Система за прием на ученици в първи клас в общинските училища - София

• 121 284
  • 1 289
  •   1
Отговори
# 1 065
  • В две мънички очи...
Радвам се че има и други които освен че пишем във форума са изразили гражданска позиция пишейки на РУО. Аз си чакам отговора на втория мейл.
Както често в БГ се случва за значимите неща няма информирана кампания, а и познавам доста хора които не се вълнуват много от това какво се случва с образованието и дали детето им ще влезне някъде - действат на принципа ако стане и където стане.
Чета статията на Сега и ми правят няколко неща впечатление:
1.
Цитат
Преди няколко години Софийският административен съд обяви за дискриминационен подобен текст при класирането на децата за детските градини. Забавачките обаче също продължиха да го ползват като допълнителен критерий.
Защо не е бил приложен закона в този случай. Като не го спазват директорите търпят наказания. И защо сега не се търси отговрност на контролиращия орган.
2.
Цитат
Любопитен критерий въвежда 119 СУ "Михаил Арнаудов" в район "Изгрев", чийто директор е бившият зам.-министър Диян Стаматов. Там дават 10 точки, ако детето ще бъде записано в целодневна форма на обучение.
Целодневната форма не е ли задължителна в основното образование?
3.
Цитат
Предимство ще носи и ако детето е завършило подготвителна група в детските градини на прилежащата територия на училището, като според адреса на родителите това ще добавя 6 или 3 точки към резултата.

Същото е и в 35 СОУ - Лозенец

# 1 066
  • София
Гуанчи, в кой район водиш борба за прием?
за Дианабад или Район Студентски. Работя в Студентски, но пък за беда съм точно от другата страна на граничната черта от територията, която е дало 55-то училище Simple Smile и ще имам само 8 точки по месторабота. Каръщина от всякъде.
Не съм наясно с района. Не те ли устройват 105,11, нещо из Младост?
Устройват ме, но ще имам 20 точки за тях, а 28 за съседен район  bowuu Така излиза по критериите Simple Smile
В Младост също ще подам.

# 1 067
  • В две мънички очи...
http://139ou.com/index.php/na-vnimanieto-na-uvazhaemite-roditeli-priem-za-1-klas

Критерият е уникален - Ползване на транспорт от домовете на учениците до училище и обратно.

Интересно ако живея срещу училището детето с камиончето ли да го пращам, че да има точки по този критерии?  #Crazy

# 1 068
Бележките от работодател вече може ли да ги вадим или след класирането????

# 1 069
Цитат
Ами мое мнение, че сигнализирането доведе до приемане на тази система.
Под "тази" имаш предвид това, което е в момента ли? Защото първият   вариант от общо трите беше абсолютно недомислие, именно сигналите помогнаха малко да се подобри, пиша малко, защото е далече от това, което би трябвало да бъде.
Оставам с впечатлението, че за теб "сигнализиране" е равно на донос и
Цитат
може би чиновниците ще ги подгонят само тях
Защо да ги подгонват? Те са длъжни да проверят, ако всичко е наред - ОК, ако не - да коригират грешката. А това трябва да ги подсети да проверят и в другите училища как е.
Дали първия вариант, дали последния разликата е много малка. Поне в първият вариант ги нямаше някои абсурдни училищни критерии.
Съгласна съм, че Руо София са длъжни да проверят , но защо ние да ги подсещаме. Ако няма сигнали, те няма да упражнят контрол, така ли. Е за какво я има тази структура тогава.
Донос е съвсем друго понятие и не съм го влагала в написаното от мен.

# 1 070
  • В две мънички очи...
Ако няма сигнали както всяка държавна институция и РУО няма да упражнят контрол.
Аз досега не съм видяла институциите да упражняват какъвто и да е контрол, освен когато стане нещо крайно и се сезират, но в такива случаи вече е късно.

# 1 071
  • София
http://139ou.com/index.php/na-vnimanieto-na-uvazhaemite-roditeli-priem-za-1-klas

Критерият е уникален - Ползване на транспорт от домовете на учениците до училище и обратно.

Интересно ако живея срещу училището детето с камиончето ли да го пращам, че да има точки по този критерии?  #Crazy
Е, не! Не може да е истина просто! Прати го на Господарите.
Цитат
Съгласна съм, че Руо София са длъжни да проверят , но защо ние да ги подсещаме. Ако няма сигнали, те няма да упражнят контрол, така ли
Ами така излиза, не че е редно. Прилича ми малко на  вица "Ако чаках баща ти, и тебе нямаше да те има".

# 1 072
Добре тогава не е нужна тази структура

# 1 073
Цитат

Интересно ако живея срещу училището детето с камиончето ли да го пращам, че да има точки по този критерии?  #Crazy

smile3506 Това е като онзи критерии в едно училище за подкрепа на стратегията за развитие. Само не са казали колко точно е подкрепата, както писа някой по-напред. Ползваш транспорт, т.е. финансираш фирмата на Гошко, и детето ти получава предимство.  

Добре тогава не е нужна тази структура
Вероятно е нужна, но не и с Кастрева начело.

# 1 074
Може и така, съгласна съм, shrekie

# 1 075
  • София
Прочетох пак, и пак т.н. критерии за 139-то. Знаете ли, стана ми  хм.... мъчно ли, жал ли за тези хора - не може да си толкова зле и да не правиш разлика между критерий и предоставена услуга, защото ползването на транспорт не може да е критерий. Даже и някой да го определи за такъв, няма дадени точки. Погледнах му сайта, ако е актуален - училището е базово за "СУ "Кл.Охридски"
Имаше един много стар чешки филм, в който един доктор казваше за някаква сестра "ако глупостта можеше да лети, вие бихте литнали като гълъбица".

# 1 076
Yasabell-имай в предвид,че ще имаш 28т за 1 училище в съсден на адм. район- и то само ако то ти е най-близкото до адреса на местоживеене. Например аз съм в Ст. град, но най-близкото ми училище е 11-то и в 105-то няма да ми признаят този критерий и ако си го заявя ,може да ме дисквалифицират😀😀 При преписването на критериите от наредбата, на места са пропуснали тази част с "най-близкото", но това не означава,че като се осъзнаят няма да го допишат😉😉😉😉

# 1 077
  • София
Бележките от работодател вече може ли да ги вадим или след класирането????
Досега винаги се искаха документите, показващи предимство, при подаването на заявлението. Как иначе ще се доказват точките - на честната дума на родителите?

# 1 078
  • София
Yasabell-имай в предвид,че ще имаш 28т за 1 училище в съсден на адм. район- и то само ако то ти е най-близкото до адреса на местоживеене. 😉😉😉😉
За това аз лично не се бях замисляла,  много сложно става тогава. Комисията по тази точка какво ще проверява - училището ли или настоящия адрес, защото при другите критерии, които също са свързани с настоящ адрес, няма предвидени проверки?

# 1 079
Гуанчи, живея в район Студентски и имам деца, та зная какво се случва през последните години. Училищата са две 8 СУ в Мусагеница и 55 СУ в Дървеница. В 55-то на първо класиране местата не стигат, но на второ и трето се освобождават много места. В 8-мо още на първо класиране приемат всички деца. Нямаш повод за притеснение. Ако искаш на личната поща мога да ти дам повече информация за 8-мо. Не съм от училището и нямам интерес да те аагитирам.

Общи условия

Активация на акаунт