Майчинството счетоводно-72

• 69 515
  • 767
  •   1
Отговори
# 240
Здравейте, имам върпрос...
Бременна съм в 6-ти месец, от 2 месеца и половина съм в болничен. Доколкото разбирам, болничния се изчислява като се вземе брутото 18 месеца назад, и после да изчисли 80% от него. По мои изчисления, трябва да получавам повече. Сметнах си сумите взети от сайта на НОИ, но незнам аз ли бъркам или там има грешка. Чудя се дали да звъня в НОИ и да ми обяснят как става изчислението, но си мисля, че няма да откликнат на въпроса ми.. Някой знае ли как точно се изчислява среднодневното брутно възнаграждение, на база колко дни от месеца го смятат? Защото пък после когато ти плащат обещетението ти смятат само работните дни, празниците няма да живеем Simple Smile

# 241
По принцип на 1во число привеждат майчинство, но преди това дават инфо в профила на Ной. Днес няма никакво обновление. Та въпроса ми е какво може да се обърка , пише че последния болничен е въведен на 7.01.17

# 242
  • Пловдив
По принцип на 1во число привеждат майчинство, но преди това дават инфо в профила на Ной. Днес няма никакво обновление. Та въпроса ми е какво може да се обърка , пише че последния болничен е въведен на 7.01.17

Майчинството го превеждат между 1-во и 5-то число на месеца, в дните вторник или четвъртък.

# 243
Здравейте, от понеделник, 30ти трябваше да ми бъде удължен болничния от ЛКК за 30 дни, след 14 дневен. Посетих във въпросния ден лекар, който е председател на ЛКК, и ми казаха, че болничния ще бъде готов в петък. Какъв е срока за предаване, лекарят изпраща ли до системата болничния или това го прави счетоводителя? Притеснявам се да не закъснея с внасянето.

# 244
  • Край морето... при пясъка и сините вълни
Здравейте, имам върпрос...
Бременна съм в 6-ти месец, от 2 месеца и половина съм в болничен. Доколкото разбирам, болничния се изчислява като се вземе брутото 18 месеца назад, и после да изчисли 80% от него. По мои изчисления, трябва да получавам повече. Сметнах си сумите взети от сайта на НОИ, но незнам аз ли бъркам или там има грешка. Чудя се дали да звъня в НОИ и да ми обяснят как става изчислението, но си мисля, че няма да откликнат на въпроса ми.. Някой знае ли как точно се изчислява среднодневното брутно възнаграждение, на база колко дни от месеца го смятат? Защото пък после когато ти плащат обещетението ти смятат само работните дни, празниците няма да живеем Simple Smile

Ами, не, не е върху брутното.Сравняват се брутно и нетно.

КСО 2017г
Чл. 41. (1) (Доп. - ДВ, бр. 64 от 2000 г., изм. - ДВ, бр. 105 от 2006 г., в сила от 01.01.2007 г., изм. - ДВ, бр. 100 от 2010 г., в сила от 01.01.2011 г., изм. - ДВ, бр. 100 от 2011 г., в сила от 01.01.2012 г.) Дневното парично обезщетение за временна неработоспособност поради общо заболяване се изчислява в размер 80 на сто, а за временна неработоспособност поради трудова злополука или професионална болест - в размер 90 на сто от среднодневното брутно трудово възнаграждение или среднодневния осигурителен доход, върху които са внесени или дължими осигурителни вноски, а за самоосигуряващите се лица - внесени осигурителни вноски за общо заболяване и майчинство за периода от 18 календарни месеца, предхождащи месеца на настъпване на неработоспособността. Дневното парично обезщетение за временна неработоспособност поради общо заболяване не може да надвишава среднодневното нетно възнаграждение за периода, от който е изчислено обезщетението.

# 245
pantera666, ясно.. Благодаря за отговора Simple Smile

# 246
Здравейте , бременна съм в 15 г.с. Миналия месец ползвах 14 дни болничен. От днес излизам в продължителен, само че в болницата, където се следя, ми издадоха за 7 дни и след като изтече ще ми се издаде нов за 30 дни. Имам 2 въпроса - от този първия за 7те дни 3 ще ми преведе работодателя и останалите от НОИ? Също така искам да попитам кога ще ми бъдат изплатени - след като свърши втория болничен ли  -т.е. през Март?

# 247
  • Пловдив
Момичета, толкова ли е трудно предаването на болничните в НОИ? Направо съм бясна. След 45 дневния болничен, имам издаден болничен за раждането от 28.11 до 8.01.2017. Застъпват се с 45 дневния за времето от 28.11 до 9.12. И от тук започва сагата... Болничния е внесен в НОИ на 12.01 и до ден днешен нямам превод. Миналата седмица звънях и ми казаха, че е върнат на работодателя за корекция, били сбъркани дните за декември. Корекцията е направена на 24, вчера пак нямах превод. Днес пак звънях и пак ми казват, че е върнат за корекция. Звъннах на колежката в работата, за да я помоля този път да направи по-бързо корекцията. Тя уж го е коригирала, но в НОИ ще чакат отново 10 дена за обработка. И в резултат на това аз от 15 декември нямам преведени пари! И това е на кой да се оплачеш, стоя и чакам колежката да направи корекцията. Толкова ли е сложно това с правилното подаване на декларацията?

# 248
От миналата година има промяна в начина на подаване на застъпващите се болнични. Стана някак тихомълком и без указания и затова много се връщат. Вероятно това е причината.

# 249
  • Пловдив
Здравейте момичета.
Днес уж ми е термина, 45 дневния болничен ми беше до вчера включително. Засега обаче няма никакви изгледи да родя днес, може и в близките няколко дни да не се случи.
Въпросът ми е кой и кога ще ми издаде болничен (и какъв да бъде той) за дните след 45 дневния до самото раждане?
Лекарката която ми издаде 45 дневния ми водеше ЖК, а сега вече ходя на частно в клиниката в която ще раждам, там ме следят, там ходя на тонове.
За преносването кой и кога ми издава болничен?
Благодаря предварително  bouquet

# 250
  • Горна Оряховица
Благодаря за бързите Ви отговори!  Hug

# 251
Ако има застъпване на майчинство, за второто бебе и двете години ли ще са по 340лв? Или първата ще е процент от заплатата?

# 252
Ако има застъпване на майчинство, за второто бебе и двете години ли ще са по 340лв? Или първата ще е процент от заплатата?
Започваш от начало - за първата година 90%, за втората 340лв, като за по-голямото дете взимаш 1/2 - 170лв докато навърши 2 години.

# 253
  • Край морето... при пясъка и сините вълни

Здравейте момичета.
Днес уж ми е термина, 45 дневния болничен ми беше до вчера включително. Засега обаче няма никакви изгледи да родя днес, може и в близките няколко дни да не се случи.
Въпросът ми е кой и кога ще ми издаде болничен (и какъв да бъде той) за дните след 45 дневния до самото раждане?
Лекарката която ми издаде 45 дневния ми водеше ЖК, а сега вече ходя на частно в клиниката в която ще раждам, там ме следят, там ходя на тонове.
За преносването кой и кога ми издава болничен?
Благодаря предварително  bouquet

Първо ще родиш и от болницата ще ти издадът болничен за раждането.С него отиваш при АГ, което ти е следило бременността, за да издаде болничен за "дупката" между 45-дневния и раждането.

Първата година ще получаваш, колкото си получавала за първото дете, а втората 340лв.Няма как сумата за първата година да е под текущото МРЗ.

# 254
Кити, трябва да кандидатствате отсега за яслата за да тръгнат от септември. Аз не искам да ги давам, но за съжаление няма как да отлагам повече от 6 месеца.
Горното важи за държавните ясли.
Sad Днес ме принудиха да запиша малкия на ясла (въпреки, че съм подала молба за градина за септември) с претекста, че нямало кой да ме замества и не им се занимавало да обучават нови хора, докато си кроях планове дори за съкращение, в случай, че се наложи да искам неплатен, за да мога да си гледам детето, след като си взема натрупания годишен отпуск (за 3 години). Могат ли наистина да ми откажат натрупания след двете години майчинство отпуск с такъв претекст? Чувствам се отчаяна...  Tired

Последна редакция: чт, 02 фев 2017, 15:28 от amy_nka

Общи условия

Активация на акаунт