Отговори
# 180
Не е нужно да работи твоята работа. Има достатъчно други добре платени.

# 181
Не, просто искам да кажа, че това, на което в БГ му викат "знаене на езици" всъщност нищо не е, така че не е чудно ниското заплащане.

Да, но ако всички българи знаеха езика на Ниво Adance щяха да се оправят с него. Просто не всички го владеят на това ниво. А това, че ти го знаеш на по-добро ниво не променя фактът, че Advance е напълно достатъчен за работа. Нали разбираш, че те няма да пишат реферати на английски?

# 182
То зависи и дали е в държавен или частен сектор. Х. превежда на посланници и т.н., ама в държавното учреждение, в което работи не стига и хиляда лв. заплата.

# 183
Само с Advanced могат да се затруднят- ще трябва да записват допълнително примерно комуникация или писане или има курсове по бизнес и икономически английски.

Аз пак твърдя, че ако все още си в "нивата", то си далеч от знаене на езика и може дори една среща или мейл да те препънат.

# 184
То зависи и дали е в държавен или частен сектор. Х. превежда на посланници и т.н., ама в държавното учреждение, в което работи не стига и хиляда лв. заплата.
Мнооооого си права. Работя за компания, която се занимава с внедряването на фотоволтаични системи и други алтернативни източници на възобновяема енергия. Повечето проекти са за страни от Африка. Всички тези проекти имат стандартен бюрократичен вид. На мен ми дават материалите с конкретните данни и аз трябва да оформя формулярите като за пред съответното министерство на страната, в която кандидатстват. Ето ти пример за добре платена работа, която може да се върши и от дома, ако знаеш езика на едно приемливо ниво.

# 185
  • Варна
Аз пък стигнах до заключение,че половината БГ мами са домакини и лежат на мъжете си ИТ специалисти,но това изобщо не им пречи да се изхвърлят по форумите по цял ден(тъй де все пак си е постижение,ние какво сме спали).Другата половина сме ниско платени,но пък по цял ден дремим във форума и почесваме клавиатурата  Mr. Green

# 186
Само с Advanced могат да се затруднят- ще трябва да записват допълнително примерно комуникация или писане или има курсове по бизнес и икономически английски.

Аз пак твърдя, че ако все още си в "нивата", то си далеч от знаене на езика и може дори една среща или мейл да те препънат.

Това са пълни глупости, обясних ти, че с това ниво заминах за Англия да уча и нямах проблем нито с писането, нито с четенето, нито с говоренето. После съм го научила още по-добре, но дори в началото нямах никакви проблеми!

# 187
Студентската скамейка е друго. И не е само да нямаш проблеми, а за какво ще използваш езика.

Уиш е нацелила: хващаш платен сектор, от рода на консултантски услуги, входиране на документи...там са по-различни нещата.

# 188
Студентската скамейка е друго. И не е само да нямаш проблеми, а за какво ще използваш езика.

Уиш е нацелила: хващаш платен сектор, от рода на консултантски услуги, входиране на документи...там са по-различни нещата.

Ами за бизнес и мениджмънт го използвам! И напълно й вярвам на жената, че се оправя с Advance да води преговори и тн.

# 189
Въпросът в темата е за сносен живот, не за минимум. Ясно е, че в България много хора живеят в ограничения и имат деца, но нали се пита за добър стандарт. В София средната заплата е 1272 лв. по данни на НСИ. Със сигурност е поне с 20% по-висока, заради сивия сектор. Не съм сигурна и дали  в тази сума влизат бонуси, талони за храна, допълнително здравно осигуряване и подобни, които големите работодатели осигуряват. Аз работя в голяма мултинационална компания с 1500 служителя. Нито един висшист при нас не започва със заплата под 900-1000 лв. бруто, включително и в страната. Това се отнася и за много други компании. Видях обява в ЛИДЛ за продавач/касиер с 900 лв. заплата. София се отличава със следните особености, дори от Варна и Пловдив (имам съвсем преки впечателния за Варна) - работи се до късно в частния сектор и не се толерира някой да си тръгва в 17.00, което доста затруднява взимането на деца от ДГ и училище - т.е. трябва да се намери кой да го прави. Има значителни разходи за транспорт (дори и с градския, не с кола), за обяд на работа (абсолютният минимум е 5-6 лв., ако човек не си носи от къщи или не кара само на баници). Ако има деца и държи на тяхното образование, дори да са в държавно училище се дават средства за английски, спорт, частни занимални след училище поне до 6-7 клас. Държавната занималня обикновено е на ниско ниво и ако няма всеотдайни баби, които да се грижат за детето и да му помагат с уроците, частната е абсолютно задължителна. Наем на двустайно жилище в по-краен квартал е около 500-600 лв. За купуване на собствено жилище с кредит изобщо не коментирам какъв е разходът. Ако всичко това се поема от семейството, без помощ от роднини, включително с "буркани" от село, доход под 3000 лв. общо за тричленно семейство предполага доста ограничения в София. Със същите пари в по-малък град, семейството ще е направо богато (особено като се махне разхода за жилището) и ще може да спестява.

# 190
Анонимен, така е. По-големите доходи в София не означават по-голяма покупателна способност, защото и разходите са много по-големи. С две думи, от работа не се богатее, а само се гърбавее.

# 191
  • Сф
Мамасита, мислех да не пиша повече, но дали знаеш езика се разбира още на интервюто.На мен ми тропнаха международни товарителници с мита, без мита и то не бях работила с кораби.
А на втория ден , преговори с африкански представител на посолство.Е тогава се препотих, як английски вадят😃
Тъй че нивото като ниво е ок, няма какво да увърташ.Друг е въпроса кой се справя и кой не.
Wishmaster, няма оправия с тия африканци ша знайш! Joy
Скрит текст:
  Един приятел даваше визи в посолството на Н ..  в Африка.Вика , иска виза за бг, ама в паспорта дебел, а пред мен слаб негър седи и ме убеждава, че е той ..   Joy

# 192
Тороманова, затова им пускаме тока на африканците, че газ вече не може. Joy

# 193
То че нивото е ОК, ок е, но това значи, че също така е достъпно и доста разпространено като способност. Съответно разбирам защо "един английски" се смята за нищо- защото всъщност не е някаква рядкост и си е просто език на работно ниво.

Оттук нататък вече идват хората, дето няма да се препотят, ако ще шефовете на ЕЦБ да им обясняват световната финансова криза, примерно.

# 194
  • Пловдив
Аз пък стигнах до заключение,че половината БГ мами са домакини и лежат на мъжете си ИТ специалисти,но това изобщо не им пречи да се изхвърлят по форумите по цял ден(тъй де все пак си е постижение,ние какво сме спали).
Моят е IT специалист и вика, че е съгласен аз да съм домакиня, ама аз не съм навита да му искам пари всеки ден като Пеги Бънди (точно сега дръпнахме да гледаме филма). Иначе за лежане по цял ден пак като нея съм навита.

Общи условия

Активация на акаунт