Пастафарианство

• 12 448
  • 111
  •   1
Отговори
# 90
  • София
Не стана ли ясно, че хората протестират срещу налагането на креационизма в училищата?

Желанието им за регистрация е вид протест, който не е лишен от логика (прочетете първия хамстерски пост).

Аз лично смятам, че религията е имала и още може би някъде има положително влияние. Наложила е и ценности, наред с недомислията, с които се борим и до днес, но в 21 век някак не ми се струва логично да се преподава креационизъм, представен като наука. Като митология, притча, мистицизъм е ок, но като наука  Tired.http://www.bg-mamma.com/index.php?board=370

добре де, на времето са протестирали в Щатите против креационизма. А тук срещу какво протестират? Или се правят на интересни? И къде точно в България преподават креационизъм?

а всъщност, дали е толкова невъзможно това от библията? Любителите на фантастика ще разберат.
- жена, създадена от ребро - ами нали в Джурасик парк създадоха ...заврите от ДНК на вкаменен комар
- непорочно зачатие - с изкуственото оплождане всичко е възможно
- говореща змия - ами тя простата кукла вика МАМА, а пък за змийчето се заяждате Joy Joy Joy
- като пишеш притчите насред пустинята, естествено,че е раят е градина и т.н.

и за протокола, аз съм почитател на антипастите. но гевгира го подкрепям Joy

Последна редакция: пн, 02 яну 2017, 19:44 от АРТЕМИС

# 91
Нямам идея. Първоначалния пост беше свързан с въвеждането на обучение по креационизъм.

За мен е неприемливо в светска държава да се налага религия. Не ми е приемливо да се плащат субсидии на религиозни организации. От тази гледна точка, приемам акта като протест, може и да не съм права.

# 92
И за мен е неприемливо, при това Щатите. Единствената долу горе капиталистическа страна, в която хората не са забравили, какво е да работиш за себе си и на теория не са толкова алтруистично настроени, колкото в Европа и Азия. В Щатите Библията е най-продаваната книга. Чувала съм плашещи истории, че във всяка хотелска стая има Библия.
Нормално е, хората да протестират...

# 93
MaxiTan4e, историята за Сътворението също се е родила в нечия глава, разлика няма. Пастафарианството е точно толкова религия, колкото и християнството. Религия е мироглед подреден в контекста на вяра в свръхестественото. Дали го наричаш господ или спагетено чудовище е все тая.

# 94
MaxiTan4e, историята за Сътворението също се е родила в нечия глава, разлика няма. Пастафарианството е точно толкова религия, колкото и християнството. Религия е мироглед подреден в контекста на вяра в свръхестественото. Дали го наричаш господ или спагетено чудовище е все тая.

И кой точно е авторът на християнството?
50 години комунизъм са направили българите тотални невежи по отношение на християнството. Християнството не е възникнало от нищото, то е разклонение на юдаизма. Вашето макаронено чудовище е възникнало в главата на един фантаст, който си е измислил цялата история в знак на протест срещу нещо си, което не му е харесало в даден момент. Разликата между християнство и вашето макаронено чудовище е толкова огромна, че е проява на невежество и липса на познания да се слага знак за равенство между тях. Разбирам, че има хора, които изобщо не са религиозни (тоест са атеисти), но те не биха прегърнали така горещо една друга ''религия'', а биха се противопоставили и спорили против всички. Макаронената ви ''религия'' е просто една пародия, една подигравка, една имитация (както вече споменаха в темата). Култ може би, но не и религия. В такъв случай няма място сред другите религии. В много държави религиозните организации получават държавни субсидии - логично е макаронената ''религия'' да не е в тази група.

За щастие разумът надделява в повечето държави и регистрацията им като религия е отказана. С това приключва моето участие в темата.

# 95
Ми не е подигравка. Защо вярата в спагетено чудовище да е подигравка а вярата в младеж роден от майка забременяла без мъжка помощ, който възкръсва като герой в компютърна игра да не е? Няма никакво значение кое в коя глава се е родило. Вехтия завет нали също е списан от хора. Съвсем спокойно мога да твърдя, че Сътворение е подигравка с вярата на древните шумери и тяхната представа за света (примерно).

# 96
Не е наша религия, изобщо, кои сме "ние"? Не забелязвам някой в темата да е пастафарианец.
Освен това, аргументът, който изтъкна, че християнството е старо като феномен, беше единствен в изложението ти. Явно според много хора самия факт, че християнството е възникнало преди хилядолетия е причината да го зачитаме за религия, а други религии, защото са млади, да не ги зачитаме за религия.

Вътрешната ми жажда за справедливост сочи, че не е редно да съдим, кое е религия и кое не е, по уседналост. По отношение на възникването: всяка добра идея, включително и християнството (все пак считам, че е добра идея и исторически доказано е помогнало на европейците в определени моменти) е възникнала в нечия глава. Може да не са открили човекът, чиято глава е родила християнството, но такъв човек има. Защото всички велики открития, даже бих ползвала тук думата "изобретения", са плод на човешкия ум.

Аз съм атеист, но уважавам правото на всеки да избере, в какво да вярва и най-вече, чрез какви похвати да се самовъзпитава и да възпитава децата си на морал.

# 97
Смятам, че щом е регистрирано вероизповедание, в което зомби евреин, който сам си е баща, те вкарва завинаги в градина след като умреш, но само след като символично ядеш плътта му и пиеш кръвта му, и телепатически му казваш че той ти е господар, за да може той да премахне злото, което той сам е сложил в теб, след като жена-ребро е изяла плод от магическо дърво, подлъгана от говореща змия, е съвсем логично да се регистрира и Църква на летящо спагетено чудовище...

Абсолютно съм съгласна с този пост. Нищо че съм вярваща.

Чудя се дали може да бъда и пастафарианка. Обичам спагети. Въпреки, че имам проблем с кръвната захар и инсулина. Аз само ще си вярвам в Спагетеното чудовище. Няма да го ям. Обещавам  Mr. Green

# 98
Макароните във всичките им форми са създадени от човека, включително и макароненото ви чудовище. Бог във всичките му форми - не. Младият физик, който е написал фикцията го е направил точно с цел подигравка и пародия. А толкова хора в темата се връзват и си мислят, че става дума за кой обича спагети и кой не. Потресаващо.
Никъде не съм изтъквала аргумент за ''старост'' - изтъкнах исторически препратки в християнството, които липсват в макаронената ''религия'' по обективни причини. Безпредметно е да се обсъжда темата с хора, които нямат елементарни познания по нея. Историческите ви познания за християнството и неговото възникване и развитие са на ниво нула, разбира се, че можете просто да обсъждате религията повърхностно. Ако всяка фантастика можеше да бъде обявена за религия, щеше да е пълен хаос. Започнете със значението на самото понятие ''религия'' и може би ще разберете какви ги плещите в момента. Това е наистина последния ми пост в темата - просто не искам да се разочаровам повече от нивото във форума.

# 99
Много е тъжно когато се натъкнеш на човек тотално лишен от чувство за хумор

# 100
Точно бог във всичките му форми е създаден от човека. Щото, доколкото ми е известно съществуването на бог не е доказано. Човешка фикция е, ако на някой не му е ясно.

Танче, виж какво пише в тълковния речник срещу думата религия, ще се изненадаш.

# 101
Точно бог във всичките му форми е създаден от човека. Щото, доколкото ми е известно съществуването на бог не е доказано. Човешка фикция е, ако на някой не му е ясно.
точно така... и по тази причина за повечето участници в темата християнството и пастафарианството са равностойни и с еднакво право на живот /и дотации от държавата/. А според мен правото на живот на тези формации е нулево. Аз например съм много против парите от моите данъци да се дават на религиозни култове, които считам едновременно за глупави и смешни като доктрина и за опасни като инструмент за управление на масите. Тия глупости с регистрираните и защитени и прочие религии трябва да спрат - нищо добро не са донесли на света.
Иначе може да си регистрираме клон на църквата на Джон Оливър- мисля, че се казваше "Църква на всевечното данъчно облекчение". Същата е регистрирана в Тексас и си е за данъчни облекчения точно. Показно за това колко различни и глупави религиозни формации могат да съществуват. Тази поне е полезна

# 102
  • инфантилно и разглезено хлапе
доколкото ми е известно съществуването на бог не е доказано.
След като не е доказано, откъде знаеш дали Бог съществува?

# 103
Това с дотациите има ли го някъде черно на бяло?

# 104
  • София
Много е тъжно когато се натъкнеш на човек тотално лишен от чувство за хумор
Това е положението – вярва си.

Общи условия

Активация на акаунт