НВ-ВМХ и палео - тема за здравословното хранене, част 111

• 68 930
  • 740
  •   1
Отговори
# 60
  • SA
Не разбрах напълно защо се шуми толкова около тези лютеници. Доколкото съм опитвала някои купени лютеници, сладки са дотолкова, че 15-20 гр. захар на 100 гр. всякак имат в състава си. Но в нашето хранене все пак не се наяждаме с лютеница. Ако някой реши да хапне 5-10 грама дневно като подправка към пържолата, това няма да повлияе съществено храненето му. И разни добавки и консерванти да има, пак не е кой знае каква беда.
Друг е въпроса, ако някой яде по един буркан на ден. Ама в нашия случай се предполага, че не е така.

# 61
Излезе ,че лютеницата има въглехидрати колкото сладоледа.Същото се отнася и до кетчупа и разните сосове за барбекю.По-горе бях писала,че българско доматено пюре съдържа картофено пюре.
Извод-просто,изобщо,не се консумират тези храни.
Или казано по друг начин, БС приближава лютеницата към сладкарските изделия. Допълнително, в БС са пропуснати редица изисквания, например забрана за използване на консерванти
Етикетите на много изделия са подвеждащи или пък ако ги прочетеш,направо се втрещяваш какви несвойствени набухватели и пластификатори съдържат.

# 62
Да се запиша и аз в новата тема Grinning
От три месеца съм на режима, с нарушения естествено Wink Това е първата диета която спазвам повече от 3 дни  Crazy 3 месеца се опитвам да се храня режимно, нямам кой знае какви резултати на кантара, ама си знам къде е проблема Wink пийвам винце. Нямам обяснение защо продължавам но съм убедена, че това е правилният начин на хранене! Може би защото спря да ми се яде сладко, хляба също не ме изкушава. Само едни кроасани с масло, но не е като да ги сънувам ако не хапна.
Аз винаги съм отслабвала с глад преди и малко като се отпусна ме стегнат дрехите. Сега съм сита и доволна. Станах по-мързелива напоследък, дали да го припиша на режима Wink
 Успех на всички в борбата с кг или болести.

# 63
Може ли да пишете малко дневни менюта, на който му е удижно, да се ориентирам 2-3 дни с примери. Благодаря !

# 64
За мен с право се шуми около лютеницата. Първо, че за мен е недопустимо производителите да не спазват това, което сами са написали и определили на етикетите. И второ - лютеницата си е една от по-традиционните храни на трапезата на българина.

Нас, че не ни интересува купешката, е ясно. Но аз имам близки, които на седмица изяждат по буркан-два и ми е притеснено за тях.

А и е куриозно - лютеница с над 20 грама В на 100 гр.! Любимия ми линд 85% е с 19 на сто.

# 65
Здравейте, за много години! Живи и здрави! Simple Smile

Нова съм сред вас. След Коледа започнах да спазвам режима, като все още се ориентирам. С ПКЯ и инсулинова резистентност съм, открита 2012 година. Тогава контролирах КЗ с метформинов препарат и семпла диета (от време на време). Но спрях лечението 2014 като забременях. След като спрях да кърмя поднових, но за кратко, защото пак забременях. Преди почти 2 месеца родих и се мъчим да сме на кърма основно ( наистина е мъка, но да кажем, че успяваме на 90 %) и затова не мога да взимам лекарства и трябва да поддържам КЗ с диета.
Малко ми е трудно все още да променя някои навици. Не съм сигурна и дали подбирам правилно храната. Надявам се да успявам. Следя рецептите за ВМ НВХ, но ме няма в смятането на калории. А и не знам дали е защото така ми е внушено от книги и баби, или е наистина заради кърменето, но съм непрекъснато гладна и ми трябват големи порции, за да се нахраня. Освен това откакто започнах режима съм със запек и ми е доста тежко  на стомаха. За 10 дена съм ту +1, ту -1 кг и се опитвам да разбера къде греша.
Ще ви напиша менюто си за вчера и днес и ще помоля да коментирате. Също - ако някой от вас сподели неговото меню или пък друго примерно, ще съм благодарна.

Вчера:
З. - 1 кисело мляко 4,5 % + 2 с.л. ленено семе, 1/2 с.л. чия, 2 с.л. овесени ядки, 10тина сушени червени боровинки
О. - 2 кокосови палачинки с малко маскарпоне, кашкавал, сирене, сусамов тахан
Следобед огладнях и хапна още 1/2 палачинка с тахан и маскарпоне
В. - пица с блат от кайма с плънка от домати, печена чушка, лук и кашкавал, порция от около 300 гр. + другата 1/2 палачинка + микс италианска салата с авокадо

Днес:
З. - 3 бъркани яйца със сирене и масло
О. - пак около 300 гр. пица от кайма с 1/2 КМ
В. - микс италианска салата с печена чушка + кокосова палачинка, но дебела и изпечена като кокосово хлебче + 50 гр, сирене Котидж

За утре планирам закуска като днешната, за обяд мусака от тиквички, патладжани и кайма, а за вечеря може би пак като днес.

Пия по поне 3 литра вода на ден, жаждата ми е от кърменето.
Ако усетя глад за слладко си хапвам по 1-2 ч. лъжици сусамов тахан, като за деня сигурно ми се събират 6-7 (дали пък това не ми обръщ каруцата?)
За сега не смогвам да правя и други упражнения, освен да тичам след децата по цял ден. Надявам се да влезем и с бебка в някакъв режим и да успея да вмъкна някаква гимнастика в домашни условия.

Това е от мен Simple Smile Очаквам някакви насоки от вас Simple Smile Хубава вечер Simple Smile

# 66
Пламенова, вчера имаш доста млечни, а и си започнала храненто с мляко, което мен лично много ме разяжда за целия ден. Днешната закуска от яйца е много по добре. Ако си гладна вдигай мазнините, месо, мазна риба. 6-7 лъжици супени ли имаш предвид тахан?! Ако да, много е:) Не е за наяждане, една две лъжички максимум за десерт и то не всеки ден.

Моето меню няма да ти е ориентир, защото ям малко, болна съм и само ще те объркам. По принцип се храня два пъти дневно, което за теб като кърмеща и сега започваща не е ОК. Затова няма да ти го пиша.

Моите съвети към теб, ограничи млечните в сутрешното хранене, да не са преобладаващи. Вдигни мазно месо и риба плюс голяма салата. И намали тахана:) Може би за теб е добре плод да имаш или малко сурови ядки, нека по- вещите кажат, не съм чела други кърмачки на режима, може преди мен да е имало.

# 67
Добро утро.
Благодаря за темата.
Имам питане- забелязвам, че имам мъхче по скулите #Crazy newsm78. Дали защото косъмчетата леко са потъмнели от липсата на лятното слънце или може да е от нещо друго?
Лютеницата няма да я чета. Само вчера мернах чашата със захар и буркана с лютеницата. Ма, то и в кока- колата е така, но хората не спират да я пият, а знаят.

# 68
Скрит текст:
За много години момичета!  Hug
Много здраве и щастие на всички и една чудесна и успешна година!
Благодаря на Шоки за новата тема!  bouquet Толкова много се радвам, че пак е тук!  Heart Eyes
Видях много нови момичета. Страхотно е, че групичката ни нараства, защото съм сигурна, че повечето момичета ги очакват приятни изненади с този режим.
За съхненето на устата - то се получава от обезводняване и високата кръвна захар е само една от причините за това. При започване на НВХ, както знаете, в началото се губят много соли и течности от спадането на инсулина и известно обезводняване е възможно. Добре е да се пият повече течности и соли за преодоляване на тези симптоми при някои хора.
Резултатите на Алечка са много хубави. Единствено ме шокират препоръчваните стойности за холестерол - под 4,5. Направо са се оляли.  Shocked
Да питам кулинарките ни, как приготвяте печени ребра във фурната?
Сигурно е късно, ама да си кажа, за следващи пъти ...    Grinning
На месото, без значение какво е, винаги слагам някаква киселина-изцеден лимонов сок/вино/сметана....киселината отпуска мускулните влакна и месото става много крехко без да е необходимо да се готви с часове.
На ребърца специално-подправки по желание (аз обичам кимион, кориандър, черен пипер, куркума, кайенски пипер или пушен червен пипер), сол, някаква мазнина-обикновено мас или зехтин, и ако имам отворено, чаша червено вино+ малко вода.
Пекат се до примамлива коричка.    Laughing
Ох, добре че съм закусвала .....     Joy

Може ли да пишете малко дневни менюта, на който му е удижно, да се ориентирам 2-3 дни с примери. Благодаря !
вчера:
3-кокосово кафе, кокосов омлет от 3 яйца със сирена, 3-4 чери доматки и 2-3 репички
11ч-чай
о-свинско тас кебап (без ориза), салата маруля с чери домати и репички, 1 ябълка
сз-половин кофичка заквасена сметана на Хармоника с орехи
в-кьополу, туршия, сръбска плескавица, 1/2 ч вино

днес:
з-кокосово кафе, чай (станах доста рано, кафето го пих към 6.30, а към 8 ми се допи чай), кокосов омлет от 3 яйца и сирена, чери доматки
о-1 консерва сардини (нямам нищо готвено подходящо), салата
в-печено свинско, някаква салата пак, може би блокче черен шоколад

# 69
  • София
в делнични дни закуската ми е 4 яйца на очи с резен кашкавал отгоре (много е приятно, когато се разтопи кашкавалът) + някакво месо - ако имам останала пържола от вечерта, ако не, мятам 100 гр бекон на тиган.
Това си го нося в офиса и го ям около 11 часа.
После направо вечерям - обикновено е някакво свинско месо, често купувам обезкостени ребра, гърди + салата, а напоследък салата от домашно кисело зеле.
Птиче месо почти не се купува вкъщи, понякога правя дроб.
Пицата с блат от кайма е редовно в менюто.

Напоследък съм се зарибила по горгонзола към винцето Embarassed

Нямам увеличение на килограмите след празниците, но по Коледа бях болна, а около Нова година прекаляванията бяха основно с течности Embarassed

# 70
Много благодаря за ориентировъчните менюта.Много са ми полезни.
Днес кантара показа надолу, но очаквам минус на см.Ям в нормални порции, даже по-малки, но стриктно по режима.

Имам въпрос: колко плодове хапвате за деня? Аз хапвам 1 мандарина, но ми се ще повечко, от цитрусите колко е позволено?

# 71
Скрит текст:
Много благодаря за ориентировъчните менюта.Много са ми полезни.
Днес кантара показа надолу, но очаквам минус на см.Ям в нормални порции, даже по-малки, но стриктно по режима.
Имам въпрос: колко плодове хапвате за деня? Аз хапвам 1 мандарина, но ми се ще повечко, от цитрусите колко е позволено?
Едва ли има точна бройка, валидна за всички.    Grinning
Ако искаш по-бързи резултати, естествено, без плодове или някакъв минимум.
А и не на всеки му се отразява еднакво...
На мен ми се е случвало да ям дори по три на ден-ябълка, банан, малини/ягоди замразени сега, но аз не гоня скоростни резултати.А и както съм писала, не искам психически да се чувствам много лишена и ограничена, защото тогава става лошо.    Laughing
Сама трябва да откриеш твоя праг на поносимост към бройката.

# 72
  • София - Варна
Гледам, че на всеки бекон пише, че съдържа глюкозен сироп.  newsm78

# 73
Мисля, че имат предвид това:

Вкусно е.

# 74
  • София - Варна
Откъде да си набавя подобен?

Общи условия

Активация на акаунт