Система за прием на ученици в първи клас в общинските училища - София

• 121 176
  • 1 289
  •   1
Отговори
# 885
Мафията пак надви. Трябваше да ги задължат да приемат всички с постоянен адрес, а после да правят, каквото си искат.

# 886
  • Sofia
Ето и картата на район Лозенец  ooooh!  https://drive.google.com/file/d/0BwYZWynwnr4UZFdsMWkzbTlmZlU/view

Ние от така нар. жк Зоопарк спадаме към 21 СУ Хр. Ботев, ако гледаме розово-лилавото  Crazy  или аз грешно го разбирам.  По разстояние 107 ОУ ни е по-близо, но това че е в друг цвят ни дава по-малко точки така ли го разбирам.... Изобщо тези цветове имат ли значение на тази карта?

Имат значение цветовете.Зоопарка е към 21-во.

Аз Зоопарка го виждам по-скоро към 11-то ОУ. Има съвсем лека разлика в цветовете, а и има гранична линия между прилежащите територии на 21-во и 11-то.

# 887
  • София
81-во в Младост изнесе критериите и карта. И 144-то.

# 888
Ако някой иска да съдейства за репортаж по темата, мога да дам контакт с журналист.  Peace
И какво ще направи репортаж по темата? Дали имаш журналист или ще се обадиш в медия е все тази. Това ще оправи ли нивото на образованието в училищата? Журналистът ще се заеме ли с Рио София, не. Ще стигне ли до телефонните обаждания към директорите, за да бъде пренареден списъка на приетите деца, не.

# 889
Ето и картата на район Лозенец  ooooh!  https://drive.google.com/file/d/0BwYZWynwnr4UZFdsMWkzbTlmZlU/view

Ние от така нар. жк Зоопарк спадаме към 21 СУ Хр. Ботев, ако гледаме розово-лилавото  Crazy  или аз грешно го разбирам.  По разстояние 107 ОУ ни е по-близо, но това че е в друг цвят ни дава по-малко точки така ли го разбирам.... Изобщо тези цветове имат ли значение на тази карта?

Имат значение цветовете.Зоопарка е към 21-во.

Аз Зоопарка го виждам по-скоро към 11-то ОУ. Има съвсем лека разлика в цветовете, а и има гранична линия между прилежащите територии на 21-во и 11-то.

11-то не е в община Лозенец , иначе е близо да...

# 890
  • В две мънички очи...
Ето я картата за 11 ОУ - http://11oy.com/%D0%BF%D1%80%D0%B8%D0%B5%D0%BC-2017-2018-17

shrekie, ако искаха да променят нещо, нямаше да стане по този начин.
Сега пак се върнаха безсмислените критерии, които училищата слагаха:
- деца.внуци на служители, учители,общини и т.н.
- подготвителни групи с доп. точки
- точки за определени детски градини
- точки за близнаци
Не знам дали тези критерии изобщо минават през РИО за проверка и тълкуване.
Не става ясно и още една ситуация - ако има деца с еднакви точки - едните имат точките от критерий местоживеене - 43т. а другите ги събират от доп. критерии заложени от училището общо - 43т. кой критерий е с по-висок приоритет? Защото на няколко места виждам, че са писали че определен критерий от доп. критерии ще е решаващ в случай на деца с еднакви точки.
Това не е ли нарушение на цялостната идея за създаването на тази така нарешена система за прием?
Една система трябва да е ясна, без тълкувания, а тук има толкова много.

# 891
  • София
Цитат
Не става ясно и още една ситуация - ако има деца с еднакви точки - едните имат точките от критерий местоживеене - 43т. а другите ги събират от доп. критерии заложени от училището общо - 43т.
Според т.10 от Системата, при равен брой точки Обществения съвет към училището предлага на комисията начин на класиране. Не че ми е ясно как ще стане, така са го записали.

# 892
При цялото безумие да задам един безумен въпрос  Rolling Eyes
Ако адреса в личната карта /постоянния/ е и настоящ, трябва ли да има и удостоверение за настоящ адрес или само лична карта е достатъчна?

# 893
  • В две мънички очи...
Цитат
Не става ясно и още една ситуация - ако има деца с еднакви точки - едните имат точките от критерий местоживеене - 43т. а другите ги събират от доп. критерии заложени от училището общо - 43т.
Според т.10 от Системата, при равен брой точки Обществения съвет към училището предлага на комисията начин на класиране. Не че ми е ясно как ще стане, така са го записали.

Тъкмо това гледам:
6.2. Класирането се извършва в училището, съобразно подадените от
родителите/настойника заявления по критериите, посочени в Раздел III, т. 8 от
настоящата Система. При необходимост се приемат и допълнителни критерии от
Педагогическия съвет, които се съгласуват с Обществения съвет на съответното
училище.
Аз го тълкувам така - Прави се класиране на база приети критерии от СО и ако има деца с еднакъв брой точки за тях се прилагат и доп. критерии

6.4. Близнаци се класират заедно, ако поне един от тях е приет – над
утвърдения брой ученици в паралелката

Вече в две училища видях точки за близнаци. Защо трябва да се дават доп. точки след като ясно е казано че едното дете ще се приеме над бройката на паралелката.

# 894
  • София
Мисля, че не е така. Училищата, които знаят, че имат по-голям брой кандидати, залагат допълнителни критерии предварително и ги публикуват. Повечето от търсените училища вече са ги обявили. Всеки родител заявява на кои критерии отговаря и съответно детето получава брой точки.
Например, ако критерият ти е само местоживеене(първия) получаваш 43 точки. Друго дете може да събере 30 от местоживеене плюс други 10 - общо 40, трето 50 и т.н.. Само от доп. критерии от училището не могат да се съберат 43 т., защото те са max 22. Дали точките са събрани само от основните или и от допълнителните критерии, няма значение. И вече, ако се получи равенство, въпросния съвет дава предложение.
Така е според мен, уж разбирам от тези работи, нека и други да кажат.

Цитат
Защо трябва да се дават доп. точки след като ясно е казано че едното дете ще се приеме над бройката на паралелката
Защото може да не е влязъл нито единия.

# 895
Нямам намерение да убеждавам никой в нищо. Просто споделих, ако някой има интерес.

# 896
  • София
Цитат
Ако адреса в личната карта /постоянния/ е и настоящ, трябва ли да има и удостоверение за настоящ адрес или само лична карта е достатъчна?
Удостоверението за настоящ адрес е задължително.
Миналата година първокласниците са били 12430, тази година очакват с около 2000 повече, да сложим грубо 14000 деца. По 3 лв. на удостоверение, (приблизително, защото не знам колко е точно), СО ще се радва допълнително за 42 хил лв. Поне да ги използват за нещо, свързано с образованието.

# 897
Цитат
Удостоверението за настоящ адрес е задължително.
Миналата година първокласниците са били 12430, тази година очакват с около 2000 повече, да сложим грубо 14000 деца. По 3 лв. на удостоверение, (приблизително, защото не знам колко е точно), СО ще се радва допълнително за 42 хил лв. Поне да ги използват за нещо, свързано с образованието.
Ами да ме проверят те вътрешно. Нали образованието е безплатно и задължително. Защо кандидатстването да е платено??

# 898
  • В две мънички очи...
Интересно как очакват децата да бъдат повече като по статистика родените 2010 са с 5000 по-малко от родените 2009?
А като се подават на място документите т.е. на хартия и ако кандидатстваш в 5 училища съответно ще трябват 5 удостоверения - не пише че може копие или нотариално заверено копие.
Сутринта си мислех че най-накрая днес всичко ще бъде ясно, сега се чудя ще бъде ли ясно изобщо някога  #Crazy
shrekie просто медиите рядко успяват да направят добри репортажи, да бъдат обективни и да зададат правилните въпроси. Или аз попадам на такива репортажи Sad.
Да се надявам че РУО ще върне отговори.

sali могат да съберат точките - пример местоживеене 30 + доп. критерий 13 и ето 43т.
Вече видях и само един доп. критерий който дава 22т.

# 899
  • София
Добре де, какво значи този критерий:
Адрес на месторабота на един от родителите в административния район на училището  - 8т.
Че ако и двамата родители работят в един и същ район, какво тогава  newsm78
16 точки или 8 точки ????

Общи условия

Активация на акаунт