Януарчета 2016-8

• 43 036
  • 762
  •   1
Отговори
# 225
За добавката, да не се изтълкува като реклама, ако пусна директен линк, в гугъл: Rosita Real Foods цена излиза, само в един български сайт съм го срещала, купих го по препоръка на приятелка, която е във Франция и ми хвали чудодейните му свойства. Радвам се, че съм помогнала за водата, то и с храната ще е на подобен принцип, но още не съм се престрашила да му я оставям като водата, че голямо чистене пада и на столчето само като е Simple Smile За работата и аз не знам, как ще я изкараме финансово втората година, но като не мога да работя от вкъщи, предпочитам да си стоя у нас и да гледам детето. То моето не е някакво гонене на кариера и издигане така или иначе (засега).

# 226
  • София
Да, втората година е финансово зле ... При мен лично разликата няма да е фрапантна, защото не ни осигуряват на реалните заплати, но пак ще се отрази особено с две деца. Само всички да сме живи и здрави, ще се справим.

# 227
  • София
Благодаря на всички за милите думи и поздрави за тези, които не съм поздравила за рождените дни  Hug
Има ли желаещи за породени деца  Mr. Green сондирам мнения - и по скоро имаме ли вече такова мами тук? Как се справяте с две толкова малки същества?

# 228
  • Варна
Ох, не ми говорете за работа... От четвъртък се връщам... Основно по финансови причини. Но при мен разликата е голяма, а с три деца няма да издържим. Или поне ще ни е прекалено трудно. А и има кой да го гледа. Ако трябваше да го дам на ясла, щях да изчакам поне няколко месеца.
За породени... Моите големите са с 1г. и 3м. Все едно сега да съм 7ми месец  бременна. Simple Smile Купон е. Много трудно, ако няма кой да помага. За децата е добре, че растат заедно, а и отмяташ бебегледането по-бързо. Но е трудно, няма какво да се лъжем. Confused Различни нужди, различни режими, еднакви болести... Mr. Green Всичко минава и се забравя. Децата растат толкова бързо! А ние остаряваме... ooooh!
Борис се пусна и направи 3-4 крачки преди малко. Май ще меся питка за прохождане и ще пращам големите да тичат до баба си отсреща. Simple Smile

# 229
В началото се замислях за породени деца, но колкото расте все повече тази идея ми се вижда трудна за изпълнение. Няма да издържа психически като няма помощници. И тъй като не съм от младите майки сигурно ше си остана с едно  Simple Smile

Аз давам на малката рибено масло от черен дроб на треска на Молерс. Има го в ДМ. Имам витамини well baby, но не съм ги давала.

При мен разликата между първата и втората година не е съществена, тъй като не ни осигуряват на реална заплата. Ще се гледаме до две, а после ще видим.

# 230
  • Варна
В началото се замислях за породени деца, но колкото расте все повече тази идея ми се вижда трудна за изпълнение. Няма да издържа психически като няма помощници. И тъй като не съм от младите майки сигурно ше си остана с едно  Simple Smile
Ей това не бих направила! Само дете-не! По-добре зор, но да не е само. Това е мое мнение, де. Peace
За ядките да кажа, че аз също ще изчакам. Поне до 2г., че и до 3.

# 231
  • София
Ох, от първи съм в офиса. Мъчех се да се свържя с НОИ, но все не успявам, исках да попитам как да прехвърля втората година на майка ми. Не ми се връща, но финансово и ние нямаме избор.
Дори и дневните кърмения не съм махнала, да видим дали няма да си идвам до нас на обяд, поне първата седмица, ако ми се пълнят много гърдите.
Сами тези дни също се задържа сам прав без допълнителна упора, но има време докато проходи. За съжаление едва ли ще съм тук за първите му самостоятелни стъпки, я баба му няма да се сети да ми го снима.
Аз му предложих маслена бисквита с орехи, но той никакви гризинки не харесва, та само я пробва. Също и сладки неща отказва все още.

# 232
  • София
Трябва да попълниш в два екземпляра Приложение № 2  и №3 към чл. 46, ал. 3, едните за твоя, а друите за на майка ти работодателя  Peace само това направих аз.

# 233
Относно добавките всяко нещо си има плюсове и минуси. Омега 3 и вит Д от рибеното масло няма общо с витамините, минералите и протеините от спирулината, чията и всякакви подобни. Във водораслите има и много калций до колкото знам. Докато ги пиех тези неща виждах че действат по кожа, коса, ноктите ми бяха железни.
И аз ще се връщам на работа скоро след годинката на Коко. Много ми е криво че няма да си го гледам аз, за капак ще трябва да плащам на жена да го гледа докато порасне още малко за ясла. Оказа се много трудно да се намери човек да го гледа и цените са страхотно високи по мое мнение. Имам чувството че извиват ръце. Направих си сметка, че една детегледачка иска повече пари, отколкото взима един нормален лекар, брутално е. Продължаваме с търсенето, дано ни излезе късмета.
Edit: ще се връщам на работа по много причини. Като се почне от това че парите за втората година са истинска подигравка, минем през това че има работа и е добре да се върна и стигнем до това че искаме да имаме още едно дете и от гледна точка на осигурителен стаж не ми изнася цяла година да ме водят на 340 лв.
А и относно детегледачките - потрисам се че държавата оценя да си гледам детето през втората година на 340 лв, а една детегледачка иска поне двойно. С тази разлика че за едното аз съм плащала и плащала на държавата, а другото не се декларира никъде...

Последна редакция: пн, 16 яну 2017, 21:45 от purpletka

# 234
  • Бургас
Пурплетка, наистина ли толкова искат детегледачките? Че аз да взема Коко при нас с Марти, пък ти си работи  Mr. Green
Ненормална работа, хем не ги искат в яслите преди две годинки, хем с тия мизерни пари да ги гледаме, как да стане?

# 235
Танче, днес говорих с една жена, която като я попитах колко би струвало ми каза че например в София, въпреки че там били по-високи цените, гледане на дете със занимания струвало 8 лв/час. Тъй като Коко бил малък можело да струва примерно 6-7 лв. Толкова се стреснах от това 8 лв/час, че забравих да попитам дали заниманията не включват японски за напреднали  hahaha Да не говорим че ми звучи супер странно това със занимания и без занимания. Ако си платиш без занимания само ще му сменят памперса, хранят и приспиват ли? Той не е ученик, няма да му помагат с уроците по органична химия...
И това при положение че аз звъня само на пенсионирани жени, препоръчани от познати. Като сметнеш 8 часа на ден по 20 работни дни и ти става лошо. Страх ме е че накрая колкото и да не ми се иска ще трябва рано-рано да го дам на ясла Sad

# 236
  • София
Вярно, и аз плащам по 8 лв на час в редките случаи, в които ми трябва детегледачка.
Преди и аз си мислех за породени деца, но вече виждам, че няма да имам нито психическата, нито физическата сила за това. Филип продължава да не спи, ставаме системно в 4,30 -5 ч.Е, само остава и да съм бременна. Първата бременност ми беше супер лека, но втората може да е тежка и да се наложи в болница да стоя...кой да го гледа?! Отделно и аз съм втора младост, докато го изчакам да порасте съвсем ще одъртея. Mr. Green Та, май и аз  с едно ще си остана...не знам. Етърва ми роди на 40 г близнаци, обаче те са свикнали цялата фамилия да ги подпомага материално. Всичко им се купува. Добре са дресирали родата Laughing Ние малко бохемски живеем. Под наем, но пък целия етаж наели, пътуваме, е, вече не излизаме, но ММ го виждам как не му се занимава с деца.  Tired

# 237
Циндил, то тази цена на час е точно за извънредни случаи. Ясно е че ако гледаш едно дете 3 часа трябва поне парите за градския транспорт да си избиеш. Обаче аз търся някого, когото да наема за цял ден за около 7 месеца поне. Т.е. от мен ще си има твърд ангажимент и заплащане и в този случай 8 лв/час е безумно високо. Подочух че директорите на детски ясли взимат по 600 лв на месец, а детегледачката вчера ми поиска 1200... не знам, може и аз да греша, но ако са такива цените нама да наема никого, още повече че аз работя от в къщи и със сигурност на една детегледачка няма да и е толкова тежко да гледа Коко.

# 238
Сега, да се изкажа и аз относно детегледачките каквото знам. За София, става въпрос. Лятото си говорих с две жени детегледачки по градинките, в центъра. Та те ми казаха, че взимат между 3.5-4лв, на час.

Мои близки бяха взимали жена от фирма за 6 лв на час, като се има предвид че фирмата си взима комисонна. Така, че не всички бачкат на тия свръх цени, които казвате.

Друга моя позната също взима жена от време на време за по 3.5 лв на час.

Има хубави частни ясли за 400-600 лв на месец с храна, от 1 годинка. Групите са малки и ги гледат добре.
Племеникът ми ходеше в една в Люлин-380 лв беше.

# 239
Lolr, с въпросната детегледачка от вчера ни свърза позната. Та тази позната работи в сферата на детските грижи и тя ни беше казала че върви по 3 лв/на час, но било съвсем нормално да се договорим на твърда цена на месец и да излезе малко по-малко. Съответно с вчерашния разговор детегледачката направо ме застреля. Продължаваме да търсим...

Общи условия

Активация на акаунт