Модната вълна на децата на 90-те

• 48 508
  • 307
  •   1
Отговори
# 90
От Турция се носеха маратонки, а имаше и сирийски магазини, откъдето се купуваха чизми, като
за певици (чалги).

Последна редакция: чт, 05 яну 2017, 21:36 от delpel

# 91
  • Ланкър, планините Овнерог
Моите първи дънки бяха Mason's. Нъц, фръц. Ама тогава бях нещастна, че не са като на другите - турски, "прани".
Сега наистина се е върнала тогавашната мода, което е ужасно. Мноооого трудно мога да си харесам нещо. В H&M пък хич нищо не ми харесва.

# 92
Анцузите с копчета отстрани, които бяха модерни към средата-края на 90-те, сега пак са на мода.  Mr. Green

Имаше една мода при тениските - нарязани отдолу и на ръкавите на ресни, дънките също ги режехме къси до коляното или съвсем къси, като специално и старателно им правехме ресни, доста дълги понякога. Също така в един период си връзвахме тениските под гърдите, ако нямахме от тези късите, които сега май пак се завръщат. А имаше и един период, в който бяха много модерни елеците, особено едни такива от лъскав черен плат, отпред с шарено.

# 93
Имах подплънки за всички дрехи. За прави и реглан ръкави, по-големи, по-малки и във всички цветове. Бях измислила някакви хитроумни приспособления за прикачване или безопасни игли за "спешни" случаи. Понякога наслагвах по две до три подплънки една под друга.
92-93 г. бяха модерни шарени турски ризи, по-дълги отзад, вееха се като крила и се носеха с клин. Косата ми беше накъдрена, дълга и с кукуригу.

# 94
  • София
Аз по едно време носех ето такива дълги черни чорапи (отрязан клин по-точно  Laughing) в съчетание с пола шотландско каре и кубинки  Party
http://lot.bg/foto/94/251794b.jpg

# 95
  • София - Варна
Ходене с дрехи, обърнати наопаки, да се виждат ръбовете.
Нарязаните дънки, за които е писала кукумицинка, с ресните.
Кръпки по дънките, както и текстилни лепенки с картинки по всичко дънково. Братовчед ми ми беше подарил една на презервативите Lifestyles, приших си я към черна тениска и я носех цяло лято. Кой да знае какво означава... Mr. Green
Носене на боксерки вместо къси панталонки.
Свръхшироки панталони и ризи, в съчетание с яке "Бомбър".
Взимах тия на баща ми и майка ми, и понеже ми падаха, слагах "подплънки" от дрехи и тем подобни в гащите си, за да се задържат панталоните на ханша ми.
Завръзване на ризите под гърдите.
Завързана чрез ръкавите си през кръста горна блуза, която да стига до колената отзад, стил "битник"
Ученическата раница по възможност да се удря в прасците отзад.
Панталоните да се валят отзад по земята и да се протъркват.
Игрите и заниманията бяха много, много яки и приятни. Имахме ходене по битак и ние. Mr. Green
Задължително пускане на 2 кичура отпред през лицето, за да приличаш колкото се може повече на сом.
Носене на дънков (главно) гащеризон със смъкнати презрамки пак до колената, още по-добре ако към него има закачена верига с карабинер.
Всяка горна блуза загащена в панталона и леко извадена, за да стои в "лежер". Mr. Green
Със сигурност изпускам още много. Joy

# 96
  • DE
Имах ушита саморъчно дънкова торба за училище, много си я харесвах. Все се каня пак да си ушия  Blush
Заветното червило Ида 121  ooooh!

# 97
Сега се сетих и нещо друго-помните ли как прикачахме верижки на дънките отстрани? Simple Smile Ето така
Скрит текст:

# 98
  • Sofia

А ми е мъчно за косматите жилетки. Някъде в началото на 90-те излязоха. Дълги, широки, шарени жилетки от космата мохерна прежда. Прекрасни бяха. От години търся да си купя такава и не намирам.  Cry
От мохер вчера гледах такива дълги, широки жилетки в Бенетон.  Peace В доста цветове ги имаше.
Много благодаря! Ще ида да проверя.  Hug

# 99
Ох, каква хубава и навяваща носталгия и усмивки тема!

Аз не си спомням много каква беше модата, а и тогава вече работех и ходех предимно с формално облекло. Имах споменатите по-горе дългокосмести жилетки, копринени блузи с големи дантелени яки, панталони и поли от пясъчна коприна. И подплънки, подплънки всякакви, по възможност по-големи!
Пускала съм на децата видеоклипове от Евровизия от тогавашното време, и голям хилеж пада, гледайки как са се изменяли модните тенденции през годините.

# 100
  • Gotham City
Между другото, като споменахте червило Ида, имахме едно вкъщи тъмно червено, много приятен цвят. До ден днешен ми се шматка насам натам и мирише на ванилия, какво е слагано в него, как е правено не знам, но до днес си мирише на ванилия.

# 101
  • София/Севлиево
Грим не съм носила, ама за един рожден ден мама реши да ме гримира и да ми навие косата с маша-резултатът-звъни една приятелка на вратата, отварям аз и тя ми казва"Лельо Поля, Елито тук ли е?" направо щях да падна...После отидох един ден гримирана (от приятелка) на училище-черна очна линия, кафяв молив и сходно червило, един съученик ме хвана и ме заведе в тоалетната и собственоръчно ми изми грима(е, част от него,другата сама я досвалих) и ми каза, че ако ме види още един път гримирана на училище ще ме набие...Това окончателно ме отказа от идеята да се гримирам чак до 1-ви курс в университета, но и до днес слагам грим най-много 4-5 пъти годишно(ММ също се оказа гримомразец  Mr. Green ), обаче пък си лакирвах ноктите-с черен лак.Баба като ги видя първия път и вика"Какви са тия хлебарки на масата"...а аз се спуках от смях...
За дънковите дрешки от Турция и аз си спомням, нашите също ходеха и ни носеха, обаче татко ходи и до Австрия и от там ни донесе още по-хубави(ама на мен не ми станаха и останаха за сестра ми)-съответно тя се заяждаше, че за мен няма, а аз я гонех и я скубех...
И да, някой писа за карираните поли-и такава имах-4-5 клас, голямо носене и на нея, а в 7-ми клас кубинки от кафяв набук с леко токче и платформа-голям кеф, всички ходеха с традиционните черни, а аз с тези и никой нямаше такива.И дънкова торба ушита от дънки имах, и една кожена от много мекичка(изкуствена) кожа...Ех, спомени...Имала съм прекрасни родители,които като се замисля доста са огаждали и на мен, и на сестра ми.Много ми липсват  Cry

# 102
  • Sofia
Такива кубинки от кафяв набук и аз имах и са най-удобните обувки, които съм носила в живота си.
А късата, плисирана поличка от червено шотландско каре мисля, че никога не е излизала от мода. Преди 10 год с такава свалих мъжа си.  Joy

# 103
Във фейсбук има една прекрасна страница, изпълнена с носталгия. Не е на модна тематика, но предполагам, че ще ви е интересна.  Simple Smile
Да израстнеш през 90-те...

# 104
Някой по-нагоре писа за дезодорант Импулс. Също беше модерен и Екстаз. Но най-много съм се пръскала с розово Йо.
Казахте и за шушляковите анцузи, значи всички от квартала имаха такива (най-често в два варианта - зелено и розово):

http://p.cosmopolitan.bg/n/r/nrm-1407791991-il-fullxfull33554686 … jpg?1442490762954

Аз нямах, понеже нашите не искаха да ми купят  Crossing Arms

По-късно, към края на 90-те всички в класа ходехме с анцузи, ама им викахме анораци. Горнище и долнище. Моят беше Nike, долнището тъмно синьо, а горнището по-светло синьо, уникален, много си го харесвах и го носих няколко години. Е, широк ми беше, ама то така си и трябваше. Изключително важно беше да е оригинален - Nike или Adidas, в краен случай може да е примерно Puma, ама не беше толкова гъзарско. Също задължително беше да имаш оригинални маратонки, пак Nike или Adidas (Galaxy беше вървежно), а може и Reebok. Значи как врънках нашите ... Един ден баща ми обеща да ми купи оригинални маратонки, отидохме на пазара !!! и ми купи. Хубави бяха, черни, от тия високите. Как се радваааах ... За моя жалост обаче на другия ден не предизвиках очакваното възхищение в училище, понеже то пишело Reabook.  #Crazy hahaha 1-2 години по-късно майка ми ме заведе да ми купи вече оригинални маратонки, купи ми баш истински Reebok, но пък 41 номер  Joy Нищо, де, ама бяха оригинални. Носих ги 1-2 години и после ги дадох на дядо ми, който до скоро още ги носеше хахаха.
Накрая в 12 клас си купих уникални маратонки Adidas, черни, с 3-те черти бели - страхотни. Носих ги до преди 4-5 години и накрая се скъсаха. Така ме е яд, сега не мога да си намеря такива.

Ами якетата, дето бяха примерно синьо, и отгоре с такова като елече, да кажем бяло. Имаше ги в много различни разцветки. Отзад с надпис, забравих точно какъв.
После след тях бяха супер модерни едновременно бомбърите (които по възможност трябва да ги носиш отдолу с дънково яке) и пухенките с падащи ръкави. Много модерно беше и дънково яке, а отгоре с пухенката, на която си свалил ръкавите. Най-готини бяха тия с патицата на гърба  Simple Smile
Когато някой от класа си купеше ново яке, постоянно трябваше да го дава на другите да го поносят малко. Защо така, не знам  newsm78

И раниците Salomon ... моята беше лилава, чудна ! И както някой спомена - да, задължително трябваше да виси супер много надолу  hahaha

Последно да кажа за дънките - най-модерни бяха индиговите. Критерият дали са оригинални според другите - по-дебелият шев да е от вътрешната страна на крачола.

Ако не са ти оригинални дрехите - по никакъв начин не беше добре приет.

Общи условия

Активация на акаунт