НВ-ВМХ и палео - тема за здравословното хранене, част 112

  • 79 394
  • 740
  •   1
Отговори
# 45
  • Мнения: 15 200
Да не ви изпусна!

Шоки, мерси за темата  bouquet

И аз си купих вчера от бекона на Лидл, подозирам, че яко му вдигнахме потреблението с обсъждането тука   Mr. Green Мисля утре да си изпържа за обяд и с омлет. Ако ме примързи ще е суров с варени яйца.

# 46
  • Мнения: 11 834
Днес взех от Лидл-ското едросмляно свинско в буркан. Няма такава вкусотия. Харесва ми повече от бекона.
Подкрепям за оризовката и маслото. Опитах оризовка веднъж и вече няма да повторя. За сметка на това ако ям масло, трябва да си наложа воля да не прекаля с количеството.

# 47
  • Мнения: 7 038
Привет и от мен в новата тема bouquet Шоки, благодаря bouquet

В новата тема идвам с нови изследвания, които ме хвърлиха в чуденка.Винаги съм била с желязо дефицитна анемия.Миналата година хемоглобина с лекарства успях да го повиша от 98 до 113, и желязото от под минимума близо до максимума.Сега желязото ми е пак под минимума, а хемоглобина е повишен с 13 единици.Как става това newsm78 Ниско желязо-висок хемоглобин.Ето и изследванията:

Желязо ( Fe )   5.70   mkmol/L   М 12.5 - 26.7 ; Ж 10.7-23.4

Холестерол ( CHOL )   6.71   mmol/L     3.2-5.6
HDL-Холестерол           2.44   mmol/L     М 0.91-1.29 ; Ж 1.17-2.07
Триглицериди ( TRG )   0.60   mmol/L     0.6-2.2

Моля за коментар Grinning

# 48
  • Мнения: 75 931
Триглицеридите са ти пИрфектни. За другото не съм компетентна...

# 49
  • Мнения: 43 655
Изчетох новата тема! Благодаря за нея!  bouquet След малко ще се върна да дочета миналата.
Давам и аз идеи за пътуване. Сега отивам на работа и винаги си нося храна в кутия, винаги различна и с кеф си я приготвям.
Мъфини с кайма- 1/2 кг. кайма, наситнени гъби, червена и зелена чушка, малко люта чушка, малко тиквичка(но настъргана и изцедена), яйце и подправки. Омесвам хубаво и слагам по една част в гнезда за мъфини. Слагам по парче кашкавал, отгоре пак от каймата, добавям малко масло и запичам. Гарнитура- според сезона- цвекло, туршия, салата.....
Печени червени чушки(от лятото ги имам замразени във фризера), слагам им по парче сирене и ги редя в тавичка. От горе ги поръсвам със босилек, риган(кой каквото му е кеф). Обърквам яйца със кашкавал, моцарела, заливам, добавям масло и пак запичам.
Пилешки дробчета с доматен сос.
Днес направих супа от патешки фенер. Идеална, но не съм й слагала фиде или ориз.
Печена тиква с кокосово масло, орехи и маскарпоне или заквасена сметана.
Пюре от карфиол като гарнитура към ребра/ месо
Броколи с гъби, моркови(може шунка, бекон, може и без тях), сирене, синьо сирене, кашкавал, пармезан
на фурна. Ако имам слагам домашен свински бульон, останал от някое свинско варено. Ако нямам бульон слагам сметана или прясно мляко, бъркани яйца. Запичам.
Брюкселско зеле- пак по горната рецепта. Може и с карфиол. Може микс.
Спанак със синьо сирене. Като манджа и като салата с бейби спанак.
Печени чушки на салата, Печени сини домати на салата или заедно с домати на домашна лютеница....
Разнообразието с яйца ще го пропусна. Имайте фантазия!
Много ми е кеф и с кеф си готвя, и ям!  
Сега вечерях супа от патешки фенер, пържени пил. дробчета(от оня ден) и салата от червено цвекло.

# 50
  • Мнения: 7 038
Триглицеридите са ти пИрфектни. За другото не съм компетентна...

Tete  Heart Eyes

Mare, напълни ми се устата докато те четях Hug

# 51
  • София
  • Мнения: 346
Кое е това едросмляно свинско в буркан на Лидъл? Може ли снимка?

# 52
  • ВАРНА-морето,сините вълни.
  • Мнения: 5 191
Да не ви изтърва. bouquet

# 53
  • Пловдив
  • Мнения: 1 665
Да се изкажа и аз за оризовката: може нищо да не носи, но пък не виждам чак такъв проблем да се яде, особено ако човек не цели да е в много нисък диапазон въглехидрати (1 оризовка е с към 9 гр въглехидрати все пак). Опалянките на мен не ми заместват хляба, трябва ми нещо по-плътно. Рядко се случва, но като ми се прияде, оризовката ми върши работа. Отделно оризовка с масло и кашкавал, запечена на парти грила, става чудесна принцеса.  Mr. Green

За честотата на хранене: трябва да се яде, когато човек е гладен. Но...аз лично от неядене и нередовно хранене, също от стрес и недоспиване си докарах 4 кг отгоре. Без да съм се хранила по-различно от обичайното като консумирани храни.

Така че на всички новаци ще кажа: яжте редовно, поне 3 пъти на ден! Зарежете фастингите, кетозите и всякакви крайности, поне на първо време! Започнете с основно придържане към позволените в режима продукти и не го мислете! Оризовка тук, пропуснато хранене там - не е нищо кой знае какво. И без това промяната в навиците на хранене и във вкусовите предпочитания отнема време и си е стрес. Правете нещата така, че да се чувствате комфортно! Ако смятате, че да започнете от раз е ок за вас - действайте така! Ако имате нужда от по-плавен превод (постепенно да изключите някои храни, като започнете да ги консумирате все по-рядко), това е най-подходящият начин за вас. Не се стремете към перфекционизъм, а към най-доброто, на което сте способни в дадения момент! Положителни промени ще имате, макар и във втория случай вероятно по-бавно! Но все пак тук не се стремим към самоцелно отслабване, а към постигане на по-добро здраве (което включва и психологическите промени), а също към намиране на начин на хранене, който може да се следва дългосрочно. Peace По-добре да се придържате малко по-либерално режима за 2-3-4 месеца, отколкото супер стриктно в крайности 10 дни, след което да се откажете! Фокусирайте се върху основните позволени храни, стремете се да се храните редовно и СТАБИЛНО, да не похапвате между храненията, да пиете достатъчно вода и да спите достатъчно! Останалото само ще се нагласи с времето! Wink

# 54
  • Мнения: 43 655
Кате, изобщо не се терзая какво да ми е менюто. Винаги с измислям нещо.
Ми свинския дроб, къде го забравих? Whistling А опалянките и пицата?
Ето, за утре имам от патешката супа, от чушките със сирене, яйца и кашкавал, но сърце не трае. Искам да готвя и да се наслаждавам на храната.
Всъщност ще ви кажа и какво правя когато съм огладняла по- рано, а не искам да обядвам/ вечерям, защото искам да изчакам ММ и заедно да похапнем. Та, взимам си пакетче кокосови стърготини. Хапвам с лъжица и дъвча бавно, защото си е трудно за преглъщане. Така хем по- дълго се залъгвам с лъжицата, хем ми минава ищяха за изяждане на всичко пред очите ми. Същата тактика използвам и когато съм хапнала на време, но наближава време за сън и не искам да ям по- тежка храна.

Чакам да видя как ще се разтълкуват изследванията на Катето.

# 55
  • Пловдив
  • Мнения: 1 665
mariat, купи си кокосов чипс от DM за такива случаи.  Simple Smile

# 56
  • Мнения: 43 655
mariat, купи си кокосов чипс от DM за такива случаи.  Simple Smile
У наше село DM- нема. За това сме на стърготини.  Mr. Green

# 57
  • SA
  • Мнения: 3 357
Ekatеrina,  желязото ти е ниско, но колко ти е Hb? Чак висок?  newsm78 Ако е 113 г/л, то пак е нисък.
Мастният ти профил мисля е много хубав.
Свинското в консерви и на мен ми хареса на вкус, макар че по описание има доста добавки, вкл. и някакви водорасли.  Shocked Да се чуди човек защо му е на някого да влага водорасли в свинско.  hahaha
Но 1-2 пъти седмично едва ли е проблем да се яде подобно произведение.
Ех, много се радвам на момичета като Краси , mariat, Джема , които са способни да внесат разнообразие в рецептите за приготвяне на различни храни. В това отношение аз съм много зле, но пък като Nikitali съм в състояние да ям една и съща храма месеци, да не кажа години наред, без да ми омръзне.

Последна редакция: чт, 26 яну 2017, 22:29 от Kameloth

# 58
  • Мнения: 7 038
Кам, 126 е хемоглобина, но за мен е висок имайки предвид, че винаги ми е бил около 110.Т.е. вижда се, че има растеж на хемоглобина и спад на желязото, което за мен е много странно.Ти как мислиш?
Ще направя контролно още веднъж желязо в друга лаборатория.

# 59
  • SA
  • Мнения: 3 357
Кате, не може да се каже, че е висок този хемоглобин, който е малко над долната граница над нормата. Колко ти е MCV, еритроцити, евентуално ретикулоцити/ ако са изследвани/?
И изобщо изяснено ли е защо си имала анемия досега?
Имай предвид, че желязото в организма не служи само за производство на еритроцити.
Не бързай да си правиш нови изследвания, преди да си анализирала досегашните.

Общи условия

Активация на акаунт