Система за прием на ученици в първи клас в общинските училища - София

• 121 138
  • 1 289
  •   1
Отговори
# 915
  • София
А какво би станало теоритично ако дадено дете не бъде прието и на трите класирания в никое училище, където е подало? Тогава какво, служебно ли го разпределят някъде?

Имам приятелка дето беше така преди няколко години със сина си. Не го приеха никъде. Обикаляше милата квартала да се моли тук и там. Явно трябва да подадеш 10 молби за прием, като сложиш и някое периферно у-ще дето няма никакъв наплив, за да си спокоен.

Или се почва разсъждения по темата, как при обявени максимално 24 деца в клас, наесен осъмват с по 28 - 30 деца много паралелки.  newsm78

# 916
  • София
При записването всички имат удостоверението за завършена подготвителна група. Градините отдавна са се синхронизирали с училищата.

# 917
125 су също вече е публикувало:
http://www.sou125.com/

# 918
Рашина2, от РИО ще ви кажат къде има останали свободни места.
На нас ни предложиха на другия край на града.

Точно от това се опасявам, Грета. Да ми кажат, че има останали свободни места в другия край на София. Говоря чисто теоритично. Но, не изключвам да някое детенце реално и това да му се случи, еле пък с тия смехотворни допълнителни критерии.

# 919
Или се почва разсъждения по темата, как при обявени максимално 24 деца в клас, наесен осъмват с по 28 - 30 деца много паралелки.  newsm78

Ей това, хем всички знаем как става, хем не ми идва наум какво да направим. Тази система не помага за момента.

# 920
  • София
При записването всички имат удостоверението за завършена подготвителна група. Градините отдавна са се синхронизирали с училищата.
Записването е на 5.06-6.06, а нашите хора искат преди 1.06 да се занесе.
С каката не съм носила предварително. Излезе класирането, видях къде е приета и отидох с удостоверението да я запиша.

Знам от познати (2006 набор деца), че преди са искали удостоверение-оригинал, за да участваш изобщо в класирането и било голяма каша.
Това изискване беше отпаднало вече при 2007.
Аз писах до рио точно защото едно квартално у-ще искаше да се занесе преди класиране удостоверението. И бързо ми отговориха, че е проведен разговор с директора и че няма право да иска удостоверение преди класирането.

# 921
  • сред маслини и портокалов цвят
Дали може да се види някъде делението за цяла София или на карти по общини поне? Ние както и предполагах оставаме извън района на желаното училище, нищо че живеем на 200 м от него. Щерката най-вероятно ще я приемат, заради точките от брат и и моята месторабота. Но комшийчето, дето е първо дете и родителите му не работят в района незнам дали ще спеят да го вкарат. Години наред всички деца в квартала завършваха средно образование там, защото уж ни е кварталното училище. Да, ама не.

# 922
В 125 СОУ имат ли право на това? Допълнително райониране както си е решила директорката?
Децата, които живеят в ж.к. "Младост-1", в района на училището, това са блоковете, намиращи се в карето, ограничено от улиците: бул. Александър Малинов, бул. Андрей Сахаров, ул. Йерусалим и бул. Цариградско шосе, ще получават по 15 (петнадесет) точки.

Децата, които живеят в ж.к. "Младост 1", извън посоченото по-горе каре и в ж.к. "Младост 1А", ще получават по 10 (десет) точки, всички останали - по 5 (пет).

# 923
  • София
Ами то имаше смисъл да се направи обща система за прием както за детските градини. Така евентуално ще си видиш детето къде е на опашката и къде има шанс за прием. Сега кандидатстваш на сляпо и гледаш да подадеш 10 заявления , половината безсмислени.
Има училища чиято територия няма да генерира достатъчно набор 2010 за прием с 43 точки. Защо от съседния район ( през булеварда) да не кандидатстват ? Ама като незнаеш Thinking
Има да речем майка от Люлин, многодетна, дето работи да речем в район Сердика, и тя "издухва" всички които само живеят до у-щето и събират макс 43 точки. Откъде да знам колко такива майки имам насреща си и кандидатстват?  Thinking

# 924
  • София
Колко точно многодетни очакваш?
Те обикновено имат поне още едно дете в училището и вече са те издухали  с други 20 точки заради братчето. Така че дали +20 или +40, все е с повече. 

Друга гледна точка: моето няма никъде 43 точки и се надявам точно 20те за многодетни да му даде шанс да е наравно с тия с 43.

А майка от Люлин да иска в Слатина, едва ли. По-вероятно да иска в някое по-така: 133то, 73то, 20то,...

# 925
  • София
Записването е на 5.06-6.06, а нашите хора искат преди 1.06 да се занесе.
С каката не съм носила предварително. Излезе класирането, видях къде е приета и отидох с удостоверението да я запиша.

Знам от познати (2006 набор деца), че преди са искали удостоверение-оригинал, за да участваш изобщо в класирането и било голяма каша.
Това изискване беше отпаднало вече при 2007.
Аз писах до рио точно защото едно квартално у-ще искаше да се занесе преди класиране удостоверението. И бързо ми отговориха, че е проведен разговор с директора и че няма право да иска удостоверение преди класирането.
Това че ви искат удостоверението преди записването е пълна глупост. Но по-напред имаше цитирани училища, които искаха доказването на критериите още при кандидатстването, та хич не се учудвам. Явно в училищата цари все още пълен хаос и неразбиране на правилата.

# 926
  • София
Ами, ако ги знам тези опашки и ги виждам, що е нужно да чакам 20- сти юни да осъмна с "изненадата" че те многодетните са много, и ние не сме приети никъде. Не е ли тъпо най - малкото. И защо да не иска Слатина ако работи тук? Откъде да ги знам къде работят многодетните или сираците или с братчета и сестричета в същото у-ще. Примера ми беше за Сердика апропо?

Миналата година в у-щето до нас, приеха само 3 деца от 96 деца с точки само по адрес до у-щето т.е. с 43 точки  все едно сега? Що лъжат хората, че децата ще попаднат  в съседното у-ще с новите правила. Никъде няма да попаднат просто. Замазват очите на наивните.

# 927
Аз  не виждам голяма разлика отпреди, с изключение, че сега хората по социални критерии наистина имат някакъв шанс, докато преди всичко зависеше от благословията на директорката. От човешка гледна точка е правилно дете без родители да получи повече точки. Не разбирам и това очакване за хиляди многодетни майки, които са се втурнали към дадено училище. Първо едва ли има много многодетни майки, второ 20 точки отгоре едва ли ще помогнат. А ако наистина работи там има повече от 2 деца в училището ами логично е да може по-лесно да си взима децата от едно училище до работата.

Последна редакция: чт, 16 мар 2017, 10:36 от malinkap

# 928
  • София
Има да речем майка от Люлин, многодетна, дето работи да речем в район Сердика, и тя "издухва" всички които само живеят до у-щето и събират макс 43 точки. Откъде да знам колко такива майки имам насреща си и кандидатстват?  Thinking
Не сме чак толкова много многодетните, спокойно Simple Smile
В класа на каката сме 3 такива семейства от 27 деца.  В яслата на малкото - 2 семейства в група от 29 деца. При сина - няма други, само ние сме.
Многодетните няма да пречат. Ще има пак игри с адресите. От там ще дойдат проблемите според мен.

# 929
  • София
104 ОУ също публикуваха допълнителните критерии и картата: http://104ou.com/priem/1.html

Едн голяма част от "прилежащия район" е всъщност Южния парк. Можеха да го извъртят и вместо да слагат парка, където никой не живее, да обхванат малко повече блокове - в която и да е посока. И там има блокове, които са "прерязани" през средата.  Според написаното излиза, че и те искат доказване на критериите преди класирането, още при подаване на документи. Изобщо, май всички си правят каквото искат...

Не пише нищо и за ПГ. Предни години 104 и 126 ОУ приемаха деца в подготвителен клас по същите критерии, по които се класираха и първокласниците и тази година ми отговориха, че пак ще бъде така и затова чакат решението на СОС. Ами хубаво, ето го решението, критерии за 1 клас има, за ПГ нищо не пише. А 126 ОУ даже не са публикували нищо още, само махнаха миналогодишните. Явно ще трябва да звъня по телефона, за да се информирам. Или да отида на място да питам.

Общи условия

Активация на акаунт