НВ-ВМХ и палео - тема за здравословното хранене, част 111

• 68 929
  • 740
  •   1
Отговори
# 465
  • София
Блеки аз съм правила две неща с кокосово мляко: пилешки филенца на тиган и пилешки дробчета пак на тиган. Директно изспивам млякото докато се обработи пилешкото слагам и куркума става супер. Аз много обичам кокосово мляко и всякак ми върви  Laughing Правила съм и "крем карамел" с яйца и кокосово мляко, може някакъв подсладител и на фурната за кратко време във формички за суфле или крем карамел.

# 466
  • Благоевград
В момента има в Била кокосово масло за малко под 7 лв., на щанда с био глупостите. Аз си ползвам краве и няма смисъл да си купувам, но за кокосовото мляко ще отида до Лидъл задължително.

# 467
# 468
Това с пилешките филенца звучи много добре, ще се пробва. Ще видя и тай супата в книгата. Не знам кой ме накара да го купя това мляко, че и две консерви съм взела. А толкова ми тежаха в куфара  ooooh!

# 469
  • SA
За първи път виждам как се съотнасят гр. към мл при кокосовото масло.  Embarassed
Аз тази седмица си купих от ЛИДЛ няколко консерви свински джолан, но не съм ги опитвала още.

# 470
Кам, от тези в стъклен буркан ли? Ако са те, се оказа, че съдържат и захар ooooh! Не много, както ме успокои Блеки, но все пак...

# 471
  • SA
Да, Тета, точно от тези. Сториха ми се доста удобни за носене на работа. А 1-2 гр. захар ако съдържат, не ме притеснява. Все пак не вярвам да сложат много захар на месо. newsm78

# 472
  • In transit
Да ви питам... снощи направих пилешки дробчета с лук и бира. Освен тях ядох и салата от моркови+ 1/2 чаша червено вино и 3 резена прошуто крудо. След това забелязах обрив по лицето си - 7-8 пъпки средна големина, розови на цвят. Не ме сърбяха, нищо, просто изникнаха от нищото. Тая сутрин са почти изчезнали, леко подуто седи там където са били. По принцип не са нормални пъпки и ме съмнява, че от храната, но не знам от кое точно, кое би ги провокирало. Някакви идеи? 

# 473
  • Благоевград
От приятелка с алергии знам, че морковите са алерген, лукът също, бирата също. Прошуто крудо може да е било с изтекъл срок или неправилно съхраняван и да е било развалено, но щеше да усетиш. Ако беше алергична реакция щеше да имаш и други симптоми, най-често ситен обрив по меките части на ръцете, краката, корема и гърба. Дано ти мине бързо, но ако не изчезне до довечера, утре на лекар  Hug

# 474
Добър ден  bouquet
Момичета, аз май хапвам доста. Снощи например едно свинско контра филе (лидълски размер) и порция и половина свински врат (колкото две филенца, че сигурно и повече) Blush. Салатка и чашка винце също  Blush. Дали да не го намаля? Нищо не мога да кажа за отслабване до момента, понеже не бях режимна допреди 2 седмици, а без бой си признавам сега, че петък го пиша не дъждовен, а направо пороен  Blush Blush Blush

Моркови, цвекло мислех, че не са позволени. Старателно ги избягвам, дори тази година не съм опитала любимото ми цвекло  newsm78

# 475
  • Благоевград
Аз си свалих на телефона едно приложение за гликемичния индекс на храните и се ръководя от него при приготвянето на зеленчуците. Морковите в суров вид на салата са с нисък, но при готвене скачат на висок и не е много препоръчително да се консумира в големи количества. Аз ги обожавам, но все по-често в ястие слагам повечко гъби за сметка на морковите, както и много тиквички.

Закусих към 10 ч. няколко слайсчета от бекона, който леко запържих в сух тиган, а в мазнината от него си направих омлет от 2 яйца с гъби. Ами минаха почти 4 часа от закуската ми и се чувствам страхотно, защото лееекичко усещам глад, но мога без проблем да изкарам до 14:00 ч.
Обядът ми ще бъде винен кебап с гарнитура пюре от карфиол с масло. Вечерята телешко варено и салата някаква със зехтин.
Много съм щастлива. Продължавам да се храня по 3 пъти на ден, рядко ми се дояжда следобяд, само ако обядът ми е бил малко или не много мазен. Но забелязвам тенденция вечер да ми се яде повече. Не знам на какво се дължи, през деня успявам да държа фронта, не съм гладна, но вечер мога да изям и цяло прасе  newsm78

# 476
Мики, може прошутото да е имало някакъв консервант (или друго) и той да е причината. А иначе бирата, ако досега не си реагирала на нея, не вярвам да е виновна, нито самите дробчета (освен ако пък на тях не е сложен консервант), нито лукът, морковите или виното.

# 477
Да ви питам... снощи направих пилешки дробчета с лук и бира. Освен тях ядох и салата от моркови+ 1/2 чаша червено вино и 3 резена прошуто крудо. След това забелязах обрив по лицето си - 7-8 пъпки средна големина, розови на цвят.
Дробчетата  Peace Това е филтъра на организма все пак.. кой знае с колко хормон са били бъкани  Rolling Eyes

# 478
  • In transit
Значи от всичко може да е... принципно от нито едно от изброените неща не съм имала проблем досега. Ставало ми е така ако прекаля със сиренето за деня например, от ягоди ако хапна повече или бадеми. А от същото прошуто хапнах доста от Нова година насам ( беше едно голямо парче от Лидл). Аз си мислех за дробчетата или бирата  Thinking...довечера ще хапна пак от тях да видим  Grinning

# 479
Духи, ето специално за теб един цитат от книга на известна авторка в палеосредите (Сара Балантайн), като имай предвид, че всичко, което е написала, е базирано на щателно проучване на издадената научна литература, а не е изсмукано от пръстите:

Цитат
Черният дроб не действа ли като филтър за токсините?
Може би много хора избягват черния дроб, защото погрешно смятат, че след като филтрира токсините от кръвта, значи голяма част от тях сигурно се съдържат в самия орган и следователно попадат във вашия организъм, когато ядете черен дроб. Това не е вярно. Този орган действително филтрира кръвта и отстранява огромно количество токсини от тялото, но не ги складира. Работата на черния дроб е много по-сложна, отколкото думата филтър предполага. Всъщност той използва различни химични реакции, които се контролират от ензими, за да свърже токсините и така да ги направи инертни, а след това обикновено ги изпраща към бъбреците за изхвърляне с урината, но и към жлъчния мехур, за да бъдат секретирани в стомашночревния тракт и да се изхвърлят с изпражненията. Въпреки че в черния дроб на животните, хранени със зърнени фуражи и отглеждани неекологично в условията на интензивно земеделие и с прием на антибиотици (в индустриални ферми), може да има някои токсини, те присъстват и в мазнината и мускулите на животните в приблизително същото съотношение, както и в органите. (Някои източници сочат, че в мускулите се отлагат дори по-големи количества тежки метали, отколкото в органите.) Но може би най-важно е, че в животинските вътрешности изобилстват витамините и минералите, които са необходими на вашия черен дроб в усилията му да филтрира токсините в организма ви. Дори когато консумирате дреболии от стандартно отглеждани животни, печелите много повече от приема на тези витамини и минерали, отколкото губите от консумацията на малките количества токсини, които биха се съдържали в месото. Ако можете да си позволите месо от хранени само с трева или отглеждани пасищно животни, то очевидно е по-качествено, но дори да не можете, ще спечелите много, ако консумирате животински вътрешности, а ще изгубите много, ако ги избягвате.

Скрит текст:
Doesn't the liver filter toxins?
Many people may be avoiding liver because they mistakenly
believe that, because it filters toxins from the
blood, a great many toxins must be present in the
organ itself and consumed when you eat it. This is
not true. The liver does filter the blood and removes
a great many toxins from the body, but it does not
store those toxins. The liver’s operation is much more
complicated than the word filter implies. The liver actually
uses a variety of chemical reactions, controlled
by enzymes, to bind toxins, thereby rendering them