявили на информационанта табела. Нито телефони за продажба.

Последна редакция: пт, 06 яну 2017, 13:28 от Анонимен

# 168
Балонът се надува,
надува, надува.
Надувайте момчета,
да стане на парчета...
Пук !

Детска песничка

https://www.youtube.com/watch?v=38-OgRbyMWU

# 169
Балонът се надува,
надува, надува.
Надувайте момчета,
да стане на парчета...
Пук !

Добре де, пазарът винаги е бил цикличен - възходи и падения се редуват и в това няма нищо страшно. Балон имаме когато възходът е особено интензивен и без покритие. За момента обаче според мен не е така, защото много от продажбите са със собствени средства, а ипотеките не са толкова недомислени като при предния балон. При това положение и да настъпи спад на цените нищо няма да се случи, освен че някои хора ще ги е яд, че са се минали. Също така при предишната криза пазарът се изчисти от разни самозвани предприемачи и сега новото строителство е на по-добро ниво и няма риск от залежаване на разни смешни кутийки. Предприемачите си правят по-добре сметката и повечето имат собствен капитал,  с който да си финансират строежите. При това положение масово срутване е малко вероятно. Но даже и да последва спад на цените след 1, 3  или 5 години (все някога ще има корекция) какво предлагаш ти? Човек да стои 5 години под наем и да чака спад? Ми това чакане може и 10 години да стане, докато чакаш цената на желания апартамент да спадне с   5000 евро. А през това време животът си тече... Аз не му виждам файдата от много чакане, ако спадът е в някакъв мержелеещ се дългосрочен хоризонт.

# 170
  • София

Ми то ако не им трябват парите спешно, а просто им е излишен, защо да свалят цената? По някое време може и да се намери купувач, за когото точно особеностите на дадения апартамент са ценни. Когато не бързаш можеш да си позволиш лукса да чакаш. Също така цените растат здраво и накрая може и да дочакат. Аз вчера минах край една новострояща се сграда (към момента на кота нула) близо до СМГ (ама от другата страна на бул. "Левски"). И от любопитство проверих какво предлагат и на какви цени и останах като гръмната - за апартамент от 105 квадрата (като моя, закупен в същия район преди година и половина) и вероятно за същото качество на строителните работи (едва ли по-добро), и за не по-добри стаи се иска цена от 1700 евро/квадратен метър. И вече има продадени не един и два апартамента, вижте сами:

http://www.ok-imot.com/property/54/%D0%9D%D0%9E%D0%92%D0%9E!!--%D0%9D%D0%9E%D0%92%D0%9E!!--%D0%9D%D0%9E%D0%92%D0%9E!!

Изумена бях, та това е ръст от над 70% за година и половина #Crazy Така скоро и онзи имот може да се продаде. До скоро той е бил като скала извисяваща се над водното ниво на пазарната цена, но с прилива и повдигането на това ниво скоро скалата ще бъде залята и ще стане на пазарно ниво. Това малко образно казано Simple Smile
Е тия вече прекаляват - за тази цена и балконите са по 10м2 на почти всеки апартамент. Цялата сграда искат да вземат 2 млн евро  Shocked

# 171
Е добре де, ама ако местата са разменени, и Вие ще искате  Mr. Green, това в кръга на шегата, просто исках да кажа, че зависи от коя страна си Simple Smile. А иначе що да не искат, като има кой да ги дава? Wink

# 172
  • София
Е добре де, ама ако местата са разменени, и Вие ще искате  Mr. Green, това в кръга на шегата, просто исках да кажа, че зависи от коя страна си Simple Smile. А иначе що да не искат, като има кой да ги дава? Wink
За това в червеното си абсолютно права.  Mr. Green
Клюкарим си, че това вече се нереално високи цени за нашата конюнктура. Дори да е супер модерно строителството ще им излезне 400 евро/м2, дори и на 35% обезщетение за собствениците цената става 800 евро/м2 - техните цени са двойни. С доста хора съм говорила, които си купуват апартаменти и никой няма да даде толкова пари. А и там мястото не е супер мега престижно - близко е до Докторската градина, но е по-близко до Сточна Гара. Не е Лозенец или Вазов до входа на Южния парк...

# 173
..
Клюкарим си, че това вече се нереално високи цени за нашата конюнктура. Дори да е супер модерно строителството ще им излезне 400 евро/м2, дори и на 35% обезщетение за собствениците цената става 800 евро/м2 - техните цени са двойни. С доста хора съм говорила, които си купуват апартаменти и никой няма да даде толкова пари. А и там мястото не е супер мега престижно - близко е до Докторската градина, но е по-близко до Сточна Гара. Не е Лозенец или Вазов до входа на Южния парк...

Недей, че ей сега ще скочи Черна станция да ти обясни, че си е направо същото, само че на по-ниска цена  Laughing - това в кръга на шегата  Peace  Локацията на мен лично изобщо не ми харесва, но пък наистина, ако има кой да ги дава, що да не ги искат тези цени...

Не е, но и цената е много по-ниска - в Иван Вазов цената на ново строителство на Витошка, в момента на нулев цикъл, е 3500 Е/кв, така че от тази гледна точка тази цена за Сточна гара е съобразена с това, че не е Иван Вазов. В Иван Вазов или в истинския Лозенец ново на такава цена в момента не се предлага.

Последна редакция: пт, 06 яну 2017, 14:37 от Анонимен

# 174
А и там мястото не е супер мега престижно - близко е до Докторската градина...
Колко да е близо? 700 метра ми показва на картата, а това въобще не е малко. И който мине разстоянието пеша по баира ще му се сторят поне двойни тези 700метра. Като да живееш в Дървеница и да си близо до Изток.Simple Smile

# 175

Аз като търсих, брокерът ни предложи и там имаха ново строителство(на Димитър Горов, малко по-надолу от СМГ) на 800 евро на акт 15, видях блока, наистина беше интересно предложение, но лично на мен този район не ми харесва, а и търсихме в Овча Купел. Гледам още имат останала обява за един апартамент, пак на 800 евро, но 1700 ми се струват доста...

# 176
Аз пък всеки път, като тръгне темата натам се чудя, кво ви дразни, че даден човек си харесва локация Х и се чувства добре там. Не си спомням да е казвала каквото и да е от позицията на "последна инстанция", а просто е споделила, че на НЕЯ й харесва, че и отговаря на критериите, че го е взела на добра според НЕЯ цена, и че ТЯ се чувства добре там, и че на НЕЯ й е близо. Кво е толкова чудно и що такъв зор да се "джанкате" (хахахаха даже не знам дали има такава дума, но ми пасва в случая Simple Smile) честно не знам. Сякаш ви дразни някой да се чувства добре от избора си. Вие нали сте взели правилните решения за вас, или не сте, и сега ви е кофти, че човек е щастлив от своя, а на вас все не ви достига нещо? (това са си разсъждения, не въпроси де, да не стане объркване Wink)

# 177
Никой не критикува избора на Черна станция, а високата цена, от която тя самата е възмутена.Simple Smile

# 178
  • София
Черна Станция СЪЩО се възмути от тази цена - както казах клюкарстваме си. Никой сега не критикува избора й, просто говорим за цената на апартаментите във въпросния блок - 87м2 чисти с два немалки балкона за 150 000 (!) евро. А на базата на тези цени, изборът, който е направила Черна Станция за апартамент във същия район на двойно по-ниска цена изглежда много оправдан и само можем да я поздравим, че е уцелила момента за нейната покупка  bouquet

# 179
Написах го по повод репликата на Попеа и след нейната твойта (буббата Simple Smile) ме притесни, че пак ще почне едно чешене на клавиатури в посока, която вече доста омръзна и е безполезна според мен, та затова  Peace (почнах да се оглеждам страхливо дори, да не се появи от някъде татко Мецан, че няма спирка тая работа Simple SmileSimple SmileSimple Smile)

Общи условия

Активация на акаунт