Автоимунен тиреоидит на Хашимото - Тема 45

• 78 762
  • 749
  •   1
Отговори
# 45
  • София - Варна
Мама Ирина, ти ме утепА! То че са застрашени ясно, ама че почти всички имат ИР, не мисля, че е вярно. Никой от познатите ми с Хашимото няма ИР. А познавам поне 10-15 души с Хашимото и то от различни възрасти, като някои са с Хашимото от 20-30 години. Да кажем, че всеки мой приятел/роднина има роднина с Хашимото, или той самият страда от тази болест.

# 46
afrikancho те АИ заболявания вървят ръка за ръка, за съжаление. Знаеш  Confused Аз затова написах почти всички Peace

# 47
  • София - Варна
Е да. То няма човек само с едно АИ сред моите познати.
То и аз съм с 3.
Обаче по ми се струва, че ИР върви по-често ръка за ръка със СПКЯ, отколкото с Хашимото. Може и да греша.

# 48
А, преглеждам ви, като се сетя, ама няма какво да пиша.
Да не казвам откога не съм се изследвала. Ама то ред и мисли до жлезата не стигнаха.

Скрит текст:
Загубих и баща си преди няма и 2 седмици, съвсем не неочаквано (беше и парализиран на легло) и последните 2,5 години ежемесечно отскачах до родния си град, да помагам с каквото мога на майка ми. Та зарязах и грижите около моето здраве и съвсем не знам накъде вървя. Иначе пия там едно хапче и се чувствам добре. Надявам се, след като свършиха сега грижите около баща ми, да продължа да се чувствам ок и да няма последствия от предходното напрежение, което уж тогава не потисках и изливах.

Добре да се чувстваме, пък на другото - майната му  Hug

# 49
Здравейте
По-назад в темата писах, че от скоро пия лтирокс 25 и след зачервяване на лицето реших да видя tsh, което се оказа, че се е повишило. Но последните 2-3 дни се появи и едно доста неприятно сърцебиене и чувство на умора - особенно вечер сякаш съм бягала 5 км. Лекарството го пия от 29 декември и лекарката ми каза след 2 месеца на проверка при нея. Но впредвид сърцебиенето и tsh не знам дали да не отида по-рано или да дам шанс на лтирокса да се понатрупа още в организма???

# 50
 Siana_88 рано е още. Тироксина с постепенно увеличаване ли го започна? Аз започнах плавно до достигане такава доза и се чувствах така + високо кръвно, няколко дни.

Merelenda Hug

# 51
Siana_88 рано е още. Тироксина с постепенно увеличаване ли го започна? Аз започнах плавно до достигане такава доза и се чувствах така + високо кръвно, няколко дни.

Merelenda Hug

Да - първите две седмици пиех по 1/2 от 25 после по 25 и сякаш като започнах да пия по 25 започнаха тези "оплаквания". И аз на моменти вдигам кръвно, което ми е необичайно ( аз съм с много ниско). Просто никога не съм имала симтомите на болестта - откриха ми я случайно и не знам кое как да го разбирам. Simple Smile Благодаря за отговора - явно наистина трябва време!

# 52
Мереленда, моите съболезнования  Sad

Siana_88, като се изследвах за пръв път ТСХ беше към осем и нещо, след три месеца 25мкг еутирокс  се вдигна на девет и нещо. Лекарката ми си знаеше, че няма да ми свали ТСХ с 25 мкг, каза, че е "бебешка доза", която явно се изписва,  за да свикне организма с изкуствения хормон. После с 50 мкг малко падна, мисля, че 75 ще ми дойде оптималната доза.

А като си говорите за букетите АИ, мен от това най-много ме е страх, да не тръгнат нещата натам, Хашимотото го махни, ама какви други гадости има...  #Crazy

# 53
  • София - Варна
Сиана, никак не е добре да седиш цели два месеца на толкова ниска доза - доза, която явно ти е ниска. Когато човек седи на ниска за него доза, изпада във все по-голяма хипофункция. А и от ТСХ е видно, че нищо не правиш с тази доза.

Аз не виждам какво време трябва на организма да се нагажда към доза 25 мкг. Та то все едно Сиана не пие нищо! 25 е смешка направо, да не говорим за 12.5. Разбирам да беше 75, което пак се води ниска доза, но 12.5 и 25!
Айде ти не си седяла още 2 месеца на тази доза. Според мен би било грешка да чакаш 2 месеца на доза 25 мкг.

Мереленда, моите съболезнования...  Hug Внезапно, невнезапно, човек никога не е готов да загуби близък.

# 54
 afrikancho точно на 12,5 една седмица щях да пукна с кръвно 180/110. Ендото я определи като хомеопатична доза, но ми трябваше време. ТСХ ми беше 2,1 преди да започна терапия, колко повече от 25 да ми изпишат  Mr. Green Постепенно всичко се нормализира и направо живнах след месец  Peace

# 55
Мереленда, и на мен ми лиспваше! Hug
Съболезнования за баща ти! Sad

Гърненце, браво, че си започнала режим! На АИП ли си? Приемаш ли млечни? (май ще ти пиша на лични да те тормозя с въпроси Simple Smile))
Аз знам от андокринолите, че за нас с ИР е добре да има 3 хранения (ама айде, нека са поне 2), защото това раздвижва метаболизма, когато не го храниш той не преработва мазнините. Много тъо го обясних, но надявам се ме разбра. По принцип за диетите е добре да имаш повече хранения, но заради ИР 3 е оптимално. Аз лично имам 5, но това е една друга тема  Mr. Green Mr. Green Mr. Green

сиана88, аз си мисля, че в момента организмът ти се нагажда към лекарството и всички тези странични ефекти ще преминат с времето.

# 56
Да ви кажа малко пред история - аз нямах никакви оплаквания, но за съжаление миналата година есента загубих едно бебенце в 10г.с. - гроздовидна бременност. След това веднага ми назначиха изследвания при които tsh беше в норма, но около 4. Изпратиха ме на ендокринолог защото казаха, че трябва да е под 2. Ендокриноложката ми преназначи изследванията защото държеше да са от определена лаборатория, на която има доверие - там tsh 4.1 при граница 4.2 - всичко друго в норми. Изпрати ме на ехограф и там вече ми поставиха диагнозата. Предполагам, че заради това, че всичко беше в граници не ми е изписала по-висока доза. Дори ми каза, че ако не целим да падне под 2 щеше да ми изпише само селен без лтирокс. Сега tsh  ми е 4.8 (от същата лаборатория) и за това се чудих дали да я послушам и да отида след 2 месеца или да не чакам.

# 57
Мереленда, съболезнования! Аз също те мислех, както и Niss.
75 се води ниска доза, но мен ми звучеше страшна.  Аз също доста време си стоях на 25, никой не ми каза че е бебешка доза, есента минах на 37.5 и при вдигане на 50 имах доста силно сърцебиене.
Сега обаче от 50 на 75, не усетих разлика.

# 58
  • София - Варна
И на мен всичко над 50 ми се струваше огромна доза преди година. И мислех Начев за луд, като ми изписа 50 мкг в началото на бременността при ТСХ 2.90. А другата ендокриноложка ми беше изписала 12.5 мкг, на което Начев се изсмя.

# 59
Здравейте момичета,днес ме изписаха от болницата.Оказа се ,че имам почти нулеви нива на витамин д, ниски нива на фосфор и тсх съм свалила от 5.7 на 3.36.Направиха ми и теста с глюкоза и за щастие захарта ми е добра,но нивата на инсулина все още са високи.Увеличиха л-тироксина на 75 и ми записаха вигантол.Минавам на нискокалориен режим и проф.Каменов каза,че инсулиновата резистентност може да се дължи на многото излишни килограми и вероятно с тяхното сваляне резистентността може да изчезне.Така,че ще трябва упорита работа.След месец съм на контролен преглед и ще правя пак изследвания.

Общи условия

Активация на акаунт