Живота в Германия

• 22 751
  • 75
  •   1
Отговори
# 15
Моят съвет е като цяло да не тръгавте цялото семейство с децата. И към авторката и към другото момиче, което писа след нея. Да замине бащата, да се уреди, да си намери работа пък тогава отивайте и останалите. Знам, че не е това, което искате да чуете, но и в Германия животът не е цветя и рози. Особено в някои градове положението с квартирите е трагично.  В други са намира по-лесно, но без работа трудно ще ви я дадат. Ако нямате доход и трудов договор може в началото дори да откажат да ви направят банкова сметка. Предплатата е различна, може да е за месец, два, максимално три наема. "Помощите" просто ги забравете, ако сте решили на тях да карате няма да стигнате до никъде. На "жокер приятелка в Германия" не се вързвайте много-много освен ако не са ви наистина близки роднини. Всеки си има работа и ангажименти, много малко хора ще се ангажират да ходят с вас насам-натам по огледи и институции.

# 16
Здравейте и от мен-още една мама с 3-годишно лапенце и живот и здраве до месец  с още едно бебенце на ръце.

Нашата ситуация е подобна.С мъжа ми обаче искаме към април да заминем с децата,в търсене на по-добър живот за нашето семейство.Знаем немски средно към добро ниво,аз зная и добро ниво английски.Не разчитаме на никого,имаме заделен някой лев за квартира.

Въпроса ми е към мамите и тези в подобна на нашата ситуация... относно съвети или насоки за:
1.как да си намерим подходяща квартира оттук или да използвам жокер обади се на приятелка в Германия? Огледи,капаро,такива неща...Предплатата за месец или два е в Германия,че имаме противоречива информация засега...
2.Какви са необходимите документи и има ли още в нашия конкретен случай,за живот и работа там? Къде да преведем на добра цена тук в София?Трябва ли задължително да бъде от специализиран орган или може да го направи учителка или пък ние?Ако някой знае координати на човек,който може да свърши тази работа на добра цена,ще сме много благодарни. Трябва ли да изкараме паспорт за дете на 3г и новородено? Или към коя институция,посолство да се обърнем?
3.Може ли някой да ни насочи към кой град или градче да се насочим първоначално,така че да е по-лесно с градините за 3-годишно лапенце?

Не съм наясно къде е по-добър живота, Германия,Белгия или друга немскоговоряща страна,но имаме леки връзки в Германия и за това сме се насочили натам.юПонеже имаме български съграждани в Германия,които при някакъв спешен случай,да не дава Господ,можем да звъннем и подробно да обясним на български от какво имаме нужда и и помощ.

Много ще съм благодарна на всякакъв вид насочващи отговори, съвети и примери от хора,които живеят в Германия и са наясно с нещата там .. bouquet

За да съм по-точна и конкретна и за да успее някой,който е наясно с живота в Германия да ни разбере и даде съвет,искам да допълня някои неща относно ситуацията ни.
Скоро единствените ми роднини си заминаха от този свят,те бяха хората,които всъщност ни задържаха да живеем в България.Това е една от причините да няма за какво да стоим тук.От друга страна не харесвам мудността и безочието на управляващите нашата страна и като майка не искам децата,живот и здраве,да живеят в такава обстановка... Определено мисля,че точността на немците е по-добър  фактор от обкръжението ни в момента,повечето хора са стъпкани от държавата ни, преобладават беззакония и административни нарушения, с коитж се сблъсках около ситеацията с педиатрите за сина ми, авторитарно поведение на директорки на градини, своеволия и персонал,които действат не според провилника,водене на икономии за сметка на здравето на децата, в името на по-ниски месечни консумативи за детското заведении,неадекватно поведение на гинеколози и специалисти,които чакат да си търсим ние бременните информация от Гугъл, крадливи детегледачки, детегледачки,които тормозят децата,писала съм зо Росица Йорданова-последната детеглидочка,която беше в нашия дом и тормозеше сина ми,имам запис на това и т.н......
За мен и мъжа ми е важен факторът точност и спокойствие,за да си гледаме добре децата.Затова решихме да се устроим в Германия и да попитам хората,които знаят как стоят нещатауда ни посъветват...

Имаме възможност да наемем баба,за да помага с децата,но ще пусна такава тема,когато се ориентираме по-точно за работа и квортира в Германия. Благодарности за съвета Hug.Има сайтове,които набират персонал от Бг за Германия, както и посреднически агенции. Някой може ли да препоръча нищо изпробвано или да ни насочи?

Т.к.имаме личен автомобил, смятаме да пътуваме с него.Какво е необходимо да се знае,има ли неща,които са по-различни,отколкото в Бг. Ако сложим газова бутилка и примерно се възползваме от дадения ни съвет по-горе,да се насочим към границата,за да не плащаме повече за квартира, а да пътуваме по 30км до работа... Благодаряи за този ценен съвет! Та какви ще са изискванията или просто паспорта на газовата бутилка да бъде преведен от някоя лицензирана фирма?

Благодарим за всякакви препоръки и съвети  bouquet

Малко инфо от мен:
Относно документите, с които може да пътува 3-годишно дете и бебе, са паспорти,на които детето да бъде снимано и да можем да докажем,че това са нашите деца. С акта за раждане на малки деца и бебета се издава паспорта им, с който всъщност се разрешава да напускат граница.

# 17
  • weiter, weiter, ... weiterstadt
Определено мисля,че точността на немците е по-добър  фактор от обкръжението ни в момента...

За мен и мъжа ми е важен факторът точност и спокойствие,за да си гледаме добре децата.Затова решихме да се устроим в Германия...

посмях се искрено... Mr. Green

мъжът ми кара с газ, газовата уредба му е сертифицирана.
незнам какво се изисква да се направи, уредбата е слагана в Германия.

аз преди работех на 37км. от вкъщи. до магистралата ми бяха 2км. като слезнех от нея още 2км. до работата, значи 33км само магистрала. често пътувах над час. Wink

в един момент се питаш кое е по-добре: по-нисък наем или повече време с децата и семейството. Wink

# 18
Ама то ако беше само до наем за година или две, ама не е.
Банките трудничко отпускат заем да купуване на жилище, ако нямаш парички поне да платиш за разходите за нотариуса и около още 10 %, та ако тръгнат да те съдят че не си плащаш вноските, да не са на загуба те. Да речем едно 25 – 30 хиляди евро ако не можеш да спестиш, има вероятност да не ти дадат никога заем да си купиш къща.  Или пък да трябва да го изплащаш 30 години. А те децата са пълнолетни на 18г само, та от къде пари да учат в университет в друг град, ако вноските по заема те „задушават“ финансово.
Ако човек е станал собственик на жилище в Германия, може да го продаде и се върне с парите в България и да си живее с „малката“ германска пенсия. Ако не е станал собственик на жилище, ами лошо ще е.

# 19
Сателит, защо пишеш постоянно за покупка на жилище.  newsm78
никой не пита.
питат за квартира...

# 20
Само да вметна - апартаментите ги наемате ПРАЗНИ. Ако сте ГОЛЕМИ късметлии имате кухненски шкафове и лампи/крушки... Така че преди да тръгнете пригответе бюджет И за мебели...

# 21
Сателит, защо пишеш постоянно за покупка на жилище.  newsm78
никой не пита.
питат за квартира...

Ами защото ако работи поне господинът, те ще искат там да си живеят дълги години.
Тези премествания в друга държава обикновено завършват с оставане за постоянно. Дори и италианците не се прибират в Италия, въпреки че погледнато от България в тяхната родина е добре.
Питането за квартира е хубаво, ама е още по-хубаво да си направят сметките от самото начало, че като се заклещят веднъж на неподходящо място и мърдането ще е доста трудно после.

# 22
е и какво, ако искат да останат за дълго. покупката на жилище не е задължителна...

# 23
natadi123, смъкни розовите очила, че иначе може доста се разочароваш.

# 24
Тристаен апартамент в Мюнхен ,под наем-1200 евро
Огромен проблем с жилищата,ако нямаш добри доходи ,забрави някой да ти даде каквото й да е под наем.Много често се налага ползване на брокер който взима 2.5 наема за услугите си.Оделно 3 наема се дават на собственика като депозит.До тук 6600 евро само да влезеш в жилището(ако ти го дадат).Вече ти споменаха,че апартаментите са прааазни ...
Тук може да сравниш цените(храни /дрехи/услуги)-примерно София/Мюнхен
https://www.numbeo.com/cost-of-living/compare_cities.jsp?country … &city2=Munich
Здравните са задължителни,не можеш да караш с български номер повече от 6 месеца...и тн и тн ...
Първо мъжа ти да иде сам!С малко дете и бебе е безумно да тръгнеш ей така..

Последна редакция: чт, 19 яну 2017, 17:03 от vvq

# 25
Огромен проблем с жилищата,ако нямаш добри доходи ,забрави някой да ти даде каквото й да е под наем.Много често се налага ползване на брокер който взима 2.5 наема за услугите си.Оделно 3 наема се дават на собственика като депозит.До тук 6600 евро само да влезеш в жилището(ако ти го дадат).Вече ти споменаха,че апартаментите са прааазни ...
https://www.numbeo.com/cost-of-living/compare_cities.jsp?country … &city2=Munich
Здравните са задължителни,не можеш да караш с български номер повече от 6 месеца...и тн и тн ...
Много интересно инфо в този линк , но е добре да знаем и какви са горе долу заплатите в тези два града ?Например колко би взимал един млад човек като заплата в Мюнхен /току ще взел диплома примерно /и един в София ?

# 26
На днешен етап никога не бих тръгнала нито за Германия ,нито за където и да е из "Евразия"....положението от ден на ден става все по-лошо....

# 27
Първо мъжа ти да иде сам!

Ама с кемпер или караван, да има къде да спи.
В Белгия има чистокръвни белгийци мизерници, които живея целогодишно в караван в едни специални къмпинги, около градчета разни.
Имат ток, топлят се на газ и си живуркат на социални помощи без да работят.
Адресната им регистрация е в къмпинга и си е законно.
Плащат и някакъв малък наем за да им стои (обикновено големият ) караван там де.

То е по-добре на къмпинг в караван, отколкото в една стая от апартамент , споделен с нигерийци и индуси и китайци.

# 28
  • Германия

Хубаво е, че даваш сравнения, но нека все пак не забравяме, че Мюнхен е най-скъпият град в Германия. На север има и по-евтини възможности.

Не ме разбирайте погрешно - от писанията на двете дами ми се струва, че наистина са тръгнали с настройката, че тук всичко е по мед и масло. Да, неуредиците на еждневно ниво са по-малко, но пък и законите са по-различни.

Тъй като дойдох в Германия за следването си, не мога да помогна много със съвети във връзка с деца.
Но ето няколко по-общи неща.
Като си търсите жилище, гледайте да не сте в някой университетски малък град. Там търсенето е голямо, а предлагането - силно ограничено. Аз съм в такъв град и за жилище близо до центъра с площ 27кв.м. плащам близо 400 евро наем.
В покрайнините е по-добре, но тогава имате разходи за транспорт.
Относно наемите - сменила съм 2 жилища и не ми се е налагало да плащам такса за брокер, но не мога да гарантирам, че и при вас ще е така. При всички положения обаче, ще трябва да платите два-три "студени" наема предварително като гаранция. Тях ще ги получите обратно след като се изнесете.
"Студен" е наемът без режийните (Nebenkosten). Тях ги плащате всеки месец на база предишната година. В края на периода получавате изравнителна сметка, при която можете да получите пари обратно, но може да се наложи и да доплащате.
И това, което ви казаха по-горе е вярно - жилищата наистина ги получавате на голи стени, дори без крушки. Ако има кухня вътре, то може да се наложи да я купите от предишния наемател и съответно да я продадете на следващия.
И тъй като градът е малък, възможностите за работа също не изобилстват. А за некфалифициран труд при всички положения биха предпочели студенти, отколкото майка с дете.

Препоръката ми е да проучите как стои въпросът с наемите в града, който сте си харесали. Отворете първият сайт за наеми в този град и ще се ориентирате.

И за да не говоря само за жилища...

Най-добре е да отидете с вече намерена работа. Или ако нямате възможност, нека само мъжът отиде, а останалите да го последват, когато той се уреди. В противен случай рискувате да похарчите набързо спестяванията си и да се окажете в по-лошо състояние, отколкото в България.

# 29
Здравейте, интересувам се някой дали знае български адвокат в Германия, който се занимава  с наказателни дела.

Благодаря много!

Общи условия

Активация на акаунт